Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TreoBrowser en TreoDesktop

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 oktober 2006


Het hoofdscherm van de Treo Desktop

Het hoofdscherm van de Treo Browser

Het zoekvenster

Het chatvenster
Een Treo is een zeer prettige smartphone en wereldwijd heeft dit toestel dan ook veel aanhangers. Nadelen heeft het toestel echter ook. Zo is er achteraf niet makkelijk achter te komen wie jou heeft gebeld, of wie je zelf hebt gebeld, hoe lang dat gesprek is geweest en wanneer dat heeft plaatsgevonden. Natuurlijk is dit op te zoeken via de telefoonapplicatie, maar voor echt nazoekwerk is het niet prettig werken. Zeker niet op een dergelijk klein scherm. TreoBrowser en TreoDesktop bieden hiervoor de oplossing, via een programma op de pc.

Overzichten

Statistische informatie over het bellen en sms-en met de Palm Treo is alleen via de telefoon zelf op te zoeken. De Palm Desktop biedt hier geen mogelijkheden toe. Lastig, vooral wie bijvoorbeeld zijn zakelijk gebelde minuten of verstuurde sms'jes graag overzichtelijk bij elkaar wil houden. De call log nazoeken en handmatig elk nummer en gespreksduur opschrijven is uiteraard een mogelijkheid, maar dit is een enorm karwei en niet gemakkelijk om continu bij te houden. Met TreoDesktop wordt dit karwei een stuk aangenamer. 

TreoDesktop importeert namelijk uit de telefoon alle gespreksinformatie en slaat dit op in een eigen programma. Een selectie maken van bepaalde nummers, namen of gesprekken op datum wordt op deze manier eenvoudiger en overzichtelijker. Wie - zoals hiervoor al aangestipt - bijvoorbeeld zijn zakelijke gesprekken wil verantwoorden kan een selectie maken en deze exporteren naar een tekstbestand. Vervolgens kun je aan de werkgever of Belastingdienst een keurig overzicht aanbieden. Niet alleen onthoudt TreoDesktop de gespreksinformatie, maar ook de informatie over verstuurde en ontvangen sms'jes. Compleet met de inhoud van de sms, zowel de verstuurde als de ontvangen berichten.

Verschillen

Wie de website van TreoDesktop bezoekt, treft daar twee verschillende versies aan: een gratis variant en een betaalde uitvoering. Het verschil? Het aantal mogelijkheden. De Browser biedt de mogelijkheid om zelf een telefoon- of sms-databasebestand van de Palm te openen, waarna je een duidelijk overzicht krijgt wie er wanneer en hoe laat gebeld is, of welk sms-bericht er gestuurd is. Ook een zoekfunctie is aanwezig. Handig om snel iets te bekijken, maar ook niet meer dan dat. Wie meer mogelijkheden wil, zoals het exporteren van gegevens, is aangewezen op de Desktop-variant. Deze importeert ook automatisch de data uit de Treo; niet via een extra conduit, maar rechtstreeks uit de backup-map op de pc.

De taal van de TreoDesktop kan ook gewijzigd worden: de Browser-variant is Engelstalig, maar bij de Desktop kun je kiezen uit een selectie van talen, waaronder bijvoorbeeld Engels, Nederlands of Duits. Wie aan de bijgeleverde talen nog niet genoeg heeft kan dit vrij eenvoudig uitbreiden door een kopie te maken van het TDL bestand en dit met het kladblok te vertalen. Verander de woorden achter de nummers in de gewenste taal en geef het bestand een andere naam. Na herstarten van de applicatie zal deze dan in de gewenste taal verschijnen. 

TreoDesktop maakt tevens in onder de Palm-installatiemap een eigen map aan (onder gebruikersnaam\treodesktop). Deze bevat een backup, waarin alle data worden opgeslagen. Wie dus ooit met een vervelende hardreset te maken krijgt en daarna achterblijft met een lege Treo, verliest in ieder geval niet zijn of haar gespreksgegevens; Deze blijven keurig in TreoDesktop aanwezig. 

Daarnaast kunnen er in de Desktop-variant ook gelijktijdig de sms-berichten en de telefoongesprekken worden weergegeven. Of er kan bijvoorbeeld met de zoekfunctie alle communicatie naar één bepaalde persoon of een bepaald nummer in beeld verschijnen. TreoDesktop biedt ook ondersteuning voor andere Palm-modellen: wie bijvoorbeeld sms'jes verstuurd met de sms-applicatie op de Tungsten kan ook gebruikmaken van TreoDesktop om overzichten van verzonden en ontvangen sms-jes te produceren. De knop 'toon chat' kan, bij het selecteren van een bepaald nummer of persoon, een overzicht genereren van verstuurde en ontvangen sms-berichten. Zo kan bijvoorbeeld een discussie gevoerd via sms nog eens rustig nagelezen worden.

Overzichtelijk 

De applicatie zelf is overzichtelijk weergegeven, met in het standaardscherm een onderverdeling in datum, tijd, nummer, naam en omschrijving. De breedte van deze kolommen is aan te passen; de plaats echter niet. Deze volgorde blijft dus altijd zo staan. Wel is er met een druk op de knop te sorteren op één van deze kolommen. Een ander punt wat ten goede komt aan het overzicht is het gebruik van gekleurde pijltjes in het overzicht; zo is er aan de hand van de kleur meteen te zien of het een inkomend (groen) of uitgaand (oranje) gesprek is. TreoDesktop herkent echter ook of het gesprek niet aangenomen werd aan de andere kant van de lijn (lichtgeel) of dat de oproep gemist is (grijs). Uiteraard wordt deze kleurcodering ook gebruikt bij de sms-berichten; groen zijn de ontvangen berichten en oranje de verstuurde berichten.

Uit privacy-overwegingen zijn in de screenshots alle telefoonnummers en achternamen verwijderd. Deze informatie wordt uiteraard wel getoond als de applicatie geïnstalleerd wordt. Treo Desktop maakt voor de namen gebruik van de contacts-database uit de Palm, dus in het overzicht is de informatie exact hetzelfde als in het Palm-adresboek.

Conclusie

Wie af en toe wat duidelijker wil zien naar wie er gebeld is, of naar wie er een sms is gestuurd kan met de Browser-variant prima uit de voeten. Wie graag meer wil, zoals het maken van overzichten of het exporteren naar een tekstbestand, betaalt 10 euro voor de volledige variant. Gezien de mogelijkheden die er dan beschikbaar zijn, is dit niet veel geld en absoluut het geld waard. Eén minpunt blijft wel staan: alleen Windows-gebruikers kunnen het gemak van dit soort overzichten ervaren. 

Pluspunten

 • Overzichtelijke presentatie van telefoongegevens
 • Extra, uitgebreide backup van telefoongegevens (Desktop-variant)
 • Taalkeuze (Desktop-variant)

Verbeterbaar

 • Positie van kolommen niet aan te passen
 • Alleen voor Windows-pc's

Specificaties

 • Leverancier: TreoDesktop
 • Programma:  Treo Browser & Treo Desktop
 • Geschikt voor: Alle Treo's en bij de Desktop-variant ook de overige Palm-modellen (sms)
 • Programmagrootte: Desktop 1,66 Mb, Browser 959 Kb
 • Prijs: € 10,00 (Desktop), de Browser-variant is gratis
 • Te koop bij: TreoDesktop

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android