Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: 2PlayMe: Alarms zoals jij dat wil

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 augustus 2006


Het hoofdscherm

Een alarm instellen, met de diverse mogelijkheden

Klok, met achtergrondfoto

Instelscherm voor de klok

Alarmgeluiden: vaak een noodzakelijk kwaad. De meeste pda's en smartphones bieden een mogelijkheid om een alarm te geven op een tijdstip van je keuze, maar ook niet meer dan dat. Voor de meer veeleisende gebruiker is er 2PlayMe. Een alarmapplicatie die tot veel meer in staat is!

Installatie

2PlayMe neemt ongeveer 160 kB aan ruimte in beslag op de Palm. Dat is niet veel voor een vrij uitgebreide applicatie. Het installeren van deze applicatie is ook hier weer zeer eenvoudig: na de Hot Sync kunnen we meteen aan de slag. Wie echter een eigen achtergrondbeeld wil meegevan aan de klok zal ook nog de meegeleverde plug-in moeten installeren. Deze is er in twee versies: één voor Palms met oudere processoren en één voor Palms met een ARM-processor (alle Palms met OS5). Deze plug-in is echter vrij universeel, dus de kans bestaat dat hij al aanwezig is op de pda. Toch heeft opnieuw installeren zin, want de versie die wordt meegeleverd bij 2PlayMe kan nieuwer zijn dan de reeds aanwezige variant van JPEGLib en met oudere versies zal 2PlayMe niet werken. Op de site van de ontwikkelaar is ook een bestand te vinden met een aantal voorbeeld-achtergronden; handig als je zelf geen geschikte afbeelding hebt en niet tegen een effen achtergrond wilt aankijken.

Gebruik

Wie kent het niet? De wekker is stuk of je slaapt op een plek waar geen wekker bij de hand is. Palm-bezitters hebben vaak hun pda of smartphone bij zich, dus dan is er altijd de mogelijkheid om daarop de alarmfunctie te gebruiken. Niet dat je dat erg vrolijk stemt, want de mogelijkheden met alarms zijn vaak zeer beperkt. Dat geldt helemaal voor de standaard alarmgeluiden die je kunt instellen. Wat is er nu prettiger dan met je eigen favoriete melodie - of zelfs MP3 - gewekt te worden of herinnerd te worden aan een belangrijke gebeurtenis? Hier komt 2PlayMe om de hoek kijken: 2PlayMe biedt namelijk de mogelijkheid om elke gewenste melodie te kiezen. Het programma zélf is echter niet in staat om muziek af te spelen; hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een muziekprogramma dat al op de pda zelf staat. Door de diversiteit van handhelds en bijbehorende programma's is 2PlayMe zeer uitgebreid: alle grote muziekprogramma's staan in de voorkeuzelijst om gebruikt te kunnen worden. Zelfs voor de eigen muziekspeler van de Sony CLIE-reeks staat ertussen!

Naast het instellen van een muziekje als alarm, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kan er ook gekozen worden om een programma op te starten. Wil je bijvoorbeeld elke ochtend om zes uur een spel Bejeweled! spelen (mits geïnstalleerd uiteraard), dan kan 2PlayMe ervoor zorgen dat de Palm ingeschakeld wordt en klaarstaat met het spel. Maar 2PlayMe kan ook worden gebruikt voor het uitvoeren van geautomatiseerde taken. Wil je bijvoorbeeld dat Bluetooth de hele dag aanstaat, maar 's nachts wort uitgeschakeld, dan kun je hiervoor een regel aanmaken. Deze zorgt ervoor dat Bluetooth elke avond automatisch uitgaat en 's ochtends weer is ingeschakeld. Dat komt ook nog het batterijverbruik ten goede! Klein minpuntje is wel dat er voor het in- en uitschakelen twee regels nodig zijn; één uit te schakelen en eentje weer aan te zetten. Dit is niet te combineren in een enkele regel.

Reset 

Ook is het programma prima te gebruiken om een automatische softreset te laten doen op het tijdstip dat je het beste uitkomt. Elke dag, of slechts een bepaalde keer per week. Of eenmalig, waarbij de regel wel bewaard blijft voor een volgende keer. Bij de resetfunctionaliteit heeft de maker nog extra mogelijkheden toegevoegd voor de Treo-bezitters; een softreset is immers erg handig, maar als daarna de telefoonfunctie uit blijft staan is het alsnog niet handig. Via 2PlayMe kan de pincode ingegeven worden en zal na een reset de telefoon automatisch aangezet worden, mét de juiste pincode! Het aan- en uitzetten van de telefoon kan uiteraard ook los van een reset geregeld worden; handig voor een uurtje rust in de avond... 

Een punt van aandacht voor de Treo-bezitters is de applicatie DBCacheTool. Deze kan namelijk ingesteld worden om automatisch na een reset het geheugen te schonen. Als dit echter in ingeschakeld zal 2PlayMe de pincode voor de telefoonfunctie niet meer automatisch invoeren!

Vormgeving

Zoals hierboven al duidelijk is geworden, heeft het programma zeer uitgebreide mogelijkheden. De bediening is ook zeer eenvoudig: het aanmaken van een nieuw alarm is in no-time gebeurd. Wat daar wel afbreuk aan doet is de grafische vormgeving. De klokapplicatie die in beeld verschijnt zodra de wekker afgaat, lijkt wel gemaakt in de resolutie 160 x 160. De klok kan driedimensionaal draaien, maar dit gaat zo traag dat het lijkt alsof deze functie teveel rekenkracht van de processor vereist. Dit is althans mijn ervaring op de Treo 650. Andere pda's kunnen uiteraard andere, betere resultaten geven. Ook het gebruik van kleuren stelt enigszins teleur. Bij het invoerscherm is de vormgeving niet heel hinderlijk. Aan een scherm met alleen letters valt grafisch niet veel te verbeteren.

Shareware en lightversie 

2PlayMe is shareware. Het programma is niet tijdsgelimiteerd, het kan tot in lengte van dagen gebruikt worden. Wel is het zo dat in de sharewareversie bij elke keer opstarten eerst een scherm in beeld komt met reclame voor andere applicaties van de maker. Ook kan er maar één alarmregel of uitvoerregel worden gemaakt. De betaalde versie heeft geen last van de reclameschermen en ondersteunt maximaal 100 alarm- of uitvoerregels. Van 2PlayMe is ook een minder uitgebreide lightvariant leverbaar. Het programma is in principe hetzelfde, het kost alleen minder dan de helft van de volledige versie. Uiteraard vertaalt dit zich terug in de functionaliteit: alle mogelijkheden met uitzondering van de wekker zijn eruit gehaald. Dus wakker worden met eigen muziek is mogelijk, maar het automatisch opstarten van een programma kan niet.  

Conclusie 

Moe van de standaardmelodieën als alarm? Dan is 2PlayMe Light absoluut een aanrader. Wie wil er niet gewekt worden met zijn of haar favoriete muziek? Wil je taken automatiseren of zaken als bijvoorbeeld Bluetooth  automatisch in- en uitschakelen? Dan is de volledige versie een goede keuze. Een kleine applicatie die een hoop gemak kan leveren, zeker gezien de grote variatie in alarmmeldingen die ingesteld kunnen worden. Jammer is dat elke functie apart ingesteld moet worden en dat de klok qua resolutie en snelheid tegenvalt.

Verbeterbaar 

  • de klokapplicatie lijkt in een lage (160x160) resolutie te zijn
  • kleurstelling stelt teleur

Pluspunten

  • wakker worden met eigen muziek, via de al geïnstalleerde muziekspelersoftware
  • goed gebruik van soft reset: ook de telefoon kan automatisch aangezet worden na een reset

Specificaties 

  • Leverancier: MetaViewSoft
  • Programma: 2PlayMe 3.2
  • Gechikt voor: alle Palms vanaf PalmOS 4.1
  • Programmagrootte: 159 kB
  • Prijs: € 9,95 (Light versie € 3,95)
  • Verkrijgbaar bij: pdassi.nl

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android