Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Smartphone Experts CrystalCase voor Treo 650

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 augustus 2006


Links de case in de kleur Clear, rechts het model in de kleur Smoke.

De achterzijde van de Treo's: links het model in de kleur Clear, rechts de kleur Smoke.

De case bestaat uit twee plastic helften, die je aanelkaar klikt.

Er zijn uitsnijdingen gemaakt voor speaker, camera en stylus.

De case sluit met vier lipjes.

Een case die je nauwelijks ziet en die maar één millimeter dik is. De CrystalCase van Smartphone Experts lijkt ideaal als je je Treo niet wil wegstoppen in een  afgesloten case. Bevalt het, na een maand gebruik?

Bij doorzichtige plastic cases vind je vaak de aanduiding 'clear' of 'crystal' in de naam. Zo ook bij Smartphone Experts, een relatief onbekende naam als het om cases gaat. Zij hebben twee doorzichtige modellen voor de Treo 650: de ClearCase heeft een scharnier aan de zijkant, een broekriemclip en een 'rugzakje' waarin je een geheugenkaart kunt opbergen. De CrystalCase is $5 goedkoper en eenvoudiger uitgevoerd. Het laatstgenoemde model zal hier worden besproken.

Aanschaf

Een aanschaf bij TreoCentral is niet goedkoop: naast de aanschafprijs van $19,95 per stuk betaalde ik ook nog $23 verzendkosten en $20 douanekosten (auw!). De uiteindelijke prijs per case komt dan op zo'n $40! Als je vervolgens de verpakking openmaakt en twee iele stukken plastic aantreft, valt de teleurstellng moeilijk te onderdrukken. Toch heeft de case ook een aantal positieve punten, die verderop aan de orde zullen komen. Exact dezelfde case is overigens bij andere webwinkels te koop voor $18,95. Waarschijnlijk gaat het niet om knappe namaak maar om hetzelfde product, want de productomschrijvingen zijn identiek en website van Smartphone Experts wekt nou niet de indruk dat dit bedrijf zelf cases maakt. 

Uitvoering

De case bestaat uit twee hardplastic delen, die met lipjes aan elkaar worden vastgeklikt. Die lipjes vormen ook meteen het zwakke punt van de case, want mocht één van de vier bevestigingspunten afbreken dan kun je de case in de prullenbak gooien. Repareren heeft geen zin en een elastiekje om de case binden is ook geen gezicht. De productomschrijving spreekt overigens van een "very secure locking system" en een "solid construction". Het klopt dat de case stevig vastzit wanneer de Treo erin zit, maar erg duurzaam is de constructie niet. Het aanbrengen van de case is niet ingewikkeld: je legt de Treo in de onderste helft en klikt de bovenkant erop. Volgens een review op TreoCentral kan het voorkomen dat het lipje linksboven bij de antenne niet goed sluit, maar bij de twee exemplaren die ik heb getest doet dat probleem zich niet voor.

Gebruik

Deze case heeft twee grote pluspunten: de Treo blijft goed zichtbaar en de case maakt de Treo nauwelijks dikker. Dat is nogal een verschil met de lompe Vaja-case die ik eerder gebruikte. Tijdens het bellen stonden mensen nogal eens raar te kijken vanwege het grote gele gevaar aan mijn oor. Bij de CrystalCase hoef je de Treo niet tevoorschijn te halen, want vanuit de case zijn alle functies te bereiken. Alleen het resetgaatje is afgedekt, waardoor je de case regelmatig even uitelkaar zult moeten halen. Dit is een delicaat karweitje, dat je voorzichtig moet doen om de case niet te beschadigen. Zoek je een case die nog minder duidelijk zichtbaar is, dan zou je ook de invisibleSHIELD kunnen bekijken: dit is in feite een doorzichtige sticker die al langer beschikbaar is voor krasgevoelige apparaten zoals de iPod.
Synchroniseren vanuit de case is wel mogelijk met de Seidio-cradle , maar niet met Palm's eigen cradle. De bereikbaarheid van alle functies heeft ook een nadeel: het scherm, het toetsenbord en de antenne blijven onbedekt. Daarom is het verstandig om een screenprotector te plakken. De case geeft volgens de fabrikant extra bescherming wanneer je de Treo laat vallen. OK, de Treo zelf is dan weliswaar beschermd, maar het is de vraag of de case nog intact is. Ik ben namelijk bang dat tijdens de val de case openspringt en er één of meer bevestigingslipjes afbreken. Ik heb dit niet getest, want een case van $40 kapotgooien is toch wat kostbaar.

Andere reviewers 

De afgelopen tijd zijn er een aantal reviews van deze doorzichtige cases verschenen, namelijk op Treonauts en TreoCentral zelf. Omdat beide websites de cases zelf verkopen was ik benieuwd welke plus- en minpunten ze zelf zouden aandragen. Een recent review van het model voor de Treo 700 leverde geen enkel minpunt op. Het review van Treonauts is ook al laaiend enthousiast: dit is een bijna perfecte case, nog beter dan de ClearCase die ze eerder hebben besproken. TreoCentral heeft nog wel wat minpunten gevonden bij het 650-model: het kost wat handigheid om de case te plaatsen en er is geen resetgaatje. Met mijn bezorgdheid over de duurzaamheid sta ik zo te zien alleen...

Conclusie

Het lijkt alsof ik ontevreden ben met de CrystalCase, maar dat is niet zo. De case is nauwelijks zichtbaar en maakt de Treo maar een fractie dikker: dat is een enorm pluspunt. Ook is het prettig dat de Treo meteen klaar voor gebruik is, maar het apparaat is niet volledig beschermd en de levensduur van de case blijft twijfelachtig. 

Verbeterbaar

  • kwetsbare sluiting, hardplastic kan makkelijk afbreken;
  • kan niet synchroniseren in de case;
  • Treo telkens uit de case halen is lastig;
  • scherm blijft onbedekt;
  • prijzig voor niet-Amerikanen.

Pluspunten

  • ziet er mooi uit, de Treo blijft volledig zichtbaar;
  • alle knoppen zijn te bereiken, behalve het resetgaatje.

SpecificatiesBeoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Onvoldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android