Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Filez 6.8.3, gratis bestandsbeheerder voor PalmOS

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 04 juli 2006


Het hoofdscherm van Filez.

Filez laat alle bestanden zien, ook de bestanden die normaalgesproken onzichtbaar zijn in het bestandssysteem van het PalmOS.

Bij elk bestand kun je gedetailleerde informatie bekijken.

Filez toont ook allerlei systeeminformatie.

Alleen voor gevorderde gebruikers: Preferences bekijken en wissen.

Het is vreemd dat Palm op de meeste modellen geen programma voor bestandsbeheer meelevert. Op de Tungsten|T5 en de LifeDrive vind je de toepassing Files. Maar wat als je een ander model hebt? Gebruik het freeware-programma Filez!

Filez is een programma dat vaste Palm-gebruikers al lang zullen kennen. Maar omdat beginnende gebruikers regelmatig vragen hierover stellen, is het tijd om eens aandacht te besteden aan dit handige programma.

De naam Filez klinkt alsof het om illegale software (warez) gaat, maar dat is niet het geval. Filez is een gratis programma van NoSleep Software, waarmee je bestanden kunt kopiëren, verplaatsen, hernoemen en verwijderen. Je kunt zien welke bestanden er op je geheugenkaartje staan en je kunt software van en naar het interne geheugen verplaatsen. Ook kun je met Filez nieuwe mappen aanmaken en bestanden versturen via e-mail, Bluetooth en infrarood.

Standaard bestandsbeheer 

Nu denk je misschien: als je vanuit het hoofdmenu van de Palm (te bereiken via 'huisje') het menu App kiest, kun je toch ook al deze functies terugvinden? Met de menu-optie App, Delete kun je bestanden wissen en met App, Beam kun je bestanden via infrarood versturen. Het antwoord is: nee. Het bestandsssyteem van de Palm toont namelijk niet alle bestanden. Bij een spelletje als Bejeweled zie je alleen het programmabestand van Bejeweled, maar niet de eventuele databases en voorkeurbestanden die erbij horen. Dit voorkomt dat je per ongeluk allerlei bestanden weggooit. Maar de meeste gebruikers willen die beperking niet en kiezen voor een aparte bestandsbeheerder (filemanager) zoals Filez, waarmee je wél alle bestanden ziet.

Nuttig

Er zijn programma's die je eenmaal installeert en daarna nooit meer gebruikt. Bij Filez is dat niet het geval: als je intensief je Palm gebruikt, heb je het programma elke dag nodig. Al is het alleen maar om videofilmpjes die je hebt bekeken, weer van je geheugenkaartje te kunnen wissen. Volgens de Tracker Dog-website staat Filez op de derde plaats in de lijst van meestgebruikte Palm-programma's; maar liefst 56% van de Palm-gebruikers heeft Filez geïnstalleerd. Filez wordt gemaakt door Tom Bulatewicz, die het programma vijf jaar geleden schreef toen hij op zoek was naar een goede bestandsmanager. De programma's die Tom kon vinden waren allemaal commercieel, dus hij besloot een gratis programma te maken. 

Gebruik

Filez is behoorlijk eenvoudig opgebouwd. Bij het opstarten van het programma krijg je een hoofdscherm met drie knoppen te zien:
  • View and Edit Files, voor het bekijken en bewerken van bestanden en mappen;
  • Information, voor het bekijken van systeeminformatie;
  • View Preferences, voor het bekijken van voorkeuren van programma's.
In de meeste gevallen zul je kiezen voor de eerste optie, het bekijken en bewerken van bestanden en mappen. Het enige wat je hoeft te doen is het aanvinken van programma's, door met de stylus op de bestandsnaam te klikken. Daarna kies je in het menu de gewenste actie: tik op de programmanaam Filez, linksboven in het scherm, en kies Details, Send, Delete of een van de andere bewerkingen. Nieuwe mappen maken kan ook: hiervoor kies je uit het menu de optie Create Folder. Wil je precies weten wat er op je geheugenkaartje staat? Open het menu en kies Options, Send Tree to Memo. Alle namen van mappen en bestanden in de boomstructuur worden dan in een memo bewaard, zodat je ze makkelijk kunt doorzoeken. Verder bevat Filez nog een filter-functie, waarmee je bestanden die een bepaald trefwoord bevatten snel kunt vinden, ongeacht waar ze staan.

Meer dan bestandsmanager

Filez is meer dan een bestandsmanager. Je kunt er ook gedetailleerde systeeminformatie mee opzoeken. Via de knop Information kom je op een scherm met drie tabbladen: Memory, Hotsync en Battery. Zoals de naam al aangeeft, vind je daar informatie over:
  • Geheugen: o.a. type bestandssysteem, naam geheugenkaartje, totaal geheugen en vrij geheugen, van zowel het interne geheugen als het geheugenkaartje.
  • Hotsync: de naam van je Palm en de laatste keer dat je gesynchroniseerd hebt.
  • Battery: o.a. het percentage batterijlading, de spanning, het type batterij en of je de Palm op het stroomnet hebt aangesloten.
Een andere nuttige functie die je vanuit het hoofdscherm kunt bereiken is Preferences. Dit is meer bedoeld voor gevorderde gebruikers en stelt je in staat om de voorkeuren van bepaalde programma's te bekijken en eventueel te wijzigen. Al deze functies vind je niet in Files, het programma dat Palm bij sommige modellen meelevert. Daarmee kun je namelijk alleen de gebruikelijke bestandsbewerkingen doen, zoals kopiëren, verplaatsen en wissen. Dus zelfs wanneer je al over Files beschikt, heeft het zin om Filez als extra bestandsbeheerder te installeren.
Let op: verwijder niet lukraak bestanden zonder een goede reservekopie. Het is erg vervelend als je Palm achteraf niet meer werkt of instabiel is. Ook het aanpassen van de Preferences kan problemen opleveren.

Conclusie

Eigenlijk is er geen discussie nodig over de vraag of je Filez wel of niet moet installeren: dit programma heb je gewoon nodig, elke dag. Filez bevat zoveel nuttige functies en is bovendien gratis, zodat we maar een advies kunnen geven: snel installeren!  

Downloaden

Je kunt Filez downloaden via deze link.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android