Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Enfora Wi-Fi adapter Palm Treo 650

Door Bram Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 maart 2006


De verpakking

De verschillende onderdelen van de sled

De Treo in de Enfora WiFi sled

De Treo wordt iets dikker

De achterkant, met de knop om de sled weer los te krijgen

Het hoofdscherm van de Enfora applicatie

De encryptiemogelijkheden

De geavanceerde netwerkinstellingen.

De Wi-Fi adapter onder Prefs

Bij de introductie van de Palm Treo 650 waren de protesten over het ontbreken van Wi-Fi niet van de lucht. De vraag is echter: hoort Wi-Fi nou wel of niet op een smartphone thuis? Via GPRS kun je altijd verbonden blijven, en ben je niet afhankelijk van de aanwezigheid en positie van een wireless accesspoint. Daarbij hoef je sinds de komst van gprs-abonnementen met onbeperkt verbruik ook veel minder op de kosten te letten.
Toch heeft Wi-Fi enkele voordelen: je kunt verbinden met een (bedrijfs)netwerk, internetten kan via een snelle verbinding, en gebruik van de internetverbinding kost niets extra's. In dit review wordt de enige Wi-Fi-oplossing voor de Treo bekeken: de Enfora Wi-Fi sled.

Uiterlijk 

In de doos zitten de Enfora Wi-Fi sled, een lader inclusief verschillende verloopstekkers voor in het buitenland, een installatiecd-rom, een Quick Start Guide en een ander batterijklepje voor je Treo. Dat klepje vervangt het standaardklepje en is voorzien van twee inkepingen waar de sled zich aan vasthaakt. Via een knop op de bovenkant van de sled is dit weer los te halen. De sled zelf zit als een soort cradle om de Treo, en wisselt data uit via de Multi-connector. Hij is voorzien van een aan/uit knop en een LED om de status weer te geven. Aan de onderkant zit een uitsparing voor de headset-/koptelefoonaansluiting. Helaas is deze ingang vrij smal en zit ook vrij diep weggewerkt. Let hier dus op als je al een bestaande 3.5->2.5mm-adapter hebt voor het aansluiten van een koptelefoon.

Stroomverbruik 

De Enfora Wi-Fi-sled heeft een eigen, geïntegreerde accu. Dit heeft als voordeel dat de accu van de Treo nauwelijks extra belast wordt, wat gunstig is voor de batterijduur. De accu van de sled moet voor gebruik daarom wel worden opgeladen, wat ongeveer twee uur duurt. Handig om te weten is dat de Treo automatisch wordt meegeladen. Na het laden werken beide accu's gescheiden: als de accu van de Palm Treo leeg is, kan de sled hem niet bijladen. De accuduur is redelijk. De vijf dagen standby tijd is ruim voldoende, aangezien je hem waarschijnlijk eerder uit zult zetten dan standby laten staan. Het daadwerkelijke gebruik van de Wi-Fi-verbinding is wat het meeste stroom kost: bij continu gebruik is de accu na drie uur leeg. Bij frequent gebruik zul je hem evenvaak op moeten laden als de Treo, bij constant gebruik houdt de Treo 650 het langer uit.

Software

In de Quick Start Guide wordt aangeraden de website van Enfora te bezoeken voor de nieuwste software en firmware. Op mijn reviewexemplaar was de laatste firmwareversie al geïnstalleerd. Van de leverancier heb ik gehoord dat het updaten via de Treo verloopt, en een minuut of twee in beslag neemt. De voortgang is op het scherm van de Treo te volgen.
Een gemis in de software is de mogelijkheid WPA-encryptie te gebruiken, terwijl dat wel op de verpakking wordt genoemd. De wat oudere WEP-encryptie (zowel 64 als 128bits) behoort wel tot de mogelijkheden. Ook EAP/LEAP-verbindingsmogelijkheden ontbreken helaas.
Eenmaal geïnstalleerd komt er onder Network een extra verbinding bij, die configureerbaar is middels een aparte Enfora-applicatie. Deze maakt bij opstarten verbinding met de sled, die daarvoor wel aan moet staan. Standaard toont de applicatie het gebruikte Wi-Fi profiel, de status, het netwerk, de signaalsterkte, de batterijstatus van de sled, en het aantal verzonden en ontvangen pakketjes. Ook is er een knop om verbinding te maken. In praktijk wekt deze knop voornamelijk in het begin verwarring op: de status wordt weergegeven in de titelbalk en de Palm Treo 650 bevriest even. Druk je toch wat toetsen in en probeert hij enkele seconden later te verbinden, zal hij denken dat je 'cancel' in wou drukken, waardoor het verbinden erg lang duurt als je ongeduldig bent.
Omdat de adapter specifiek is ontwikkeld voor de Treo 650 biedt de software ondersteuning voor de 5-way navigator. Toch moet opgemerkt worden dat deze bediening niet altijd logisch in elkaar zit.

Profielen 

In de Enfora-applicatie kun je zes profielen instellen. Elk profiel correspondeert met een draadloos netwerk. Per profiel kun je daarom dingen instellen als het SSID, IP-adres, default gateway en kun je eventueel encryptie toepassen. Ook de volgende geavanceerde instellingen behoren tot de mogelijkheden: listen interval, RTS treshold, fragmentation, preamble, en de optie om onbeveiligde datapakketjes te weigeren.
Het switchen tussen profielen gaat ook via de Enfora-applicatie.

Gebruik

Je kunt de Enfora Wi-Fi sled naast een gprs-verbinding gebruiken. Je kiest dan standaard voor de Wi-Fi-verbinding met GPRS als fallback. Vlak na een reset moet je dan wel een time-out melding wegklikken als de sled niet aangesloten is.
Internetten is met de Wi-Fi sled een prettige ervaring. Pagina's worden stukken sneller geladen dan met GPRS het geval is, zodat grote pagina's geen probleem meer zijn. Een gemiddelde pda-versie van een website wordt in een tot twee seconden geladen. Een grote pagina als marktplaats.nl, waar geen pda-versie van beschikbaar is, doet er ongeveer 15 seconden over om op het scherm te verschijnen. Het grootste snelheidsvoordeel wordt gehaald uit de zeer lage ping-tijd. Dit is de tijd die een pakketje erover doet om van de Palm naar een server op internet en terug te reizen. Via GPRS is dit twee seconden, via Wi-Fi en een ADSL-verbinding 20 milliseconden. Het verbinden met een server om een website op te vragen gaat dus 100x sneller. Het ophalen van de pagina zelf, waarbij niet de snelheid van een pakketje, maar het aantal pakketjes per seconde van belang is, gaat ook sneller, zij het niet zo spectaculair. Als kleine test heb ik een bestand van 1MB gedownload met Blazer. Dit duurde 34 seconden (ruim 30kB/s). De bottleneck is hier waarschijnlijk de Multi-connector. Via GPRS duurt het downloaden 195 seconden (5,3kB/s).
MobiTV, een applicatie om streaming video te kijken van (Amerikaanse) televisiezenders werkt met GPRS of EDGE erg schokkerig. Via de sled verschijnt het beeld vloeiend, alhoewel de geluidskwaliteit er niet op vooruit gaat. Dat de sled hier niets aan kan doen omdat het gewoon in die kwaliteit wordt uitgezonden geeft aan dat het in de toekomst misschien nog iets beter kan.
Een andere applicatie die veel bandbreedte nodig heeft, is mobiVOiP. De resultaten hiervan vielen tegen: het geluid haperde een beetje en er was veel echo. Het duurt ongeveer een halve seconde voordat je stem de andere partij bereikt. Vergeet hierbij niet dat deze applicatie nog in bèta-fase verkeert, en de verbinding via de andere kant van de wereld loopt. Bij een server in Nederland waren de resultaten waarschijnlijk anders geweest.
Op het moment dat de Treo wordt uitgeschakeld, verbreekt de verbinding automatisch. Dit is waarschijnlijk om energie te besparen, maar ik had liever een keuzemogelijkheid gezien. Terwijl de Treo 650 uitstaat, zorgt Chattermail bij mij automatisch voor een nieuwe verbinding, waaruit blijkt dat de verbinding wel kan bestaan terwijl de Treo uitstaat.

Conclusie

Uit de kleine minpunten hier en daar blijkt dat er niet veel concurrentie bestaat voor Wi-Fi-accessoires van één van de best verkochte smartphones. De meeste minpunten lijken me eenvoudig te verhelpen, hoewel het de vraag is of dat nog zal gebeuren. Als je op zoek bent naar Wi-Fi voor je Treo 650 heb je weinig keus; de prijs moet je dan voor lief nemen. De snelheid van de verbinding zal je dan niet tegenvallen als je reeds GPRS gewend bent. Het ontbreken van WPA is wel een groot gemis als je thuis of op kantoor van deze versleutelingsstandaard gebruik maakt.

Pluspunten

  • snelle verbinding
  • bellen en internetten tegelijk mogelijk
  • enige Wi-Fi oplossing
  • firmware updatebaar

Verbeterbaar

  • WPA-encryptie ontbreekt, ondanks vermelding op de verpakking
  • bij verbinden bevriest de Palm soms even
  • verbinding wordt verbroken bij uitschakelen Treo 650
  • 5-way navigation in de Enfora-applicatie werkt onlogisch
  • accuduur

Specificaties 

  • Product: Enfora Wi-Fi adapter voor Palm Treo 650 (pdf)
  • Accuduur: 5 dagen standby / 3 uur gebruik
  • Wi-Fi ondersteuning: 802.11b (11Mbps max.), WEP encryptie (64/128bits)
  • Maximaal zes Wi-Fi-profielen
  • Geteste versie: 3.1.11 (software), 3.0.4 (firmware), 52.65.13 (radio)
  • Afmetingen: 610x122x11mm (lxbxh) (hoogte is hoeveel de Treo dikker wordt)
  • Prijs: €159
  • Verkrijgbaar bij: Palm2you.nl
Met dank aan Palm2you.nl voor het ter beschikking stellen van de Enfora Wi-Fi adapter voor de Palm Treo 650 voor dit review.

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android