Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Twee nieuwe browsers: BrowseIt en Blazer

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 januari 2001


BrowseIt home

BrowseIt Palmclub

Blazer

Blazer Palmclub

Blazer wap
De afgelopen weken hebben twee nieuwe webbrowsers voor de Palm het licht gezien: Blazer is een verassend compacte en snelle web-, WAP- en i-mode browser ineen. Reden voor ons om deze browser aan een nader onderzoek te onderwerpen. BrowseIt is niet helemaal nieuw, maar opvolger van ProxiWeb. Uiteraard vergelijken we beide browsers met het bestaande aanbod: beide worden waar mogelijk vergeleken met AvantGo, en met een aantal andere WAP-browsers. Zowel Blazer als BrowseIt zijn gratis. [redactie: per 1-5-2001 helaas niet meer!]

BrowseIt

BrowseIt is gebaseerd op de laatse versie van ProxiWeb. ProxiNet, maker van ProxiWeb (en ProxiMail) is overgenomen door Pumatech. Pumatech heeft Intellisync.com gelanceerd, een portal voor mobiele apparaten zoals de Palm. De technologie waarvan de Intellisync.com-portal gebruik maakt is gebaseerd op Pumatech's eigen technologie (waaronder IntelliSync) en voormalige ProxiNet producten (de proxy-server voor ProxiWeb). De portal is op het moment van dit schrijven in 'public beta' fase.
BrowseIt werkt dus grotendeel als Proxiweb. Een nieuwe feature is Snapshots. Een Snapshot is hetzelfde als een Channel bij AvantGo: een off line kopie van een deel van een website. Het instellen van een Snapshot is vergelijkbaar met het instellen van een channel bij AvantGo. Je schrijft je in op Snapshots via de website intellisync.com, met behulp van een formulier. Je zult dan ook een account moeten aanvragen met naam en wachtwoord op de website.

Blazer

Het zeer recent door Handspring(!) overgenomen Bluelark systems heeft een formidabele stap gezet met het integreren van internet, WAP en I-mode in één browser. Bluelark komt later ('beschikbaar 1e kwartaal 2001') met een Professional Edition van de browser die ook channels, on line synchronisatie en SSL/encryptie ondersteunt.Voor deze versie zal naar alle waarschijnlijkheid betaald moeten worden.

Vergelijking web browsers

VergelijkingAvantGo 3.3BrowseIt 1.0Blazer 1.0.2
Geheugen gebruik programma (Kb)426188201
Channels++-
    > synchronisatie tijdens Hotsync++n.v.t.
    > synchronisatie on line+-n.v.t.
Online browsen+++
    > cache+++
    > mogelijkheid on line images aan/uit+++
Ondersteuning HTML+++
    > frames-++
    > grijstinten plaatjes1644
    > plaatjes full-size bekijken *-+-
    > bookmarks **-++
    > instelbare homepagina **-+-
WAP--+
I-mode (cHTML)--+
SSL/encryptie++-
Copy tekst uit browser---
Indicatie snelheid on line browsen (sec.)***161212 (4)

* BrowseIt: kan alleen tijdens on line verbinding
** AvantGo heeft wel een 'history'-functie en de channels kunnen natuurlijk ook als een soort bookmarks gezien worden.
*** Tijd ophalen volledige pagina in seconden; steeds getest met het ophalen van plaatjes. De tests zijn zo veel mogelijk uitgevoerd onder dezelfde omstandigheden. Tussen haakjes wordt de tijd vermeld waarna interactie met de pagina mogelijk is (indien mogelijk).

Vergelijking WAP browsers

We vergelijken Blazer met twee andere WAP browsers: Neomar 1.5 (onderdeel van de Mobile Internet Kit van Palm) en MobileId 1.61 (van AU-System, deze browsers heette eerder AUS-WAP). Enkele eigenschappen die elke browser heeft worden niet genoemd, zoals: cookies, bookmarks, ondersteuning WAP protocol 1.1, plaatjes met vier grijstinten.

VergelijkingBlazer 1.0.2Neomar 1.5MobileId 1.61
Geheugen gebruik programma (Kb)201216365
Ondersteuning HTML+--
Mogelijkheid images aan/uit++-
Instelbare homepagina---
Gateway instelbaar--+
Cache+-+
Indicatie snelheid (sec.) (zie ook 1e tabel)4 (2)85

Conclusie

Blazer maakt de belofte van snelheid ruimschoots waar. Dit komt mede doordat je tijdens het ophalen van de pagina, de pagina al kan bekijken, of urls al kan aanklikken. Het grootste voordeel is dat je er zowel WAP- als HTML-sites mee kan bezoeken. In de WAP-test laat Blazer de andere twee WAP-browsers ver achter zich. Vooral Neomar blinkt niet uit. Ook kon ik met de Neomar browser regelmatig pagina's niet opvragen en bleef de browser enkele keren hangen.

BrowseIt is niet echt vernieuwd ten op zichte van het oude ProxiWeb. Het blijft een goede browser voor online gebruik, maar aan de functionaliteit voor Snapshots moet duidelijk nog veel gebeuren.
Dat de Intellisync-service voor het synchroniseren van Snapshots nog in beta-fase verkeert, is duidelijk: synchronisatie lukt niet altijd. En naar de oorzaak hiervan blijft het gissen. Ook is de website ronduit primitief te noemen. Het definiëen van Snapshots werkt, maar daar is ook alles mee gezegd. Een ander verbeterpunt is, dat ik steeds bij iedere synchronisatie moest aangeven dat een Snapshot ververst moest worden, ondanks dat ik de optie "Fully automatic (Update every Channel on every hotsync)" aan had gezet. (En jawel, bij Inttelisync.com halen ze de term "Channel" en "Snapshot" blijkbaar ook nog wel eens door elkaar). Pumatech heeft nog veel werk te verzetten voordat ze AvantGo kunnen evenaren. Wel verslaan zowel Blazer als BrowsIt AvantGo als het gaat om online browsen. Maar AvantGo 4.0 is onderweg... wat mij betreft blijft AvantGo zeker voor offline gebruik (Channels) de beste die er is.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android