Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Handspring Treo 600 en palmOne Treo 600 smartphones

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 januari 2006


palmOne Treo 600

palmOne Treo 600

De huidige selectie is altijd groen omkaderd

De software op de Treo 600: een aangepaste versie van het PalmOS

Grote nummers op het scherm kunt u met de blote vingers indrukken

De e-mailapplicatie functioneert uitstekend

De ingebouwde camera is leuk voor kiekjes die net goed genoeg zijn om te mailen

Vooral in het donker gaat de Treo-camera in de fout
Vlak voor de overname door Palm lukte het Handspring om met de Treo 600 nog eenmaal in de spotlights te staan. Hoewel de officiële naam inmiddels palmOne Treo 600 is geworden, doet alles aan deze smartphone nog denken aan Handspring. Opstartscherm, verpakking en behuizing zijn allemaal nog voorzien van het oude logo. Vormt de Treo 600 een waardige afsluiting van ruim vijf jaar Handspring?

In de doos

De Treo 600 is verkrijgbaar in twee versies: een antracietkleurige cdma-versie voor de Amerikaanse markt en een zilvergrijze quadband gsm/gprs-versie, geschikt voor de 850/900/1800/1900 MHz frequentieband. Behalve de kleur van de behuizing verschillen de twee versies ook in gewicht en batterijduur: de gsm-versie is lichter en gaat iets langer mee.
In de doos vinden we naast de Treo zelf een telefoon-'headset', een beschermhoesje van textiel, boekjes en cd's, een oplaadkabel voor het elektriciteitsnet en een USB-synchronisatiekabel (geen 'cradle'). Met de USB-kabel kunt u de Treo helaas niet opladen. Er is 32 MB RAM aanwezig, waarvan 24 MB vrij beschikbaar is. De hoeveelheid geheugen kan worden uitgebreid met SD/MMC-kaartjes via het SDIO-slot aan de bovenzijde.

Ergonomie

De gebruiksvriendelijkheid van de Treo 600 is geweldig: het apparaat ligt lekker in de hand en kan helemaal met één hand worden bediend. Met de navigatieknop bladert u langs de opties op het scherm, waarbij de huidige selectie groen omkaderd is [zie afb1]. Dit werkt in bijna elk programma: u hoeft daardoor maar zelden het aanraakscherm te betasten of de stylus tevoorschijn te halen. Door de navigatieknop in te drukken, kiest u de geselecteerde optie. Teksten voert u in met het geïntegreerde toetsenbordje.
Het bedieningsgemak van de Treo is onvergelijkbaar met de meeste andere smartphones. Zelfs een beginnende gebruiker zal er zonder oefening éénhandig mee aan de slag kunnen. De ontwerpers zijn erin geslaagd om het bedieningsgemak van een mobiele telefoon en het grote aantal opties van een PDA zo goed mogelijk te integreren, zonder dat de gebruiker de weg kwijtraakt.

Bedieningsgemak

Rechtsonder het scherm bevindt zich een stand-by-knop, waarmee u de toetsen blokkeert en het toestel in stand-by-modus brengt. Bij opnieuw inschakelen hoeft u alleen kort op de centrale navigatieknop te drukken om de toetsblokkering weer uit te schakelen. Enig minpunt is de snelheid waarmee u dat moet doen: als u niet binnen drie seconden op de navigatieknop drukt, schakelt het scherm zich alweer uit.

De vier knoppen langs de onderzijde van het scherm zijn respectievelijk bedoeld voor het starten van de telefoonapplicatie, agenda, e-mail en toetsblokkering. Aan de linkerzijkant zitten knoppen om het volume omhoog of omlaag te brengen. Een handige vondst is ook de schuifknop bovenop het apparaat, waarmee alle geluidsopties snel kunnen worden uitgeschakeld. Dat is een betere oplossing dan het omslachtige wisselen tussen profielen op de meeste andere telefoons.

Tekstinvoer

De reacties op het duimtoetsenbord van de Treo 600 lopen nogal uiteen: sommige testers zijn lyrisch, andere kunnen er niet mee werken. Onze mening is wat genuanceerder: de toetsen zijn weliswaar klein en in het begin wat stug, maar het is een groot pluspunt in vergelijking met de SonyEricsson P900 en Orange SPV-E200, die alleen numerieke telefoontoetsen hebben. Als compromis is het QWERTY-toetsenbordje van de Treo 600 toch heel geslaagd. Na wat oefening valt er sneller mee te werken dan met T9 of het PalmOS-eigen Graffiti. Een ander pluspunt van het toetsenbord is dat de knoppen zo dichtbij elkaar zitten dat u ze met gemak met één hand kunt bedienen.
Onder het toetsenbord zijn drie knoppen aangebracht waarmee u de functies Home, Menu en Find kunt starten. Deze knoppen bevinden zich normaalgesproken in het Graffiti-veld, onderin het scherm. De Treo 600 ondersteunt Graffiti niet. U moet alle tekst via het duimtoetsenbordje invoeren.

Telefoonapplicatie

De Treo 600 draait op PalmOS 5.2.1H [zie afb 2], waarbij de H aangeeft dat Handspring eigen wijzigingen in het PalmOS heeft aangebracht. Logisch bij een apparaat dat zo'n sterke nadruk legt op de telefoonfunctie. Meest opvallend is het feit dat het adresboek in de nieuw toegevoegde Phone-applicatie is geïntegreerd. Met een knop linksonder het scherm - waar u normaalgesproken de agendaknop vindt - kan Phone worden gestart. U kunt hier meteen nummers intikken [zie afb 3] om - al dan niet handsfree via de speakerphone - te gaan bellen, maar u kunt ook vanuit de Phone-applicatie vier andere activiteiten starten: Favorites, Contacts, Camera en Applications.

In de Favorites-applicatie kunnen 50 favoriete telefoonnummers, webadressen of snelkoppelingen naar applicaties worden gemaakt. Contacts is het vernieuwde adresboek waarin met Instant lookup snel naar een contactpersoon kan worden gebladerd. Al met al is de Phone-applicatie een van de sterkere punten van de Treo. Het is helder en doordacht uitgevoerd, waardoor u vanuit het programma een brede variëteit aan toepassingen en opties kunt bereiken.

Messaging

De Treo bevat standaard drie 'messaging'-applicaties: SMS, MMS en Mail [zie afb 4]. Alledrie zijn door Handspring zelf ontwikkeld en voldoen naar verwachting. De contact- en 'messaging'-applicaties zijn goed met elkaar geïntegreerd: u kunt bijvoorbeeld vanuit het adresboek meteen een sms'je naar iemand sturen en vanuit de sms-, mms- en e-mailapplicatie een e-mailadres of telefoonnummer uit het adresboek importeren.
De e-mailapplicatie is geschikt voor meerdere accounts, kan overweg met bijlagen en kan automatisch elektronische post ophalen. Enig minpunt is dat alleen POP en geen IMAP wordt ondersteund.

Camera

De ingebouwde CMOS-camera moet vooral worden gezien als een leuk extraatje. Met een resolutie van 640 x 480 in 24-bit kleur is de camera alleen geschikt voor spontane kiekjes [zie afb 5], die met de meegeleverde fotoapplicatie kunnen worden verzonden [zie afb 6]. De cameralens wordt beschermd door een plastic venster, die onbedekt en daardoor gevoelig is voor krassen. Een beschermende 'case' is daarom aan te raden. Op het bijna 12-bits scherm is het bovendien moeilijk om de kwaliteit van een 24-bit foto te beoordelen. Onder zwakke lichtomstandigheden presteert de camera bovendien beduidend minder dan de Palm Zire 71. De Treo-camera heeft de neiging om donkere vlakken te compenseren met teveel blauwe ruis [zie afb 7]. Instellingsmogelijkheden voor witbalans, contrast en helderheid zijn eveneens niet voorhanden.

Scherm

Met een resolutie van 160 x 160 pixels en slechts 11,5-bit kleurdiepte (3375 kleuren) is het scherm van de Treo 600 een tegenvaller. Zeker voor een apparaat in deze prijsklasse, die afhankelijk van het gekozen abonnement, toch 500 tot 800 euro gaat kosten. Bij de introductie van de Treo vertelde Jeff Hawkins, 'godfather' van de Palm en voormalig hoofd productontwikkeling bij Handspring, dat uit oogpunt van energieverbruik moest worden gekozen tussen hoge resolutie of grotere helderheid van het scherm. Handspring heeft voor het laatste gekozen. Het scherm is inderdaad zeer helder, beter dan dat van de Tungsten T3 of de Zire 71. Maar tegelijk is de resolutie erg mager voor wie 320 x 320 pixels gewend is. De gebruikte schermtechnologie (CSTN) is bovendien een al wat verouderde technologie, vergeleken met de hedendaagse TFT-schermen.

Batterij

De fors uitgevallen 1800 mAh-batterij is grotendeels verantwoordelijk voor de 168 gram die de Treo 600 weegt, maar de prestaties zijn er dan ook wel naar: een standbytijd van 240 uur en een gesprekstijd van 6 uur is zeker niet slecht. De batterij is helaas niet verwisselbaar, maar er is wel een los batterijpakket verkrijgbaar waardoor de gebruiksduur van het apparaat verdubbelt.

Conclusie

Handspring is erin geslaagd om een compacte telefoon/PDA-combinatie te maken die zelfs de meest stijlgevoelige gebruiker aan het oor durft te houden. De Treo 600 is compacter dan de toch wel wat lompe Tungsten|W. Zijn belangrijkste pluspunt: hij is veel gemakkelijker te bedienen dan de SonyEricsson P900 of de Orange SPV-E200. Het toetsenbordje is klein, maar werkt sneller dan T9 of tekstinvoermethoden via het scherm. De éénhandsbediening op de Treo 600 is werkelijk geniaal. Het scherm laat te wensen over.

Gegevens van de palmOne Treo 600

  • Naam product: Handspring of palmOne Treo 600
  • Producent: palmOne
  • Prijs bij introductie: € 579,- (excl. abonnement)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android