Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Hobbyist Software's Butler 3.17 voor Palm Treo

Door Jaap Fresco Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 augustus 2005


Het hoofdscherm van Butler 3.17

Het scherm Navigation

Gebruik je LED zoals jij dat wilt

Opties voor de alternatieve Keyguard

Wat moet Butler allemaal afvangen met de Attention Grabber

Geen schermvullende melding bij ontvangst van een tekstbericht

De overige opties...

Stel de alarms zo in als jij wilt...

Welk geluid wil ik horen als het alarm afgaat

Een leuke tekst bij de alarmmelding? Dat kan in dit scherm
Iedereen met een Palm Treo 600 of Treo 650 weet het. Palm heeft een prima smartphone afgeleverd. En toch zijn er altijd van die kleine dingen waarvan je zou willen dat ze standaard in het PalmOS aanwezig waren. Herhalende alarms, ander gebruik van je volumeknoppen en niet iedere keer die pop-up als je een bericht binnenkrijgt. De programmeurs van Hobbyist Software dachten dat waarschijnlijk ook en uit die gedachte is Butler ontstaan.

De screenshots zoals die bij deze review zitten zijn de instellingen van Butler op mijn Treo 650. Mocht je nog verdere vragen hebben over instellingen, dan graag in bij deze review horende thread in het forum.

Navigation

In de standaard Phone-applicatie van de Treo kun je letters koppelen aan je favorieten. Normaal gesproken werken deze snelkoppelingen enkel vanuit die Phone-applicatie. Butler biedt de mogelijkheid om deze snelkoppelingen overal te gebruiken. Kies in het onderdeel Navigation voor de optie Enable Keylauncher en je kunt door het ingedrukt houden van een letter/cijfer direct de gekoppelde contactpersoon bellen of een aan een snelkoppeling gekoppelde applicatie starten. Uiteraard dien je deze snelkoppelingen wel eerst in de Phone-applicatie te configureren.

De optie Enable Volume Buttons geeft je twee keuzes: je kunt de volumeknoppen gebruiken om door recent gebruikte applicaties te springen o´f als scrollbutton om langs alle opties te navigeren. Kies je voor Switch Mode, dan resulteert een druk omlaag vanuit een willekeurige applicatie in een sprong naar de daarvoor gebruikte applicatie. Een druk omhoog gaat dan weer terug naar de originele applicatie. Je kunt er voor kiezen om launchers (zoals ZLauncher of LauncherX, maar ook de standaard PalmOS-launcher) te negeren. Hiervoor moet je de optie 'Ignore Launchers in Switch Mode' aanvinken.
Bij de keuze voor Scroll Mode kun je de volumeknoppen gebruiken om langs alle opties in een programma te navigeren, zoals dat standaard gebeurt met de 5-weg navigatieknop. De SideKey (de knop onder de volumeknoppen) functioneert in zowel de SwitchMode als de ScrollMode als SelectButton (de functie waar normaal gesproken de CenterButton van de 5-weg navigatieknop voor gebruikt wordt).

Er is ook gedacht aan het feit dat het in sommige gevallen toch wel handig is om de volumeknoppen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: het aanpassen van het volume. Als je de Option-button ingedrukt houdt (de blauwe knop linksonder op het toetsenbord van de Treo), dan kun je vervolgens de volumeknoppen gebruiken om het volume aan te passen.
Wisselen tussen Switch Mode en Scroll Mode is heel simpel. Druk de shiftknop en de volumeknop tegelijk in en je wisselt meteen tussen de twee modi. Een (hele) korte melding op het scherm geeft aan naar welke modus je op dat moment schakelt.

LED Control

De optie LED Control geeft je de mogelijkheid om de LED linksboven (die normaal gesproken knippert als de telefoon aanstaat) uit te zetten of er een ander kleurtje voor te kiezen. De optie 'Off' is vooral 's avonds erg handig, omdat je dan niet iedere keer door dat knipperende lampje gestoord wordt. Je kunt voor deze 'LED override' optie desgewenst aangepaste tijden kiezen, zodat de door jouw gewenste instelling alleen werkt in de gekozen uren. Ook de kleur van de LED als de Treo staat op te laden kan gekozen worden.

Een andere optie is om de LED een bepaalde kleur te geven als er een voicemail is binnengekomen. Of dit werkt is afhankelijk van je provider. (bij KPN werkt het niet goed). Mocht de LED om wat voor reden 'blijven hangen' dan kan je deze altijd resetten met de knop 'Reset LED'.

Keyguard

De Butler Keyguard is een complete vervanging van de normale Treo-keyguard - het sleuteltje wat getoond wordt als je Treo enige tijd niet gebruikt is. Je kunt aangeven na hoeveel seconden de Treo uitgeschakeld moet worden als deze niet is gebruikt. Persoonlijk vind ik het handige aan de Butler Keyguard ten opzichte van de normale versie is dat je bij Butler ook de huidige tijd te zien krijgt en eventueel een indicator als het geluid van je Treo is uitgeschakeld.

Onder Keyguard vind je ook nog andere opties. Zo kun je bij Phone Keyguard instellen dat je met de volumeknoppen of de spatie-, delete- of enter-toets geen telefoongesprekken kunt aannemen. Met name gebruikers die hun Treo in een case hebben zullen deze optie waarderen, omdat zij vaak last hebben dat een van de genoemde knoppen per ongeluk wordt ingedrukt als de telefoon gaat.

Als laatste optie vind je in dit scherm 'S' activates screen if disabled during calls. Deze optie werkt samen met de standaard mogelijkheid van de Treo om het aanraakgevoelige scherm uit te schakelen tijdens een telefoongesprek. Door een keer op de S-toets te drukken, kun je dan alsnog het scherm zichtbaar maken. Handig als je snel even wat op moet zoeken tijdens een telefoontje.

Attention Grabber

De Attention Grabber is mijn favoriete onderdeel van Butler. De grote kracht van de Attention Manager is dat hij je 'lastig' blijft vallen, zolang als je zelf wilt. Je hebt de mogelijkheid om zo'n beetje alle alarmonderdelen van de Palm Treo door Butler te laten afhandelen. Normale meldingen, maar ook inkomende gespreken, inkomende sms'jes, meldingen van voicemails (afhankelijk van je provider) en de alarms van Butler zelf (zie 'Alarm - Ahem...').

Voor deze nags zoals Butler ze zelf omschrijft, zijn uitgebreide mogelijkheden aanwezig. Zo is het mogelijk om in plaats van de standaard ringtones van de Treo 650 ook een mp3'tje te gebruiken. Vanaf versie 3.13 heeft Butler zelf een mp3-speler aan boord, eerdere versies zijn voor deze functionaliteit afhankelijk van RealPlayer, Aeroplayer, MMplayer of PocketTunes.
Let er op dat niet alle mp3's even goed werken met de ingebouwde mp3-speler van Butler. Kan de door jouw gekozen mp3 niet afgespeeld worden krijg je hiervan een melding. Wil je toch die specifieke mp3 als alarm gebruiken, dan zal je een van de eerder genoemde mp3-spelers op je Treo moeten hebben. De optie om de andere mp3-spelers te selecteren zit wat verborgen. Gebruik hiervoor de Menu-knop op de Treo en kies vervolgens voor de menu-optie 'MP3 Player'. Naast ringtones en mp3'tjes kun je eventueel als derde optie ook nog de 'oude' alarms uit de eerdere Palm-modellen gebruiken (Wake Up, Bird, Concerto etc.).

Het mooie aan de Attention Grabber is dat je een herhaling in kan voeren, bijvoorbeeld 'Play 1 times every 20 seconds. Repeat 5 times'. Tijdens een alarm kun je er voor kiezen om de Treo te laten vibreren en het is ook mogelijk om de LED te laten knipperen. Verder kun je tijdstippen instellen dat je niet gestoord wilt worden door de alarmmeldingen van Butler. Kies hiervoor de optie More Options.

Butler is geen ringtone-replacement. De ringtone verandert dus niet als je de Attention Grabber zo instelt dat hij ook de meldingen van inkomende gespreken overneemt. Wil je de ringtone veranderen, dan kun je daar beter een programma als Phone Technician of Ringo Pro voor gebruiken.

Hide SMS Popup

Deze optie doet wat het zegt: het verbergen van de popup die je normaal gesproken ziet bij het ontvangen van een sms. Deze popup wordt nu onderdrukt en de melding wordt doorgegeven aan de Attention Manager. Dus in plaats van die popup zie je een knipperende asterisk(*) in de linkerbovenhoek van je scherm. Bij ontvangst van een sms hoor je wel de ringtone voor een sms, zelfs als je de popup laat onderdrukken. Het onderdrukken van de popup voorkomt dat eventuele achtergrondtaken niet meer kunnen draaien en voorkomt ook dat eventuele andere alarmmeldingen geblokkeerd worden door de sms-popup.

Miscellaneous utilities

Onder Miscellaneous Utilities vind je alles wat niet onder een andere categorie past. Dit zijn opties om de functionaliteit van bepaalde knoppen aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen met welke toets(combinatie) je de commandbar ('/' met Graffiti) tevoorschijn wilt halen. Mocht je dat handig vinden, dan kan je je Phone-knop ook nog zo instellen dat je er je visitekaartje mee kan versturen via infrarood.

Alarm - Ahem...

In het scherm Alarm - Ahem.. kun je zes(!) alarmmeldingen instellen. Per alarm kan je een tijd instellen en de dagen waarop dit alarm af moet gaan (bijvoorbeeld maandag t/m vrijdag, maar niet in het weekend). Per alarm is ook de Alert in te stellen. Dit kan een standaard Treo-ringtone zijn, een mp3 (zie ook Attention Grabber) of een 'alarm oude stijl'. Onder de knop 'More...' vind je ook nog de mogelijkheid om een tekst in te toetsen die getoond wordt bij het afgaan van het alarm en - als je dat handig vindt - de mogelijkheid om tijdens het alarm een bepaalde applicatie te laten starten.

Conclusie

Butler is mijns inziens een programma dat niet mag ontbreken op elke Treo 600 of 650. Het programma biedt ontzettend veel mogelijkheden die eigenlijk standaard in de Treo zelf hadden moeten zitten, maar desondanks niet aanwezig zijn. De gebruikersinterface is eenvoudig en simpel in het gebruik en Butler doet wat het moet doen. Het enige minpuntje is de slechte codec van de ingebouwde mp3-speler, maar dat doet verder eigenlijk niet of nauwelijks afbreuk aan Butler. Wat mij betreft is dit programma een regelrechte aanrader!

Pluspunten

  • Simpeler kan het eigenlijk niet
  • Heldere uitleg op de (i)-pagina's
  • Onzettend veel mogelijkheden voor instellingen
  • Goede vervanging voor de standaard Keyguard

Verbeterbaar

  • De codec van de ingebouwde mp3-speler kan maar weinig mp3's afspelen

Specificaties

  • Verkrijgbaar bij: MyTreo.net
  • Alleen geschikt voor de Treo 600 en Treo 650
  • Prijs: $11,95
  • Producent: Hobbyist Software
  • Bestandsgrootte: 114K

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android