Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Proporta Alu-Leather case voor Sony TH55

Door Henk Vrieselaar Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 26 oktober 2005


De Alu-Leather-case van Proporta zonder pda

En nogmaals de Alu-Leather-case, nu met pda erin

De bevestiging vindt plaats met klemmen

Je kunt de case met of zonder de plastic klep van de TH55 gebruiken

Er zijn genoeg opbergvakjes voor geheugenkaartjes, geld en creditcards

Van de zijkant gezien; de case maakt de pda wel wat dikker

De extra vouwrand maakt het mogelijk om vanuit de case foto's te maken
Onlangs kocht ik een tweedehands Sony CLIÉ TH55 en op internet heb ik werkelijk dagenlang gezocht naar cases en naar reviews van deze cases. Sommige bedrijven zijn gestopt met het fabriceren van cases voor de TH55, dus de keuze werd kleiner. Op de review-site van de Palmclub staan overigens twee reviews van cases voor deze Sony.

Proporta

Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op een leather case van Proporta. Dit Engelse bedrijf maakt cases (leather-cases, aluminium-cases en crystle-cases) voor allerlei elektronica, zoals pda's, smartphones, camera's, laptops en accessoires. Tevens zijn ze dealer voor TomTom-navigatie-apparatuur. Daarnaast hebben ze een repair-afdeling voor pda's, ontwikkelen ze software, zoals de e-book reader TomeRaider en houden ze zich met hun bedrijf ProportaSolutions bezig met het maken van websites. Een veelzijdig bedrijf dus.

De Alu-Leather cases

Waarom een review van een case voor een pda die niet meer wordt gemaakt? Allereerst omdat Proporta dit type case ook voor andere pda-modellen maakt. De cases verschillen alleen in details van elkaar. Ik hoop met dit review een algemeen beeld te kunnen geven van de kwaliteit van Proporta Alu-Leather-cases, dus ook die voor andere pda's. Anderzijds is de TH55 door zijn veelzijdigheid nog altijd erg gewild bij PalmOS-gebruikers. Velen hebben 'm al geruime tijd en willen 'm nog lang niet inruilen voor een nieuwe. Misschien hebben ze nog geen case of willen juist wel eens een nieuwe.

Waarom een lederen case?

Mijn voorkeur ging dit keer toch weer naar een lederen case, vooral omdat ik het miste dat mijn vorige alu-case geen papiergeld of creditcards kon herbergen. Sony heeft veel bedieningsknoppen aan de zijkant en in de alu-case van de SJ22 vond ik de knoppen lastig te bereiken. Tenslotte heeft een lederen case voor mijn gevoel wat meer 'schokdemper-effect' bij een val dan een aluminium case. Ik heb het verschil gelukkig nog niet kunnen testen... Het probleem van aantrekken van stofjes op het scherm bij zo'n 'open' case neem ik wel op de koop toe, maar de plastic beschermklep van de TH55 houdt natuurlijk al veel tegen. Tenslotte was ik na enkele jaren aluminium wel weer eens aan iets anders toe.

Aluminium

Proporta heeft lederen cases van het Book-type en het Flip-type. Ook een aluminium case voor de TH55 zit in het assortiment. Helaas geen crystal case, want die had ik heel graag eens willen proberen. In Nederland is de case niet leverbaar, dus heb ik 'm besteld via de Engelse website. Binnen een week had ik de case binnen.
De case zit verpakt in de gebruikelijke blisterverpakking en gaat vergezeld van 5 kleurige plastic stylus-pennetjes. Toch attent van ze, voor het geval ik dat iele Sony-pennetje eens zou kwijtraken. Ze passen weliswaar niet in de sleuf van de Sony Clie TH55, maar een gegeven paard...
Het 'Alu' in de naam slaat op de dunne aluminium plaat die aan de boven- en onderzijde van de case binnen het leer is aangebracht en extra bescherming en stevigheid geeft. De case wordt er echter ook een paar millimeter dikker van.

De buitenzijde

De case ziet er werkelijk erg sjiek uit. Maar dat zal waarschijnlijk van veel lederen cases worden gezegd. Het leder is glad (misschien wat meer krasgevoelig als er ook sleutels in je zak zitten?) en op de bovenzijde is het Proporta-logo aangebracht. Het stiksel aan de zijkanten geeft het geheel een stoere aanblik. De sluiting is magnetisch en voldoende ruim: ook met plastic cover van de TH55 sluit de case prima. Aan de achterzijde zijn drie kleine gaatjes aangebracht ter hoogte van de speaker van de TH55.
Wanneer de case gesloten is, wordt de lens van de camera afgedekt, maar in geopende toestand is er een extra 'vouwrand' aangebracht, waardoor het oog van de camera en ook de jogdial vrij liggen. De camera kan dan makkelijk worden bediend, maar de jogdial bedienen blijft erg lastig. In gesloten toestand kun je dit helemaal vergeten. Aan de onderzijde van de case is een kleine uitsparing ter hoogte van het venstertje van de memory-cards.

De binnenzijde

Bij veel cases wordt de pda in een lederen U-vormig profiel geschoven. Proporta werkt bij vrijwel alle lederen cases met een systeem van metalen klemmen om de pda stevig te bevestigen. Bij de meeste cases zitten deze klemmetjes aan de linker- en rechterzijde, maar omdat de TH55 zoveel bedieningsknoppen aan de linkerzijde heeft, heeft Proporta deze aan de onderzijde aangebracht. Het aanbrengen van de TH55 is erg makkelijk en je hebt 'm er ook zo weer uit. Dat laatste kan nodig zijn, wanneer je gebruik maakt van een cradle om te HotSyncen. Want in de case is dat onmogelijk.
De connector en de resetpin zijn beide bereikbaar, maar je moet de case verwijderen om de pda in de cradle te kunnen zetten. Van resetpin maak ik doorgaans geen gebruik, want om te resetten gebruik ik het programmaatje Soft Reset. Ook een cradle gebruik ik niet, maar een losse kabel. Bij mij blijft de TH55 dus permanent in de case zitten. Of bij regelmatig aanbrengen en verwijderen van de pda de levensduur van de klemmen wordt beperkt kan ik dus niet vertellen.

Bescherming

Aan de bovenkant van de TH55 zit een kleine opening, waarin een kunststof pennetje van de case 'klikt'. De TH55 zit er muurvast in. Om dit te testen heb ik de case met de TH55 erin in een plastic zak heen en weer geschud, maar de pda blijft keurig op zijn plaats. Zoals gezegd zijn de zijkanten van de TH55 geheel open. De knoppen, maar ook de stylus, zijn dus prima bereikbaar. Overigens gebruik ik de Power-knop niet, maar heb deze met het programma DefaultCapture (schrik niet van de Japanse tekens) toegewezen aan de bedieningsknop (Capture) van de camera. Dit kun je ook doen met het programma TheGoGo (in het midden van de pagina is een link naar de Engelse versie). Zeker in de case is dat voor rechtshandigen een veel logischer plek om de pda aan en uit te zetten dan met de Power-knop. De Sony is goed beschermd aan de zijkanten omdat de case iets buiten het apparaat uitsteekt. Bij een val op de zijkant blijft de CLIÉ dus buiten schot.

Opbergvakjes

De case heeft ruimte voor twee memorycards en daarnaast een extra flap met daarin twee vakken voor bijvoorbeeld papiergeld, creditcards of een foto (het buitenste vak is transparant). Deze flap beschermt de pda dus tegen krassen van bijvoorbeeld een memory-card. Dat is zeker waardevol, wanneer je de plastic beschermklep van de TH55 zou verwijderen, waarmee het geheel overigens ook een paar millimeter dunner wordt. Dat laatste heb ik (nog) niet gedaan maar is mogelijk. Hoe dat kan en hoe je de scharniergaten weer kunt opvullen met Cap!GoGo-dopjes lees je elders op de Palmclub-website.

Cases door de jaren heen

De Sony Clie TH55 is mijn derde pda sinds 2002. De eerste was een Palm V. Ik kocht er meteen een Palm leather case bij. Het nadeel van deze case was, dat de Palm nogal eens 'stoffig' werd, omdat de case uiteraard niet rondom gesloten is en hij vaak in mijn jaszak zat. Het voordeel was dat hij wel tegen een stootje kon bij een niet al te hoge val op de grond. Eén keer was de val helaas zo ongelukkig, dat me dat een kapot scherm heeft opgeleverd. Mijn volgende pda was een Tungsten|T. Tegelijk kocht ik er een leather case van Palm zelf bij. Na een jaar intensief gebruik ging deze toch wat "uitlubberen en het scherm was regelmatig stoffig omdat de Palm vaak in mijn zak zat. Toen mijn vrouw haar Sony Clie SJ22 verpakte in een fraaie alu-case was dat voor mij mede de reden ook een Aluminium case van Innopocket aan te schaffen. De Tungsten en ik waren dik tevreden, behalve dat ik het miste geen creditcard of geld te kunnen meenemen en dat de case wel eens uit mijn handen gleed, omdat de buitenkant nogal glad was.

Gebruik

Een leather case is in het algemeen wat dikker dan een Aluminium- of Crystal-case. De case ligt lekker in de hand, ook wanneer je bijvoorbeeld met de TH55 in je hand werkt.. De 'flip' valt dan soepel en niet hinderlijk over je linkerhand naar achteren. Vanzelfsprekend is de pda in een regenbui of wanneer je 'm per ongeluk in het water laat vallen minder goed beschermd dan in een alu-case. Het openen en weer dichtdoen van de case gaat snel met de magnetische sluiting en gaat bij bovengenoemde 'schudproef' niet los.

Duurzaamheid

Dat kan ik natuurlijk niet beoordelen na enkele dagen. Ook bij andere cases ben ik daar zeer benieuwd naar. Daarom heb ik enkele weken geleden een thread over de duurzaamheid geopend op de Palmclub-site. Een nieuwe case is doorgaans wel goed, maar hoe houdt deze het na intensief en langdurig gebruik? Zou je dezelfde dan weer kopen? Kun je anderen de case van jou keuze aanbevelen? Gezien de naam van het bedrijf op het gebied van cases en wat ik tot op heden heb ervaren gun ik ze 5 punten.

Conclusie

Een stoere, stevige, maar toch stijlvolle case die je TH55 uitstekend beschermt, mede door de aluminium 'voering'. Met zijn overvloedige opbergruimte voor memory-cards, creditcards en papiergeld voldoet deze case aan mijn wensen en kan ik 'm dan ook van harte aanbevelen, ook aan andere pda-gebruikers. Bij de cases van Proporta maakt het vaak niet uit welk model het is: ze zijn vrijwel allemaal onderling vergelijkbaar.

Verbeterbaar

  • De case met TH55 is wel wat dik, maar past toch prima in de borstzak van een overhemd.
  • De jogdial is eigenlijk nauwelijks bereikbaar. Dat is jammer en geeft een minnetje in bij 'gebruik' in onderstaande beoordeling.
  • In de case past de Sony niet in een cradle. Dat wist ik toen ik de case kocht en dat geldt voor heel veel cases.

Pluspunten

  • Stijlvol en solide uiterlijk.
  • Alle knoppen prima bereikbaar.
  • Apart scharnierpunt voor de camera.
  • Veel extra opbergruimte.

Gegevens van de Proporta Alu-Leather Case

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android