Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: SENA lederen Case voor SONY Clié TH55

Door Remco Bruijne Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 augustus 2004


De Sena TH55-case in gesloten toestand

De bedieningselementen van de TH55 zijn goed bereikbaar

De originele klep van de TH55 kun je als extra bescherming laten zitten
Het kiezen van een case voor je pda is niet zo'n eenvoudige zaak. Er zijn veel cases met elk hun specifieke voor- en nadelen. In mijn geval was er eerst nog de vraag: wel een case of niet een case? Mijn oude Palm IIIx gebruikte ik 'bloot', dus zonder case en ik was gewend aan een standaard klep aan de voorkant die gemakkelijk te verwijderen was. Een case maakt het gebruik toch altijd onhandiger.

Nu, na aanschaf van mijn CLIÉ TH55 merkte ik al snel dat ik het gebruik van een case opnieuw moest overwegen. De klep van de CLIÉ is behoorlijk kwetsbaar (om over de krasgevoeligheid nog maar niet te spreken) en ook de metalen rand aan de voorkant beschadigt gemakkelijk. Toch maar een case dus, en wel van SENA.

Uitvoering

De SENA-case wordt geleverd in een nette kartonnen geschenkdoos en is uitgevoerd in een mooie kwaliteit leder, in dit geval zwart met blauw en met zwart stiksel. Erg chic maar niet saai. Voor de hippe gebruikers zijn er ook andere combinaties leverbaar. De klep opent vanaf de onderkant en is vergrendeld met een drukknop. De TH55 schuift vanaf de bovenkant in de case en zal er niet gemakkelijk ongewenst uitglijden. Nadat je de TH55 in de case plaatst valt direct op dat de case verrassend nauwkeurig gemaakt is.

SENA heeft er duidelijk voor gekozen om een slanke case te maken. Het geheel is zonder de CLIÉ-klep slechts 24 mm dik en weegt 35 gram (en past gemakkelijk in de borstzak van een overhemd). De bodemplaat en de klep zijn stijf, naar verhouding dik en ze bieden een goede bescherming. Ik heb helaas ervaring met stukvallende Palms, maar met deze case heeft je TH55 beslist een hogere overlevingskans bij een val. Alleen, als de TH55 precies op de jog-dial valt, is er vrijwel geen bescherming omdat daar een gat zit voor de bediening. Vlak voordat deze tekst gereed was heb ik per ongeluk een valproef gedaan: mijn CLIÉ maakte een noodlanding van anderhalve meter hoogte op vloerbedekking... Niets aan de hand (maar wat een schrik).

Duurzaamheid

De case ziet er duurzaam uit. Bij een case van dit type zijn de leren stroken die het 'scharnier' vormen het meest aan slijtage onderhevig. Bij een TH55 zijn die stroken door de opening voor de jog-dial noodgedwongen tamelijk smal. Doordat SENA een goede kwaliteit leer heeft toegepast, kan toch een goede duurzaamheid verwacht worden. Naar mijn inschatting zal een goed ontworpen hard case echter nog robuuster zijn, vandaar dat deze SENA-case daarom van mij maar 3 palmclubjes voor duurzaamheid krijgt. Ook de lip met drukknoop (waarmee de case gesloten wordt) wordt op het aanhechtingspunt met de case flink belast bij het openen en sluiten. Ik vind het moeilijk in te schatten hoe lang dit goed blijft, omdat dit sterk afhankelijk is van de sterkte van het stikwerk waarmee de lip vast zit. Het leer is, zoals gezegd, van prima kwaliteit; mocht het stikwerk onverhoopt los gaan dan is dit eenvoudig door een schoenmaker te repareren.

Klep

Je kunt de mooie CLIÉ-klep (OK, smaken verschillen) laten zitten, maar in de praktijk is dit niet handig:

  • De CLIÉ-klep sluit niet helemaal doordat het bovenste leren randje van de case ietsje te dik is; bij het sluiten van de case sluit de klep alsnog, omdat er wat druk op wordt uitgeoefend. Op den duur wordt het leren randje natuurlijk iets geplet, zodat de klep beter zal sluiten.
  • Je hebt er snel genoeg van om telkens twee kleppen open te moeten maken voor je 'eindelijk' bij het scherm bent.
  • Het geheel is aanmerkelijk dikker mét CLIÉ-klep, terwijl de Sena-klep afdoende beschermt.
Let op: als je de twee opvallende gaten van de CLIÉ-klep niet mooi vindt, even Cap!GoGo bestellen bij Brando.

Gatenkaas

Aan de onderkant van de TH55 is ruimte uitgespaard voor de applicatietoetsen, de connector en een gaatje voor de microfoon. Met enige moeite is zelfs de resetknop bereikbaar. Ik heb niet getest of de TH55 met case in een cradle past, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk.
Aan de linkerkant zijn alle toetsen en de hoofdtelefoonaansluiting goed bereikbaar door uitsparingen. Alleen het klepje en lampje van de Memory Stick blijven verborgen. Om de stick te verwisselen moet je de TH55 iets uit de case schuiven. Voor de meeste gebruikers is dat niet zo'n probleem, voor de multimediagebruikers onder ons iets minder handig. Aan de bovenkant zijn de lampjes nog net te zien, zolang je niet teveel van onderaf kijkt. De camera en bedieningselementen aan de achterkant zijn alle bereikbaar door één opening, die mooi nauwkeurig is uitgesneden uit het leer. Het luidsprekertje aan de achterkant moet het doen met één klein gaatje. Het geluid houdt voldoende sterkte, maar wordt wel iets minder helder.

Overig

Hoewel deze case niet bedoeld is als mobiele opslagplaats, kunnen er toch wat aardige zaken in weggestopt worden. Er is plaats voor twee Memory Sticks (vanaf de bovenkant erin steken!), je kunt één of twee creditcards kwijt (er is geen magneetsluiting die je magneetstrip wist) en er is een wat krappe ruimte voor een stylus. Tegen meerprijs kun je een spiegeltje meebestellen, alsmede een riemclip die hier niet besproken wordt.

Conclusie

Deze case is ideaal voor de gebruiker die een slanke, stijlvolle, soft case wenst van een uitstekende kwaliteit en een goede duurzaamheid vergeleken met andere lederen cases. Alles bij elkaar vind ik dit een uitstekend product dat zijn prijs beslist waard is.

Verbeterbaar

  • Memory Stick is niet bereikbaar
  • Jog Dial niet beschermd
  • Niet te gebruiken in cradle

Pluspunten

  • Erg mooi afgewerkt en smaakvolle vormgeving
  • Relatief dun en licht, maar wel ruimte voor Memory Sticks
  • Biedt behoorlijke bescherming tegen vallen
  • Vrijwel alle bedieningselementen toegankelijk
Opmerking van de redactie: de duurzaamheid is beoordeeld op grond van het feit dat de case van leer is gemaakt. Dit materiaal is volgens de auteur van het review minder duurzaam dan metaal. Zou de case alleen worden vergeleken met andere lederen cases, dan is de duurzaamheid goed (4 palmclubjes).

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android