Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Verichat

Door Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 05 november 2004


Standaard Verichat-scherm

Gegroepeerd in categorieŽn

Standaard chatscherm

Houd meerdere gesprekken tegelijk bij

Beschikbare MSN-emoticons

Pre-defined messages

Filetransfer

Ook wanneer je niet in Verichat bezig bent, kun je op de hoogte gehouden worden
Ben jij ook zo iemand, die bij vrienden en familie erom bekend staat als iemand die online beter bereikbaar is dan per telefoon? Dan bestaat een grote kans dat je Verichat als onmisbare applicatie op je Palm wilt hebben. Met deze chat-applicatie kun je op vier verschillende netwerken tegelijkertijd online zijn, namelijk: ICQ, MSN, AOL en Yahoo!. Verichat is daarmee een van de weinige quasi-multitaskende programma's die er voor de Palm zijn.

Online gaan met je Palm

Op de Palmclub zijn handleidingen te vinden die je kunnen helpen om met je Palm online op internet te gaan en daarmee Verichat te laten werken. De meest gangbare voor Verichat zal waarschijnlijk een (Bluetooth) GPRS verbinding met je mobiele telefoon zijn. Via een WiFi-accesspoint kan natuurlijk ook. Online gaan via de cradle is een alternatieve oplossing voor mensen die bijvoorbeeld full-screen op hun monitor een film aan het bekijken zijn.

Uiterlijk

Het hoofdscherm van Verichat ziet er simpel uit. Er is een vakje voor online contacts en een voor offline contacts, die je beide kunt inklappen. Ook is het mogelijk om voor een indeling in categorieën te gaan. Maar omdat het in de geteste versie (2.23b) niet mogelijk is om de offline contacten te verbergen, krijg je lange lijsten met offline en online contacten door elkaar, wat niet overzichtelijk is. Bovenaan kun je je status op de verschillende netwerken instellen. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om 'away' te zijn op ICQ en 'busy' op MSN.

Het chatscherm van Verichat waarmee je uiteindelijk alle conversaties voert, is overzichtelijk. Onderaan zijn er invoerregels waar je je tekst in kan voeren en in het vak daarboven verschijnt de conversatie in beeld.

Instellingen en gebruik

Zoals gezegd kan Verichat meerdere netwerken tegelijk aan. De contacts verschijnen dan door elkaar heen in de lijst en zijn helaas niet te groeperen per medium. Het instellen van een account is simpel en is een kwestie van inloggen met dezelfde gegevens zoals je ook zou doen op een desktop pc.

Omdat het in Verichat mogelijk is om online te blijven terwijl je Verichat verlaat en bijvoorbeeld een e-book gaat lezen, zijn er verschillende instellingen waarmee je toch op de hoogte gehouden wordt van het mogelijke feit dat iemand jou wil bereiken. Je kunt onder andere een van de standaard Palm alarmgeluiden laten rinkelen als iemand jou een bericht stuurt terwijl je niet in Verichat zit, tegelijk met een popupwindow waarin het verstuurde bericht aan je getoond wordt. Ook wordt vibratie ondersteunt op de PalmOne Tungsten|T modellen.

Het is ook mogelijk om de standaard power-off instellingen van je Palm over te slaan en je Palm continu aan te laten staan wanneer Verichat draait.

Wanneer je ontevreden bent met de kleuren van Verichat, kun je die naar je eigen smaak veranderen. Ook kun je zogenaamde 'pre-defined messages' opslaan. Dit zijn zinnen zoals "Schat, ik kom een half uurtje later" of "Ik ben nu online in een hobbelende trein met Verichat dus let niet op mijn spelfouten" die je vantevoren opslaat en met een druk op de knop kan laten verschijnen tijdens een chat. Dat scheelt weer een hoop werk met de stylus. Erg handig.

En natuurlijk mag bij een goede chatclient de collectie smilies en emoticons niet ontbreken. Verichat heeft de meeste standaard iconen van elk medium ingebouwd. Helaas is het bijvoorbeeld niet mogelijk om ICQ-smilies te gebruiken bij een gesprek op MSN. En omdat het geen doen is met de stylus alle smilies omslachtig zelf in te voeren is dit toch wel een welkome functie.

Overigens is het te vermelden waard dat Verichat ook uitstekend werkt in combinatie met een uitklapbaar toetsenbord. Ik gebruik zelf de Belkin G700 op mijn Sony CLI… TH55 zonder problemen, mits je geen probleem maakt van alle hoofdschuddende blikken die je toegeworpen krijg in de trein wanneer je weer eens bezig bent te chatten.

Dataverbruik is bij Verichat miniem. Het inloggen en opbouwen van de contactenlijst vergt enkele kB's. Tijdens het chatten verstuur je slechts korte tekstbestandjes over en weer, begeleid door wat extra bytes aan informatie van Verichat zelf. Daarmee is het chatten zelf derhalve geen grootverbruiker qua dataverkeer.

Helaas is het met Verichat niet mogelijk om gehouden conversaties op te slaan. Hopelijk wordt deze feature nog geïmplementeerd in toekomstige versies.

Multitasken

Een van de features die Verichat zo succesvol maakt is het feit dat je gewoon naar een ander programma kunt gaan en toch door Verichat op de hoogte kan worden gehouden als er berichten binnenkomen. Dit komt omdat je in feite niet inlogt op de normale chatservers, maar op speciale servers die op het kantoor van PDAapps staan. Hierdoor is extra functionaliteit mogelijk, zoals het online lijken te zijn naar de mensen op je contactenlijst, terwijl je Palm toch helemaal uitstaat. Wanneer ze een bericht naar je sturen, kun je instellen dat je via notificatie per SMS op je mobiele telefoon op de hoogte gehouden wordt. Hieraan zijn wel kosten verbonden, afhankelijk van je GSM-provider.

Uiteraard krijg je ook notificaties op je scherm als je in een andere applicatie bezig bent. Wanneer een bericht verschijnt, dan kun je ervoor kiezen om meteen iets terug te schrijven en door te gaan met de activiteiten waarmee je bezig was, of met een druk op de knop naar Verichat zelf switchen en een uitgebreidere conversatie houden.

Helaas is het niet mogelijk om binnen verichat zelf berichten te ontvangen als je Palm uitstaat. Een uitzondering hierop is de Treo 600/650, dis als PDA met ingebouwd GPRS dat wel kan.

Al deze extra functionaliteit heeft wel tot gevolg dat de gebruiker elk jaar 20 USD aan Verichat kwijt is, bovenop de eenmalige aanschafprijs van 25 USD. Niet goedkoop, maar wel redelijk gezien het blijkbaar nodig is om de chatservers die bij PDAapps staan online te houden.

Bestanden versturen

Vanaf versie 2 is het ook mogelijk bestanden te ontvangen en te versturen. Ik heb meerdere malen op een public accesspoint (Freewireless op Utrecht CS) bestanden verstuurd en haal daarbij zeer hoge snelheden (ca. 50 kB/s) die uiteraard ook afhangen van je connectie. Je kunt zowel interne bestanden (.prc/.pdb) versturen, als normale bestanden op je geheugenkaart. Helaas kun je niet alle soorten bestanden versturen. Office-bestanden en plaatjes gaan prima, maar Verichat wilde bijvoorbeeld .mqv bestanden van mijn Sony CLI… movierecorder niet versturen, terwijl dat toch een vrij gangbaar Apple Quicktime MPEG-4 standaard is.

Conclusie

Een onmisbare tool voor iedereen die te allen tijde online wil zijn. Niets houdt je nu nog tegen om met je vrienden in Amerika te chatten terwijl je met je Nederlandse vrienden in de kroeg staat. Verichat is een simpele, maar robuuste chatclient voor ICQ, MSN, AOL en Yahoo! Het biedt genoeg instelmogelijkheden om het programma naar je hand te zetten. Het multitasken werkt prima en maakt Verichat daarmee ook daadwerkelijk nuttig in de dagelijkse praktijk wanneer je je Palm gebruikt.

Pluspunten

 • Stabiel
 • Veel instelmogelijkheden, maar toch makkelijk in gebruik
 • Multitasking: Verchat werkt ook tijdens gebruik andere applicaties
 • ‘Offline’ gebruik mogelijk
 • Filetransfer mogelijk

Verbeterbaar

 • Implementatie van offline/online contactcategorieën
 • Filetransfer accepteert niet alle bestandstypes
 • Uiterlijk zou compacter en gelikter kunnen
 • Geen berichtenhistorie

Specificaties

 • Fabrikant: PDAapps
 • Product: Verichat
 • Geteste versie: 2.32b
 • Type: commercieel, 14-daagse probeerversie beschikbaar
 • Werkt met PalmOS 3.5 of hoger
 • Prijs: $24,95 voor het eerste jaar, $19,95 voor elk daaropvolgend jaar (nieuwe versies gratis beschikbaar)

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android