Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TomTom Navigator 5 (preview)

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 april 2005


Op het eerste gezicht.

Routes plannen.

Grensoverschrijdend plannen.

Reisplannen 1

Reisplannen 2

Nuttige plaatsen

Postcodes

TomTom Navigator 5 is niet alleen geschikt voor de PalmOne Tungsten T3, maar ook voor de Tungsten T5, Treo 650, Tungsten C, Zire 72, Sony CLIÉ TJ35 en Sony CLIÉ TH55.
Binnenkort kunnen we versie 5 van TomTom Navigator verwachten. Voor het eerst is er dan een versie die voor alle platforms (PalmOS, Pocket PC en TomTom GO) gelijk is. In deze preview lopen we alle belangrijke vernieuwingen langs.

Op het eerste gezicht

Het kaartmateriaal van TomTom Navigator ziet er gelukkig nog steeds hetzelfde uit. Wel zijn er twee nieuwe kaartkleuren mogelijk: Australia en Deuteranopia. In totaal zijn er nu 10 kaartkleuren, met voor elk een kleurenschema voor dag en nacht.
Je kunt nu ook de statusbalk onderin het scherm aanpassen. De volgende informatie kun je laten tonen (of weglaten): straatnaam, resterende tijd, resterende afstand, aankomsttijd, huidige tijd en snelheid.

Routes plannen

Een grote wens van veel gebruikers gaat in vervulling. TomTom is niet alleen meer geschikt voor automobilisten, maar kan ook rekening houden met wandelaars en fietsers. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je altijd snelwegen wilt vermijden, maar je kunt ook instellen dat je bij het plannen van elke nieuwe route het hiernaast afgebeelde scherm te zien krijgt.
Verder kun je in TomTom Navigator nu ook aangeven of je tolwegen wilt vermijden.

Grensoverschrijdend plannen

Het was een vaakgehoorde klacht onder gebruikers van TomTom: bij de grens moest je steeds van kaart wisselen. Dat is gelukkig niet meer nodig. De dekking van de Europakaarten is ook bekendgemaakt: er is volledige dekking (99%) van het wegennet in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. In Italië (97%) en Spanje (86%) is de dekking ook nog redelijk, maar voor Portugal (43%), Tsjechië (36%) en Polen (18%) is de dekking ronduit slecht.

Reisplannen 1

Nieuw is het maken van reisplannen. Hiermee kun je een route maken, die langs verschillende tussenpunten voert. Je hoeft dan niet bij elke tussenstop opnieuw een bestemming in te voeren. Handig wanneer je op een werkdag langs verschillende klanten moet of op bepaalde dagen een vaste route rijdt. Je maakt eerst een reisplan en slaat deze op. Daarna kun je op elk willekeurig moment het reisplan laden. Na het aantikken van de knop 'Start navigatie' kun je wegrijden.

Reisplannen 2

Zo ziet een reisplan eruit. Je kunt verschillende bestemmingen op de route aangeven en daarbij ook nog via een café, een broodjeszaak of een tankstation rijden.
Reisplannen zijn handig wanneer je op vakantie gaat en vooraf allerlei uitstapjes wilt plannen. Je kunt voor elke vakantiedag een reisplan voorbereiden, die langs interessante bezienswaardigheden voert. Of maak een reisplan voor regenachtige vakantiedagen, waarbij je musea en andere overdekte attracties opneemt.

Nuttige plaatsen

Wanneer je naar het centrum van een vreemde stad wilde, moest je vroeger zoeken naar straatnamen als 'Stationsplein' of 'Stadhuisstraat', waarbij je niet zeker wist of deze straten wel echt in het centrum lagen. Je kunt nu navigeren naar een stadscentrum. Daarnaast kun je navigeren naar nuttige plaatsen of je kunt op de kaart aantikken waar je naartoe wilt. Ook handig: je kunt voortaan gewaarschuwd worden wanneer je een POI nadert en je kunt (zelfs zonder gps!) een routedemo bekijken.

Postcodes

Op het scherm 'Navigeer naar' is nog een extra mogelijkheid toegevoegd. Je kunt nu namelijk navigeren naar postcodes. Je vult de vier cijfers en twee letters van een postcode in en navigeert er naartoe. Deze functie werkt op dit moment alleen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Ter afsluiting nog twee andere nieuwe functies: je kunt een kompas op het scherm laten tonen en je kunt het geluidsvolume afhankelijk maken van de rijsnelheid.

Upgrade

De nieuwe versie van TomTom Navigator is vanaf mei 2005 beschikbaar. Er is nog niet bekend hoeveel de upgrade gaat kosten. TomTom heeft voor verwarring gezorgd door tegenstrijdige berichten te verspreiden. Zo zou de upgrade op het ene moment gratis zijn, terwijl ze op een ander moment beweerden dat het geld zou kosten. Bij de laatste grote upgrade van TomTom konden bestaande gebruikers voor €49 euro een upgrade kopen.

TomTom Plus

TomTom gaat meer diensten aanbieden. Tot nu toe was het mogelijk om een abonnement te nemen op de file-informatie. Die dienst zal verder worden uitgebreid en krijgt de naam TomTom Plus. Sommige onderdelen daarvan zijn op abonnementsbasis - zoals fileinformatie en weersverwachtingen - terwijl andere onderdelen per transactie worden afgerekend. Je moet daarbij denken aan extra POI-bestanden, flitspalendatabases en extra stembestanden. Voor het geval je bent uitgekeken op de stemmen van Bram en Eva: TomTom gaat allerlei grappige stemmen en imitaties van bekende Nederlanders uitbrengen, bijvoorbeeld 'de coach' (een Cruyff-imitatie). Dergelijke stembestanden kun je per stuk bestellen en afrekenen. Via derde partijen zijn gratis stembestanden verkrijgbaar.

Conclusie

TomTom heeft in Navigator 5 een aantal functies toegevoegd waar gebruikers al lang op zaten te wachten. Het aanpassen van de route aan wandelaars, fietsers en automobilisten die de snelweg willen mijden, is wat ons betreft de grootste verbetering.

Gegevens over TomTom Navigator 5

  • Fabrikant: TomTom
  • Product: TomTom Navigator 5 voor PalmOS
  • Verkrijgbaar: vanaf mei 2005 via diverse retailwinkels en webwinkels
  • Prijs: nog niet bekendgemaakt

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android