Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Perfect Passenger 2.0

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 april 2005


Hoera, nu ook 3D-weergave. Links onderin zie je het vernieuwde pictogram, waarmee je de volgende afslag kunt aflezen.

Dit startscherm zie je wanneer je Perfect Passenger opstart: meteen je bestemming invoeren.

Het invoeren van een bestemming gaat erg snel met het T9-toetsenbordje.

Perfect Passenger laat afslagnummers zien, ook als je niet hoeft af te slaan.

Het instellingenscherm.

Favorieten opslaan met lengte- en breedtegraad.

2D-weergave is ook nog steeds beschikbaar.

De geschiedenis toont adressen waar je al eerder naartoe bent gereden.
Perfect Passenger heeft onlangs versie 2.0B van deze navigatiesoftware uitgebracht. Bovendien zijn nu ook de Europakaarten beschikbaar, dus het is hoog tijd voor een nieuw review. In een vorig review zijn al de aantal belangrijke eigenschappen van Perfect Passenger besproken. We kijken nu vooral naar de vernieuwingen en naar de mogelijkheden om grensoverschrijdend te plannen.

Uitpakken en opstarten

De positieve punten van Perfect Passenger zijn onveranderd gebleven: het is een no-brainer om dit pakket te installeren en te gebruiken. Perfect Passenger werkt plug-and-play vanaf een geheugenkaartje. Er komt dan meteen een scherm tevoorschijn waarop je aan de hand van plaatjes je gps-ontvanger kunt uitkiezen. Dit hoef je maar eenmalig in te stellen; de volgende keer wanneer je Perfect Passenger opstart, maakt het programma automatisch verbinding met de gps-ontvanger. Om een indruk te geven van de snelheid waarmee dit gaat: we voeren de test uit met een Zire 72 en een Holux GR-231 Bluetooth gps-ontvanger. Na het insteken van het mmc-kaartje duurt het ongeveer drie seconden om de Bluetooth-verbinding tussen de pda en de gps tot stand te brengen.

Bestemming invoeren

Wanneer er eenmaal een koppeling met de gps-ontvanger tot stand is gebracht heb je er geen omkijken meer naar. Vanaf dat moment krijg je bij het opstarten van Perfect Passenger meteen een scherm te zien waarop je je bestemming kunt invoeren. Je hebt hierbij zeer veel mogelijkheden: je kunt navigeren naar een adres of postcode, je kunt naar een nuttige plaats (POI) op je huidige positie of op je bestemming zoeken, maar je kunt ook een adres kiezen uit je adresboek of uit je favorietenlijst. Bestemmingen waar je al eerder naartoe bent gereden vind je onder de knop Geschiedenis.

T9

Bij het invoeren van een bestemming komen we de eerste vernieuwing tegen. Je kunt voortaan adressen en plaatsnamen invoeren op een T9-achtige manier. Er verschijnt een toetsenbordje met negen knoppen in beeld waarop je heel snel woorden kunt intikken. Het invoeren van mijn straatnaam (Willem de Zwijgerlaan) is nu nog maar een kwestie van drie knoppen. ZWI. Je hoeft dus niet de volledige straatnaam in te voeren; een opvallend gedeelte uit de naam is voldoende. Verder hoef je niet viermaal op de PQRS-knop de drukken om een S in te vullen; het programma is slim genoeg om uit de ingevoerde lettercombinaties af te leiden welke letter je hebt bedoeld. Verder valt op dat deze versie perfect is aangepast aan de eenhandsbediening op de Treo 600 en 650.
In Perfect Passenger kun je aangeven dat je naar het centrum van een stad wilt navigeren, zonder dat je precieze straatnamen hoeft te weten. Deze functie zal overigens ook in TomTom Navigator 5 worden toegevoegd.

Kaarten

Voor het berekenen van de route heeft Perfect Passenger nog steeds redelijk wat tijd nodig. Wanneer de kaart met de route verschijnt, vallen daarbij meteen de vernieuwingen op.
De grootste verbetering is de mogelijkheid om kaarten in 3D-weergave te bekijken. 2D-kaarten zijn overigens nog wel beschikbaar. Het zoomniveau van de kaart wordt automatisch aangepast aan de snelheid en het type weg: wanneer je over de snelweg rijdt en voorlopig niet hoeft af te slaan zoomt de kaart automatisch uit.
Linksonder in het scherm zie je een pictogram waaruit je kunt afleiden in welke richting je moet afslaan. Vroeger was dit een simpele pijl (vergelijk de screenshots van de vorige versie). Dit is nu een schematisch wegenkaartje geworden, wat veel duidelijker is. Ook staat er nog steeds aangegeven over hoeveel kilometer de afslag komt.
De menubalken onderin en bovenin het scherm zijn eveneens verbeterd. De informatie over aankomsttijd, resterende afstand en snelheid wordt overzichtelijker getoond. De belangrijkste instellingen zijn meteen vanuit het navigatiescherm bereikbaar met de knop Menu. De knoppen op dit instellingenscherm zijn groot genoeg om met je vingers te bedienen.

Stemmen

De testversie die wij ontvingen had als meegeleverde stem een imitatie van Frank en Ronald de Boer. Je kunt op de website van Perfect Passenger nieuwe stembestanden te downloaden, zoals een oud omaatje en imitaties van bekende mensen. Denk hierbij aan Cruijff, de eerder genoemde broertjes De Boer en andere mensen met een herkenbaar stemgeluid. Er zijn ook zakelijk klinkende stemmen beschikbaar. Voor het downloaden van extra stembestanden worden geen kosten in rekening gebracht.

Europa

Voor €169 koop je de Europakaarten voor Perfect Passenger. Dit pakket bestaat uit Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Zweden en Zwitserland. Het pakket bestaat uit twee cd's, een handleiding en een geheugenkaartlezer om de extra kaarten te kunnen installeren. Je kunt bij Perfect Passenger kiezen voor het installeren van complete landen of delen van landen. Een groot land als Frankrijk is in meerdere stukken verdeeld, zodat je niet heel Frankrijk hoeft te installeren als je een weekendje naar Parijs gaat. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Italië wilt rijden is het bovendien niet nodig om kaarten van alle tussenliggende landen te installeren of een corridor aan te maken. De hoofdroutes met alle snelwegen en doorgaande wegen in Europa worden namelijk automatisch meegeïnstalleerd. Het pakket is zo gemaakt, dat je eigen thuisregio en het gebied waar je op vakantie gaat op het meegeleverde geheugenkaartje passen, zonder dat je een extra groot geheugenkaartje hoeft aan te schaffen.
Je moet de buitenlandse kaarten op het originele 128MB-geheugenkaartje installeren, dat bij het Beneluxpakket is meegeleverd. Mensen die heel veel landen gelijktijdig willen installeren kunnen via de website een eigen, tweede geheugenkaartje van bijvoorbeeld 512MB of 1GB registreren. Dat is online binnen een minuut geregeld.

Naar Duitsland

Ik heb het Europapakket getest tijdens een rit naar de CeBIT in Hannover. Mijn pakket heeft een 128MB geheugenkaartje waarop de kaarten van de Benelux al geïnstalleerd zijn. Gelukkig is het niet nodig om de kaarten van heel Duitsland te installeren, zoals je op bovenstaand kaartje ziet. Als je alleen Noord-Duitsland installeert (40MB) kun je daarmee vanuit Nederland naar Hannover rijden. Op het originele mmc-kaartje is gelukkig nog voldoende ruimte vrij. Volgens de helpdesk van Perfect Passenger moet je voor de volledige kaartbestanden rekening houden met 275MB voor Duitsland, 280MB voor Frankrijk en 105MB voor de gehele Benelux.
De meegeleverde handleiding voor het installeren van extra kaarten is erg duidelijk. Perfect Passenger raadt aan om eerst alle kaarten te deïnstalleren. Als je het Europa-pakket koopt betekent dat namelijk dat je ook meteen nieuwe Benelux-kaarten krijgt meegeleverd.

Navigeren naar Duitsland gaat zonder problemen. Je kunt rechtstreeks vanuit Nederland grensoverschrijdend naar een adres of een POI in Duitsland rijden. Een nadeel (maar onvermijdelijk) is dat er veel meer plaatsnamen tevoorschijn komen wanneer je via T9 een bestemming intikt. Een ander minpunt is dat Perfect Passenger nog steeds redelijk veel tijd nodig heeft om een herberekening uit te voeren. Als je in de stad van een route afwijkt, heb je daardoor moeite om weer op het juiste pad te komen. Terwijl je volgens de nieuwe route alweer had moeten afslaan, is de software nog bezig met herberekenen. Volgens Mobileware is dit aangepast ten opzichte van eerdere versies: kleine afwijkingen kunnen sneller worden herberekend, omdat een gedeelte van de 'oude' route hetzelfde blijft. Bij een grote afwijking van de route moet wel volledig herberekend worden. Op zich loont het de moeite hierop te wachten, omdat de nieuwe route door de herberekening beter wordt geoptimaliseerd en dan een flinke tijdwinst kan opleveren.
Tijdens de reis had ik ook een Mio 268 en een Navman iCN 510 mee, twee totaal andere navigatiesystemen. Bij Perfect Passenger viel in positieve zin op, dat de kaarten en het straatnamenbestand erg compleet zijn en bestemmingen snel worden gevonden.

Conclusie

Perfect Passenger is als navigatiepakket prettig in het gebruik, zowel voor beginnende als voor gevorderde gebruikers. Door de verbeterde 3D-interface zijn de kaarten nog overzichtelijker geworden en het invoeren van een adres gaat met de T9-tekstherkenning zeer snel. Het enige dat nog mist ten opzichte van 'dat andere' populaire navigatiepakket is de mogelijkheid om file-informatie te ontvangen. Maar wie toch al niet van plan was daarvoor een (€9,95 per maand) TomTom Traffic-abonnement af te sluiten kan net zo goed voor Perfect Passenger kiezen. De snelle support is bij Perfect Passenger in ieder geval beter geregeld dan bij de concurrent.

Verbeterbaar

  • Geen mogelijkheid om zelf exact afgesneden kaartgebieden te selecteren
  • Routes uitrekenen duurt nog steeds wat lang

Pluspunten

  • Kaarten en adressen zijn erg compleet
  • Snel bestemmingen invoeren met T9-tekstsuggestie
  • Interface is duidelijker geworden (3D-weergave, verbeterde statusbalken)
  • Keuze uit meerdere stembestanden
  • Uitgebreide mogelijkheden om bestemming te selecteren
  • Goed aangepast aan eenhandsbediening op Treo-modellen
  • Goede support

Gegevens over Perfect Passenger

  • Fabrikant: Perfect Passenger
  • Product: Perfect Passenger
  • Geteste versie: 2.0B
  • Geschikt voor: onder andere Tungsten T/T2/T3, Tungsten T5, Zire 71/72/31, Treo 600/650 en alle CLIÉ-modellen met kleurenscherm
  • Verkrijgbaar bij: diverse retailwinkels en webwinkels
  • Prijs: €299 (starterkit), de extra Europa-kaarten kosten €169

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android