Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: BackupBuddy 2.0

Door Roel van der Vegte Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 juli 2004


Het aboutscherm

Het Backupproces tijdens een HotSync

De gewenste backup- en zoombackactie opgeven

De Restore-optie zoekt bijbehorende delen op basis van de Creator-Id

Met de Zoomback-optie kun je een complete backup restoren

Veel instellingsmogelijkheden

Veel instellingsmogelijkheden
Na mijn eerste crash (jaren geleden) kwam ik erachter dat de standaard HotSync alleen gegevens van de standaard programma's bewaart op de PC. Extra programma's zijn weer opnieuw te installeren, maar mijn gegevens was ik kwijt.
Ik heb toen direct BackupBuddy voor Windows van BlueNomad aangeschaft. Dit pakket voldeed prima, maar het kan altijd beter. Op 8 juni 2004 is versie 2.0 uitgekomen en daarin zitten zoveel nieuwe mogelijkheden, dat een review op zijn plaats is.

Installatie

Met de huidige installatieprocedures is dit tegenwoordig kinderspel. Je kan nog aangeven of je VFS:Lite ook wilt installeren (hiermee kan op de Palm zelf een backup gemaakt worden op een geheugenkaart). Ik gebruik hiervoor al BackupMan, dus dit vinkje was niet nodig. En daarna kun je besluiten om ActiveSync te installeren. Hiermee kun je automatische HotSync's instellen.

De werking van het pakket

De eerste backup die gemaakt wordt is tevens de langste, want BackupBuddy slaat dan werkelijk alles op. Bij volgende backups worden alleen de wijzigingen bijgehouden in logboeken. Dit scheelt behoorlijk in opslagruimte, terwijl je hiermee wel de mogelijkheid hebt om vanuit een backup van, zeg, 17 dagen geleden dat ene programma weer te laten restoren.
Na de eerste backup kun je per bestand aangeven wat er in het vervolg mee moet gebeuren. Gelukkig kan dit ook voor groepen bestanden, waarbij geselecteerd kan worden op het bestandstype of de Creator_Id. De mogelijkheden zijn: Backup, Backup once, Exclude. Daarnaast kun je opgeven hoe de Zoombackfunctie moet werken: Overwrite the Handheld Database, danwel Don't overwrite the Handheld Database. Dit wordt later uitgebreider behandeld.

Instellingsmogelijkheden

Na de eerste backup wordt het tijd om het pakket voor je eigen gebruik te gaan inrichten. Per (groep) bestand(en) kun je aangeven of deze bij iedere backup meedoen, of dat ze éénmalig opgeslagen worden, danwel dat BackupBuddy nooit meer naar dit bestand hoeft te kijken. Dit kun je per bestand aangeven, maar via het tabblad Options kun je ook selecteren op extensies. BackupBuddy noemt zelf al .mp3. Als je ook een backup wilt hebben van je geheugenkaart, maar niet van alle folders, dan kun je de folders noemen die BackupBuddy moet overslaan. Zie de schermprintjes hieronder.

Het Restoreproces

Na een harde reset zul je een complete restore willen doen en BackupBuddy regelt dit uiteraard prima, zie ook de Zoombackfunctie hieronder.
Het sterke punt van BackupBuddy echter, is de mogelijkheid om vanuit een willekeurige backup bestanden te selecteren (je vriend(in) heeft jouw highscore verbeterd: gewoon de laatste versie terugzetten). Na het selecteren van een bestand of programma gaat BackupBuddy aan de hand van de Creator-Id op zoek naar alle programma's en bestanden die hierbij horen, zodat je een complete set kan restoren. Wil je alleen een database terugzetten? Geen probleem, gewoon de andere objecten weer verwijderen uit het lijstje.
Wil je iets restoren vanuit een oudere backup, dan maakt BackupBuddy eerst een backup van de huidige versie op de Palm, waarna de geselecteerde oudere versie op de Palm gezet wordt. Je kan dus altijd een stapje terug, een veilig gevoel. En om het geheel compleet te maken kun je ongelimiteerd mixen: een programma uit een backup van vorige week met een database van eergisteren en de preferences van vandaag.

Het Zoombackproces

Met Zoomback kun je het RAM-geheugen van je pda terugzetten naar een punt in het verleden, gebaseerd op de backups die je gemaakt hebt. Niet alles wordt zomaar teruggezet. BackupBuddy heeft als standaardinstelling dat de Datebook, Address book, To do en Memo-databases niet worden overschreven door een Zoomback. Op deze manier raak je geen afspraken kwijt, terwijl de rest van je pda wel overschreven wordt vanuit een backup. Uiteraard is dit wel aan te passen, maar de standaardinstelling is goed gekozen.

ActiveSync

ActiveSync is een extra programma dat op je pda actief is en waarmee je op kan geven op welk moment een HotSync uitgevoerd moet worden. De Palm moet dan wel in de cradle staan en de PC moet uiteraard ook aan staan. Zo niet, dan slaat ActiveSync deze HotSync-beurt gewoon over.

TimeSync

Met een simpel vinkje op de desktop kun je TimeSync activeren. Bij iedere HotSync wordt de klok van je pda gelijkgezet met de PC tijd. Handig als je PC via het internet regelmatig de tijd checkt van een atoomklok.

Conclusie

De vorige versie van BackupBuddy deed wat een backuppakket moet doen: zorgen dat je na een crash geen gegevens kwijt bent. Met deze nieuwe versie heb je opeens veel meer mogelijkheden gekregen voor het herstellen van je pda naar een zelf te kiezen punt in het verleden (mits je regelmatig je backups maakt natuurlijk). De AutoSync-functie is een leuke extra als je graag op vaste momenten een HotSync wilt uitvoeren. En wil je ook op je pda zelf een backup kunnen maken naar je geheugenkaart, dan is VFS:Lite een geschikt programma. Dit is een pakket dat op de achtergrond zijn werk doet, maar als je een keer de desktopprogrammatuur start voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden, dan ben je blij met de geboden mogelijkheden. Samen met een uitgebreide handleiding moet het dan lukken je Palmpje weer te voorzien van de gewenste gegevens.

Pluspunten

  • na de eerste backup aangeven hoe BackupBuddy zijn werk moet doen en je hebt er geen omkijken meer naar;
  • de restoremogelijkheden zijn erg uitgebreid en het pakket lijkt "mee te denken";
  • AutoSync en VFS:Lite zijn handige extra's.

Verbeterbaar

  • Ik heb nog niets kunnen vinden!

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android