Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: palmOne Zire 31

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 mei 2004


De Zire 31.

De achterkant: geen verschil met de originele Zire en Zire 21.

Bovenop een sd-slot, aansluiting voor een koptelefoon en stylus.

Aan de zijkant komen vanachter een rubberachtig klepje de mini-usb-aansluiting en de stroomadapter-aansluiting tevoorschijn.

Standaard heeft de launcher een neutraal achtergrondplaatje...

...maar je kunt ook je favoriete foto toevoegen. Eventueel kun je de foto iets vervagen (Fade) zodat de programma-iconen goed zichtbaar blijven.

In de agenda kun je een ander (of hetzelfde) achtergrondje voor het Today-scherm kiezen.
De Zire 31 is door palmOne op de markt gebracht als goedkoopste pda met kleurenscherm. Maar krijg je voor die €150 ook waar voor je geld? Erg veel concurrentie is er niet in dit segment van de markt. Bij de Pocket PC's komt alleen de Acer N10 (€215) in de buurt. De iPAQ H1930 en H1915 zijn met een prijs van €225 en €250 beduidend duurder. Alleen Sony kan de concurrentie aan met de al wat oudere SJ22 (€150), de TJ25 (€175) en de nieuwere TJ27 (€190). palmOne heeft met de Tungsten|E ook een concurrent in huis: de zakelijke instap-pda kost tegenwoordig rond de €200 en is ideaal voor mensen die niet van franje houden.
De prijs van de Zire 31 valt erg mee, als je bedenkt dat je een paar jaar geleden nog bijna €300 moest neertellen voor de eerste budget-kleurenpda: de m130.

Specificaties

Eerst even de specificaties van de Zire 31, waarvan je de meeste ook al in het eerder gepubliceerde preview kon lezen. De Zire 31 heeft tweekleurige kunststof behuizing (niet verwisselbaar): de voorzijde is mat en zacht glinsterend blauw, de achterkant is hoogglans wit. Je koopt de Zire in een plastic blisterverpakking, met daarin de pda zelf, een stroomadapter, stylus, cd, mini-usb-kabel, Graffiti-stickers, snelstartgids en blauwe beschermflap. De Zire 31 is 11,2 x 7,4 x 1,6 cm groot en weegt 116 gram. De oplaadbare Lithium-ion polymeer-batterij is niet verwisselbaar en is met een capaciteit van 900 mAh geen hoogvlieger. Hij gaat volgens palmOne ongeveer een week mee bij normaal gebruik, of 4 tot 6 uur continu. Echter, met Battery Bench kwam het testexemplaar dat wij ontvingen niet voorbij de 4 uur bij continu gebruik (en 50% helderheid).
Intern heeft de Zire 31 een 200 MHz ARM-processor, 16MB geheugen (waarvan 14MB beschikbaar voor de gebruiker) en een SDIO-uitbreidingsslot. De term SDIO houdt in, dat het uitbreidingsslot niet alleen voor geheugenkaartjes, maar ook voor andere accessoires met SD-aansluiting gebruikt kan worden. De Zire 31 is voorzien van PalmOS 5.2.8 en heeft een CSTN-kleurenscherm met een resolutie van 160 x 160 pixels.

Software

Meestal wordt bij een nieuwe pda vooral naar de hardware gekeken. Maar de software die bij de Zire 31 wordt meegeleverd is zeker ook de moeite waard, al gaat het in de meeste gevallen om freeware-versies die ook voor andere gebruikers gratis te downloaden zijn. Je ontvangt palmOne Photos (foto-applicatie voor het bekijken van jpg- en bmp-plaatjes), RealOne Mobile Player (muziekplayer voor mp3- en RealAudio-bestanden), Palm Reader (programma voor het lezen van electronische boeken), Audible Player (programma voor het beluisteren van gesproken boeken), powerOne Personal calculator (uitgebreide rekenmachine), Handmark Solitaire (onmisbaar voor de saaie uurtjes), Handmark Splash Money (financieel programma, echter zonder exportmogelijkheid naar Quicken of MS Money) en Handmark Mobile DB (een databaseprogramma). Zoals gezegd: het meeste is freeware, met uitzondering van Photos en de producten van Handmark. Natuurlijk krijg je ook de HotSync-software om de Zire 31 met een Windows-pc of Mac-computer te synchroniseren. Deze software zorgt ervoor dat een backup wordt gemaakt van de gegevens op je PDA en kan bovendien gegevens uitwisselen met programma's als MS Outlook (niet met Outlook Express!). Ook wordt bij de Zire 31 geen DocumentsToGo meegeleverd, of een vergelijkbaar programma om Office-bestanden op de Palm te bekijken en te bewerken.

De Zire 31 is een heel redelijke pda voor weinig geld. Omdat er al heel wat reviews over de Zire 31 zijn verschenen (zie onderaan), leek het me zinvoller om de Zire 31 eens te vergelijken met een aantal andere pda's die iets duurder of goedkoper zijn.

Vergelijking met de Zire 21

De Zire 21 blijft met de komst van de Zire 31 gewoon op de markt voor mensen die een echte budget-pda zoeken. Met welke argumenten probeert palmOne over te halen een paar tientjes extra neer te tellen voor deze kleurenversie? De belangrijkste pluspunten van de Zire 31 ten opzichte van de Zire 21:

 • Een 2,6 inch (diagonaal gemeten) CSTN-kleurenscherm met een resolutie van 160 x 160 pixels. Dit is hetzelfde type scherm dat ook in de Treo 600 is toegepast. De kwaliteit van deze schermen is minder goed dan de TFT-schermen, die op de duurdere pda's voorkomen. Die hebben een vier keer zo hoge resolutie: 320 x 320 pixels. Vergeleken met het scherm van de Zire 21, die dezelfde kwaliteit in monochroom biedt, is de Zire 31 wel een verbetering: in kleur ziet het scherm er toch iets overzichtelijker en aantrekkelijker uit.
 • Mp3's afspelen; de Zire 21 biedt deze mogelijkheid niet.
 • Uitbreidingsslot voor mmc/sd-kaartjes: dit is wellicht de belangrijkste reden om toch voor de
  Zire 31 te kiezen. Het geheugen van de Zire 31 kan eindeloos worden uitgebreid met geheugenkaartjes, bij de Zire 21 niet.
 • Veel meer geheugen: de Zire 31 heeft 16MB geheugen (waarvan 14MB beschikbaar), terwijl de Zire 21 het met de helft minder moet doen.
 • De Zire 31 heeft een 200MHz Intel ARM-processor, terwijl de Zire 21 het moet doen met een 126MHz Texas Instruments OMAP-processor.
 • De Zire 31 heeft een navigatieknop waarmee je in alle vier richtingen kunt scrollen, waardoor je veel meer spelletjes kunt bedienen. De Zire 21 heeft alleen een op- en neer-knoppenpaar.

Vergelijking met de Sony CLIÉ TJ27

De Sony CLIÉ PEG-TJ27 is duurder dan de Zire 31, maar daar krijg je dan ook wel wat extra's voor. De TJ27 vervangt de TJ25, die vorig najaar door Sony op de markt werd gebracht. Wat zit er op de TJ27, wat de Zire 31 niet heeft?

 • Geïntegreerde digitale camera: de TJ27 heeft een digitale camera, de Zire 31 niet.
 • Betere schermkwaliteit: de TJ27 heeft een TFT-scherm met een resolutie van 320 x 320, terwijl de Zire 31 het met een kwalitatief minder CSTN-scherm van 160 x 160 pixels moet doen. Bovendien ondersteunt de TJ27 een 16-bits kleurendiepte (65.635 kleuren), terwijl palmOne vaag blijft over het aantal kleuren dat het scherm van de Zire 31 ondersteunt: "enkele duizenden kleuren" is alles wat het bedrijf hierover kwijt wil. InfoSync meldt dat de Zire 31 wel een 16-bits scherm heeft, maar het is de vraag of dat klopt.
 • Metalen behuizing: het is een kwestie van smaak, maar de geborsteld aluminium van de TJ27 maakt op veel mensen een luxere indruk dan het plastic van de Zire 31.
 • Meer geheugen: de TJ27 heeft 32MB geheugen, waarvan 24MB beschikbaar is voor de gebruiker. Op de Zire 31 vind je 16MB geheugen (14 beschikbaar), bijna de helft minder.
Toch scoort de Zire 31 ondanks de lagere prijs op drie punten beter dan de TJ27:
 • Een pluspuntje voor de Zire 31 is dat deze versie 5.2.8 van het Palm-besturingssysteem bevat, terwijl de TJ27 versie 5.2.1 heeft. In de praktijk zal dit niet een struikelblok zijn, omdat een aantal extra's die in de nieuwste versies van het PalmOS voorkomt (zoals foto's aan contactpersonen koppelen) ook al op de Sony CLIÉs beschikbaar zijn.
 • Belangrijker nog, is het feit dat de TJ27 geen mp3's kan afspelen en geen stereo-output heeft. Dat heeft een aantal onverwachte consequenties, bijvoorbeeld dat u de TJ27 niet in combinatie met een routenavigatiesysteem kunt gebruiken. De TJ27 kan de gesproken rij-instructies niet afspelen. De Zire 31 kan dat wel.
 • Mac-gebruikers moeten het programma Missing Sync nog los erbij kopen om hun CLIÉ te kunnen synchroniseren met de Mac. Bij de Zire 31 wordt synchronisatiesoftware voor Windows én Mac standaard meegeleverd.

Een ander punt, dat de overweging waard is, is het feit dat de TJ27 gebruik maakt van Memory Sticks voor geheugenuitbreiding. Heb je al andere Sony-producten die met Memory Stick werken, dan kan dat een reden zijn om liever voor de TJ27 te kiezen. Zo niet, dan is het sd/mmc-formaat van de Zire 31 een betere keuze, omdat dit door veel meer fabrikanten wordt ondersteund.
Overweeg je een Sony CLIÉ te kopen, maar vind je de prijs van de TJ27 toch iets te hoog, dan kun je ook eens naar de TJ25 en SJ22 kijken, die al wat langer op de markt en daardoor goedkoper zijn.

Vergelijking met de Tungsten|E

Op het Palmclub-forum werd de vraag al door iemand gesteld: liever de Zire 31 of toch een Tungsten|E? De afweging is grotendeels vergelijkbaar met de hierboven besproken TJ27, al ontbreekt bij de Tungsten|E de ingebouwde camera. Daarentegen beschikt de T|E wel over geluid. Hoe verhoudt de Zire 31 zich tot de Tungsten|E?

 • De Tungsten|E heeft een hoge-resolutiescherm (320x320) en is bovendien van het type TFT, waardoor het in fel zonlicht beter leesbaar is dan het 160x160 CSTN-scherm van de Zire 31. De Tungsten|E heeft daarnaast een 16-bits kleurendiepte. Dat is meer dan de Zire 31, waardoor foto's op de Tungsten|E er beduidend beter uitzien. Op de Zire 31 ontstaat een 'blokjeseffect'; de kleuren lopen niet vloeiend in elkaar over.
 • Mensen die hun pda ook voor serieuze toepassingen willen gebruiken, zijn met de Tungsten|E beter uit. Niet alleen is het uiterlijk van de Tungsten zakelijker, maar er wordt ook software meegeleverd om Office-documenten op de pda te lezen en te bewerken. Bij de Zire 31 moet je dit los erbij kopen of genoegen nemen met het memoblok.
 • Het scherm van de Zire 31 is niet alleen lager in resolutie, maar is ook kleiner in absolute afmetingen. Dat betekent niet, dat er bijvoorbeeld minder contactpersonen op je scherm passen, maar dat alle informatie gewoon wat kleiner wordt afgebeeld.
 • De Tungsten|E heeft een 126MHz processor; de Zire 31 een 200MHz processor. Die zwaardere processor is er mede de oorzaak van dat de batterij bij de Zire 31 iets sneller leeg is.

Tenslotte

De belangrijkste eigenschappen van de Zire 31 zijn nu wel besproken. Toch zijn er nog een aantal zaken die nog genoemd kunnen worden, omdat ze positief of juist negatief afsteken tegen andere pda's in de markt. Om te beginnen heeft de Zire 31 de nieuwste versie van het PalmOS: versie 5.2.8. De verbeteringen ten opzichte van voorgaande versies zijn leuk, maar geen reden om onmiddellijk over te stappen. Je kunt nu bijvoorbeeld een kleurcodering aanbrengen in je agenda, om de overzichtelijkheid te vergroten. In het Today-scherm en in de launcher (startscherm) kun je een achtergrondfoto toevoegen en je kunt ook foto's toevoegen aan personen in het adresboek.
Het is niet verrassend dat de Zire 31 bij zo'n lage prijs wordt geleverd zonder Bluetooth/wifi en zonder cradle. Door de afwijkende plaatsing van de usb- en stroom-aansluiting zijn er geen losse cradles voor dit model verkrijgbaar. Positief is, dat de usb-kabel meteen ook dienst doet als oplader. Daardoor kun je de stroomadapter eigenlijk in de verpakking laten zitten, als je toch regelmatig de pda op de computer aansluit.
Positief ten opzichte van eerdere pda's is ook het feit dat het SDIO-slot voortaan is voorzien van een 'dichtklap-deurtje', waardoor er minder snel stof in komt wanneer er geen geen sd-kaartje aanwezig is. Op de valreep toch nog een minpuntje: de stylus is van massief plastic en bevat geen resetpin. Het is onbegrijpelijk waarom palmOne weer van het principe is afgestapt dat in de Tungsten|T-serie werd gehanteerd: op die modellen kun je de pda resetten met de schrijftip van de stylus, zonder met een paperclip in de weer te moeten.

Conclusie

De Zire 31 biedt heel wat functies, voor een lage prijs. Wel moet je genoegen nemen met een minder scherm en een wat lage batterijduur. Ga je de pda vooral voor serieuze toepassingen gebruiken, dan kun je beter de Tungsten|E of Sony CLIÉ TJ27 nemen. Ook als je graag foto's kijkt, ben je met deze andere modellen beter af, omdat het scherm in meerdere opzichten beter is. Wil je de pda vooral als organizer gebruiken en daarnaast muziek luisteren, dan komt de Zire 31 toch weer in beeld, want het biedt deze twee functies voor een ongeëvenaarde prijs.

Verbeterbaar

 • Matige batterijduur
 • Matig scherm
 • Geen resetpin in stylus en resetgaatje alleen met paperclip of ander puntig voorwerp te bereiken

Pluspunten

 • Goedkoopste kleuren-pda mét mp3-functie
 • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
 • Dankzij navigatieknop betere bediening en meer mogelijkheden om spelletjes te spelen

Gegevens over de palmOne Zire 31

 • Fabrikant: palmOne
 • Product: Zire 31
 • Verkrijgbaar bij: diverse retailers, kijk voor de laagste prijs op Tweakers.net
 • Prijs: rond €150

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android