Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Brother mw100 - draadloze A7-printer

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 mei 2004


De verpakking van de Brother MW-100.

De Brother is nog kleiner dan een dvd-doosje.

Als de Tungsten C in je tas kan, past deze printer er ook nog wel bij.

Hij doet het!

Je kunt de printer alleen gebruiken met een speciale papiercassette.

Verschillende printprogramma's leveren een verschillend resultaat bij het afdrukken van adressen of afspraken. De printer gaat gelukkig wel zuinig met papier om en drukt de items klein, maar toch goed leesbaar af.

Bij de Brother kun je een gratis printprogramma meegeleverd, dat is gebaseerd op de software van IS/Complete.
Vorig jaar ging ik voor de eerste keer naar de CeBIT. Natuurlijk had ik mijn pda bij me, want er viel vast heel wat te noteren en te beamen. Ik dacht dat iedereen op zo'n technologiebeurs wel een Palm, Pocket PC of desnoods een smartphone zou hebben, om mijn electronische visitekaartje mee te kunnen uitwisselen. Dat was helaas een misrekening: iedereen wisselt nog steeds kartonnen kaartjes uit. Sterker nog: als papierloze beursbezoeker kun je niet meedoen aan prijsvragen en je kunt iemand niet (zoals in mijn geval wel handig is) een lijstje geven van de websites waarvoor je actief bent.
Als je met meerdere mensen de CeBIT bezoekt, is het bovendien wel handig als je medereizigers een overzichtje hebben van jouw planning voor die dag. Dit zijn zomaar wat voorbeelden waarbij een draadloze printer van pas kan komen.

Brother MW-100

Brother maakt een draagbare thermische printer, die kleiner is dan een dvd-doosje en daarom met gemak in je tas of jaszak past. De printer meet 10 x 16 x 1,7 cm en weegt inclusief accu en volle papiercassette maar 300 gram. Je kunt de Brother in combinatie met een Windows-pc of notebook (98/98SE/ME/2000/XP), een Pocket PC (PPC/PPC2002/WM2003) of een PalmOS handheld (vanaf PalmOS 3.5) gebruiken. In de verpakking vind je naast de printer een mini usb-kabel, een stroomadapter, twee papiercassettes met elk 50 vel thermisch papier, een cd-rom en een handleiding. Je kunt de printer aansluiten op het electriciteitsnet, maar dankzij de oplaadbare Lithium-Ion batterij kun je ook onderweg printen. De 740 mAh-batterij gaat ongeveer 100 velletjes mee en om stroom te sparen schakelt de printer zich na 5 minuten automatisch uit.
Er zijn twee versies van deze printer: een infraroodversie en een Bluetooth-versie. Ik heb de infraroodversie getest in combinatie met de Tungsten C.

Uitvoering

De matte metalen behuizing van de Brother MW-100 ziet er erg goed uit. Dat mag ook wel voor zijn prijs: je bent voor dit compacte apparaatje ongeveer 300 euro kwijt. De Bluetooth-versie is nog veel duurder: rond de €550. Gelukkig ben je daarna geen geld kwijt aan inktcartridges. De usb- en infraroodpoort zitten aan de zijkant. Twee lampjes geven aan of de printer is ingeschakeld (groen lampje) en of de batterij geladen is (oranje lampje). De bovenzijde van het kastje kun je openklappen om de papiercassette te plaatsen.

Papier

Bovenop het apparaat zit een venster, waarmee je kunt zien welke papiercassette in de printer zit. Standaard wordt de printer geleverd met twee cassettes met 50 vel ThermaPlus-papier van Brother (ongeveer €4 per stuk), maar je kunt ook afdrukken op etiketten (€7 tot 8 per pakje) of carbonpapier (€8). Een printje op thermisch papier kost dus ongeveer €0,08 per stuk. Vergeleken met een gewone printer is dat niet extreem duur, maar de velletjes zijn natuurlijk ook een stuk kleiner. Deze printer is dan ook niet bedoeld om een 100 pagina's tellend rapport uit te printen maar om een adres, recept, routebeschrijving of korte notitie op papier te zetten.

Thermisch

De Brother maakt afdrukken op A7-formaat (74 x 105mm) op speciaal thermisch papier. De afdruk wordt gemaakt met een niet-bewegende printerkop, die door verhitting het papier op bepaalde plaatsen zwart kleurt. Thermisch papier is vooral bekend van de kassabonnen die je in de supermarkt krijgt: het is een gladde papiersoort met een coating, die zwart kleurt bij hoge temperaturen.

Cassettes

Bij draagbare printers is het lastig als je handmatig papier moet invoeren, of wanneer je een papierrol moet meenemen. Brother heeft hiervoor een handige oplossing gevonden: papiercassettes. Je vouwt de verpakking op de juiste manier open, opent de klep van de printer en schuift de cassette erin. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt ook gemakkelijk op verschillende papiersoorten afdrukken door telkens van cassette te wisselen.

Software

De software is goed geregeld: Brother levert een cd met software voor PalmOS en Pocket PC mee, waarvan je de nieuwste versies van internet kunt downloaden. Voor PalmOS-handhelds krijg je een speciale versie van het printprogramma IrPrint van IS/Complete meegeleverd, dat alleen met deze printer werkt. Je kunt ook andere printprogramma's gebruiken, zoals PrintBoy, maar deze moet wel een driver voor de MW-100 of een generieke Brother-driver bevatten.

De meegeleverde applicatie IrPrint bevat acht knoppen, waaronder de knop IrDiscover om de printer te laten herkennen. Met de andere knoppen ga je snel naar de verschillende standaardtoepassingen (zoals agenda en adresboek) of naar DocToPrint. DocToPrint is een apart programma, waarmee je WordToGo-, SheetToGo- of PalmDOC-bestanden kunt afdrukken.

Bij de standaardapplicaties kies je in het menu Send (dus niet Beam) en vervolgens de optie IrPrint MW. Na een paar seconden begint de power-led van de printer te knipperen en rolt er een blaadje uit de printer. Behalve teksten en tabellen kun je ook handgeschreven notities en afbeeldingen afdrukken, waarbij het maken van de afdruk wel iets langer duurt dan de 15 seconden die voor een tekstvelletje nodig is. Door de 300 x 300 dpi resolutie ontstaat het rastereffect, zoals je op krantenfoto's ziet.

Printen maar!

Er is geen opstartproces, zoals bij een normale printer: na het inschakelen kun je meteen de data beamen. De Brother kan afdrukken in een resolutie van 300 x 300 dpi, met een snelheid van vier pagina's per minuut. Vanaf een normale pc kun je A4-pagina's laten verkleinen naar A7-formaat, maar de teksten zijn dan wel moeilijker leesbaar. Wil je vanuit Word printen, dan kun je de lettergrootte het best naar 14-punts (of hoger) verhogen. De kwaliteit van de afdrukken is verbazend goed. Zelfs relatief kleine letters zijn scherp weergegeven en goed leesbaar. Een prettige bijkomstigheid is dat de software bij het printen vanaf de Palm zuinig met papier omgaat: een adres of afspraak wordt keurig op één blaadje geprint. Op de Pocket PC is dat bijvoorbeeld niet zo: daar neemt alleen de naam van een contactpersoon al bijna een hele pagina in beslag.

Toepassingen

Wie koopt nou zoiets? Ik heb me zitten afvragen waarom mensen zoveel geld zouden uitgeven voor een printer die alleen miniatuurblaadjes uitspuugt. Maar toch zijn er allerlei zakelijke toepassingen te bedenken waarbij zo'n printer van pas komt. Als je bijvoorbeeld wijkverpleegkundige bent, kun je bijvoorbeeld aanwijzingen voor het innemen van medicijnen uitprinten. Als je onderhoudsmonteur bent en keuringen uitvoert, kun je een geteste installatie meteen voorzien van een keuringssticker. Archeologen kunnen bij een vondst meteen een notitieblaadje doen met informatie over de vindplaats, registratienummer en dergelijke. Toepassingen zullen vooral liggen op het beroepsmatige vlak. Voor zakenmensen is de Brother MW-100 een mooie gadget, maar zij zullen niet zo snel een offerte of ander zakelijk document op A7-formaat gaan afdrukken. Voor hen is het afdrukken van een takenlijstje, een belangrijk e-mailtje of een adres wel weer handig.

Conclusie

De Brother MW-100 is een erg leuk apparaat, maar het is niet een must-have accessoire voor elke pda-bezitter. De prijs van bijna €300 is een te hoge drempel om het apparaat zomaar voor de lol aan te schaffen. De Brother is vooral interessant voor bepaalde beroepsgroepen: mensen die onderweg stickers of notities willen afdrukken. Als de printer kan voorkomen dat je steeds terug naar kantoor moet om afdrukken te maken, is de investering waarschijnlijk snel terugverdiend. Bovendien ziet een gedrukte notitie (zelfs op thermisch papier) beter uit dan een handgeschreven blaadje, zodat je met dit apparaat een professionele indruk maakt. Ook handig is het feit dat je geen cartridges hoeft te verwisselen en dat de kartonnen papiercassettes makkelijk verwisselbaar zijn. Alles aan deze printer is goed doordacht. Dat hij er ook nog eens goed uitziet, is natuurlijk mooi meegenomen.

Verbeterbaar

 • Prijzig apparaat
 • Je zit vast aan papiercassettes van Brother
 • Niet geschikt voor alle mobiele platforms (bijvoorbeeld niet voor Symbian/Windows-smartphones of Linux-pda's)

Pluspunten

 • Zeer compact en draagbaar
 • Prijs per afdruk is heel redelijk
 • Alle benodigde software meegeleverd

Gegevens over de Brother MW-100

Fabrikant: Brother

 • Product: Brother MW-100
 • Afmetingen: 10 x 16 x 1,7 cm
 • Gewicht: 300 gram
 • Prijs: adviesprijs €390, straatprijs volgens fabrikant €296 (beide inclusief BTW)
 • Verkrijgbaar bij: diverse dealers

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android