Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Perfect Passenger Car Cradle

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 mei 2004


Alle benodigdheden zijn aanwezig

De cradle, met diverse aansluitdraden: 12 volt, RS232 en PS/2

De GPS module, met gebruiksaanwijzig

Close up van de GPS module

Twee verschillende manieren om de set in de auto te bevestigen: De bovenste voor om een ventilatierooster, beneden voor een montage aan de radio

Gemonteeerd en geinstalleerd
Wat begon met Perfect Passenger voor het PalmOS is inmiddels een complete serie geworden; navigatiesoftware voor het PalmOS is inmiddels volop beschikbaar. En wie bijvoorbeeld de Tungsten|T3 set van TomTom koopt hoeft zich ook niet druk te maken over bevestiging in de auto. Maar, stel nu dat je een Tungsten|T hebt, Mapsonic of Perfect Passenger als navigatiesoftware gebruikt en geen houder voor in de auto bezit? Daar heeft MobileWare nu een oplossing voor: de Perfect Passenger Car cradle.

Het pakket

Nu navigatie software ook steeds meer gebruikt wordt in combinatie met een PalmOS-pda heeft Mobileware hier een houder voor ontwikkeld. Deze is voorzien van de Palm Universal Connector; elke Palm die hiervan is voorzien past dus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Zire71, of alle Tungsten-modellen - met uitzondering van de Tungsten|E, Zire31 en Zire72 -. Om de Palm en de GPS-module van stroom te voorzien heeft deze houder een 12-volts stekker, eventueel ook te vervangen voor een constante stroomdraad rechtstreeks naar de accu. GPS modules voorzien van een seriële- of PS/2-aansluiting kunnen zonder problemen worden aangesloten; in beide mogelijkheden is keurig voorzien. Mobileware stelde de Palmclub een complete set ter beschikking voor een review, waarbij de set bestaat uit de cradle, een GPS muis en drie verschillende bevestigingsmogelijkheden voor in de auto.

Aantrekkelijk

De autohouderbundel wordt geleverd in de bekende - groene - Perfect Passenger verpakking. Het pakket wordt compleet geleverd; een - Engelstalige - montagehandleiding, een extra kabel om de houder rechtstreeks op de 12-volts voorziening aan te sluiten en een draai- en kantelbaar montagepunt zijn aanwezig. Via dit montagepunt kan de houder in elke gewenste positie worden gemonteerd. Voor een nette plaatsing in de auto kan er een keuze gemaakt worden uit drie verschillende bevestigingsmogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor montage op het ventialtierooster, waarbij Mobileware zowel een universele houder levert (eentje die altijd past, maar misschien minder mooi is) of eentje die specifiek voor jouw auto geschikt is. In het laatste geval is er keuze uit ruim 700 verschillende modellen voor even veel verschillende autotypen. Bevestiging kan ook door een zuignap tegen het raam te plakken en daar de houder op te monteren, of door een beugel aan de zijkant van de autoradio te klemmen.
De montage met de zuignap is het snelst te realiseren, maar tevens het minst aantrekkelijk. Door de zwanenhals en het gewicht van de - gevulde - cradle kan deze tijdens het rijden gaan vibreren, wat niet echt bevordelijk is voor het zicht op het scherm. Overigens is een kortere, stabielere versie in ontwikkeling; Deze was echter tijdens de testritten nog niet beschikbaar. De mooiste optie is om hem met een auto-type afhankelijke beugel over een ventilatierooster te plaatsen. De houder zit dan stabiel, goed in het zicht en de Palm is dan tijdens het rijden ook makkelijk te bedienen.

GPS

Mobileware levert voor deze cradle ook zelf een GPS-module, van het merk Holux. Echter, bij het testen van deze set was de Holux GPS module nog niet leverbaar, en is de test gedaan met een andere GPS muis, van DTM Products. Helaas zijn hiervan de technische specificaties niet bekend. De module heeft een PS/2-aansluiting en is dus zonder moeite op de cradle aan te sluiten. Naast de module wordt ook een stukje dubbelzijdige tape geleverd waardoor de module dus in principe overal bevestigd kan worden. De kabellengte van anderhalve meter moet in principe voldoende zijn om de module bijna overal op of onder het dashboard te monteren. Mocht dit toch niet toereikend blijken te zijn, doordat bijvoorbeeld de voorruit van een warmtewerende laag is voorzien en de GPS-module zodoende niet genoeg signaal ontvangt, dan kan dit worden opgelost de kabel te verlengen met een standaard PS/2-kabel. Het plaatsen van de GPS-module in de kofferbak wordt dan ook mogelijk.

Tijdens het rijden

Om de Palm in de cradle te zetten is wel enige handigheid vereist. Voor het 'verankeren' gebruikt de houder namelijk twee pennetjes die in de achterkant van de Palm grijpen. Het plaatsen gebeurt door de Palm in de connector te schuiven, de vergrendelknop van de houder in te drukken en de Palm tegen de achterzijde aan te zetten. Eruit halen vereist dezelfde handelingen; maar dan in omgekeerde volgorde. Niet de meest eenvoudige manier, twee handen heb je wel nodig. Door deze manier zit de Palm echter wel goed verankerd, een rit 'iets' te hard over een verkeersdrempel zorgde er niet voor dat de Palm uit de houder werd gelanceerd.

Om de cradle en de GPS-module te kunnen testen heb ik gebruik gemaakt van een Palm Tungsten|T met daarop MapSonic navigatiesoftware. Eenmaal aangesloten op de stroomvoorziening van de auto herkent MapSonic de aangesloten GPS-module meteen en is - na een 'cold start' - binnen enkele minuten de positie bekend. Zodra de Palm in de houder wordt geplaatst wordt deze tevens opgeladen; bang voor een lege accu tijdens de rit hoef je dus niet te zijn. De houder is voorzien van een draaibaar punt en kan daardoor gemakkelijk versteld worden. Handig, want zo is deze voor iedere berijder in de gewenste stand te zetten. Tijdens het rijden zijn er gemiddeld zo'n vier tot zeven satellieten beschikbaar, voldoende om de software van genoeg plaatsbepalende informatie te voorzien. Wel bleek dat de nauwkeurigheid van de module te wensen overliet. Tijdens mijn testritten bemerkte ik dat het systeem mijn positie vaker naast de weg aangaf dan op de weg en worden plotselinge bewegingen (omdraaien) een fractie later pas duidelijk. Dit heb ik met dezelfde combinatie van pda en navigatiesoftware, maar met een andere GPS-module, nog niet eerder gemerkt. Natuurlijk kan de cradle ook gebruikt worden in combinatie met een Bluetooth GPS-ontvanger. De cradle voorziet dan alleen in stroom voor de Palm en de aansluitsnoeren zijn dan overbodig. Op korte termijn wordt de Holux GPS-module leverbaar met de SIRF-chip aan boord, wat de nauwkeurigheid zeker ten goede zal komen.

Modulair

Eén van de grote pluspunten van het navigatiehouderpakket is dat het pakket compleet, maar ook in losse onderdelen besteld kan worden. Is er bijvoorbeeld al een GPS-module met PS/2- of serieële aansluiting in bezit, dan hoeft deze er niet bij besteld te worden. Ditzelfde geldt ook voor een eventuele montagebeugel. Hierdoor variëren de aanschafkosten dus ook. De losse cradle zal een adviesprijs van 89 euro mee gaan krijgen. Een complete set met een GPS-module van Holux en bevestigingsmateriaal wordt verkocht voor €174. Deze navigatiehouderbundel zal overigens binnenkort ook beschikbaar zijn voor bezitters van een Sony CLIÉ, Mobileware ontwikkeld hiervoor momenteel een model voorzien van de Sony CLIÉ-connector, deze cradle zal dan geschikt zijn voor de TJ25, 27, 35, 37 en TH55.

Conclusie

Wie al in het bezit is van een Palm en navigatiesoftware zal deze cradle zeer zeker weten te waarderen. Alle aansluitingen zijn geïntegreerd waardoor de hoeveelheid kabels die door de auto zwerft tot een minimum wordt gereduceerd. Een erg prettig vooruitzicht! Door de modulaire opbouw van het pakket kunnen onderdelen naar wens worden toegevoegd of juist weggelaten; iets wat mij erg aanspreekt. Prijstechnisch is deze set goed te noemen, zeker gezien de kwaliteit van de gebruikte materialen. Wie dus op zoek is naar een nette bevestiging voor zijn of haar Palm in de auto kan informeren bij de verkooppunten van Perfect Passenger; deze zullen deze cradle ook gaan leveren.

Verbeterbaar

 • Gemonteerd op de zuignap niet stabiel; veroorzaakt veel trillingen
 • Palm in houder plaatsen vereist enige handigheid
 • Een Nederlandse gebruiksaanwijzing zou wenselijk zijn

Pluspunten

 • Universeel: elke PalmOne-handheld met de Universal Connector past
 • Door PS/2-aansluiting ook andere GPS modules te gebruiken
 • Lange kabels; makkelijk te monteren waar gewenst
 • Gebruikte materialen voelen solide aan

Gegevens van de Perfect Passenger Car-cradle

 • Leverancier: Mobileware
 • Product: Advanced Carholder Palm Universal
 • Afmetingen: 7,5 x 14 x 2,6 cm (b x h x d)
 • Wordt standaard geleverd met: montagemateriaal, installatiebeschrijving en aparte kabel met zekering voor montage rechtstreeks op 12 Volt
 • Prijs: circa €89,-
 • Onder andere verkrijgbaar bij Mobileware

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android