Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Martin Fields Overlay Plus Screenprotector

Door Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 juni 2004


De protector in de verpakking

Een compleet heldere protector

Zijkanten / hoeken kunnen bij meermalig gebruik iets loslaten

Alsof je er een nieuw scherm opplakt!
Een screenprotector is in mijn ogen een van de meest essentiële accessoires voor welke PDA dan ook. Een krasje op het scherm is gauw gemaakt. Tot een tijd terug was de keuze uit goede screenprotectors maar beperkt. Je had de matte Brando Protector Plus, die een zeer goede bescherming gaf en lang meeging. Echter leken ze de scherpte en de kleuren een beetje uit het scherm te halen. Voor mensen die een compleet heldere protector wilden, was de G2 screenprotector de enige oplossing. Deze protector plakt echter niet, maar schuif je onder de randen van het scherm. Dit resulteert in een verminderde digitizer gevoeligheid, en kans op stof onder de protector.

Eindelijk een heldere protector die plakt!

Een paar maanden geleden kwam er een tot dan toe onbekend bedrijfje Martin Fields uit Singapore op de markt met een plakkende screenprotector die ook nog eens compleet helder was! Althans, dat beweerden ze. Sceptisch als ik was over deze reclametruc liet ik de eerste maanden verstek gaan. Immers, de matte Brando Protector Plus wordt ook geadverteerd als Crystal-Clear. Langzamerhand begonnen de enthousiaste reviews van gebruikers op forums als wijlen Cliesource op te duiken. Zou dit dan toch de protector zijn waar ik al die tijd op heb gewacht?

De bestelling

Op dat moment bezat ik een Palm Tungsten|T, waar al een Brando screenprotector van de vorige eigenaar opzat. Nu maakt de frontlight van de Tungsten|T het scherm al niet al te egaal en helder, maar met de Brando Protector Plus erop voelde het helemaal niet goed aan. Goede reden dus om de Martin Fields Overlay Plus toch te proberen! De bestelling via hun website gaat soepel met de credit card. De kosten zijn € 11,10 voor een enkele protector of € 21,35 voor twee tegelijk. Hier komt nog € 2,55 bovenop voor het verzenden. Martin Fields geeft je de mogelijkheid om het per express koerier te verzenden: in dat geval komt er nog zo'n € 25,- bovenop. De protector wordt in een geregistreerde enveloppe naar je toegestuurd. Dit duurt ongeveer 7 werkdagen - iets langer dan spullen van Brando uit Hong Kong erover zouden doen.

Het aanbrengen van de Martin Fields Overlay Plus

De leukste truc met een screenprotector is uiteraard om het stofvrij op je Palm te krijgen. Ik raad aan om dit in een badkamer te doen waar je van tevoren het hete water een tijd uit de douche hebt laten stromen, zodat de lucht zeer vochtig wordt en statische elektriciteit op plastic (zoals het scherm van je Palm) wordt verminderd. Ook kan een rol plakband goed uitkomen: hiermee kun je stofjes die onverhoopt toch op je scherm of plakkende gedeelte van de protector komen, simpel verwijderen. Ik laat altijd aan de bovenkant één mm speling over aan de rand, omdat het dan makkelijker is om de protector te verwijderen, mocht dat ooit nodig zijn.
Het aanbrengen van de Martin Fields ging niet geheel probleemloos. Ondanks de beschermlaag aan de plakkende kant er zo lang mogelijk op te houden, en ondanks de plakkende kant altijd naar beneden gericht te houden, kwamen er toch een paar stofjes op. Deze heb ik op één of twee na met plakband verwijderd, en de protector in zijn geheel op het scherm geplaatst.

Het resultaat

Het eerste wat je merkt, is dat je op plekken waar de protector goed vastzit, niet merkt dat er een screenprotector op zit. Het tweede wat je merkt is dat al die luchtbellen die er aan de onderkant opzitten toch geen leuk gezicht zijn. Geduld is hier het beste wapen tegen. Na een nachtje trekken de luchtbellen gewoon weg, en de overgebleven luchtbellen poets je met een oud katoenen T-shirt netjes naar de zijkant en onder de protector vandaan. Wanneer er een stofje onder de protector zit, kan er om dit stofje heen ook een luchtbel ontstaan. Je kunt dit met de stylus voorzichtig zo klein mogelijk wrijven, of er gewoon mee leven.
Wat ook opvalt is dat de protector op de plekken aan de rand en hoeken waar ik hem vastgepakt had met de vingers, niet goed meer plakt. Dit is vooral het geval als je een gebruikte protector er voor de tweede keer opplakt (zoals bij aankoop van een nieuwe Palm). Op zich is dit niet erg: het is niet storend in gebruik of aanzicht, en op die plekken zal de protector makkelijker loslaten wanneer je hem wilt verwijderen.
Hoe dan ook, na aanbrengen van de Martin Fields Overlay Plus lijkt het alsof je een nieuw scherm hebt!

Gebruik met de stylus

De Martin Fields schrijft bijna even glad als het naakte scherm. De gevoeligheid van de digitizer is nog steeds in zijn geheel aanwezig, al lijkt de gevoeligheid aan de zijkanten iets afgenomen te zijn. Ik heb dit zelf niet als storend ervaren, aangezien de digitizer nog steeds zeer gevoelig is.

Schoonmaken

Een van de grappige dingen die ik lees is dat screenprotectors washable zouden zijn. Ik vraag mij dan af hoe de onderkant ooit vies moet worden. Voor het schoonmaken gebruik ik een stukje katoen dat ik van een T-shirt heb afgeknipt, en wat condens die ik er zelf opblaas. Houdt er rekening mee dat vingerafdrukken er snel opkomen, in feite net zo snel als dat zou gebeuren op je naakte scherm.

Duurzaamheid

De eerste maanden zie je totaal geen krassen op de protector, maar na een tijdje zullen er zeer kleine haarkrasjes op de meest gebruikte gedeelten komen. Zeker niet storend, en alleen merkbaar als je de protector onder een bepaalde hoek onder een lamp houdt.

Alternatieven

Sinds kort heeft Brando ook een compleet heldere versie van haar screenprotector op de markt gebracht. Ik vermoed, maar weet niet zeker, dat deze van hetzelfde materiaal is gemaakt als de Martin Fields. De Brando is enkele euro's goedkoper dan de Martin Fields. Zie ook de Palmclub review.

Conclusie

Als je net als ik ook het gevoel hebt dat matte anti-glare screenprotectors afbreuk doen aan de schoonheid van het scherm van je Palm, probeer de Martin Fields Overlay Plus dan eens. Deze protector is compleet helder en erg duurzaam. Het stofvrij aanbrengen is wat lastig, maar als het eenmaal gelukt is, is de beloning groot: eindelijk je scherm zien zoals het bedoeld was, en met de nodige bescherming die het zo miste.

Verbeterbaar

 • stofvrij aanbrengen is moeilijk;
 • protector plakt niet zo goed meer aan de randen bij gebruik op meerdere pda's.

Pluspunten

 • compleet helder, zoals het naakte scherm;
 • zeer duurzaam.

Specificaties

 • Verkrijgbaar bij: Martin Fields uit Singapore
 • Product: Overlay Plus Screenprotector
 • Geschikt voor:
  • Alle soorten handheld's (ook Pocket PC's)
  • Veel mobiele telefoons
  • Diverse digitale camera's
 • Prijs: € 11,00 voor één protector of € 21,35 voor twee protectors plus € 2,55 verzendkosten

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android