Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Treo Bluetooth headset

Door Roel van der Vegte Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 april 2005


Voorkant van de verpakking

Achterkant van de verpakking

Het hele pakket, inclusief een handig zakje

Voorkant van dit kleine apparaat

Achterkant, de beugel kan een halve slag draaien voor links dragen

Zijkant met de volumeknoppen

En zo draag je deze headset
Mobiele telefoons beschikken steeds vaker over Bluetooth, dus als je handsfree wilt bellen is het handig daar een Bluetooth headset voor te gebruiken. Hiervan zijn al veel modellen op de markt. palmOne voegt daar nu een bij de Treo 650 passend model aan toe.
De eerste kopers van de Treo 650 kunnen nog tot eind mei 2005 gebruik maken van deze aanbieding van palmOne, waarbij je de Treo Bluetooth headset gratis krijgt, mits de Treo 650 voor het eind van deze maand (april 2005) gekocht is bij een Nederlandse winkel. Ik heb direct de bon ingevuld en opgestuurd en kreeg na een paar weken de beloofde headset binnen. Ik gebruik deze nu twee weken en mijn ervaringen staan in dit review.

 

Het pakket

Over het bestellen kan ik weinig zeggen, want ik heb de mijne dus gratis ontvangen. De headset wordt geleverd in een blisterverpakking, samen met de universele lader met vier adapters, een hoesje (groot genoeg om ook de Treo in op te bergen) en een paar boekjes (gebruiksaanwijzing, niet in het Nederlands; garantiebepalingen en software license agreement).

 

Eerste indruk

Deze headset lijkt groter dan mijn Jabra BT200, maar het apparaat is veel kleiner en lichter. Alleen zit mijn Jabra deels achter de oorschelp, terwijl deze headset buiten je oor geplaatst wordt. Over Jabra gesproken: dit model van palmOne lijkt verdacht veel op de Jabra BT330.

 

De ingebruikname

Het opladen kan met dezelfde lader als die van de Treo 650: handig! De lader die bij de headset wordt geleverd ligt nu op mijn werk, wat handig is omdat mijn Treo duidelijk meer stroom verbruikt nu ik Bluetooth aan heb staan. Na twee uur is de headset opgeladen en kun je gaan pairen. Dit proces start je aan de telefoonkant. Zodra die in de zoekstand staat kun je de telefoonknop van de headset acht seconden ingedrukt houden tot het blauwe lampje continue brandt. De telefoon zal de headset nu vinden, je kan deze selecteren en met het intoetsen van 0000 zet je de connectie op. Dit is een éénmalig proces wat je - als het goed is - hierna dus niet meer hoeft te doorlopen.
Je kunt nu de headset aan je oor hangen. Schuif de beugel goed naar achteren voor een redelijk stevige bevestiging en draai de headset zo dat de speaker precies voor de gehoorgang zit. De microfoon aan de onderkant komt dan vanzelf iets naar voren te staan. Op de foto zie je goed het uiteindelijke effect hoe de headset op je oor zit.
Je kunt de Treo headset overigens zowel links of rechts dragen door de draagbeugel een halve slag te draaien.

 

Het gebruik

Het gebruik is erg simpel: zolang de headset aanstaat, voer je telefoongesprekken via de headset. Als je zelf belt hoor je ook de telefoon overgaan door de luidspreker aan je oor. Als je gebeld wordt, dan wordt het gesprek automatisch naar de headset geleid. Je kunt zelf instellen of dit meteen gebeurt, dus meteen nadat de telefoon overgaat zonder een knop hiervoor te hoeven indrukken, of pas na één of twee keer overgaan. Je kunt dit instellen in de Preferences van je Treo onder Handsfree. Mijn persoonlijke voorkeur is overigens de handmatige instelling.
Voor (zonne)brildragers is het goed te weten dat de dunne beugel een voordeel is. Ik heb het met verschillende brillen bij meerdere personen geprobeerd: geen probleem.
Verder heb je via de multifunctietoets (op de voorkant met het blauw oplichtende telefoonsymbool) de volgende mogelijkheden:

  • het laatste nummer kiezen door deze toets twee seconden in te drukken;
  • een gesprek weigeren door bij het overgaan deze toets twee seconden in te drukken;
  • tijdens een gesprek een binnenkomend telefoontje aannemen, alweer twee seconden indrukken
  • tijdens een gesprek de verbinding even in de wacht zetten, danwel weer verdergaan met dat gesprek, uiteraard ook weer door het twee seconden indrukken van deze multifunctionele knop.

 

De geluidskwaliteit

Mijn eerste ervaringen met de geluidskwaliteit zijn positief; ook in een rijdende trein, alhoewel de ander wel hoort dat ik in een trein zit. Ook tijdens het fietsen is een gesprek mogelijk, ondanks wat windgeruis. Mijn Jabra BT200 is absoluut onbruikbaar op de fiets of in winderige omstandigheden. Wat wel een probleem kan zijn is dat degene die je belt een echo hoort. De microfoon en speaker zitten door het kleine formaat zo dicht bij elkaar dat wat je gesprekspartner zegt direct geretourneerd wordt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het volume niet te hoog te zetten (wat eigenlijk alleen in rustige omgevingen mogelijk is) kun je de echo redelijk onderdrukken, maar toch vind ik dit een behoorlijk minpunt.
Om weer even op mijn Jabra terug te komen: daar zit de speaker helemaal in je oor, waardoor er dus geen geluid kan 'lekken' naar de microfoon.

 

Conclusie

Een gegeven headset mag je niet in de Bluetoothchip kijken, dus dat doe ik hier ook niet. Het is ook niet nodig, want wie op zoek is naar een headset die goed (ook qua kleurstelling!) bij de Treo 650 past, is dit een goede optie. Lekker licht (17 gram), lange standby- en gesprekstijd (respectievelijk 170 en zeven uur) en goede geluidskwaliteit, ook in rumoerige omstandigheden. Een nadeel is het optreden van een echo bij je gesprekspartner als je het volume wat opschroeft.

Verbeterbaar

  • echo bij een wat hoger volume.

Pluspunten

  • lange standbytijd van 170 uur;
  • lange gesprekstijd van 7 uur;
  • past qua kleurstelling perfect bij de Treo 650;
  • maakt gebruik van dezelfde lader als de Treo 650;
  • werkt goed samen met de Treo zonder onnodige extra handelingen.

Specificaties


Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android