Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: MP3-spelers: Realplayer, Busker, DioPlayer, Pocket Tunes en AeroPlayer

Door Doménique van Gennip en Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 14 juli 2005


De kleurige RealPlayer

... met minder kleurige playlist

Voorkeuren

Busker

mp3's bladeren

De quickmix optie

DioPlayers equalizer

Voorkeuren

Playlist

Pocket Tunes - Hi-Fi skin

Pocket Tunes - iTunes skin

Bladeren

Streams luisteren

Aeroplayer - AeroFighter skin

Aeroplayer - Palmlitzer skin

5-bands equalizer

Decode plug-ins
Onderweg, tijdens het sporten of gewoon lekker op de bank; er is altijd wel een moment om naar muziek te luisteren. Gelukkig bieden zeer veel handhelds die mogelijkheid tegenwoordig, zodat je niet nog een extra mp3-speler nodig hebt. Maar welk programma voor je PalmOS-handheld is nu het beste? In dit (samengevoegde) review worden door Doménique (Domo) RealPlayer, DioPlayer en Busker besproken en vergelijkt Karel (Gazpacho) de zwaargewichten Aeroplayer en Pocket Tunes.

Algemene informatie
Bijna iedere handheld met minimaal PalmOS 5.0 of hoger kan muziek afspelen via de interne speaker of met een koptelefoon via de 3,5 mm aansluiting (een paar modellen hebben een 2,5mm aansluiting, waarvan enkele zelfs mono). De muziekbestanden dienen geïnstalleerd te worden op een extern geheugenkaartje en wel in de map /AUDIO. In die map zoeken vrijwel alle geteste mp3-programma's naar muziek. Overzetten van mp3-bestanden vanaf je pc of Apple Mac doe je het snelst via een externe kaartlezer (liefst usb 2.0), omdat mp3-bestanden vaak redelijk groot zijn en de snelheid van sychroniseren via de normale HotSync-methode tergend traag is. Een eventueel alternatief is het programma Card Export voor palmOne-handhelds. Eigenaren van een palmOne Tungsten|T5 of een palmOne LifeDrive kunnen hiervoor de in ROM aanwezige applicatie Drive Mode gebruiken, Sony-bezitters gebruiken MS Import of Data Export (afhankelijk van het model). Liefhebbers kunnen ook zelf hobbyen met het gratis programma Total Commander .
Hoe groot je geheugenkaartje moet zijn hangt ervan af hoeveel muziek je wilt meenemen. Qua grootte moet je denken aan ongeveer 1 MB per minuut muziek, afhankelijk van het formaat en kwaliteit. Met een 256 MB kaartje kan je dus ongeveer 4 uur vooruit.


RealPlayer

PalmOne levert RealPlayer gratis mee op alle modellen vanaf de Tungsten|T. Uitzondering is de LifeDrive, waar Pocket Tunes Basic meegeleverd is. RealPlayer is zoals je uit de naam kan afleiden een product van Real, bekend van de RealPlayer zoals je die vaak nodig hebt op internet. Als RealPlayer nog niet standaard in ROM staat - zoals bij de Tungsten|E - moet je via de desktopinstallatie vanaf de cd-rom met meegeleverde software veel onnodige extra's installeren. Hierbij wordt vooral onnodige rommel op je computer geïnstalleerd. Aangezien je feitelijk enkel de installatiebestanden voor je handheld nodig hebt, is het zeer storend dat je niet kan kiezen alle extra's weg te laten.
RealPlayer is overigens alleen geschikt voor handhelds van palmOne. Sony's hebben al een eigen speler meegeleverd die vrijwel gelijkwaardig is. Eenmaal geïnstalleerd neemt het programma ongeveer 625 Kb in beslag, wat relatief veel is.
Alle functies werken zeer eenvoudig en snel. De mogelijkheden zijn dan ook vrij minimaal, maar in mijn ogen goed genoeg voor een gratis product. Alle basisfuncties zoals het volume, vorig en volgend nummer, afspelen en stoppen zijn met palmOne's 5-way navigator te bedienen. Dit is iets dat voor elke hier besproken mp3-speler geldt. Extra mogelijkheden zijn het aanmaken van playlists, instellen welke mp3-speler de standaard mp3-speler op de pda is (vreemd, enige keuze is RealPlayer met drie andere spelers geïnstalleerd), instellen wanneer het scherm uit moet gaan om stroom te besparen en of je wilt dat RealPlayer blijft werken als je wisselt van programma's. Bij die laatste instelling zal je scherm ook niet na een bepaalde tijd uitschakelen als RealPlayer op de achtergrond draait, zodat je rustig iets kan lezen zonder dat het scherm steeds uitgaat. Mooi is dat de helpfunctie erg uitgebreid is. Werkelijk alles staat erin, al zou het fijner zijn als je de specifieke hulp bij de juiste instelling werd getoond in plaats van het gehele hulpscherm.

Opvallend is dat er slechts één nummer op het scherm wordt getoond bij het afspelen. De meeste schermruimte wordt verspild aan knoppen voor de bediening. Wil je dus een ander nummer horen, moet je eerst op Songs tappen en dan uit de lijst het gewenste nummer kiezen. Het scrollen door dat menu is helaas niet zo snel, dus dit is wat omslachtiger dan bij andere programma's. Tevens gaat hier de frisse look van het programma wat verloren omdat het gewoon een kaal lijstje is. Normaal gesproken zal je ervoor kiezen om RealPlayer gewoon het lijstje te laten afspelen. Het afspelen kan eventueel in shuffle mode. Dan kiest het programma willekeurig het volgende nummer.

Hoe klinkt RealPlayer dan uiteindelijk? Best aardig, al ontbreken equalizers en speciale bass-boosts in het programma. Ik heb het gevoel dat het geluid wat teveel de nadruk legt op de bassen en de hoge tonen. Voor rockmuziek is dat prima, maar subtielere nummers lijken wat minder uit de verf te komen. Het volume is zeker geen probleem; in mijn optiek eerder te hard dan te zacht. Jammer is dat je het volume in niet echt kleine stappen kan instellen.
RealPlayer kan de volgende formaten afspelen: mp3, RealMedia (enkel audio, geen video), aac (alleen voor VS en Canada).

Beoordeling

Gebruik Voldoende [3/5]
Uiterlijk Voldoende [3/5]
Prijs Uitstekend [5/5]

Eindoordeel Voldoende [3/5]

Specificaties

 • Verkrijgbaar bij: Real.com
 • Werkt met: PalmOS 5.0 of hoger
 • Prijs: gratis
 • Fabrikant: Real

Busker

Dit 488 kB grote programma is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met de andere mp3-spelers. Als je naar de mogelijkheden kijkt, is het duidelijk dat de makers goed hebben gekeken naar Apple's iTunes en de iPod. Je kunt je gehele map met muziek bekijken, naar keuze per artiest of per album. Verder kun je aparte playlists aanmaken, nummers aanmerken als favoriet en op basis daarvan een lijst samenstellen, de lijst met de tien laatst afgespeelde nummers afspelen en als klap op de vuurpijl is er de QuickMix: een playlist met vijftien willekeurige nummers die meteen gaat spelen. En ook de icoontjes hebben we eerder gezien; in Windows XP dan wel. Gelukkig is het mogelijk skins toe te voegen. Wat maakt Busker dus nog uniek? Dat er nog geen programma was voor PalmOS wat zo sterk leunt op het beheer en gebruik van playlists. Sterker nog, aan het programma en het geluid zelf kan bijna niets ingesteld worden met behulp van equalizers en dergelijke, zoals bij andere spelers soms het geval is. Het scherm kan wel uitgeschakeld worden; zij het handmatig door op de aan/uit knop te drukken. De muziek speelt dan (op de achtergrond) door. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je wisselt van programma, al gaat dat soms gepaard met wat schokken in het geluid.

Er zijn - naast de uitgebreide playlists - nog twee opvallende mogelijkheden in dit programma. Zo kan je Busker gebruiken als wekker, zodat een nummer of afspeellijst naar keuze gaat spelen als je wakker moet worden. Ten tweede kan je de albumhoes (cover art) laten weergeven. Ieder muziekbestand (mp3's in ieder geval) biedt de mogelijkheid om in de id3-tag extra informatie op te slaan, zoals de artiest, het originele album waar het nummer van afkomstig is of een plaatje van de albumhoes. Met een Treo of een andere PalmOs-handheld met internetverbinding kun je zelfs online naar plaatjes zoeken en die plaatsen. Busker herkent overigens ook folder.jpg of andere .jpg-bestanden. Er zal eerst worden gezocht in de id3-tag van het nummer zelf, vervolgens naar een folder.jpg bestand en als laatste zal het eerst gevonden andere .jpg-bestand getoond worden. Een goede (Engelstalige) uitleg over deze functie vind je bij de ElectricPocket, de ontwikkelaar van Busker. De toegevoegde waarde is naar mijn mening gering, omdat je je handheld echt niet altijd in je hand hebt of op je bureau. En onderweg gebruik je het scherm niet. Kortom, het is mijns inziens niet veel meer dan een gimmick. Desondanks wil ElectricPocket met deze mogelijkheid Busker aanprijzen als mogelijk alternatief voor de iPOD Photo. Sinds versie 1.1 is het ook mogelijk om bladwijzers (bookmarks) aan te maken binnen een bepaald nummer. Handig voor Podcasts en audioboeken.

De geluidskwaliteit van Busker is gewoon goed. Busker mag dan niet uitblinken in opties om de klank en dergelijke aan te passen; in de basis is het geluid absoluut prettig om te horen. Ook over het volume is er niets te klagen, dat kan hard genoeg. Minpuntje is dat er soms wat hapering optreedt bij het wisselen tussen programma's.
Busker kan de volgende formaten afspelen: mp3, ogg vorbis, wav.

Beoordeling

Gebruik Goed [4/5]
Uiterlijk Goed [4/5]
Prijs Uitstekend [5/5]

Eindoordeel Goed [4/5]

Specificaties


DioPlayer

DioPlayer is net als RealPlayer gratis en neemt op je pda slechts 272 kB in beslag. Het programma is erg simpel in gebruik; in mijn ogen zelfs het eenvoudigst van de vijf besproken spelers. Dat wil niet zeggen dat de opties van DioPlayer te wensen over laten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het scherm na een bepaalde tijd uit te schakelen en ter beveiliging van je gegevens kan DioPlayer stoppen met spelen als de batterij bijna leeg is. De shuffle functie is ook aanwezig. Leuk is de mogelijkheid om andere skins te gebruiken, hoewel er momenteel geen extra skins beschikbaar zijn. Wel kan je zelf het lettertype instellen van de lijst met nummers, zodat het met het kleinste lettertype veertien nummers tegelijkertijd kan tonen. Persoonlijk vind ik dat prettig, omdat je dan sneller het nummer hebt wat je zoekt. Je moet echter wel iets meer turen.
DioPlayer biedt dus best veel opties en het werkt allemaal eenvoudig en netjes. Toch zijn er wel enkele nadelen. De belangrijkste tekortkoming is dat het uitschakelen van het scherm niet werkt op een Treo 650, terwijl er verder wel ondersteuning is voor de 5-way navigator van de Treo's en moderne Tungstens. Op een Tungsten|E gaat het uitschakelen prima, dus dit lijkt me een bug. Een ander punt is het volume, dat in vergelijking met andere spelers erg zacht is. Maar om eerlijk te zijn, met een koptelefoon is het ruim voldoende voor (permanente) gehoorschade, dus een echt nadeel kan dit niet genoemd worden.

Een nog niet besproken optie van DioPlayer is de grafische equalizer, waarmee je de klank van de muziek kan aanpassen aan je wensen. Je kunt dus de hoge tonen, de lage tonen en de gebieden er tussenin benadrukken of juist onderdrukken. Het effect is direct duidelijk, maar helaas treedt er wel ernstige ruis op in het geluid als je de equalizer gebruikt. De gebruikswaarde van deze functie is dus nihil, want je wilt graag beter geluid in plaats van slechter. De normale geluidskwaliteit van DioPlayer is niet slecht, maar naar mijn mening toch niet op het niveau van de eerder besproken mp3-spelers, laat staan op het niveau van Aeroplayer (dat ik (Doménique) als referentie heb gebruikt). Het geluid lijkt wat meer afgevlakt. De equalizer biedt daarvoor wel een oplossing, maar die werkt zoals vermeld slecht.
DioPlayer kan de volgende formaten afspelen: mp3 en wav.

Beoordeling

Gebruik Voldoende [3/5]
Uiterlijk Goed [4/5]
Prijs Uitstekend [5/5]

Eindoordeel Goed [4/5]

Specificaties

 • Verkrijgbaar bij: MyTreo.Net
 • Werkt met PalmOS 5.0 of hoger
 • Prijs: gratis
 • Fabrikant: Diotek

Pocket Tunes

Pocket Tunes is al geruime tijd samen met Aeroplayer de meest uitgebreide mp3 speler voor het PalmOS. Pocket Tunes speelt standaard mp3's af, maar kan door middel van losse modules uitgebreid worden met .wav, .ogg en .wma-ondersteuning. Het laatste formaat is overigens alleen mogelijk in de Deluxe versie. In een zeer nabije update is het ook mogelijk om .wma-bestanden met DRM-beveiliging af te spelen. Goed nieuws dus voor degenen die legaal muziek aanschaffen bij één van de talrijke online muziekaanbieders.

Functionaliteit

Zoals je van een relatief duur product als Pocket Tunes wel mag verwachten, zijn er veel mogelijkheden en opties om Pocket Tunes geheel naar je eigen wens muziek te laten afspelen. Met de D-Pad of Jog Dial op je Palm kun je een nummer overslaan of juist terugspoelen en het volume regelen. In het menu is in te stellen of Pocket Tunes het scherm automatisch moet uitschakelen na een tijdje gespeeld te hebben of dat Pocket Tunes in de achtergrond door moet blijven spelen terwijl een ander PalmOS-programma op de voorgrond draait. Een leuke extra is de consolefunctie wanneer Pocket Tunes op de achtergrond aan het draaien is, terwijl de gebruiker in een ander programma aan het werk is. In plaats van Pocket Tunes zelf te openen kun je een hardbutton toewijzen waarop er een popup venstertje verschijnt, waar je bijvoorbeeld snel even de muziek wat zachter kunt zetten of een nummer kunt doorspoelen. Het afspelen van muziek in de achtergrond gaat goed. Hier geldt natuurlijk: hoe sterker de processor van je Palm, hoe soepeler dit gaat. In vergelijking met Aeroplayer haperen de mp3's minder tijdens het afspelen, maar voelt de Palm in zijn geheel iets trager aan.

Een andere goede functie is de grafische equalizer. Persoonlijk vind ik een goede equalizer een must voor elke mp3-speler. Pocket Tunes legde het hierin historisch gezien altijd af tegen hun grote concurrent Aeroplayer, maar sinds ze ook een echte equalizer gebruiken in plaats van een "truc" bij het decoderen van mp3's, is Pocket Tunes zeker niet de mindere qua geluidskwaliteit. Bijkomend voordeel is, dat de equalizer nu ook gebruikt kan worden voor andere audiobestanden dan mp3. Gebruikers hebben de optie tussen een bass-boost-optie en een handmatig in te stellen 5-kanaals equalizer met acht voorkeuzemogelijkheden. Het nadeel van de 5-kanaals equalizer is dat deze veel processorkracht vergt en daardoor een negatieve impact heeft op de soepelheid van het systeem. Dit is vooral merkbaar wanneer Pocket Tunes in de achtergrond draait. Extra belasting van de processor merk je uiteindelijk ook terug in de verkorte batterijduur van je Palm. Gelukkig vergt de standaard bass-boost-optie aanmerkelijk minder processorkracht, terwijl deze wel de nodige extra dynamiek in de muziek brengt.

In de algemene introductie hebben we het al even gehad over de verschillende mogelijkheden om muziek naar je handheld te kopiëren. Pocket Tunes voegt hier nog een andere mogelijkheid aan toe: een plugin voor Windows Media Player. Via deze plugin kun je eenvoudig je muziekcollectie vanuit Windows Media Player (snel) synchroniseren naar je geheugenkaartje. Uiteraard (en helaas) is deze mogelijkheid alleen voor Windows beschikbaar.
Tenslotte heeft Pocket Tunes ook uitstekend en uitgebreid playlistbeheer in huis, waarbij je verschillende lijsten met muzieknummers kunt samenstellen en opslaan.

Deluxe versie

In de Deluxe versie van Pocket Tunes is onder andere als extra cross-fading beschikbaar. Hiermee wordt bedoeld dat je verschillende nummers naadloos in elkaar kunt laten overlopen, waarbij het afgespeelde nummer tijdens de crossfade steeds zachter wordt en het nieuwe aankomende nummer steeds harder. Deze functie is vooral handig in de shuffle mode of bij mix-cd's die als afzonderlijke tracks zijn geript, omdat er dan geen vervelende stiltes ontstaan tussen de verschillende nummers. Zorg wel dat je genoeg RAM-geheugen vrij hebt, want per seconde dat de crossfade interval duurt, neemt het zo'n 200 kB in beslag. Een crossfade kan minimaal nul en maximaal tien seconden duren. In het laatste geval betekent dit dus een aanslag van 2MB op de vrije geheugenruimte van je pda.
Een andere handige functie in de Deluxe versie is de mogelijkheid tot het (automatisch) bookmarken van je nummers. Zo kun je gewoon weer verder luisteren op het punt waar je de vorige keer gestopt was. Erg handig voor audiobook-fanaten of podcast-liefhebbers!
Tenslotte biedt Pocket Tunes Deluxe voor bezitters van een Palm met Wi-Fi of een dikke gprs-bundel en een verslaving aan internet-radiostations zelfs de mogelijkheid om streaming audio / Shoutcast te beluisteren.

Skins

Een van de opvallendste features van Pocket Tunes is de mogelijkheid om het programma een eigen uiterlijk mee te geven door een van de vele skins te installeren. Pocket Tunes draait in principe wel zonder extra skin, maar het geheel ziet er erg minimalistisch uit. Op dit moment zijn er tientallen gratis skins te downloaden, met elk hun eigen thema en verschillen in bediening. Zo zijn er skins met zeer kleine navigatieknoppen die alleen met de stylus te bedienen zijn, maar waardoor er wel een groot gedeelte van het scherm gereserveerd kan worden voor het tonen van de nummers die afgespeeld gaan worden. Persoonlijk vind ik de HiFi-skin (zie screenshots) die standaard meegeleverd wordt bij Pocket Tunes er zeer mooi uitzien. Bovendien biedt het een goede, aanraakvriendelijke functionaliteit door de grote knoppen en schuiven, zonder in te boeten aan stijl of uiterlijk.
Op de website van Pocket Tunes vind je een grote collectie skins voor Pocket Tunes. Je kunt ook je eigen skins maken met de Pocket Tunes Skin Compiler . Een aantal skins, zoals de populaire iTunes-implementatie, zijn alleen na betaling van een kleine vergoeding verkrijgbaar.

Geluidskwaliteit

Pocket Tunes geeft in de basis een zeer helder, maar een beetje vlak geluid. Om de muziek tot leven te wekken en er wat dynamiek in te krijgen, heb je dan ook echt minstens de bass-boost-functie nodig. Echte muziekfanaten kunnen Pocket Tunes helemaal aan hun eigen smaak aanpassen door middel van de uitstekende 5-weg equalizer. Het volstaat dan ook te zeggen dat Pocket Tunes zich makkelijk kan meten met welke andere mobiele mp3-speler dan ook, zoals de Apple iPod of de Creative Zen's.

Beoordeling

Gebruik Uitstekend [5/5]
Uiterlijk Uitstekend [5/5]
Prijs Goed [4/5]

Eindoordeel Uitstekend [5/5]

Specificaties

 • Product: Pocket Tunes
 • Geteste versie: 3.0.9 Deluxe
 • Grootte: 450 kB tot 700 kB
 • Type: commercieel, 14-daagse probeerversie beschikbaar
 • Werkt met: alle PalmOS 5 handhelds (op de Zire 21 na) en de CLIÉ TH en TJ serie met koptelefoon aansluiting
 • Prijs: €14,05 voor de Basic versie, €26,15 voor de Deluxe versie
 • Fabrikant: Normsoft
 • Verkrijgbaar bij: Pdassi.nl

Aeroplayer

Inleiding

Na de introductie van de Palm Tungsten|T met OS5 was Aeroplayer na Pocket Tunes de tweede commerciële PalmOS muziekspeler die voor het PalmOS werd uitgebracht. Inmiddels volgroeid tot een volwaardige en gebruiksvriendelijke .mp3 en .ogg-speler, heeft Aeroplayer door de tijd heen een trouwe schare fans achter zich weten te krijgen. Plugins voor .wav en .wma moeten gemist worden, maar daar tegenover stelt Aeroplayer de .aac-plugin, het formaat naar keuze voor Apple iTunes-liefhebbers. Helaas zijn er twee nadelen voor deze plugin te noemen. Allereerst moet er door de hoge licentiebedragen voor aac-ondersteuning extra voor de plugin worden betaald ($14,95 als je Aeroplayer al eerder had aangeschaft) en ten tweede speelt de .aac-plugin geen beveiligde (gekochte) iTunes-bestanden af. Een omweg hiervoor vind je op de .aac-pagina van Aerodrome, de ontwikkelaar van Aeroplayer. Voor .ogg-liefhebbers is er overigens goed nieuws: Aeroplayer kost je helemaal niets als je alleen de .ogg-plugin gebruikt.

Functionaliteit

Bij de evolutie van het programma lijkt het erop dat Aeroplayer en Pocket Tunes in de ontwikkeling kat-en-muis hebben gespeeld. Een groot deel van de functionaliteit van beide programma's komen overeen. Aeroplayer moe(s)t het qua functionaliteit vaak afleggen tegen Pocket Tunes, maar heeft daardoor als voordeel dat het programma overzichtelijker is.
In Aeroplayer zelf zijn de afspeelmogelijkheden van mp3's ook met de hardbuttons te bedienen en ook Aeroplayer biedt - net als alle andere besproken programma's - de mogelijkheid tot het automatisch uitschakelen van het scherm na een bepaalde tijd. Een andere gelijkwaardige functie die ook in Pocket Tunes is te vinden, is de mogelijkheid tot het oproepen van een popup-console. In Aeroplayer is deze console Aeropod gedoopt.

Ook in Aeroplayer heb je de mogelijkheid om het geluid van je mp3's aan je eigen wensen aan te passen. De ingebouwde 5-weg equalizer is sinds lange tijd één van de stokpaardjes van Aerodrome vanwege de naar eigen zeggen mooie klankweergave. Ook een bass-boost functie ontbreekt niet. In Aeroplayer is deze functie overigens net iets uitgebreider dan Pocket Tunes, omdat je bij Aeroplayer ook het niveau van de bass-boost door middel van een slider kan regelen. Erg handig!
Andere geavanceerde features, zoals gapless playback (cross-fading genoemd in Pocket Tunes), zijn ook aanwezig. Op het gebied van playlists moet Aeroplayer de meerdere in Pocket Tunes herkennen. Wel is - wellicht door het ontbreken van extra functies - het beheren en aanmaken van playlists eenvoudiger in de bediening.
Ook bij Aeroplayer speelt muziek in de achtergrond door als er naar andere programma's wordt overgeschakeld. Wat opvalt is dat Aeroplayer wat meer haperingen in de muziek laat horen dan Pocket Tunes, maar dat de handelingen van het actieve programma wel vloeiender verlopen. Uiteraard geldt ook hierbij weer dat deze haperingen bijna niet voorkomen bij pda's met een snelle processor, zoals de Tungsten|T3.

Skins

Ook Aeroplayer heeft een klein legertje creatieve fans die skins ontwerpen, dus er zit altijd wel iets bij wat bij je past. Sommige skins zijn geschikt om een volledig 320x480 scherm te vullen, al dan niet in landscapestand (480x320 pixels). Ook zijn er speciaal ontworpen 160x160 skins voor de Treo 600- en Zire 31-gebruikers. Skins voor Aeroplayer kun je vinden in de speciale sectie op de website. Net als voor Pocket Tunes is er ook voor Aeroplayer een Skin Maker beschikbaar.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is dik in orde bij Aeroplayer. Bij een blinde test kon ik met de standaardinstellingen amper verschil horen in vergelijking met Pocket Tunes. Ook voor Aeroplayer geldt dat de bass-boost functie extra dynamiek geeft aan je muziek, zonder te veel processorkracht te gebruiken. Aeroplayer heeft als voordeel boven Pocket Tunes dat de hoeveelheid bass boost zelf in te stellen is. De 5-weg equalizer geeft de muziekliefhebber totale controle over de kleur van de muziekweergave. Helaas geldt ook bij Aeroplayer dat het gebruik van de equalizer een negatieve invloed kan hebben op de processor.

Beoordeling

Gebruik Uitstekend [5/5]
Uiterlijk Uitstekend [5/5]
Prijs Goed [4/5]

Eindoordeel Uitstekend [5/5]

Specificaties

 • Product: Aeroplayer
 • Geteste versie: 5.3
 • Grootte: 245-400 kB
 • Type: commercieel, 14-daagse probeerversie beschikbaar
 • Verkrijgbaar bij: Pdassi.nl
 • Werkt met: alle PalmOne OS 5 handhelds (op de Zire 21 na), en de CLIÉ TH en TJ serie met koptelefoon aansluiting
 • Prijs: gratis voor .ogg bestanden, €14,05 voor een versie met mp3-afspeelmogelijkheid, $24,95 voor de bundel met mp3- en aac-plugins en $34,95 voor de complete versie met levenslange updates
 • Fabrikant: Aerodrome

Conclusie: welke player is geschikt voor mij?

PalmOne biedt met RealPlayer een heel aardige speler die voor de meeste gebruikers meer dan voldoende kwaliteit biedt voor het afspelen van mp3-muziek. Busker valt op door de interessante benadering van playlists en biedt dus wat dat betreft een geheel ander alternatief voor Aeroplayer en Pocket Tunes gezien de prijs.
DioPlayer is een aardige speler, die helaas nog wel ontwikkeling nodig heeft voordat het een waardige vervanger kan zijn voor RealPlayer. Met name de geluidskwaliteit is wat aan de matige kant en kan nog wel wat polijsting gebruiken.

Als je meer formaten (wma versus aac in het geval van Pocket Tunes versus Aeroplayer) af wilt spelen of meer instelmogelijkheden wilt hebben zullen Aeroplayer en Pocket Tunes de beste keuzes zijn. Beide programma's zijn dusdanig naar elkaar gegroeid, dat ze zeer veel gelijke functionaliteit bieden. Pocket Tunes wint het van Aeroplayer als het puur om vergelijking van mogelijkheden gaat. Extra features als streaming audio via Wi-Fi of gprs en bookmarks zijn prettige extra's.
Voor wat betreft het afspelen van muziek in de achtergrond (dus bij een andere, actieve applicatie) verschillen beide programma's wat van elkaar. Pocket Tunes verleent meer prioriteit in het zonder haperingen afspelen van de muziek, terwijl Aeroplayer meer gericht is om systeemtaken met zo min mogelijk snelheidsverlies te laten werken. Uiteraard is dit punt meer van belang op relatief trage handhelds dan bij de echte snelheidsmonsters.
Wie vooral visueel is ingesteld kan beter vantevoren de uitgebreide collectie skins van beide programma's bekijken, want hierin verschillen beide programma's soms sterk van elkaar, alhoewel sommige skins ook weer voor beide producten zijn te krijgen. Ook Busker is dankzij de mogelijkheid om de albumhoes te tonen een leuk visueel alternatief.

Dus het antwoord op de vraag "welke te kiezen" is: allemaal! Probeer alle programma's zelf uit, want alleen dan kun je zelf een weloverwogen beslissing maken! Voor de één zal een relatief eenvoudige speler voldoende zijn, voor een ander zijn de talloze instelmogelijkheden van Pocket Tunes en Aeroplayer weer aantrekkelijk en voor sommigen zijn de uitgebreide playlistmogelijkheden en de albumhoes van Busker weer een beslissende factor.
Zeker wanneer het op een subjectieve factor als geluidskwaliteit aankomt, kun je pas een goede beoordeling maken als je het met je eigen oren gehoord hebt. Veel luisterplezier!

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android