Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: PDA Mobile Suite voor Palm GSM connectivity

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 09 januari 2002

PDA Mobile Suite is een pakket bestaande uit enkele programma's voor de Palm vergezeld van een Desktop viewer voor de PC (de 'Handset Manager software'), en een kabel voor verbinding van de Palm met een gsm-telefoon. Hierdoor is dit pakket met name geschikt voor gsm-telefoons zonder infrarood poort of voor mensen die liever een kabeltje gebruiken. Voor diverse soorten gsm-telefoons zijn kabeltjes beschikbaar, ook voor enkele nieuwe gprs-toestellen Zo'n kabeltje bestaat uit twee delen: een deel voor de verbinding met de Palm en een deel voor de verbinding met de gsm-telefoon. Beide delen worden met elkaar verbonden met een universele platte plug. Dit systeem maakt het mogelijk om meerdere Palm/GSM combinaties te gebruiken. Dit kan handig zijn als je overstapt naar een ander type telefoon of Palm. De voor dit review gebruikte combinatie is de Palm V (PL02 kabel) met een Siemens S35 telefoon (MA-9710 kabel).
Het is met de PDA Mobile Suite mogelijk om mobiel te internetten via de gsm-telefoon.
De Handset Manager software bestaat uit een aantal losse programma's voor het beheren van de gsm-telefoon vanuit de Palm. In dit review is gebruik gemaakt van de versie van de software (v 2.0) die op moment van schrijven via de website beschikbaar was. De meegeleverde CD bevatte een iets oudere versie. Het is daarom aan te raden om na aanschaf direct de software van de site van Mobile Action te downloaden. De Handset Manager software bestaat uit de volgende programma's:

maTelSync

Dit programma synchroniseert het adresboek van de Palm met de gsm-telefoon. Het programma heeft vier basis functies die met de vier knoppen onderaan het hoofd-scherm bediend worden:
 1. "Select Address Book from PDA" (Import Palm Contacts)
  Voor het selectief overhevelen van je Palm adresboek (namen en telefoonnummers) naar de telefoon (handset). Je importeert hiermee (een gedeelte van) je Palm adressen in maTelSync, waarna je nog aanpassingen kan maken (bijv. namen inkorten). Vervolgens kan je met de "Update Address Book to the handset" (3) of de synchronisatie-knop (4) de adressen naar de telefoon schrijven.
 2. "Download handset phone book to PDA"
  Haalt het adresboek uit je gsm-telefoon naar maTelSync. Het Palm adresboek wordt ook bijgewerkt.
 3. "Update Address Book to the handset"
  Schrijft adressen uit maTelSync naar de gsm-telefoon. Er wordt gevraagd of je het adresboek van de telefoon volledig wilt overschrijven of alleen gewijzigde adressen toe wilt voegen.
 4. "Synchronize the handset and PDA"
  Synchroniseert maTelSync met het adresboek in de gsm-telefoon. Na synchronisatie verschijnt een keurig overzicht van wat er zoal gedaan is. Het Palm adresboek wordt ook bijgewerkt.


maTelSync functioneert uitstekend, maar werkt niet altijd even intuïtief.

maSMS

Voor het invoeren en versuren van sms-berichten met behulp van de Palm. Via de knop "New" kan een sms-bericht aangemaakt worden. Vreemd genoeg werkt in maSMS de koppeling met het adresboek van de Palm niet. Dit maakt het opzoeken van het telefoonnummer van de ontvanger onnodig ingewikkeld: je moet nu het gewenste telefoonnummer opzoeken, en in maSMS apart invoeren. De invoer-dialoog is voorzien van handige icoontjes voor invoer van smilies en diverse standaard woorden (Engelstalig) en tijdsweergave. Na het invoeren van de boodschap kan je het bericht versturen of opslaan in de Draft of OutBox folder. Via de "Send/Recv" knop kan je berichten uit de telefoon uitlezen en versturen. maSMS ondersteund in combinatie met de nieuwste Nokia telefoons het Picture Message formaat. Helaas wordt bij het aanmaken van ieder bericht gevraagd of je het in gewoon (Text Only) of in Picture Message formaat wilt aanmaken. Mijn toestel ondersteunt het Picture Message formaat niet, dus ik wil hier niet telkens weer mee lastig gevallen worden. Je kan elk uitgaand bericht voorzien van een persoonlijke handtekening (signature).

maLOGO


Voor het aanmaken en naar de telefoon schrijven van Operator Logo, Caller Group icon's en Startup Logo. Hiervoor is een goed uitgeruste bitmap-editor ingebouwd voor het tekenen van de logo's. Vanuit de editor kan een logo direct naar de telefoon gestuurd worden. Helaas is het niet mogelijk een reeds in de telefoon aanwezig logo op te halen, en te bewerken. Wel kan het originele in de telefoon aanwezige operatorlogo via een restore-operatie teruggezet worden. Via de Handset Manager software op de PC kunnen logo's geïmporteerd worden.

maMusic

Voor het aanmaken en naar de gsm-telefoon schrijven van beltonen en alarmgeluid. Er kunnen via de Handset Manager op de PC bestaande ringtones gedownload worden. Met maMusic kan je de ringtones bewerken en op de telefoon installeren. Ook kan je zelf een compositie maken mbv. de ingebouwde muziek editor. Deze heeft functies voor het invoeren van noten, pauzes etc. Jouw compositie kan ook als Calendar Alarm voor de Agenda van de Palm gebruikt worden.

Handset Manager Desktop op de PC


Met de Handset Manager Desktop Viewer kunnen logo's geïmporteerd (BMP & JPG) en geëxporteerd worden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een logo van internet halen, op de PC bewerken met een tekenprogramma, en vervolgens importeren met de Handset Manager. Voor gebruik in maMusic kan je midi files synchroniseren tussen PC en Palm. De Handset Manager verzorgd verder de backup van alle gegevens van de Mobile Action programma's op de Palm.

Mobiel internetten

Het instellen van verbinding en netwerk om mobiel te gaan internetten wordt duidelijk uitgelegd in de (online) handleiding. Programma's voor email, webbrowsen etc. worden niet meegeleverd. Toch wordt in de handleiding uitgelegd hoe je de instellingen moet verrichten in populaire mailprogramma's als MultiMail en Eudora.

Conclusie

Voor iemand met een gsm-telefoon zonder infrarood poort is dit pakket een uitstekende oplossing voor het beheer van de mobiele telefoon vanuit de Palm. Vooral het schrijven van sms-berichten op de Palm gaat een stuk sneller dan op de gsm. Synchronisatie van telefoonnummers is ook een uitkomst. De mogelijkheid tot gebruik van mobiel internet is een pre, en maakt het pakket helemaal compleet. Er wordt geen internetsoftware meegeleverd, maar dat is geen probleem, gratis email en webbrowser software is, ook via deze site, snel gevonden.
Als je een telefoon met infrarood poort hebt dan is het nut van dit pakket minder groot: je hebt het kabeltje niet nodig, tenzij je dat handiger vindt dan het gebruik van de infraroodverbinding. En voor de meegeleverde programma's zijn goede alternatieven voorhanden (zoek eens op "gsm" of "sms" bij PalmGear).
De Mobile Action software biedt alle benodigde basisfuncties, is redelijk gebruikersvriendelijk, maar mist hier en daar een 'finishing touch'. Het ontbreken van een koppeling met het adresboek van de Palm in maSMS is een misser, die hopelijk in een toekomstige versie recht gezet wordt.

Pluspunten

 • Alles-in-één pakket voor beheren gsm-telefoon via Palm
 • Geschikt voor mobiel internet
 • Geschikt voor GPRS (icm. geschikte telefoon/abonnement)
 • Synchronisatie met PC mogelijk
 • Logo's en ringtones importeren via PC/internet
Verbeterbaar
 • In maSMS ontbreekt koppeling met adresboek Palm
 • Mobile Action programma's zijn op kleine puntjes verbeterbaar
Specificaties
 • Verkrijgbaar bij: Mobile Plaza
 • Uitvoeringen: leverbaar voor Palm, Handspring en Compaq iPaq handhelds, icm. telefoons van Siemens, Nokia, Motorola en Ericsson (zie volledige lijst)
 • Werkt met PalmOS 3.1 of hoger, Handset Manager Desktop werkt op PC met Windows (NT 4.0, 95, 98, ME, 2000), geen Mac-versie beschikbaar
 • Prijs: € 58.54 (f129.00)
 • Producent: Mobile Action Technology (MTA)
Vragen of opmerkingen?
Via deze thread in het forum

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android