Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Artis Electronische Gids

Door Jean Paul Horn Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 juni 2002


Overal in Artis hangen posters om je op de electronische gids te attenderen

Wil je meer weten over deze tijger, dan kan je aan de hand van het nummer op het bordje informatie en foto's opzoeken

Een bordje van dichtbij; in heel Artis zijn 115 van deze bordjes te vinden

Om schade door regen en vuil te voorkomen wordt de Palm verhuurd in een Aquapac

De knoppen voor de standaardapplicaties hebben een andere functie gekregen

artis_screen1.gif

artis_screen10.gif

artis_screen11.gif

artis_screen2.gif

artis_screen3.gif

artis_screen4.gif

artis_screen5.gif

artis_screen7.gif

artis_screen6.gif

artis_screen9.gif

artis_screen8.gif

artis_speur1.gif

artis_speur2.gif

artis_speur3.gif

artis_speur4.gif

artis_speur5.gif

artis_speur6.gif

Steeds meer organisaties zien mogelijkheden om met handhelds hun dienstverlening uit te breiden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de introductie van een elektronische gids door Artis. Artis is deelnemer in het Electronic City Guide Project van de gemeente Amsterdam. Het is de eerste attractie waar een elektronische gids in de vorm van een handheld wordt ingezet. Slaagt deze proef, dan zullen we in de Amsterdamse musea en andere toeristische attracties steeds vaker handhelds tegenkomen.

Audiogids

In musea zijn audiogidsen een bekend verschijnsel: je luistert naar een ingesproken tekst via een koptelefoon. Dat heeft een aantal nadelen: er kan geen snelle update plaatsvinden wanneer de informatie wijzigt en de bezoeker kan ook geen plattegrond opvragen of interactief met de informatie omgaan. Voor een dierentuin is een audiogids bovendien niet zo geschikt: een dagje Artis zou een leuk dagje uit moeten zijn, maar wanneer iedereen in het gezin zich met een koptelefoon afschermt van z'n omgeving is de kans klein dat het echt gezellig wordt.
Een elektronische gids heeft die nadelen niet en biedt veel meer mogelijkheden: plaatjes van herkenningspunten, alerts wanneer belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden, aanvinken welke attracties je al gezien hebt, of opzoeken hoe je bij het dichtstbijzijnde toilet komt. In dit review zullen we bespreken in hoeverre gebruik is gemaakt van die mogelijkheden.

Van start

Meteen bij binnenkomst in Artis zie je de posters hangen: Artis Elektronische Gids, verkrijgbaar in het Planetarium. Verspreid over het park staan maar liefst 115 genummerde bordjes, in de vorm van een Palm.
Aan de hand van de nummers kun je je lokatie bepalen op de plattegrond, een route uitstippelen of informatie opzoeken over de dichtstbijzijnde dieren en andere attracties.
Een folder (waarvan je de Nederlandse versie hier als PDF-bestand kunt downloaden) met screenshots en een opsomming van de mogelijkheden moet de nog twijfeldende bezoeker over de streep trekken.

Huren of 'lenen'?

De elektronische gidsen zijn te huur bij de winkel in het Planetarium, meteen links van de ingang. De huur bedraagt slechts €4 en je moet een machtiging ter waarde van €250 tekenen. Dit bedrag wordt van je bankrekening of creditcard geďncasseerd wanneer je het apparaat niet terugbrengt. Breng je de Palm wel netjes terug, dan wordt de machtiging verscheurd. Wie denkt dat je op deze manier voor €250 een bijna gloednieuwe m515 mee haar huis kan nemen, komt bedrogen uit. Ook de gegevens van je paspoort of rijbewijs worden genoteerd.
Daarnaast moet je als gebruiker minstens 18 jaar oud zijn en een verklaring ondertekenen dat je de software niet kopieert. Wij kregen - bij uitzondering - wel toestemming hiervoor, zodat we screenshots konden maken. Maar zelfs dan valt het kopiëren niet mee: 6 MB aan data beam niet snel over naar een andere Palm. Er zullen ongetwijfeld Palm-bezitters zijn die hier wel raad mee weten, maar waarom zou je? De software wordt regelmatig geupdate en de huurprijs van €4 is alleszins redelijk. Bovendien zouden we als Palm-bezitters juist voortrekkers moeten zijn en dit soort initiatieven moeten stimuleren door er gebruik van te maken!

In de thread over dit onderwerp in het Palmclub-forum werd de suggestie gedaan om de applicatie ook beschikbaar te stellen voor mensen die al een Palm bezitten. Het zal duidelijk zijn dat het beamen van de applicatie niet gaat lukken. Maar misschien is het mogelijk om in de toekomst de applicatie ook op een beveiligd SD-kaartje aan te bieden, zodat je die in je eigen Palm kunt gebruiken.

Uitvoering

Artis heeft gekozen voor een Palm m515 met beschermende case van Aquapac. In feite zou een Palm m130 ook voldoende zijn geweest, maar Palm is een van de sponsors van het project en wilde met de m515 misschien haar visitekaartje afgeven. De handheld wordt geleverd zonder stylus en met een dummy-geheugenkaartje. De stylus is ook niet nodig, want de bediening verloopt via grote knoppen op het aanraakscherm of via de hardware-knoppen. Een teller houdt bij hoe vaak het apparaat is uitgeleend, maar dit is voor de doorsnee bezoeker niet zichtbaar.

Wat ook niet zichtbaar is, zijn de standaardapplicaties van de Palm. De gebruiker gaat van start met een scherm waarop de taalkeuze gemaakt kan worden: Engels of Nederlands. Het is de bedoeling om in de toekomst meer talen te ondersteunen. Om de bezoeker op weg te helpen wordt een papieren handleiding (een A4-tje) meegeleverd.
De hardware-knoppen hebben nieuwe functies gekregen. Rondom de knoppen is een sticker geplakt met pictogrammen voor de functies:

 • Agenda: terug naar vorig scherm
 • Adres: toon plattegrond
 • ToDo: backlight aan/uit
 • Memo: terug naar hoofdmenu

Plattegrond

Het hoofdscherm van de applicatie bevat vier grote knoppen: Plattegrond, Zoeken, Naslag en Speurtocht.
We beginnen met de plattegrond, die door het kleurgebruik erg overzichtelijk is: grasvelden zijn groen en bebouwing rood, zoals het hoort. Met gele tekstvakken is aangegeven welk dier of bezienswaardigheid je ter plaatse kunt aantreffen. Natuurlijk heb je op een klein scherm niet hetzelfde overzicht dat je op een uitklapbare papieren kaart wel hebt. Maar dat is geen probleem: aan de hand van de genummerde bordjes zie je meteen op de kaart waar je je bevindt.
Wil je ergens naartoe, bijvoorbeeld het Geologisch Museum, dan geef je aan waar je nu bent. Je hoeft nu alleen nog maar de uitgestippelde route te volgen. De routeplanner geeft bovendien aan hoeveel meter je moet lopen. Vergelijkbaar met een GPS is het natuurlijk niet, maar dat is ook niet nodig in zo'n park van beperkte omvang.
Je kunt rondkijken op de plattegrond door met de vinger over het scherm te bewegen.

Naslag

Achter de knop Naslag vind je algemene informatie over Artis, zoals openingstijden, voedertijden en informatie over rolstoelen, EHBO en geldautomaten. Ook kun je specifieke informatie vinden over dieren en plaatsen. Voorbeelden van plaatsen zijn de Japanse stenentuin, het Gibboneiland of de apenrots. Je kunt een keuze maken uit een alfabetische lijst. Het is jammer dat er niet met een stylus gewerkt kan worden, want dan had de volledige lijst op het scherm getoond kunnen worden. Nu moet je vantevoren al weten dat er voor fast food een plaats "Snacks" in de lijst is opgenomen. Ook het zoeken van dieren zou makkelijker gaan als er de mogelijkheid was een volledige lijst te tonen.
Heb je eenmaal een dier of plaats gevonden, dan kun je kiezen uit drie knoppen: een foto, een informatieve tekst of een routebeschrijving vanaf de plaats waar je staat. De informatie in de electronische gids is niet terug te vinden op de informatiebordjes in het park. Alleen hiermee biedt de gids dus al toegevoegde waarde.
Heb je de attractie bekeken en wil je weer verder, dan geeft de gids suggesties voor attracties die in de buurt zijn. Wat we missen is een mogelijkheid om de dieren die je bezocht hebt af te vinken, zodat je aan het eind van de middag kunt controleren of je alles hebt gezien.

Speurtocht

De speurtocht is leuk om te doen als je kinderen meeneemt, of al eens vaker in Artis bent geweest waardoor je niet goed weet waar je nu weer eens naartoe zult gaan. Je begint bij de kamelen en wordt gaandeweg de hele dierentuin rondgeleid. Bij elk dier moet je vragen beantwoorden, bijvoorbeeld door in een tekening van het dier aan te geven wat er niet klopt.
Ook voor volwassenen is de speurtocht leuk om te doen. Het enige minpunt is dat je telkens opnieuw moet beginnen wanneer je tijdens het uitvoeren van de speurtocht even op zoek gaat naar andere informatie. Bijvoorbeeld wanneer je halverwege de tocht iets wilt drinken of op zoek wilt naar een toilet. Dit probleem is al door de makers onderkend en zal in de toekomst worden opgelost.

Voedertijden, geboortes en andere evenementen

Een van de meest handige eigenschappen van een Palm, is dat je gewaarschuwd kunt worden als je een vergadering of afspraak hebt. In de elektronische gids van Artis is hier ook gebruik van gemaakt: een paar minuten voordat de dieren gevoederd worden verschijnt er een boodschap op het scherm. Het enige minpunt is dat de waarschuwing niet gepaard gaat met een geluidssignaal of trilalarm. Je moet voortdurend een oog op het scherm houden om zeker te weten dat je tijdig gewaarschuwd wordt.
Tijdens ons bezoek werden we onder andere geattendeerd op de aanvang van de show in het Planetarium. Het persbericht van Artis geeft aan dat de gebruiker ook wordt gewaarschuwd als er nog plaatsen vrij zijn in speciale rondleidingen. Omdat de Palm tijdens het rondwandelen geen verbinding kan maken met z'n 'thuisbasis' lijkt ons dit een sterk staaltje van draadloos communiceren.
Tenslotte maakt de Palmgids ook melding van recente geboortes, "zodat u snel op kraambezoek kunt". We hopen dat de makers van het programma ervoor hebben gezorgd dat het personeel van Artis deze informatie gemakkelijk zelf kan bijwerken, zodat het altijd up-to-date is.

Conclusie

De elektronische Artisgids is een echte aanrader, ook als je al vaker in Artis bent geweest. Misschien is het juist bij een tweede of derde bezoek extra leuk, omdat je met behulp van de kaart kriskras door het park kan lopen en veel extra informatie krijgt die je niet op de bordjes hebt kunnen lezen. Ook door de speurtocht ontdek je telkens weer iets nieuws.
Er is goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de Palm. Alles wat we hadden verwacht aan te treffen is aanwezig. Alleen de mogelijkheid om aan te vinken welke dieren je al hebt gezien ontbreekt.
De huurprijs is zeer redelijk, als je bedenkt hoeveel extra's je krijgt. Het is te hopen dat het project een succes wordt, zodat we binnenkort op veel meer plaatsen handhelds zullen tegenkomen.

Verbeterbaar

 • Aanvinken waar je al bent geweest
 • Doorgaan met speurtocht, zonder opnieuw te moeten beginnen
 • Duidelijker alarm bij voedertijden en andere gebeurtenissen
 • Duidelijker zoekfunctie naar dieren en/of plaatsen
 • In de toekomst ook als SD-kaartje te huur?

Pluspunten

 • Je beschikt over meer informatie, waardoor je bezoek veel interessanter wordt
 • Interactieve mogelijkheden
 • Regelmatige update van de informatie
 • Niet duur (€4)

Gegevens over de Artis Elektronische Gids

 • Ontwikkeld door: Yellow Brick Road Design
 • Hardware: Palm m515 in Aquapac
 • Software: Plattegrond, routeplanner, informatie over dieren en plaatsen (met foto),
  algemene achtergrondinformatie, speurtocht met quiz
 • Prijs: huur €4,00 (plus €250 borg via een machtiging)
 • Verkrijgbaar bij: de winkel in het Planetarium van Artis

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Verder lezen

Als je dit een interessant review vond, ben je misschien ook geďnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android