Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: XTND Connect Server

Door Simon Oskam Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001

Inleiding


De mogelijkheid om alle binnen je bedrijf in gebruik zijnde handheld computers via een centrale server te synchroniseren is een wens die ongetwijfeld binnenkort bij veel bedrijven zal ontstaan. Wanneer je nagaat hoeveel bedrijfsgevoelige informatie een handheld computer kan bevatten is deze wens dan ook begrijpelijk. Adressen, contactpersonen, prijsafspraken, notities en andere bedrijfsinformatie wordt op een handheld computer bewaard en hopelijk ook regelmatig door de gebruiker op werkstation-niveau gesynchroniseerd.
Door nu deze data centraal op een server te synchroniseren wordt de back-up van de handheld computers en data die er op staat voor het bedrijf beheersbaar gemaakt. Om die reden hebben we een proefopstelling gemaakt met Palm devices en een Lotus Domino Server, met als doelstelling de werking en de diverse connectie-mogelijkheden van XTNDConnect Server in de praktijk te testen.

Productoverzicht


XTNDConnect Server is een product dat op basis van TCP/IP via het LAN/WAN of Internet het synchroniseren van een Palm, Psion of Windows CE handheld computer van de bijbehorende desktop-software kan overnemen en zodoende het synchroniseren centraal beheersbaar maakt. Het product draait na installatie als een service op een Windows NT/2000 Server of Workstation platform. In de proefopstelling zullen de diverse synchronisatie-mogelijkheden met de Palm PDA en Lotus Notes worden bekeken.

De proefopstelling


Hierna volgt een beknopte, enigszins technische beschrijving over het opzetten van de proefopstelling, die bedoeld is voor ge´nteresseerden met enig beheertechnisch inzicht.

XTND Connect Server


Het installeren van XTNDConnect Server leverde geen problemen op. Wel moet je even weten welk IP-adres je de server geeft en dat de standaard poort 5001 is. Omdat wij hebben gekozen voor een Lotus Notes opstelling moet je tijdens de installatie ook op de Domino server een ID-file met bijbehorend password van een Administrator equivalent weten te vinden. Je hoeft dan binnen XTNDConnect Server geen gebruikers aan te maken, omdat XTNDConnect Server dan de accounts met hun internet password van je Domino Server gaat gebruiken. Je kunt overigens ook kiezen om dit niet te doen en de gebruikers binnen XTNDConnect Server aanmaken met per gebruiker een verwijzing naar hun Notes ID-file en Notes password, wat beheertechnisch een redelijk groot verschil is met de eerste methode. Aan het eind van de installatie krijg je een Public Key, die op de clients gebruikt moet worden wanneer je voor het eerst contact maakt met de XTNDConnect Server.

XTNDConnect Administration


Na het installeren van de server kun je het XTNDConnect Administration programma openen met de door de installatie-wizard aangemaakte Palm-configuratiefile en deze configuratie eventueel aanpassen. Dit aanpassen is voor de synchronisatie van de standaard Palm applicaties (Mail, Date Book, Memo Pad, To Do List, en Address Book) met Lotus Notes niet nodig. Ook de back-up en eventuele restore van de Palm zijn al geregeld. Wil je echter ook niet-standaard Palm applicaties synchroniseren met bijvoorbeeld Notes databases dan zul je hiervoor zelf zogenaamde Database Actions aan moeten maken. Dit is overigens, wanneer je van de standaard meegeleverde Plugins gebruik kan maken, goed te doen. In onze organisatie gebruiken we Satellite Forms om onze relatiegegevens via de XTNDConnect Server tussen Lotus Domino en de Palm PDAĺs te synchroniseren.

XTNDConnect Client

Voor het installeren van de Palm client gebruikt je de "Installer" van de Palm Desktop Software. Het PalmOS programma dat op de Palm PDA wordt ge´nstalleerd heet Connect en moet na een Hotsync dan ook in het applicatiescherm van je Palm zichtbaar zijn. Hierna kun je op de client via het pulldown menu het IP-adres van de server, het poortnummer (5001) en alvast de Notes gebruikersnaam invullen.

XTNDConnect Proxy

Wanneer je over een werkstation met Palm cradle beschikt, die bovendien met het netwerk is verbonden waarbinnen de XTNDConnect Server bereikbaar is, kun je na het installeren van het programma XTNDConnect Proxy op dit werkstation verbinding maken met de Server. Dit proxy programma luistert alle seriŰle poorten van het werkstation af of er een XTNDConnect Client verbinding met de server zoekt en brengt deze verbinding vervolgens tot stand.

XTNDAccess IrDA NET

Om een Palm Cradle-, gebruiker- en werkstation-onafhankelijk synchronisatiepunt te creŰren hebben we een stand-alone infrarood netwerk-device van Extended Systems in het netwerk ge´nstalleerd.
Dit installeren is een kwestie van inpluggen en zorgen dat een DHCP server, wanneer het apparaat zich met zijn MAC adres meldt, een IP adres krijgt.
Wanneer nu een handheld computer verbinding door middel van infrarood wil maken, krijgt de handheld via de XTNDAccess IrDA NET een IP adres en kan de client dus een netwerkverbinding met de server opzetten. Aanloggen en synchroniseren gaat probleemloos, wanneer je natuurlijk met de beperkingen van infrarood rekening houdt (maximaal 1 meter afstand, niet in de volle zon, etc.).

Synchronisatie via de GSM

Om met je Palm via een GSM telefoon te kunnen communiceren heb je allereerst een infrarood-modem of bijvoorbeeld een GlobalPuls oplossing voor je GSM nodig. Hierna kun je op je Palm een Netwerk Preference aanmaken die alle juiste gegevens heeft om op je netwerk in te bellen. Jawel, deze beschrijving is redelijk kort door de bocht. Wanneer je de mogelijkheid om op je netwerk of server in te bellen nog niet hebt, zul je die moeten installeren. Deze handelingen vallen buiten het bestek van dit artikel.

Conclusie

Als conclusie kunnen we opmerken dat de proefopstelling een goed bruikbare opstelling opleverde. In dit artikel ligt de nadruk op synchroniseren, maar er kan met XTNDConnect Server veel meer. Om maar eens een paar mogelijkheden te noemen: softwaredistributie, configuratiebeheer, back-up en restore, scripting en synchroniseren met Satellite Forms. Kortom, mogelijkheden genoeg voor een volgend artikel. Ook de beveiliging van XTNDConnect Server is ons positief opgevallen omdat alle communicatie tussen PDA en de Server gebaseerd is op 128 bits encryption. Tenslotte willen nog concluderen dat dit pakket een grote stap in de goede richting is om de PDAĺs centraal beheersbaar te maken en te houden.

Feiten:

  • Produkt: XTND Server Connect
  • Geteste versie: 2.5
  • Leverancier: Extended Systems
  • Geschikt voor: Palm, PocketPC, WindowsCE en EPOC
  • Vereist: Lotus Domino, MS Exchange, Microsoft SQL Server of een andere ODBC-compliant database server zoals IBM DB2, Oracle, Sybase
  • Prijs: NLG 4.360 voor XTND Server en 10 gebruikerslicenties
  • Te koop: via erkende resellers, waaronder Mobileware.

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android