Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Urenregistratie programma

Door Andre van den Berg Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001


GavTask

Punchclock

TakeTime

TC Assist

TCLogger

Timesheet

Titrax

Omdat ik de behoefte had aan een registratieprogramma voor mijn urenbesteding heb ik gezocht naar een Palm-programma hiervoor. Gezien de enorme beschikbaarheid heb ik mij beperkt tot de freeware producten. Dit gaf al zo'n waslijst van programma's dat ik hieruit een keuze heb kunnen maken.

De programma's zijn getest op een Palm Vx met PalmOS v3.5.0.

GavTask v1.0

(11K)
Erg jammer dat het programma meteen crasht omdat ik nog een lege database heb. Ik kan met het programma GavTask niets doen.
Ik ben een beginner in het gebruik van een PDA's en had gehoopt dat het crashen van programma's nauwelijks zou voorkomen op niet-Windows-machines. Een ijdele hoop.

Nadeel:
- fatal exception bij opstarten, geen work-around

Klik hier om GavTask v2.9 te downloaden.

PunchClock v0.979b

(80K)
Dit programma is zeer eenvoudig te bedienen. Met ťťn klik kan een activiteit aan of uit worden gezet. De mogelijke omschrijvingen zijn echter zeer beperkt.
Erg handig is de verschillende indeling van totalen: per dag, week, twee-weken en per maand. Eventueel zou een schuifbalk handig zijn bij een lange lijst.
Als er iets moet worden gecorrigeerd is de lijst met gearchiveerde tijden ver weg en dus moeilijk te wijzigen. Tijdstippen zijn daarbij moeilijk aan te passen, niet zo snel als in DateBook bijvoorbeeld. Ik snap nog niet hoe de gedefinieerde subprojecten nuttig zouden kunnen zijn, omdat de onderverdeling niet snel kan worden gekozen en ze eveneens niet in de totalen tot uitdrukking komen.

Voor- en nadelen:
+ eenvoudig en snel te bedienen
+ simpel overzicht
+ snel op te starten
- alleen projectnamen, zeer beperkte omschrijving
- veel handelingen nodig bij correctie
- indeling in subprojecten lijkt nutteloos

Klik hier om PunchClock te downloaden.

TakeTime v2.3

(19K)
TakeTime heeft veel informatie tegelijkertijd op het scherm staan (o.a. totalen en notes), waardoor informatie snel bereikbaar is. Ook heeft het een indicatie 'billable' voor facturabele taken, al heb ik nog niet het nut hiervan kunnen ontdekken, omdat er bij de overzichten geen onderscheid is te maken.
De overzichten kunnen worden geŽxporteerd naar MemoPad. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af of dit handig is: om snel een overzicht te krijgen moet je eerst weer omschakelen naar het Memopad, maar als je het overzicht wilt exporteren naar je desktop kan MemoPad een aardige interface zijn. Vanuit de Palm Desktop zijn de overzichten namelijk verder te verwerken.
De onderverdeling van taken/projecten kan per klant worden gedaan, oftewel er zijn twee niveaus van activiteiten. Rapporten vinden ook plaats op beide niveaus.
Wat verder handig is, is de quicklist. Hiermee kan snel een activiteit worden geselecteerd. Een activiteit kan ook weer snel worden verwijderd uit de quicklist. Wel heb ik in het gebruik gemerkt dat een ingevoerde taak nogal snel aan de quicklist wordt toegevoegd, zodat typefouten snel voor dubbele activiteiten zorgen.

Voor- en nadelen:
+ veel info in beeld (o.a. totalen)
+ taken per klant
+ verwijdering oude taken/klanten uit quicklist
+/- indicatie 'billable'
+/- overzicht naar Memopad, alleen totalen in beeld

Klik hier om TakeTime te downloaden.

TCAssist v1.71

(16K)
TCAssist had ik ook geselecteerd als urenlogger, maar dat is juist niet wat het doet. Ik heb het programmaatje nog wel in gebruik omdat het voor je uitrekent hoe lang je werkdag duurt of hoe laat je naar huis kan. Ook geeft het de mogelijkheid om je middels een alarm te attenderen op het einde van je werkdag. Ideaal voor mensen die altijd te veel werken, ook al kan je opgeven dat je 10 uur per dag werkt.

Voor- en nadelen:
+ wel berekening duur werkdag (incl. alarm)
- geen timetracker

Klik hier om TCAssist te downloaden.

TCLogger v0.5

(14K)
Dit programma wordt compleet met sourcecode geleverd, wat zeer handig is voor de ontwikkelaars onder ons. Hierdoor kunnen persoonlijke aanpassingen worden verricht. In het hoofdscherm is een overzicht zichtbaar van de totalen per project. Ook dit programma exporteert zijn totalen naar MemoPad met alle voor- en nadelen van dien.
In het programma is de weergave van de tijd mogelijk in uren, uren en minuten of zelfs seconden (maar dan ben je wel erg exact bezig). Ook kan je - indien je dit wenst - meerdere timers tegelijkertijd laten lopen. Het zijn echter alleen maar totaaltellingen; een dagindeling en correctie van tijden is helemaal niet mogelijk, waarschijnlijk wordt alleen maar het totaal bijgehouden. Ook is de beschikbare omschrijving zeer beperkt en is er geen indeling in subniveaus.

Voor- en nadelen:
+ inclusief sourcecode
+ snel overzicht, snel actie
+ instelbaar 'one/more' timers
+ totaalalarm
+/- report naar memopad
- geen dagindeling
- slechts zeer eenvoudige omschrijving mogelijk

Klik hier om TCLogger te downloaden.

Timesheet v1.5.3

(34K)
De makers van TimeSheet hebben hun best gedaan om de lay-out van DateBook over te nemen. Je kunt echter niet snel een bepaalde actie aan- of uitzetten. Ook is niet duidelijk welk item 'aan' staat. Dit is alleen te zien aan een knipperend icoontje. Het programma gebruikt de categorieŽn van de Palm, wat op zich zeer efficiŽnt en eenduidig is. Het item dat je aan het bewerken bent, is tijdens het indelen in categorieŽn echter niet meer zichtbaar, dus je moet wel onthouden waar je mee bezig was.
Er is een indeling van activiteiten op drie niveaus: per klant, project en taak.
Ook dit programma heeft een mogelijkheid om 'charged' aan te geven, voor activiteiten die gefactureerd kunnen worden. In dit programma heeft dit wel nut: er zijn twee totaaltellingen, alles of alleen 'charged'. Een overzicht is volgens mij alleen mogelijk door een andere weergave te kiezen: week in plaats van dag.

Voor- en nadelen:
+ 3 niveau's: taak, project en klant
+ gebruikt categorie-indeling van Palm
+ onderscheid facturabele en niet-facturabele activiteiten ("chargable")
+ datebook lay-out
- bij bewerking van categorie is naam van activiteit niet meer in beeld
- niet snel actie aan, nogal bewerkelijk
- bij bewerking verschillende categorieŽn is naam van activiteit niet meer in beeld

Klik hier om TimeSheet te downloaden.

Titrax v4.03

(20K)
Het hoofdscherm van Titrax bevat alvast een hele lijst te vullen activiteiten, inclusief schuifbalk. Zodra je het weet is wel snel duidelijk welke activiteit 'aan' staat: datgene wat rechtsboven (op de normale plek van de categorieŽn) wordt getoond. Met het uitzetten van alles had ik wat meer moeite omdat er geen 'none of the above' bij zit. Bij nogmaals klikken op het actuele item verschijnt 'none'. Wel is instelbaar waar de overzichten heen kunnen: naar DateBook of MemoPad en ook is de uur-weergave instelbaar.
Bij logging naar DateBook worden automatisch entries toegevoegd aan je agenda zodat hierin alle activiteiten zichtbaar blijven als history, maar het wordt wel een erg drukke bedoening in je datebook op deze manier. Het is maar goed dat je de rapportage per project kan instellen.
En helemaal mooi is de mogelijkheid om niet alleen de tijd van een actie te veranderen, maar zelfs de actie op een bepaalde tijd. Dat dit mogelijk was kon ik zelf niet zo snel vinden, maar ik kwam het tegen in de handleiding en dat bracht mij op het goede spoor.
Exporteren kan naar MemoPad; Titrax creŽert zijn eigen categorie hiervoor in MemoPad. Ook dit programma komt inclusief sourcecode en uitgebreide handleiding, dus uitbreidingsmogelijkheden te over. De handleiding is trouwens schitterend (gezien de concurrentie en het feit dat het freeware is).

Voor- en nadelen:
+ source en manual zeer goed
+ koppeling naar datebook mogelijk
+ uitgebreide exportmogelijkheden naar MemoPad
+ uitgebreide wijzigingsmogelijkheden
+ weergave instelbaar
- huidige actie zichtbaar op plek van categorie
- geen meerdere niveaus (geen taken per project of projecten per klant)
- schermlayout niet zo mooi: er kan meer op het scherm

Klik hier om Titrax te downloaden.

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android