Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Syncwizard PalmOS bestandsbeheer op je desktop PC

Door Carel Elferink Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 16 mei 2002


Maken van een backup

Keuze van de COM-poort

Inhoud memorycard

Meenemen van bestanden

sync_password.jpg

Weergave van de programma-iconen

Uitvoeren van een restore

sync_taal.jpg

Een van de voordelen van het PalmOS is het feit dat er duizenden programma's voor te krijgen zijn. Uiteraard zit er veel kaf tussen het koren, maar zeer regelmatig komen er programma's naar voren die het PDA-leven er een stuk leuker op maken. Syncwizard hoort mijns inziens tot deze categorie, ondanks het feit dat het programma niet volmaakt is.

De installatie

Het programma, inmiddels aangekomen op versie 1.7, is alleen te downloaden. Geen doos dus met indrukwekkende aanprijzingen en heel veel lucht om een cd-rommetje, maar ook geen (electronisch) handboek. Gezien de mogelijkheden van het programma zou dit geen overbodige luxe zijn geweest. Je bent dus overgeleverd aan de ingebouwde helpfunctie en die is alleen maar toegankelijk nadat je het programma geïnstalleerd hebt.
Ondanks deze kleine onvolkomenheid verliep de installatie vlekkeloos. Tijdens de installatie kun je, na het ingeven van het serienummer, nog aangeven in welke taal het programma met je gaat communiceren. Je hebt daarbij de keuze uit twee smaken, te weten Duits en Engels.
Aan het eind van de installatieprocedure krijg je een klein schermpje te zien, waarin je kunt aangeven op welke wijze je PDA met de computer communiceert: USB, COM-poort of IRDA. Schrik niet wanneer je in eerste instantie alleen maar COM-poorten tegenkomt in het pulldown-menu. Volgens het programma heb ik wel twaalf COM-poorten, terwijl ik er echt niet meer heb dan drie. Nadat ik had aangegeven dat ik een USB-poort heb, was een druk op de Hotsync-knop voldoende om het programma vlekkeloos te doen starten.

Wat kan het programma?

 • Dienst doen als mobile card reader. Clié gebruikers kennen dit fenomeen al middels
  MS import en MS export.
 • Je kunt een back-up maken van je pda INCLUSIEF de geheugenkaart.
 • Een Back-up maken van het ROM geheugen van je PDA.
 • Heel makkelijk programma's installeren en verwijderen.
 • Indien de goede plugin geïnstalleerd is (zie website producent), kun je door het aanklikken van de bijbehorende bestanden deze direct op je desktop bewerken.
 • Je kunt alle bestanden in ROM, RAM en memorycard bekijken, wissen (alleen RAM) en installeren.
 • Alle programma's op je desktop welke extensies hebben die horen bij het PalmOS krijgen een eigen icoontje.

Het gebruik in de dagelijkse praktijk

Na een dubbelklik op het Syncwizard-icoontje én een druk op de Hotsync-knop opent zich een venster in Windows Verkenner-stijl. Al vrij snel verschijnen de iconen van de programma's zoals je die op het scherm van de Palm ziet (uiteraard mag hier ook Clié of Handera gelezen worden). De titelbalk wordt gelukkig niet ontsiert door een indrukwekkende rij knoppen zodat de werking vrij overzichtelijk blijft. Zo zijn er aparte knoppen voor backup en restore, voor het RAM-geheugen en de memorycard, voor upload en download, new folder, views en disconnect.
Ik zal aan de hand van de knoppen het gebruik uitleggen.

Upload/download.

Je kunt hiermee heel makkelijk programma’s installeren, of naar je computer kopiëren middels het pulldown-menu (selecteren uit een lijst) achter deze knoppen. Je kunt ook, wanneer je het Syncwizard-scherm en je verkennerscherm naast elkaar op het beeldscherm hebt staan, de PRC-bestanden middels drag & drop (ofwel "sleur en pleur") van het verkennerscherm naar het Syncwizard-scherm slepen. Syncwizard zorgt bliksemsnel voor de installatie van het programma. Erg praktisch en snel.

RAM-geheugen en Card.

Hiermee kun je aangeven wat je op het scherm wilt zien: de inhoud van het hele geheugen, alleen RAM of misschien alleen ROM, maar ook de inhoud van de memorycard. Je kunt ook kiezen voor alleen de applicaties, of voor de applicaties én hun bestanden.

Back-up en restore.

Je kunt met dit programmaonderdeel een backup van je hele machine maken, maar ook een backup van de memorycard. Van mijn Clié werd in drie minuten tijd een backup gemaakt van 8 Mb intern geheugen en 6 Mb op de memorystick.
Dit onderdeel is echter nogal basic omdat het alleen een complete backup kan maken. Je geeft het bestand een naam, klikt aan of de memorycard meegenomen moet worden en klaar is Kees. Er zijn bijvoorbeeld geen extra opties om automatisch een backup te maken zodra Syncwizard actief is. Wel worden bij elke volgende backup alleen de gewijzigde en/of toegevoegde bestanden ten opzichte van de vorige backup gekopieerd.
Met de knop restore zet je het hele zaakje weer terug. Ik heb de proef op de som genomen en het werkt uitstekend, mits je ALLES terug moet zetten. Een selectieve restore waarbij je slechts bepaalde bestanden terug wilt zetten is helaas niet mogelijk. Voor een restore moet je middels select wel even de juiste (daar waar je back-up bestand staat) directory selecteren.
Bij een backup worden alleen bestanden gekopieerd. Zodoende worden er bij een restore alleen bestanden teruggezet. De overige instellingen, zoals prefs, zul je zelf moeten doen. Bij het reactiveren van X-master en Fonthack, na een restore op een vers hard-geresette machine, ging er op mijn Clié iets mis met een fatal error tot gevolg.

New folder.

Hiermee kun je een nieuwe map maken op de memorycard; punt. Heb je eenmaal een nieuwe map gemaakt, dan kun je er middels drag & drop bestanden aan toevoegen. Het verschuiven van bestanden tussen twee mappen op de memorycard is vooralsnog niet mogelijk. Hiervoor heb je nog steeds een filemanager zoals MSGate, Filez of McFile nodig.

Views.

Hiermee geef je aan, net als in de Windows Verkenner, of je de bestanden middels kleine iconen, grote iconen, danwel in detail wilt zien.

Disconnect.

Hiermee verbreek je de verbinding tussen Syncwizard en je Palm. Het annuleren van de Hotsync-functie op je Palm verbreekt de verbinding niet.

Overige mogelijkheden

Iconen.

Syncwizard zorgt er voor dat de standaard iconen voor Palm-programma’s en -bestanden vervangen worden door iconen die je ook ziet op je Palm. Voorbeeld: op je desktop krijgt het DateBk4 prc-bestandje het icoontje mee dat je ook op je Palm ziet, en niet meer het algemene icoontje. Ik heb als voorbeeld even heel veel shareware geïnstalleerd en tot nu toe kloppen alle icoontjes. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat ik enkele zwart-wit iconen van freewareprogramma’s vervangen heb door kleurrijkere varianten.

Een back-up van het ROM-geheugen maken.

Met dit menu-item maak je een volledige backup van het ROM-geheugen en plaats je dit op je desktop pc. De helpfunctie maakt slechts melding van de mogelijkheid om dit te doen, maar niet of je er verder wat mee kunt doen. Nu zullen er binnen onze club genoeg leden zijn die wel raad weten met zo'n backup, maar ik niet, temeer daar het programma niet voorziet in een mogelijkheid deze backup terug te zetten (misschien maar goed ook...). Ik heb dus nu een 8 MB groot bestand op mijn harddisk staan en weet niet wat ik er mee moet/kan doen. Ik kan het niet openen, ik kan het niet terugzetten en als ik het aanklik geeft Windows een foutmelding.

Plugin’s.

Hiermee kun je bestanden, die zowel op je Palm als op de desktop pc leesbaar zijn openen, bewerken en weer opslaan. Op dit moment is er echter alleen een bruikbare plugin voor .txt-bestanden in combinatie met de Palm-reader.

Copy functie.

Hiermee kan heel makkelijk een bestand of programma van RAM naar Card of omgekeerd gekopieerd worden, één klik is voldoende.

Mobiele cardreader.

Het allermooiste vind ik de mogelijkheid om je Palm als mobiele cardreader te gebruiken (zoals ik al zei kunnen Clié-gebruikers dit al middels MSImport). Je kunt bestanden op de memorycard opslaan, meenemen en op een andere PC weer gebruiken (het gaat dus niet om bestanden zoals onder plugin’s beschreven). Deze bestanden hoeven geen typische PalmOS-bestanden te zijn. Je kunt een document waar je op je werk mee bezig bent meenemen naar huis, daar verder werken en weer opslaan. Terug op je werk weer openen, etcetera. Bij het kopiëren van en naar de memorycard worden bestanden NIET geconverteerd of gewijzigd. Je kunt Windows-programma's, die je middels de snelle kabelverbinding op je werk gedownload hebt, op de card opslaan en mee naar huis nemen om ze er daar weer vanaf te halen en op je pc te installeren. Kortom: het maakt niet uit wat voor bestand het is, je kunt ze vervoeren middels deze optie van Syncwizard. De enige beperking is de ruimte op je card.
Fantastisch!

Conclusie

Na enkele weken gebruik kan ik niet anders concluderen, dan dat dit programma een zinvolle aanvulling van mijn softwarecollectie is. Het voegt extra functionaliteit (cardreaderfunctie) toe aan het gebruik van mijn Palm en doet dat op een manier die weinig te wensen overlaat. Voor Clié gebruikers is het niet direct een noodzakelijke aanschaf, aangezien zij al de beschikking hebben over MS import.

Verbeterbaar

 • De helpfunctie. Deze is vrij summier, temeer daar er geen handboek o.i.d. bijgeleverd wordt.
 • De open-functie is en blijft onduidelijk. Indien je een bestand aanklikt wordt het naar je desktop pc gekopieerd, verder niets en de helpfunctie biedt geen uitkomst.
 • Verplaatsen van bestanden tussen twee mappen op de memorycard is niet mogelijk.

Pluspunten

 • Makkelijk in gebruik.
 • Nagenoeg vlekkeloze werking.
 • Geeft PDA zinvolle extra mogelijkheden.
 • Integratie met Windows (iconen en betrouwbare datatransfer).

Gegevens van Syncwizard

 • Fabrikant: envi.con
 • PalmOS versie: 3.0 of hoger, maar voor ondersteuning van extern geheugen is 4.0 (VFS) nodig
 • PC-besturingssysteem: Windows 95, 98, 2000, XP of Windows NT 4.0
 • Palm HotSync Manager, voor PalmOS pda's met USB-verbinding
 • Prijs: $ 34,90
 • Te koop bij: envi.con, Palmgear, Handango, pdassi

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Meer lezen?

Review: Pilot Install - installeren zonder wachttijd (van dezelfde producent)

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android