Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: SlovoEd woordenboeken

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 december 2002


Er wordt ook taalkundige informatie gegeven

Een woord zoeken: vul de beginletters in en tik op de gezochte term

Je kunt zelf nieuwe woorden toevoegen, bijvoorbeeld "Palm gebruikersgroep"

Keuze van het gewenste woordenboek-bestand

De weergave-mogelijkheden: extra groot lettertype, het toevoegen van nieuwe woorden blokkeren en zwart-wit weergave

Een aantal knip-en-plak-opties

De resident-functie: het woordenboek oproepen vanuit andere programma's

Woordenboeken heb je vaak nodig als je ze niet bij de hand hebt: iemand vraagt de weg en je weet niet meer hoe je 'stoplicht' vertaalt, of je zit in een vergadering met buitenlandse collega's en wil iemand vragen de notulen te maken. Een woordenboek op je Palm biedt dan uitkomst. Er zijn verschillende verkrijgbaar, zoals BDicty, Qvadis, Roadlingua, KD, Ultralingua, TrueTerm en de woordenboeken die in dit review besproken worden: SlovoEd. SlovoEd brengt al langer Palm-woordenboeken op de markt, maar de serie Nederlandse woordenboeken is nieuw. In totaal ondersteunt SlovoEd zestien verschillende talen en er zijn 69 taalcombinaties verkrijgbaar voor verschillende platforms (ook Pocket PC en EPOC/Symbian).

Aanbod

Door de omvang van de bestanden is een Palm-woordenboek wat mij betreft alleen bruikbaar als de databases op een geheugenkaartje kunnen worden geplaatst. Wil je bovendien Nederlandse woordenboeken, dan is de keuze al wat beperkter:

Aanbieder

Omschrijving

Aantal woorden

Prijs

KD

woordenboeken Nederlands-Engels-Nederlands in drie varianten met verschillende omvang: Value, Professional, Elite en Max 12.000, 25.000, 50.000 of 100.000 woorden $13 tot $38

BDicty

eenvoudig woordenboek Nederlands-Engels-Nederlands 10.000 woorden $19

Roadlingua

woordenboeken van Nederlands naar veertien andere talen en terug: Engels, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Latijn, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Servisch, Spaans, Swahili en Zweeds varieert van 10.000 tot 22.000 woorden $14,95

TrueTerm

woordenboeken van Nederlands naar zeven andere talen en terug: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Zweeds 300.000 woorden $9,95

SlovoEd

woordenboeken van Nederlands naar zes andere talen en terug: Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees elk ca. 21.000 woorden $24,95

SlovoEd

Zoals gezegd biedt SlovoEd Nederlandse woordenboekkoppels in zes talen. Elk koppel kost $24,95 en is met creditcard te bestellen via pdassi.nl en Paragon. De volgende modules zijn beschikbaar:

Talenkoppel

Aantal woorden

Omvang

Nederlands - Engels
Engels - Nederlands
21.753
22.040
470kb
Nederlands - Frans
Frans - Nederlands
21.752
23.077
570kb
Nederlands - Duits
Duits - Nederlands
18.956
19.241
400kb
Nederlands - Duits (uitgebreid)
Duits - Nederlands (uitgebreid)
21.754
22.218
520kb
Nederlands - Portugees
Portugees - Nederlands
21.750
21.695
560kb
Nederlands - Italiaans
Italiaans - Nederlands
21.752
21.979
560kb
Nederlands - Spaans
Spaans - Nederlands
21.752
21.959
560kb

Zelf heb ik de volgende waarden gemeten: applicatie 144kb, Engelse woordenboeken resp. 164 en 159kb. Erg handig is het feit dat het programma een Move-optie bevat, waarmee je de database-bestanden makkelijk naar een geheugenkaartje kunt verplaatsen. De databases worden dan in de directory PALM/SlovoEd/ geplaatst. Het is niet mogelijk ze vanuit een andere, zelfgekozen directory (bijv. PALM/Programs/SlovoEd/) te gebruiken. Minder handig is de naamgeving van de woordenboekbestanden: 0095.prc t/m 0099.prc en 009A.prc t/m 009F.prc. Hieruit blijkt niet met welk woordenboek je te maken hebt.

Woordenschat

Een Palm-woordenboek is niet te vergelijken met de Dikke Van Dale. In de eerste plaats is het niet de bedoeling een alles omvattend standaardwerk te zijn en in de tweede plaats is de pda zelf een beperkende factor. Een Palm-woordenboek is vooral bedoeld voor alledaagse situaties. Je mag dus verwachten dat boterham, Vlaming en olietanker erin voorkomen, maar converteerbare obligatielening of Malthusianisme mogen wat mij betreft best ontbreken (deze woorden komen overigens wel in SlovoEd voor).
De omvang van de woordenboeken mag niet te groot zijn: de processorsnelheid van een pda is niet te vergelijken met een pc, maar toch wil je als gebruiker een acceptabele responstijd. De SlovoEd-woordenboeken bevatten gemiddeld 21.000 woorden, dat is ongeveer een derde van de inhoud van de Van Dale handwoordenboeken (ca. 60.000 woorden). Om het beslag op de geheugenruimte te beperken wordt gebruik gemaakt van een krachtige compressietechniek, waardoor 100.000 woorden slechts 250kb in beslag nemen.

Test

Om de woordenschat van SlovoEd te meten heb ik een testje uitgevoerd. Ik heb veertig gangbare woorden in twintig verschillende categorieën opgezocht in de woordenboeken. De conclusie: de meeste woorden zijn gewoon aanwezig, wel ontbreken soms voor de hand liggende woorden als gids, doelpunt, trekhaak en notulen.
In de Slovo-Ed woordenboeken komen geen eigennamen voor, zoals persoonsnamen, plaatsnamen en namen van gebergten, rivieren en gebieden, die bijvoorbeeld in ProWord wel overdadig aanwezig zijn.

Responstijd

De responstijd is goed, zelfs vanaf een geheugenkaartje. Tijdens het invoeren van een zoekterm wordt bij elke nieuw ingevoerde letter al in de database gezocht. Onderin het scherm verschijnt een keuzelijstje van woorden met dezelfde beginletters. Vaak zie je na het invullen van de eerste drie of vier letters de gezochte term al in het keuzelijstje staan. Na een tik op het betreffende woord verschijnt de vertaling op een Tungsten-T binnen een seconde op het scherm. Op een Palm m505 is het verschil in processorkracht nauwelijks merkbaar: ook daar verschijnt de vertaling binnen één tel. De m505 heeft tijdens het invoeren van letters wel wat meer moeite om een keuzelijstje samen te stellen. Het lijstje verschijnt pas wanneer je stopt met schrijven. De Tungsten-T kan beide tegelijk: invoer verwerken en in de database naar passende woorden zoeken.

Woordenschat

Het enige gemis is het ontbreken van een zoekfunctie. Zoek je bijvoorbeeld het woord dubbeldekker, dan zul je niets vinden. Maar het woord tweedekker komt wel voor en geeft precies de juiste vertaling (der Doppeldecker). Vooral bij samengestelde woorden en combinaties van woorden is dat een probleem: artificiële intelligentie komt wel voor, kunstmatige intelligentie niet. Het zou handig zijn als je in één keer op alle uitdrukkingen met intelligentie kunt zoeken. Zo zijn er meer voorbeelden: wel spitstechnologie, geen toptechnologie, wel pompelmoes, geen grapefruit. Het loont dus de moeite om bij een ontbrekend woord ook te zoeken naar eventuele alternatieven, al zijn die niet altijd makkelijk te bedenken. Als ik woordenboekenmaker was geweest, zou ik trouwens gekozen hebben voor de meest gangbare variant: spitstechnologie, pompelmoes en tweedekker zijn immers woorden die in het Nederlands nauwelijks gebruikt worden. En wat te denken van het (typisch Nederlandse?) woord gadget? Een echt Nederlands woord als speel-o-theek komt trouwens wel gewoon voor en zelfs actuele begrippen als electronisch bankieren en tussentijdse verkiezingen zijn te vinden.

Extra's

De SlovoEd-woordenboeken hebben een aantal extra functies. Ten eerste de taalkundige informatie bij elk woord: gaat het om een bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord, bijwoord, is het woord telbaar (bijv. oorlog) of ontelbaar (bijv. vrede) en gaat het om een mannelijk, vrouwelijk of onzijdig woord? Dit is informatie die in andere Palm-woordenboeken niet altijd voorkomt.
Een tweede handige eigenschap is de resident-functie. Hiermee kun je vanuit elk ander programma het woordenboek raadplegen. Je kunt het woordenboek op verschillende manieren openen, bijvoorbeeld door iets langer dan gebruikelijk met je stylus op de Find-button te drukken. De resident-functie werkt alleen in PalmOS 3.0 t/m 4.1, nog niet in PalmOS 5.
Minder belangrijk, maar toch wel handig, is het feit dat er een historie wordt bijgehouden van begrippen die je hebt opgezocht. Tenslotte is er nog de mogelijkheid om zelf woorden en uitdrukkingen toe te voegen en te wijzigen. Als je wilt, kun je ook nog de bijbehorende taalkundige informatie toevoegen, maar dat is veel werk. Woorden die door de gebruiker zijn toegevoegd, zijn herkenbaar aan een plusteken voor het woord.
Er worden geen voorbeeldzinnen of synoniemen gegeven, zoals in het eerder besproken Engelstalige woordenboek ProWord.

Conclusie

SlovoEd biedt een bruikbaar woordenboek met een aantal handige functies, maar hier moet wel een flinke prijs voor betaald worden. Voor een complete set woordenboeken ben je 150 dollar kwijt. En dan ben je nog niet eens zeker dat alle woorden te vinden zijn. Een vergelijkbare set woordenboeken van TrueTerm kost maar 60 dollar en bevat vijftien keer zoveel woorden. Ik heb de TrueTerm-woordenboeken niet getest en weet dus niet of de kwaliteit vergelijkbaar is. Een aantal van de extra functies van SlovoEd, zoals het toevoegen van woorden en de popup-functie vanuit andere programma's, biedt TrueTerm ook. SlovoEd daarentegen is OS5-ready en maakt gebruik van de hi-res weergave.

Verbeterbaar

  • Duur
  • Zoekfunctie zou handig zijn, zodat je ook op onderdelen van woorden of uitdrukkingen kunt zoeken
  • Er is niet altijd gekozen voor het meest gangbare woord

Pluspunten

  • Snelle responssnelheid, ook vanaf geheugenkaartjes
  • Handige extra's: historie, taalkundige info, zelf woorden toevoegen, woordenboeken oproepen in andere programma's
  • Ook voor Casio Pocket Viewer, Nokia 9210/9290, Psion/EPOC en Pocket PC

Gegevens

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Onvoldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android