Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: QuickOffice

Door Jeroen Linssen Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 april 2001


QuickChart

QuickChart

QuickChart

QuickOffice Desktop

QuickOffice

QuickSheet

QuickSheet

QuickSheet

Quickword desktop

Quickword desktop

Quickword

Quickword

Quickword

Documenten van desktop naar Palm


Werken op de computer, betekent vaak werken met MS Word en Excel-documenten. Vaak neem je niet de moeite om de documenten uit te printen en lees je de gegevens van het scherm. In een vergadering daarentegen sleep je vaak pakken papier mee die je eventueel wil kunnen inzien. Een laptop is op zo'n moment dan erg onhandig. Dat moet toch makkelijker kunnen, zeker als je een Palm hebt. Gelukkig kan dat inderdaad. Cutting Edge Software heeft sinds kort QuickOffice 5.0. Met QuickOffice kan je Word en Excel documenten bekijken en aanpassen op je Palm.

QuickOffice is een samenvoeging van het alom geroemde QuickSheet en QuickWord (voorheen SmartDoc). Op www.cesinc.com evaluatieversie te downloaden. Wil je het na dertig dagen gebruik houden, dan kost $39.95 om het pakketje te registreren. Geregistreerde gebruikers krijgen een jaar lang alle upgrades/updates gratis.

Opmerkelijk is dat Palm dit gemis ook heeft onderkend. Palm levert bij de nieuwe Palm 500 en Palm 505 nu standaard DocumentsToGo. Met Documents ToGo is het naast MS Word- en Excel-documenten ook mogelijk om bijvoorbeeld Lotus WordPro- en 123-documenten te synchroniseren. Installatie De installatie is prima verzorgd door Cutting Edge Software. De gebruikelijke schermpjes met vragen passeren de revue. Je kan QuickOffice 5.0 installeren voor Word 97, Word 2000, Excel 97 en Excel 2000. Dit werkt helaas alleen onder Windows 98 en hoger. Andere systemen, zoals Macintosh worden vooralsnog niet ondersteund.Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van Office 2000.

Na de installatie is er een programma map met de desktop applicatie aangemaakt. In Word en Excel zijn nieuwe menuutjes aangemaakt voor QuickWord en QuickSheet. De bijbehorende applicaties QuickWord en QuickSheet staan klaar in je installatiefolder; een keer synchroniseren en de applicaties staan op je Palm.

Het gebruik


Na installatie kunnen we aan de slag. Eerst zal ik Quickword bekijken, daarna komt Quicksheet aan de beurt. Tot slot beschrijf ik QuickOffice desktop-applicatie.

QuickWord


Na het opstarten van Word zien we het QuickWord-menu in de menubar. In dit menu zie je de gebruikelijke Open, Save en Save As.. opties.

Met dit menu kunnen bestaande en nieuwe Worddocumenten opgeslagen als QuickWord-documenten. Tevens kunnen QuickWord-documenten worden geopend, ook als ze zijn aangemaakt op je Palm.
De documenten worden beheerd in de Palm categorieŽn structuur. Ingewikkelde directory-structuren zijn dus niet mogelijk: je kan alleen een categorie toekennen.

De bestanden komen terecht in Palm gebruikersfolder waar alle gesynchroniseerde bestanden te vinden zijn. Voor de synchronisatie kan in de Hotsync manager worden gekozen voor:

  • Synchronize
  • Desktop overwrites Palm
  • Palm overwrites Desktop
  • Do Nothing
Dit geldt voor alle documenten. Straks zullen we zien dat er ook een mogelijkheid is om dit per document te regelen.

Tijdens de conversie haalt QuickWord alle informatie uit het Wordbestand dat niet compatible is met het Palm Doc-formaat. Helaas blijft er dan weinig over van een mooi Word document. Alle tekstopmaak, tabellen en afbeeldingen zijn verdwenen. Alleen de bookmarks blijven behouden tot maximaal 25 stuks. (Deze kunnen ook binnen QuickWord worden aangemaakt.) Ondanks deze beperking is Quickword een heel prettig pakketje. Je kan onderweg wel alle nuttige zaken lezen. Dit kan variŽren van een offerte tot een roman. Verder werk QuickWord als een gewone Palm Doc-viewer wat betekent dat je de honderden PalmDocs kan lezen met Quickword. Voor het lezen van lange documenten beschikt QuickWord over een autoscrollfunctie. Prettig is ook dat de documenten kunnen worden gecomprimeerd. Dat scheelt weer ruimte, maar het duurt wel even voordat het document is opgeslagen. De documenten kunnen uiteraard worden gebeamed naar collages en vrienden. QuickWord heeft een optie Prepare Distribution om alle documentinstellingen in ťťn keer klaar te maken voor verzending.

QuickSheet


De menustructuur en werking van het QuickSheet menu is gelijk aan die van QuickWord. Ook bij QuickSheet valt de opmaak weg. QuickSheet ondersteunt wel meer dan 60 functies en is daarmee een van de meest uitgebreide spreadsheets voor de Palm. Er kan worden gesorteerd, geknipt, geplakt, uitgelijnd en nog veel meer. Zelf het bevriezen (freeze) van kolommen kan. Niet ondersteunde functies gaan niet verloren tijdens een synchronisatie, maar worden gewoon opgeslagen in de spreadsheet.

Alle functies zijn te wijzigen en het is net zo eenvoudig om een ingewikkelde functie te maken in QuickSheet als in Excel zelf. Opmerkelijk aan QuickSheet is ook dat het een van de weinige spreadsheet-programmaatjes is die ook de 'tabjes' van Excel ondersteunt. Ook de sheets zijn te beamen naar collega's en vrienden. Een "distribution" voorbereiding is niet te vinden in QuickSheet.

QuickChart


Nog niet genoemd, maar wel een onderdeel van QuickSheet: QuickChart. Met QuickChart kunnen in Quicksheet grafieken worden gemaakt van data. Erg handig, want plaatjes zeggen vaak zoveel meer dan een rijtje getallen.

De QuickOffice Desktop


Met QuickOffice desktop kan je de documenten beheren.

Er is daarnaast nog een hele handige functie: Linked File Sync. Een Word- of Excel-bestand kan gewoon op de QuickOffice desktop gesleept worden en QuickOffice maakt er automatisch een QuickWord- of QuickSheet-bestand van. Dit betekent wel dat de synchronisatie langzamer wordt, omdat er meer handelingen door QuickOffice moeten worden verricht. Het werkt allemaal heel handig, maar pas op: als je een document op je Palm aanpast, dan ben je alle opmaakinformatie van het oorspronkelijke document kwijt! Gelukkig heeft QuickOffice hier een oplossing voor: per Linked File kan de synchronisatie-methode worden aangegeven.

Bij Desktop Document changes update handheld blijft het oorspronkelijke doucment altijd behouden. Heel handig bij (afdelings) naslagwerken zoals telefoonlijsten.

QuickOffice als Enterprise solution


Cutting Edge Software zet hoog in met QuickOffice. Ze pretenderen de business solution te zijn. Ze hebben in ieder geval een breed draagvlak gecreŽerd. Voor Multimail zijn er plugins om QuickOffice documenten te mailen. Tevens is er een koppeling met QuickSheet voor Symbol barcode-lezers met PalmOS. QuickOffice sluit ook naadloos aan op de Palm Enterprice software. Nu afwachten wat de markt ervan vindt...

Conclusie


QuickOffice is een pakket met veel mogelijkheden. De basis voor Office op de Palm ligt er, maar zonder opmaakmogelijkheden kom je (soms) nog iets te kort. WordSmith kan dit op Word gebied in ieder geval beter. Gelukkig is Cutting Edge Software heel open over beperkingen QuickOffice en zegt te werken aan opmaakmogelijkheden (versie6?). Ik ben in ieder geval benieuwd. De pakken naslagwerken hoeven in ieder geval niet meer de vergadering te worden ingesleept. En totdat opmaakmogelijkheden zijn opgenomen in QuickOffice, ga ik gewoon verder met de platte tekstbestanden en formidabele spreadsheets.

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android