Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Michelin guide Europe 2001

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 juli 2001


installatiescherm

Installatie van de gidsen

de Gids

Parkheuvel

Beschikbare steden

Zoekscherm

Een nieuwe hobby is zo bedacht: nippend van een goed glas single malt whisky, besloot ik handtekeningen te gaan verzamelen van de chefkoks van sterrenrestaurants. De handtekening van mijn weldoener van die dag, Santi Santamaria, chefkok van het Catalaans driesterren-restaurant El Raců de Can Fabes, zou de eerste van mijn collectie worden. In een dik Catalaans kookboek van Santamaria's hand prijkt zijn handtekening voor "Susanna" vergezeld door een onleesbare opdracht.

Je begrijpt natuurlijk dat dit betekent dat ik geen vakantieland bezoek zonder het 'rode boekje': de fameuze Michelin-gids. Hierin staan immers de restaurants met de sterren vermeld; sterren die gegeven worden door een schare van anonieme, maar vakbekwame inspecteurs. In mijn boekenkast staan ze op een rijtje, de Michelin-gids van Engeland, Frankrijk, ItaliŽ, en natuurlijk kan die van de Benelux ook niet ontbreken.

Michelin digitaal


Het kan natuurlijk anders, na een eeuw van papieren Michelin-gidsen, is vorig jaar de eerste digitale versie voor de Palm verschenen, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf TomTom in samenwerking met Michelin Travel publications. En onlangs heeft TomTom de nieuwe versies aangekondigd: de Michelin red guide Europe 2001 en Michelin red guide France 2001 zijn nu verkrijgbaar. Ik zou een weekje naar Denemarken gaan, ter gelegenheid van een bruiloft van vrienden. Mijn man en ik zouden met de auto gaan en vervolgens nog wat rondtoeren. Dat is natuurlijk een perfecte gelegenheid om de nieuwe Michelin red guide Europe 2001 uit te testen. Zo gezegd, zo gedaan.

Installatie


De installatie van de software ging vrij makkelijk. Door middel van een Windows installatie-programma kan je kiezen welke landen je wilt installeren op je Palm. Het is gelukkig niet noodzakelijk om alle twintig landen te installeren, je kan specificeren van welk land je de Michelin-informatie bij je wilt dragen. Een volledige installatie (met informatie van alle twintig landen) vergt ongeveer 2 MB. De applicatie zelf is zo'n 150 kB groot. De grootte van de gidsen is heel verschillend per land: die van Denemarken is slechts 30 kB groot, die van Nederland 113 kB, terwijl die van Duitsland net iets meer dan 500 kB aan ruimte inneemt. Omdat het zeer waarschijnlijk is dat je regelmatig andere gidsen wilt inladen in je Palm, is het mogelijk te kiezen of je wel of niet de applicatie wilt installeren met de optie "also install application files". Dat is netjes gedaan. 

Mac-gebruikers kunnen gerust zijn, ook voor hen is er een versie te koop, maar ik beschrijf hierboven alleen de Windows-installatie procedure.

Omrijden of niet?


Er wordt een handleiding bij de PC-software geleverd, beschikbaar in vijf talen, waaronder Engels, helaas niet in het Nederlands. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er ook geen Nederlandstalige Michelin-gids is (die van de Benelux is in het Frans). De handleiding legt keurig uit wat de symbooltjes betekenen: plezierig hotel, bijzonder afgelegen hotel, hoeveel kamers en ga zo maar door. Prettig is dat de symbooltjes precies dezelfde zijn als die van de papieren gidsen. De sterren worden natuurlijk ook uitgelegd: drie sterren "exceptional cuisine, worth a journey" is het waard om er speciaal voor af te reizen, twee sterren is het omrijden waard en ťťn ster is 'gewoon' een erg goed restaurant in zijn eigen categorie. Zelf ben ik erachter gekomen dat ook sommige 'biepjes' ('Bib Gourmand': good food at moderate prices) het omrijden waard zijn, maar hierover kunnen meningen verschillen... De handleiding is niet beschikbaar als een lange tekst in de Palm-applicatie, gelukkig niet, dat heeft TomTom eleganter opgelost. Als je op een van de symbooltjes klikt, verschijnt de betekenis van dit symbool. De werking van de applicatie is intuÔtief en de handleiding heb ik dan ook niet nodig gehad.

Bedenk dat de detail-beschrijvingen van de hotels en restaurants in het digitale gids van Nederland in het Frans zijn, net als in de papieren Benelux-gids. Menu en uitleg is gelukkig in het Engels.

Grote steden


Er is ťťn grote 'maar' aan de Michelin Europe 2001-software: alleen de grote steden staan hierin vermeld. Dat mag logisch zijn omdat de gidsen anders veel en veel te veel ruimte zouden innemen, maar hierdoor kon ik in Denemarken alleen maar op zoek gaan naar hotels en restaurants in Kopenhagen en niet bijvoorbeeld in Aabenraa. Dat terwijl de charme van de papieren gids is dat je op de meest afgelegen locaties juweeltjes van restaurantjes of hotelletjes kan vinden. Zo herinner ik me een formidabele middag in Osteria La Capanna gelegen een paar kilometers buiten Codigoro (in ItaliŽ); een eetlokaal bijna letterlijk in niemandsland, maar wel bekroond met een ster. Osteria La Capanna staat er niet in. Dichterbij huis idem dito: Kaatje bij de Sluis, bekroond met twee Michelin-sterren, ligt in Blokzijl en staat er dus niet in. Van de huidige acht tweesterren-restaurants in Nederland (we hebben geen enkele met drie sterren!) zal je alleen die van Parkheuvel vinden, want die ligt in Rotterdam. De Nederlandse gids bevat de steden Amsterdam, Den Haag, Groningen en Rotterdam.

Zoeken


Zoeken van restaurants of hotels in de steden die wŤl in de digitale gids staan is ontzettend goed geÔmplementeerd: je kunt op zoek gaan naar alleen restaurants in Amsterdam met alleen twee sterren, naar rustige plaatsen waar een tuin aanwezig is, of -ik noem maar wat- naar plaatsen in Amsterdam waar ze credit-kaarten van het Japans Credit Bureau accepteren (dat zijn er drie). Je kan zoeken met alle combinaties die je maar kan bedenken, en ik kan je garanderen: dat gaat heel wat makkelijker en sneller dan in de papieren versies! Een tip: vergeet niet dat je de vorige zoekactie op het Japans Credit Bureau hebt gezocht, deze blijft ook bij een volgende zoekactie aangevinkt staan. Wil je er zeker van zijn dat je met een geheel nieuwe zoekactie start, gebruik dan de 'Reset' knop in het 'Find'-scherm. Verbeteringen in het zoeken zijn denkbaar: zo zou ik in de 'Details'-schermpjes naast de beschrijvingen, ook de icoontjes willen zien.

Nieuw in deze digitale editie is de mogelijkheid om te zoeken in de buurt van een hotel of restaurant. Bijvoorbeeld: geef me binnen een straal van 25 kilometers van het Amstelhotel de eerste 25 locaties die je tegenkomt. Ook kan je zoeken op coŲrdinaten. Laatstgenoemde lijkt me alleen handig als je uitgerust bent met een GPS-ontvanger: ik weet namelijk echt niet op welke breedtegraad en lengtegraad ik me bevind...

Eigen bladwijzers en notities toevoegen


Daar waar de papieren maar ťťn bladwijzer heeft, kan de digitale versie er veel meer aan: nog een pluspunt van de digitale versie. Je kan met de functie 'Add bookmarks' een eigen lijst van restaurants en hotels samenstellen. Ook kan je (proef-)notities kan toevoegen aan beschrijvingen van hotels en restaurants, er verschijnt dan een keurig een soort memo- icoontje. Deze notities kan je makkelijk terugvinden met de zoek-functie.

ViaMichelin


In LŁbeck in het noorden van Duitsland hebben we uitgerust met Palm en mobiele telefoon ons hotel geboekt. Eerst zoeken naar een hotel met de geschikte faciliteiten, (het was bloedheet, dus graag met tuin) en gewenste prijscategorie en, telefoonnummer opzoeken en bellen. Dat ging vrij makkelijk. Maar, wat zou ik graag willen dat de applicaties Route Europe en Citymaps (allebei ook van TomTom) samen zouden kunnen werken met de Michelin red guide! ViaMichelin, een website van Michelin Travel publications lijkt wel die mogelijkheden te bieden. Op deze site is een routeplanner te vinden, waarbij ook de hotels en restaurants langs de route worden genoemd. Ik hoop dat (misschien op een SD-card of springboard-module?) dit ook in de toekomst voor de Palm beschikbaar wordt.

Verbeterbaar

  • Niet volledig; alleen grote steden worden genoemd

Pluspunten

  • uitstekende zoekfunctie
  • uitermate compact
  • gidsen kunnen apart geÔnstalleerd worden
  • makkelijk te bedienen

Gegevens Michelin red guide Europe 2001:

  • Producent: TomTom
  • Prijs: ca fl. 89,- (34.95 US dollar)
  • Geschikt voor: alle gangbare Palm-modellen
  • Bevat beknopte Michelin-gidsen van 20 landen: BelgiŽ, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-BrittanniŽ, Hongarije, ItaliŽ, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, TsjechiŽ, Zweden en Zwitserland

Discussie of vragen via het forum


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geÔnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android