Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: YiShow Explorer

Door Jeroen Vermeij Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 maart 2003


DOC-reader

Enkele weergavemogelijkheden

Beveiliging

Het setupscherm

Skin manager
In het begin was ik best tevreden over de standaardlauncher op mijn Sony CLIÉ SJ30. En toegegeven, daar is ook niets mis mee. Maar de vele discussies op allerlei fora op het Internet maakten mij toch nieuwsgierig en ik ben een aantal launchers gaan proberen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op YiShow Explorer, gemaakt door Piao Yi Bing uit Japan. Een heel complete launcher met daarom de terechte toevoeging 'Explorer'.

Algemeen

Naast een launcher is YiShow een picture-viewer, een doc-reader en een filemanager. Daarnaast zijn er heel veel instellingsmogelijkheden. Een complete beschrijving van YiShow Explorer en een handleiding zijn te vinden op de site van de ontwikkelaar yibing.net.
YiShow Explorer is er voor Palm en Sony CLIÉ's. Ik zelf heb de CLIÉ-versie 5.3 geïnstalleerd. YiShow ondersteunt LowRes en HiRes(+) en ook OS5. Ook de Jog Dial op de Sony's en de Tungsten T 5-Way Navigator Button worden ondersteund, dus voor zover ik kan nagaan is YiShow helemaal up-to-date.
YiShow Explorer is onder andere te downloaden bij PalmGear en kan 30 dagen gratis geprobeerd worden. Als je het daarna nog wilt blijven gebruiken moet je voor $19,95 registreren.

Views

De views in YiShow zien er heel verzorgd uit. Bovenin het scherm staan de gebruikelijke zaken als een menuselector (voor YiShow), de datum, batterij- en geheugeninfo en een categorieselector.
In de standaard toolbar staan drie viewopties om de inhoud van je Palm te bekijken: grote iconen, kleine iconen of een gedetailleerde lijst. Binnen deze laatste optie kun je weer kiezen voor het weergeven van RAM-files, ROM-applicaties, RAM-applicaties, DOC-files, PGP-files en Shortcuts voor het starten van applicaties op de geheugenkaart. In het dagelijkse gebruik is de weergave met (kleine) iconen het meest praktisch en ziet er het mooist uit.
Ook aanwezig in een andere toolbar is een tabbladfunctie om de verschillende categorieën (van de in het weergegeven schermweergvave programma's of bestanden) in één keer te overzien en te benaderen.

Toolbar

De toolbar is een belangrijke en krachtige functie in elke launcher. YiShow had er twee en in de laatste versie (5.3) is er een derde toegevoegd. Om met die laatste te beginnen: dat is een quick-launchbar. Je kunt eenvoudig applicaties hier naar toe slepen om ze snel en makkelijk op te starten.
De standaardtoolbar heeft naast de hierboven beschreven weergaveopties, ook nog opties om direct de inhoud van het extern geheugen te tonen, een bestand te beamen, file management toe te passen (onder andere hernoemen, verplaatsen en de eigenschappen weergeven), bestanden direct naar het extern geheugen te kopiëren of verplaatsen en een prullenbak. Met het slepen (drag and drop) van een icoon naar een specifieke optie (icoon) op de toolbar wordt de functie uitgevoerd.
De tweede toolbar bezit ook de hierboven beschreven tabbladfunctie. Bovendien kun je in deze toolbar direct DOC- en PGP-files oproepen; ook kun je weer direct je externe geheugen benaderen.
In elke toolbar zit verder een scrollfunctie voor het geval de informatie niet op het scherm past, een switch tussen de verschillende toolbars en een beveiligingsbutton (zie hierna).

Geheugenkaartondersteuning

YiShow Explorer is goed ingericht voor het gebruik van een extern geheugenmedium. Ik zelf gebruik een 128 MB Memory Stick (MS). In alle weergaven en via menu-opties is de MS te benaderen en het beheer van de MS is heel eenvoudig middels drag and drop opties of via de menufuncties. Het is zelfs mogelijk om bestanden naar een andere MS te verplaatsen of te kopiëren. Ook is er een optie om een nieuwe directory op de geheugenkaart aan te maken. Ook kunnen applicaties op de MS direct vanaf de MS of via een shortcut in het RAM opgestart worden. Te veel om op te noemen allemaal, maar met deze korte beschrijving hoop ik toch aangegeven te hebben dat YiShow op dit punt héél compleet is.

Skins en wallpapers

Niet veel launchers hebben het: de optie om skins én wallpapers in te stellen. Maar YiShow heeft het en dat was voor mij een belangrijke reden om deze launcher te gaan gebruiken. Je kunt een skin of een wallpaper rechtstreeks in je PDA installeren maar het eenvoudigst gaat het via de zogenoemde skinmanager. Hiermee kun je makkelijk wisselen van skins en wallpapers welke in het externe geheugen staan.
Voor wallpapers kun je zelf een afbeelding kiezen en resizen naar je eigen schermresolutie en direct gebruiken. Voor skins geldt dat je zelf kunt maken, maar er zijn talloze kant-en-klare skins op het internet te vinden. Dat geldt overigens ook voor wallpapers: kijk maar eens op de site van YiShow, op ClieSource of op Clieskins.com.

Flexibiliteit

Je kunt YiShow gemakkelijk inrichten naar je eigen wensen. Het categoriseren van bestanden en mappen wijst zich vanzelf voor het interne geheugen, maar ook voor het externe geheugen. In het Setup-scherm kun je allerlei opties aan of uit zetten om YiShow naar je eigen wens in te richten. Bijvoorbeeld de plaats en het aantal iconen op je scherm aanpassen aan je background.

Overige functies

Naast een launcher is YiShow ook een viewer en een docreader. De viewer-functie houdt in dat je afbeeldingen van verschillende bestandsformaten direct kunt bekijken in YiShow. Door het scherm aan te raken of met de Jog Dial kun je door je afbeeldingen heen bladeren. Op mijn CLIÉ ervaar ik een bug (als ik op een afbeelding tap om te verkleinen) binnen deze functie waardoor ik moet resetten. Op mijn bugmelding kreeg ik snel een vriendelijk mailtje met de mededeling dat er bij de volgende versie aandacht aan wordt geschonken.
In de docreader-functie kun je DOC/MeDOC en tekstbestanden lezen. De doc-reader is simpel, maar compleet. Je kunt bladeren, een aantal fonts kiezen en bookmarks maken.

Beveiliging

Door middel van een knop op de toolbar kom je in het beveiligingssetupscherm. Hier kun je een password ingeven en onder meer aangeven of bestanden of mappen die je 'beveiligd' hebt gezien mogen worden, gezien maar onbereikbaar of helemaal onzichtbaar moeten zijn.

Conclusie

Een heel complete launcher waarmee je je Palm of CLIÉ een persoonlijk karakter kan geven en die veel handige functies herbergt. Kortom, een aanrader!

Verbeterbaar

  • Er zitten nog wat bugs in het programma. Maar het programma bestaat nog niet zo lang en ik geef hier de ontwikkelaar het voordeel van de twijfel dat deze (met hulp van de gebruikers) in toekomstige versies opgelost worden.

Pluspunten

  • YiShow Explorer is makkelijk in gebruik.
  • Niet te veel toeters en bellen, maar wel een heel compleet programma.
  • De wallpaperfunctie is echt super!

Gegevens over YiShow Explorer

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android