Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Launcher X v1.02

Door Carel Elferink Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 maart 2003
Tabbladen langs de bovenkant, alleen tekst

Tabbladen links, alleen iconen

Tabbladen links, tekst en iconen

Tabbladen links, alleen tekst

Hoofdscherm met toolbar

LauncherX voorkeuren

Gadget-voorkeur

Categorie-eigenschappen

Opties-menu

Bewerken van de categorielijst

Naam van applicaties wijzigen

Prullenbak
Een dankbaar item voor programmeurs is al jarenlang de "launcher" ofwel de centrale schakelkast van de Palm. Het is de plek waar je programma's start, toevoegt, wist of aan de instellingen sleutelt.
Veel gebruikers komen na een aantal weken Palm-gebruik tot de conclusie dat de standaardlauncher prima werk doet maar dat het toch anders, makkelijker, beter, mooier of sneller moet kunnen.
Dit zijn dan ook de vragen die je moet stellen als je op zoek gaat naar een vervangende launcher. Het aantal launchers is inmiddels dermate groot - onder andere Silverscreen, YiShow, Launcher III, Facer, Launch'Em, Megalauncher en Laucher X om er een paar te noemen - dat de keuze er voorwaar niet makkelijker op geworden is. Dit hoort echter bij de charme van het Palm-platform: je kunt kiezen uit een ruim assortiment en elke launcher heeft weer andere voor- en nadelen.

Beter laat dan nooit!

Dit review zal nader ingaan op de mogelijkheden van Launcher X. Deze launcher is voortgekomen uit Launcher III en kwam eind 2002 op de markt, na een vertraging van vele maanden waarin Palm-enthousiastelingen soms vertwijfeld de discussiesites doorbladerden op zoek naar berichten die zouden wijzen op een spoedige release. Oorspronkelijk zou het standaard meegeleverd worden met enkele Sony CliÚĺs, maar zover is het nooit gekomen.
Toen het programma eenmaal aan het grote publiek voorgesteld was, verstomde de kritiek al vrij snel. Het programma bleek precies te doen waarvoor het gemaakt was: op een eenvoudige en overzichtelijke wijze je programma's en instellingen beheren, niet meer maar ook niet minder. Gebleven is echter de kritiek over het feit dat de makers van dit programma slecht reageren op e-mail vragen en/of klachten van gebruikers. Als je de verschillende discussies hierover leest is een wachttijd van enkele weken, of zelfs helemaal geen antwoord, geen uitzondering. Ter geruststelling kan echter opgemerkt worden dat het programma weinig aanleiding geeft om contact op te nemen, het werkt gewoon goed.

Installatie

Na uitpakken van het ZIP-bestand, waarin je een handleiding in PDF-formaat en het 363 kB grote PRC-bestand vindt, kun je het programma op de gebruikelijke wijze installeren. Als je voor de eerste keert opstart kijkt het programma welk type Palm je gebruikt en krijg je de vraag of je bestanden voor andere Palm-modellen (bijvoorbeeld Sony-skins op een Tungsten) wilt wissen, om zodoende ruimte te besparen.
Na registratie verklaart deze launcher zich geheel zelfstandig tot dÚ launcher van jouw Palm en wordt de standaardlauncher naar de reservebank verwezen. Launcher X is geschikt voor nagenoeg alle Palm handhelds, dus zowel de modellen met monochroom scherm als de Tungsten|T, de verschillende CliÚ's en de Handspring-modellen. Dit houdt tevens in dat de Jog Dial van de Sony, het scrollwiel van de Handera en de navigatieknop van de Tungsten|T volledig ondersteund worden.
Met de installatie van deze launcher heeft de Palm er behoorlijk wat functionaliteit bij gekregen. Laten we de mogelijkheden eens langslopen. Voor alle duidelijkheid: de getoonde screenshots komen van een Palm Tungsten|T met een 320 x 320 pixels kleurenscherm (klik op de plaatjes voor een vergroting).

Views

Na de installatie begint eigenlijk pas het leuke werk: de launcher zo inrichten dat je nadien blindelings je weg kunt vinden. Daartoe moet je de ge´nstalleerde software in categorieŰn gaan indelen. De categorieŰn kun je zelf een naam geven en de tabbladen kun je van een bijpassend icoontje voorzien. Het is raadzaam om eerst de categorieŰn te maken en nadien de iconen middels drag & drop meteen in de goede categorie te zetten.
Zodra deze verdeling gemaakt is kun je het uiterlijk aan jouw smaak aanpassen: kleine iconen, grote iconen, kleine letters, grote letters, tabs links, tabs rechts, achtergrondkleuren, voor ieder wat wils.

Toolbar

Zoals zoveel launchers heeft ook Launcher X een toolbar. De toolbar biedt vaak extra functies die interessant kunnen zijn in het dagelijkse gebruik. Met de toolbar van Launcher X kun je het volgende doen: programma's wissen en beamen, lijst van ge´nstalleerde bestanden inzien, bestandsbeheer op de geheugenkaart, contrast en backlight regelen, backlight aan- en uitschakelen of de Palm aan- en uitschakelen. Heel interessant is het wijzigen van de namen van de ge´nstalleerde programma's. Address kan dan Adresboek worden en Date Book wordt Agenda. Wijzig deze namen gerust want de namen worden alleen in Launcher X gebruikt. Zodra je de launcher afsluit zie je weer de gewone namen.
De toolbar laat zich verbergen tot een miniem driehoekje in de rechter benedenhoek van het scherm. Op deze wijze blijft een maximale hoeveelheid schermruimte over. De inhoud en de volgorde van de iconen op de toolbar kun je zelf bepalen. Launcher X voorziet in het gebruik van geheugenkaartjes. Programma's die op een geheugenkaart ge´nstalleerd zijn krijgen een klein tekentje naast het icoontje, zodat duidelijk is waar het programma zich bevindt. Middels de toolbar (zie boven) kun je bestanden van en naar de geheugenkaart kopiŰren of verplaatsen. Wat wel opvalt is dat de refresh, zeg maar het verversen van het scherm, wat langer duurt als dit op "automatic" staat en je een aantal programma's op je kaartje ge´nstalleerd hebt. Dit wordt aanmerkelijk beter met de instelling op "manual" (handmatig).
Laucher X voorziet ook in het beheer van je bestanden op de geheugenkaart. Middels de toolbar kun je het ingebouwde bestandbeheer programma starten. Hou er wel rekening mee dat alleen de basis functionaliteit in dit onderdeel aanwezig is. Wanneer je echter weinig aan bestandsbeheer doet is dit echter toereikend.

Een launcher zou geen goede launcher zijn als er geen gebruik kan worden gemaakt van skins. LauncherX is hierop geen uitzondering. Echter, na een aantal maanden gebruik is wel opgevallen dat de verschillende skins die aangeboden worden niet uitblinken in originaliteit. Verwacht geen spetterende Windows-bureaubladthema's of iets dergelijks, maar meer een variatie op hetzelfde, ietwat saaie standaardthema. Je kunt wel de verschillende tabbladen van andere iconen en kleuren voorzien.
Je kunt zelf skins maken, maar dat is niet echt makkelijk. Vandaar dat er nog maar weinig op het internet te vinden zijn. De skins van Lubak zijn zo ongeveer de enige naast een enkele "Lage resolutie" skin van Joost Smits, te downloaden vanaf de site van Launcher X onder de rubriek "Active Skins".

Flexibiliteit

Launcher X laat zich redelijk makkelijk aanpassen aan diverse wensen. Eigenlijk mis je niet veel in dit programma, de screenshots spreken wat dat betreft voor zich. Je kunt zelfs een tabblad maken met alleen de bestanden van je favoriete DOC-reader of de bestanden die horen bij QuickWord, iSilo of WordSmith.
Ook in het gebruik van zogenaamde hacks wordt voorzien. Ge´nstalleerde hacks kunnen als een soort programma icoon weergegeven worden en bij het aanklikken start X-Master met de betreffende hack. Momenteel wordt deze functionaliteit alleen ondersteund voor de hacks die werken met X-Master.
Zelf ken ik launchers waarbij zoveel te regelen en zelf in te stellen is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een dashboard met veel klokken en meters staat reuze interessant, maar als je als gevolg daarvan fouten maakt of heel veel toch niet gebruikt is het jammer van de aanschaf. Launcher X zal je deze fout niet laten maken. De opzet is eenvoudig maar doeltreffend. Soms moet je zelfs twee keer kijken om te zien wat het verschil ten opzichte van de standaard-launcher is, afhankelijk van de gekozen schermindeling. De flexibiliteit zit 'm in het gekozen aanzicht en de "te verbergen" taakbalk met diverse extra functies binnen handbereik.

Beveiliging

De enige beveiliging die je kunt toepassen is het verbergen van een compleet tabblad, middels een wachtwoord. Zo kun je de inhoud van dit tabblad onzichtbaar maken voor onbevoegden. Het individueel beveiligen van programma's of documenten is niet mogelijk.

Conclusie

Launcher X is in mijn ogen een degelijk en doordacht product. Het is relatief eenvoudig van opzet zonder al te veel toeters en bellen. Het biedt echter wel enkele zinvolle toevoegingen ten opzichte van de standaard-launcher, zonder daarbij de overzichtelijkheid uit het oog te verliezen. Op mijn Tungsten|T is het een blijvertje.

Belangrijke opmerking

Ik heb de snelheid van dit programma niet op andere Palm-pda's getest. Maak daarom gebruik van de proefperiode van het programma om zelf te bepalen of die op jouw Palm acceptabel is.

Verbeterbaar

  • matige respons op (e-mail)vragen van klanten, soms zelfs helemaal geen reactie
  • skins zijn saai en meer een variatie op een bestaand thema, maar smaken verschillen, dus oordeel zelf!

Pluspunten

  • eenvoudig uiterlijk
  • overzichtelijk
  • snel, indien refesh op manual (handmatig) wordt gezet
  • makkelijk in gebruik
  • indien gewenst wordt maar weinig schermruimte nodeloos gebruikt
  • werking tot nu toe probleemloos
  • voor heel veel Palms geschikt, zowel kleur als monochroom (grijstinten)

Gegevens over Launcher X

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Verder lezen

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android