Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Launcher PLUS! 1.20

Door Patrick Laarhoven Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 maart 2003


Programma-informatie van X-Master opgevraagd

De Category Manager

Categorielijstje open

Kiezen van een skin

Het tools pop-up menu

Het Preferences-scherm

De Skin Builder-applicatie op de PC

Voorbeelden van een paar skins

De verschillende views

Launcher PLUS! is een vrij nieuwe ster aan het firmament van de launcherapplicaties. In een markt waar al zoveel keus is, is het best moeilijk om nog binnen te komen. Heeft Quicktap met Launcher PLUS! de potentie om een blijvertje te worden?

Installatie

De apart te downloaden handleiding is in Microsoft Word-formaat. Je vraagt je af waarom dat niet gewoon een PDF- of HTML-bestand is. De handleiding zelf is goed opgezet en geeft snel inzicht in hoe de applicatie werkt en wat de mogelijkheden zijn.
Je moet minimaal de applicatie en ťťn skin installeren. De Launcher PLUS! applicatie zelf is 180kB groot. Er is standaard een verzameling skins bijgeleverd voor een aantal kleurdieptes en resoluties. De groottes van deze skins variŽren van 30kB voor de lage resolutie 16 grijswaarden variant tot 390kB voor de hoge resolutie 64k kleur variant. Je moet wel even opletten dat je een skin kiest die past bij je apparaat. Je kunt bijvoorbeeld geen hoge resolutie kleurenskin gebruiken op een Palm Vx. Het installeren van de applicatie en een skin gaan op de gebruikelijke wijze. Als je het programma voor de eerste keer start dan stelt het zichzelf automatisch in als de standaard browser.
Het programma is 30 dagen gratis te proberen. Als je Launcher PLUS! daarna de-installeert worden de skins ook meteen verwijderd.

Algemeen gebruik

In het algemeen valt op dat Launcher PLUS! snel werkt. Bij andere launchers is de snelheid nog wel eens een probleem, maar Launcher PLUS! werkt eigenlijk net zo snel als de standaardlauncher.
Launcher PLUS! werkt op bijna alle PalmOS PDA's met een OS versie tot OS5. Je kunt het gebruiken op PDA's met een 160x160 monochroom scherm tot en met een 320x320 64k kleurenscherm. Helaas is er weer geen support voor Sony-schermen met een 320x480 resolutie.
Bediening van Launcher PLUS! via de Sony Jog Dial werkt minder handig dan bij de standaardlauncher. Als je de Jog Dial draait gaat het blad met icoontjes scrollen. Je kunt zo dus niet zonder de stylus een applicatie starten. Waarom ze dat hebben laten vallen is me een raadsel. Ook de navigatieknop van de Tungsten|T werkt niet met Launcher PLUS!, veel maakt dat niet uit, want OS5 wordt toch niet ondersteund.

Views

Er is keuze uit drie views: Icons, List en List (large). De laatste werkt alleen bij de hoge resolutie skin. Deze views komen vrijwel exact overeen met die van de standaardviewer. De views wijken wel iets af: in een hoge resolutie skin krijgt de Icons-view vier kleine icoontjes op een regel over vijf of zeven regels (afhankelijk van het feit of de toolbar zichtbaar is of niet). Dat komt overeen met de Icon (small)-view die standaard op de Cliť's aanwezig is. De standaardweergave met de grote iconen (drie op een rij) krijg je bij lage resolutie skins.
In hoge resolutie is de List-view bijna hetzelfde als de List (small)-view van de standaardlauncher, maar er gaat ook hier iets meer op het scherm dan standaard (als je de toolbar wegschuift). In hoge resolutie heb je dus nog de List (large)-view en die komt dan weer overeen met de List-view van de standaardlauncher of van de List-view in een lage resolutie skin

CategorieŽn

Net als met de standaardlauncher kun je de applicaties indelen in categorieŽn. In plaats van de standaard 16 categorieŽn heb je in Launcher PLUS! de mogelijkheid om er maar liefst 255 aan te maken. Om de boel wat op te fleuren kun je aan iedere categorie een eigen icoontje toekennen.
Helaas wordt de categorie-indeling van de standaardlauncher niet overgenomen. Als je dus al een hoop tijd gestoken hebt in het instellen van de categorieŽn in de standaardlauncher dan kun je dat allemaal nog eens over gaan doen in Launcher PLUS!.
Het plaatsen van applicaties in categorieŽn gebeurt in Launcher PLUS! net zo primitief als dat in de standaardlauncher gebeurt. Je krijgt een lijst van alle applicatienamen en dan kun je uit een keuzelijstje de categorie kiezen. Er is dus geen mogelijkheid om in de standaardviews de categorie aan te passen.
In de titelbalk staan de tijd- en de batterij-indicator. In plaats van de tijd kun je ook de datum krijgen door op het titelvak te klikken. Vreemd genoeg kun je de tijdinstelling niet in het 24 uur formaat krijgen.

Toolbar

Een bijna standaard toevoeging aan een third party launcher is de toolbar. Ook Launcher PLUS! heeft er ťťn. De toolbar werkt middels het drag & drop principe. Je sleept een applicatie-icoon naar de toolbar button en de betreffende actie wordt op de gesleepte applicatie uitgevoerd.
Op de toolbar zitten drag & drop-knoppen voor het opvragen van informatie over de applicatie (grootte, versie, datum, etcetera) en het beamen en verwijderen van de applicatie.
Verder is er nog een knop voor een pop-up tools menu. Hiermee kun je wat functies, die ook in het standaardmenu zitten, op een andere manier bereiken.

Als je de toolbar niet wilt gebruiken dan kun je deze ook laten wegschuiven. Er blijft dan alleen nog een klein knopje over waarmee je de toolbar weer kunt openklappen.

Geheugenkaartondersteuning

De ondersteuning voor het gebruik van geheugenkaarten is niet het sterkste punt van Launcher PLUS!. Je kunt wel applicaties starten, beamen en verwijderen van de geheugenkaart.
Je kunt de programma's die je op de geheugenkaart hebt staan bijvoorbeeld niet in categorieŽn indelen. Net als bij de standaardlauncher blijven ze allemaal onder de aparte categorie Card staan. De toolbar werkt dan, net als bij de andere categorieŽn, op de iconen die je ziet in de Card-categorie.
Ook is er geen bestandsbeheerprogramma ingebouwd, dus alleen de programma's die in de /PALM/Launcher directory staan, zijn te zien.
In de handleiding wordt alleen gesproken over de SD en Memory Stick, dus ik ga er vanuit dat andere types van geheugenkaarten niet ondersteund worden. Eventueel zou je dat zelf kunnen uitproberen met de trial-versie.

Skins

De skins van Launcher PLUS! zijn wťl weer een sterk punt. Via de on-line skin gallery van Quicktap is een flink aantal skins verkrijgbaar. Oplettendheid is wel geboden, want niet elke skin is beschikbaar is voor elke kleurdiepte en resolutie.

Wat ook erg leuk kan zijn is zelf een eigen skin maken. Van de website is gratis een betaversie van de Skin Builder te downloaden. Daarmee kun je je naar hartelust uitleven en je Palm-scherm er zo mooi uit laten zien als je zelf wilt. Zelf heb ik als test een Palmclub-skin gemaakt, feitelijk heb ik de standaardskin enigszins aangepast zodat deze overeenkomt met de Palmclub-huisstijl. Mochten andere mensen geÔnteresseerd zijn in jouw skin, dan kun je de skin vanuit Launcher PLUS! zo naar iemand anders sturen.

Het maken van een skin is erg simpel, zeker als je een bestaand voorbeeld volgt. In essentie komt het erop neer dat je een verzameling bitmapjes (BMP-bestanden) moet aanpassen en dat je deze met de Skin Builder op de juiste plaats in de skin plakt. Zodra je tevreden bent met het resultaat, genereer je hiervan een PDB-bestand en dit installeer je dan op je Palm.
Let er bij het maken van een skin wel op dat een donkere achtergrond niet goed samengaat met het merendeel van de monochrome icoontjes. Sommige oudere applicaties gebruiken alleen zwart/wit-iconen en deze zie je dan niet terug op een zwarte achtergrond.

Flexibiliteit

Je kunt met Launcher PLUS! nauwelijks zelf opties zelf instellen. Afgezien van het kiezen van de skin en de view valt alleen de toolbar nog het beeld in of uit te schuiven.

Beveiliging

In Launcher PLUS! is geen beveiliging ingebouwd. Je kunt bijvoorbeeld geen programma's of een hele categorie verbergen.

Toekomstige versies

Bij aanschaf krijg je een jaar lang gratis updates. Op de Quicktap site wordt onder upcoming aangegeven dat er een nieuwe versie aan gaat komen met allerhande, inderdaad zeer wenselijke, nieuwe verbeteringen. Het vreemde is echter dat er beloofd werd dat er vier updates per jaar zouden komen en ik heb er in krap een halfjaar tijd nog geen ťťn gezien. Sterker nog, de eerste versie is van 9 september 2002 en de laatste is van 23 oktober 2002. In die periode zijn er acht nieuwe versies geweest en tot nu toe niets meer.

Conclusie

Launcher PLUS! is een bijzonder eenvoudige launcher. Ten opzichte van de standaardlauncher wordt eigenlijk alleen een toolbar en het gebruik van een skin toegevoegd. Op zich is dat overigens al een enorme verbetering en het past ook wel heel goed in het PalmOS-credo van klein en simpel. Redelijk uniek is de Skin Builder, waarmee heel gemakkelijk skins kunnen worden gemaakt, maar het de vraag of dit alles de hoge aanschafprijs (zelfs met de aangeboden introductiekorting) waarmaakt.

Verbeterbaar

 • categorie-indeling van de standaardlauncher wordt niet overgenomen
 • applicaties die op een geheugenkaart staan zijn niet in te delen in categorieŽn
 • geen ondersteuning voor de 320x480 resolutie voor Cliť's
 • OS5 support ontbreekt
 • ontwikkeling lijkt stop gezet of op zijn minst op een lager pitje te staan

Pluspunten

 • werkt behoorlijk snel
 • overzichtelijke interface
 • eenvoudig zelf skins maken
 • zeer stabiel

Gegevens Launcher PLUS! 1.20

 • Producent: Quicktap
 • Prijs : $19,95 ipv $29,95 (introductie-aanbod)
 • Geteste versie : 1.20 (van 23 oktober 2002)
 • Te bestellen via Quicktap of PalmGear

Relevante links

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Matig

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android