Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Pumatech IntelliSync

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2000


Bevestig wijzigingen

Conflict resolution

De inhoud van het pakket

Exporteren naar csv

Velden mappen

Hotsync velden mappen

Translator overzicht

meerdere mailfolders

Translator setup

Synchroniseren van de Palm met de eigen desktop computer is voor de meesten onder ons een dagelijkse bezigheid. Palm in de cradle, een druk op de Hotsync button en alle gegevens in een keer gesynchroniseerd met de Palm-desktop of met de Personal Information Manager (PIM) naar keuze, bijvoorbeeld Microsoft Outlook.

Palm biedt standaard alleen synchronisatie-mogelijkheden voor de Palm Desktop. Bij de meeste Palm-modellen wordt echter PocketMirror van Chapura meegeleverd. Die voldoet prima voor wie geen behoefte heeft aan uitgebreide mogelijkheden, zoals een uitgebreide controle tijdens de synchronisatie en de mogelijkheid om meer dan één folder te selecter.

Degenen die niet de beschikking hebben over PocketMirror, of niet tevreden zijn met PocketMirror kunnen uitwijken naar een alternatief, bijvoorbeeld Intellisync van Pumatech. In dit review zal de meest recente versie (3.7) worden besproken.

Het pakket wordt geleverd in een grote doos, met daarin een 'Quick Start' guide en een cd. Het serienummer staat vermeld op de cd. De Quick Start Guide behandelt kort de installatie en de systeemeisen. Voor wie behoefte heeft aan meer hulp en uitleg wordt er wel een User Guide in PDF formaat geïnstalleerd.

Installatie


Naast de gebruikelijke vragen bij een installatie (waar te installeren etc) volgt er een overzicht van translators. Hieronder verstaat Pumatech de koppelingen die er mogelijk zijn tussen de Palm en een groot aantal verschillende pakketten, zoals Lotus Notes, Microsoft Outlook, Symantec Act en Microsoft Schedule+.

Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte op de harde schijf kun je de door jou gewenste translators installeren. Ik heb ze allemaal geïnstalleerd. Aan het einde van de installatie wordt de gebruiker stap voor stap door de configuratie heengeloodst. Pas als alle configuratie-onderdelen zijn doorlopen sluit de installatie en zijn er een aantal extra conduits aan de Hotsync Manager toegevoegd. Daarnaast worden er een aantal snelkoppelingen in het Windows Start Menu geplaatst, waaronder de applicatie 'Intellisync configure', waarin later wijzigingen in de configuratie kunnen worden aangebracht.

Configuratie


Ik zal voornamelijk de configuratie van Intellisync bespreken, omdat hier de grote kracht van het pakket het meest duidelijk wordt. Buiten de ruime hoeveelheid translators waaruit gekozen kan worden beschikt Intellisync over nog veel meer mogelijkheden.

Het eerste scherm dat Intellisync ons voorschotelt is het het mapping scherm. Hier kun je de verschillende Palm applicaties koppelen aan een translator van Intellisync.

Applicatie mapping
Zoals je kunt zien heb ik mijn Adress Book gekoppeld aan Outlook en gekozen voor het (enige aanwezige) profiel Microsoft Outlook Internet Settings. In het tweede venster valt ook op dat we niet alleen kunnen kiezen voor synchroniseren, maar ook voor alleen importeren of exporteren. Daar kom ik zo nog op terug. Ook staat vast de map 'Persoonlijke MappenContactpersonen' geselecteerd, inderdaad de map die mijn contactpersonen bevat. Het is mogelijk deze map te wijzigen, bv. om een map 'Contactpersonen prive' te selecteren.

Field mapping
Ook de field mappings moeten goed gezet worden. Zodoende kan er voorkomen worden dat iemands huisadres niet als werkadres de Palm getoond wordt. Door een enkele klik maak ik een koppeling tussen het veld 'First Name' op de Palm en het veld 'First Name' in Outlook. In het geval dat Intellisync geen goede mapping heeft 'gekozen' is het heel eenvoudig (drag-n-drop) deze te wijzigen.

Voor Expenses kies ik voor de 'exporteren' optie. Ik heb er verder geen behoefte aan om deze gegevens verder te bewerken op de desktop en wil alleen een zgn. komma-gescheiden bestand (CSV). Hiervoor kies ik dus de translator 'ASCII-Text Delimited'. Eventueel is deze file gewoon in bv. Excel te openen, om er alsnog bewerkingen op uit te voeren.

Een feature die absoluut gemist wordt in andere synchronisatietools is het synchroniseren van meerdere subfolders. Intellisync biedt deze optie wel, met de beperking dat alle subfolders die gesynchroniseerd worden op de Palm altijd terecht komen in de hoofdfolder. Als ik bv. mijn e-mail subfolder 'Handspring News' wil lezen op mijn Palm, dan zullen eventuele mailtjes dus alleen te zien zijn in de Inbox van de Palm Mail-applicatie, en niet in de subfolder 'Handspring News'. Dit is overigens niet te wijten aan Pumatech, maar aan de beperkingen van het PalmOS.

Wat te doen als er veranderingen zijn aan een bepaald adres op zowel de Palm als in de PIM. Dan ontstaan er conflicten tussen de beide applicaties en die kunnen in het ergste geval beschadigde bestanden opleveren

In het geval van 'conflict resolution' worden er vijf opties geboden:

Ieder heeft hier natuurlijk z'n eigen voorkeur, ik heb hem standaard op 'Notify me when conflicts occur' staan. Zodoende kan ik altijd nog beslissen welke actie ik wil ondernemen.

Hotsync


Als alles naar tevredenheid is ingesteld is het tijd om een Hotsync uit te voeren. Omdat ik bij de configuratie ervoor gekozen heb om een melding te krijgen van veranderingen die er aan beide kanten plaats gaan vinden, is dat het eerste venster dat ik te zien krijg als de Hotsync bezig is.

Er gaan 90 items worden toegevoegd aan zowel m'n Palm Datebook als m'n Outlook agenda, met een klik op Details kan ik ook nog zien welke. Als deze gegevens kloppen volstaat een klik op Accept om alle veranderingen door te voeren.

Wat ik persoonlijk wel jammer vind, is dat je de Intellisync conduits in de Hotsync Manager niet eenmalig op een andere aktie (bv. 'Do Nothing') kunt zetten, zoals dat met bijna alle andere conduits wél kan. Dit kan alleen geregeld worden vanuit de applicatie 'Intellisync Configure'.

Conclusie


Is een programma als Intellisync de moeite van het aanschaffen waard? Gebruikers die PocketMirror van Chapura meegeleverd hebben gekregen bij hun Palm (alle Palm modellen, uitgezonderd de IIIe, de TRG Pro en de oudere Palm modellen) en geen behoefte hebben aan de extra features die Intellisync biedt kunnen hun geld beter besteden aan andere applicaties.

Ben je echter op zoek naar synchronisatie met andere pakketten dan Microsoft Outlook of wil je ook andere folders kunnen selecteren dan de standaard in Outlook aanwezige? Dan is Intellisync een zeer goede keuze.

Concurrenten

Feiten


Produkt: Intellisync
Geteste versie: 3.7
Leverancier: Pumatech
Geschikt voor: Palm organizers en Windows 95/98 en NT 4
Systeemeisen: 30mb harde schijfruimte (bij totale installatie), IBM compatible 486 PC of hoger, 16mb RAM
Ook leverbaar: Windows CE versie
Prijs: $ 69,95 (download- of CD-versie) $ 109.90 (incl. 1 jaar gratis updates)
Te koop bij: Pumatech en Palmgear of telefonisch 00800-78628324 (Pumatech Europe)

Voor- en nadelen


  Voordelen:
 • zeer goede installatie
 • uitgebreide configuratie
 • meerdere mailfolders mogelijk
 • constante controle over het synchronisatieproces
 • niet gebonden aan een bepaald pakket
  Nadelen:
 • hoge prijs
 • geen controle over eenmalige acties in Hotsync Manager
 • vraagt veel schijfruimte

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android