Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: IENS restaurantgids voor PalmOS

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 mei 2002

Weet waar je eet: de IENS restaurantgidsen zijn al drie jaar verkrijgbaar in boekvorm en ook op de website www.iens.nl kunnen culinaire stedelingen terecht om net dat ene restaurantje met terras te vinden. IENS staat voor onafhankelijke restaurant-informatie. De Nederlandse restaurants in de IENS boekjes en op de website worden door talloze restaurantbezoekers gewaardeerd op eten, decor en service. Sinds kort is er een Palm-editie beschikbaar van de restaurantgidsen van Amsterdam en Rotterdam. Een review...

Installatie

De IENS software bestaat uit twee bestanden, de applicatie zelf als .PRC file en de database, afhankelijk van welke stad je gekocht hebt - Amsterdam of Rotterdam - als .PDB bestand.
Eenmaal geïnstalleerd neemt de IENS-applicatie 49.4k in beslag. De databases zijn een stuk forser. Amsterdam is met zijn 469.5k de meest lijvige, Rotterdam snoept 314.8k van het geheugen af. Gelukkig kunnen de bestanden zonder problemen op een externe geheugenkaart worden geplaatst. De bestanden moeten dan wel in de standaard ‘Launcher’ directory worden geplaatst (dus: /Palm/Launcher/’). Plaats je ze in bijvoorbeeld ‘/Palm/Programs/IENS’ zullen ze niet gevonden worden.
Via de ‘Kies stad’ menuoptie kun je aangeven welke plaats je als standaard wilt zien. In dit scherm bevindt zich ook de keuzeknop voor het wel of niet zichtbaar maken van de databases op externe geheugenkaarten. Eventueel kun je in dit scherm ook aangeven of je een bepaalde stad wilt verwijderen.

Werking

Er wordt geen handleiding meegeleverd. Omdat het programma zeer intuïtief werkt is dit geen groot gemis.
Na een stad te hebben geselecteerd toont het scherm een alfabetische volgorde van alle restaurants in Amsterdam of Rotterdam. De lijst met restaurants is binnen een seconde geladen. Een zeer knappe prestatie van de ontwikkelaar, want de database van Rotterdam kent 745 restaurants en Amsterdam telt er maar liefst 1177!
Naast elk restaurant worden steeds twee cijfers getoond. Een gemiddeld waarderingscijfer voor het totale restaurant en indicatieprijs voor een menu. Soms is een restaurant nog niet voorzien van alle cijfers. Dit betekent dat het betreffende restaurant nog niet door een van de vele vrijwilligers is beoordeeld.
Een klik op de naam van een restaurant toont een scherm met alle details van het etablissement. Naam, adres, telefoonnummer, betalingsmogelijkheden, specifieke kenmerken en een korte samenvatting van alle commentaren van het grote team van IENS-ethousiastelingen. Verder nog waarderingscijfers voor eten, decor en service en indien bekend de gemiddelde prijzen voor een 3-gangen menu en een compleet menu. Een klik op deze cijfers leidt naar een subscherm met extra informatie.

Zoek- en sorteermogelijkheden

De grote kracht van het programma zit in de uitgebreide zoek- en selecteermogelijkheden. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen restaurants in de categorie ‘Italiaans’ of categorie ‘Eetcafe’ te tonen. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen restaurants te selecteren die in een bepaalde wijk liggen. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk. Handig als je Spaans wilt eten in de Jordaan in Amsterdam (7 restaurants). Via de ‘Zoek’ knop kun je nog meer zoekmogelijkheden opgeven. Je kunt hier bijvoorbeeld opgeven dat je alle restaurants wilt zien waar een menu goedkoper is dan € 50. De handigste optie zit echter verscholen achter de knop ‘Kenmerken’ in het zoekscherm. Via deze mogelijkheid is het supersimpel om het restaurant te vinden dat aan al jouw eisen moet voldoen. Het voert te ver om alle mogelijke keuzes hier te noemen, maar om een indruk van de uitgebreide lijst te geven: airconditioning, betaalmogelijkheden (alle verschillende varianten), hip/trendy, romantisch, alle soorten parkeermogelijkheden, terras en zelfs ‘stoep’ (160 restaurants!)
Omdat alle eerder gemaakte keuzes binnen IENS onthouden worden is het gemakkelijk om de lijst steeds verder te verfijnen. In het zoekscherm wordt ook keurig vermeld hoeveel van de specifieke kenmerken er zijn gekozen.

Naast de hierboven genoemde zoekmogelijkheden is het zoals eerder gezegd ook mogelijk om de restaurants te sorteren op naam, op waarderingscijfer of op gemiddelde menuprijs. Dit kan door onderaan elke kolom te klikken op naam, eten of het euro-symbool. Uiteraard is het mogelijk op zowel oplopend als aflopend te sorteren.

Snelheid

Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want een zoek- of sorteeractie kan nogal wat tijd in beslag nemen, zeker als de databases op een extern geheugenkaartje zijn geïnstalleerd. Om een voorbeeld te geven: het sorteren van alle 1177 restaurant in Amsterdam op naam duurt maar liefst vijf minuten. Het is dus aan raden om de lijst zoveel mogelijk te verfijnen. Sorteren van alle Spaanse restaurants in Amsterdam (33 restaurants) duurt namelijk maar vijf seconden. Overigens wordt er keurig gewaarschuwd dat sorteren vanaf een externe geheugenkaart lange tijd in beslag kan nemen. Een compliment voor deze nette melding vooraf! Sorteren van een database die in het interne geheugen van de Palm is geladen is een stuk sneller. Bovenstaande sortering van alle 1177 restaurants duurt met een database in RAM maar 14 seconden. Sorteer je bijvoorbeeld alleen restaurants in De Pijp, dan is dit al heel wat sneller. Onder in beeld is steeds te zien hoeveel restaurants in de lijst zijn opgenomen.
Alle metingen zijn gedaan zonder gebruik te maken van overkloksoftware zoals FastCPU of Afterburner, dus wellicht is daar nog snelheidswinst mee te behalen.

Wensen

Alhoewel het programma uiterst compleet is, zijn er altijd nog wensen die het leven van een gebruiker nog eenvoudiger kunnen maken. Zo is het helaas (nog) niet mogelijk om een lijst te maken met alle favoriete restaurants of een lijst van alle restaurants die je bezocht hebt. Ook mis ik de mogelijkheid om informatie van een restaurant te kopiëren naar het klembord. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je iemand een SMS of e-mail wilt sturen met adresgegevens van de eetlokatie, als je de gegevens wilt opslaan in je adresapplicatie of als je de gegevens als notitie aan een afspraak wilt koppelen. Hopelijk is dit in een eventueel volgende versie wel mogelijk. De bedrijven achter dit programma, Smart Principles (Dutch PiLoc) en Tiny Stocks (Stock Manager), zijn niet onbekend in Palm-land, en zullen, indien de belangstelling groot genoeg is, zeker luisteren naar de wensen van de gebruikers.
Een laatste wens is de beschikbaarheid van meer steden. Op de website wordt aangekondigd dat Den Haag en Utrecht in November 2002 zullen volgen, maar een landelijke database zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Wie weet wat de toekomst nog brengt… Overigens, als je proever wordt bij IENS (www.iens.nl/proefMee), werk je zelf mee aan het completer maken van de databases.

Conclusie

IENS voor PalmOS is een zeer complete gids en een absolute aanrader voor iedereen die wel eens buiten de deur eet. Dankzij de uitgebreide zoek- en sorteermogelijkheden gecombineerd met de zeer gedetailleerde informatie per restaurant is IENS een genot om te raadplegen als je eens een dag geen zin hebt om te koken.
De meeste restaurants zijn te vinden in de gidsen, van pizzatent tot potentieel Michelin-ster restaurant, al kan het voorkomen dat er een restaurant bijvoorbeeld net geopend is en niet in de gids staat. Overigens hebben gebruikers een jaar lang recht op gratis updates.
De restaurantbestanden zijn helaas aan de forse kant, maar gelukkig heeft IENS standaard ondersteuning voor externe geheugenkaartjes. Dit gaat dan wel ten koste van de snelheid bij het sorteren en het zoeken. Hopelijk wordt er in een volgende versie aandacht besteed aan de mogelijkheid tot het kopiëren van restaurantinformatie naar een andere applicatie en het opslaan van favoriete of bezochte restaurants.

Verbeterbaar

 • bewaren van favorieten
 • bewaren van bezochte restaurants
 • kopiëren van informatie naar andere applicaties

Pluspunten

 • standaard ondersteuning voor extern geheugen
 • goede sorteermogelijkheiden
 • zeer uitgebreide zoekmogelijkheden
 • gedetailleerde informatie per restaurant
 • intuïtief programma
 • prijs
 • 1 jaar gratis updates

Gegevens IENS Independent Index voor PalmOS

 • Producent: Smart Principles in samenwerking met TinyStocks en Iens Independent Index
 • Prijs: per stad (Amsterdam of Rotterdam) € 15 of Amsterdam en Rotterdam samen voor € 27,50. De applicatie en de database van Amsterdam is ook in het Engels te bestellen.
 • Geschikt voor: PalmOS 2.0 en hoger
 • Grootte: applicatie 49k, database Amsterdam 470k en Rotterdam 315k
 • Bestellen: via Smart Principles
 • Word proever en maak de IENS compleet: www.iens.nl/proefMee

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android