Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Twee handige hacks: MiddleCaps en McPhlings

Door Martin van der Hidde Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 05 juni 2001


McPhling

Middlecaps Hack

XMaster

Hacks? Vaak wordt de term met iets misdadigs met computers geassocieerd. In combinatie met het Palm OS onstaat er echter juist wat moois...Door gebruik te maken van hacks kun je allerlei handige utilities op je palm draaien. Al snel merk je dat je niet meer zonder kunt. In mijn geval is dat gebeurd met een tweetal hacks: MiddleCaps en McPhling. Wat deze hacks doen lees je verderop. Eerst moet er wat aandacht besteed worden aan het fenomeen van hacks. Hacks zijn geen gewone Palm-programmaatjes; hacks zie je nm na installatie niet als icoon terug. Je hebt een programma nodig om hacks te kunnen beheren, bijvoorbeeld Hackmaster of mijn favoriet: XMASTER. Voor XMASTER en beide hier beschreven hacks geldt dat ze gratis zijn!

XMASTER


Dit programma komt in twee versies, een uitgebreidere (normal) voor de 'freaks' en een uitgeklede voor de kleinbehuisden onder ons (light). Na het downloaden van XMASTER installeer je een van beide versies. Nu is je Palm er klaar voor om hacks te installeren en te activeren. Dit laatste doe je door te tappen op het vakje voor de hack zodat het vinkje verschijnt. Dit is voldoende kennis om uit de voeten te kunnen.

MiddleCaps


Standaard kun je een hoofdletter schrijven door eerst een schrijfbeweging van onder naar boven te maken op het grafittideel van je palm, en vervolgens de letter. Met middlecaps hack kun je dit fraaier oplossen. Je kunt namelijk aangeven of je hoofdletters wilt hebben door over een bepaalde vertikale lijn van je grafittideel te schrijven. Of je laat de letter beginnen in een bepaald gebied van je rafittideel. De keystroke voor hoofdletter kan dan achterwege blijven. Verder kun je met deze hack het softwarematige toetsenbord aan- of uitzetten, en de autoshift deactiveren.

Zelf heb ik gekozen voor een denkbeeldige lijn tussen letter- en cijfer-deel grafittigebied. Je kunt deze lijn ook middels een optie in de hack zichtbaar maken.
Na een paar uur gebruik weet je niet beter meer, en vraag je jezelf af waarom Palm dit niet standaard in het OS opgenomen heeft. Deze hack scheelt heel wat keystrokes op een dag.

McPhling

Na aardig wat launchers te hebben uitgeprobeerd ben ik uiteindelijk teruggevallen op de originele palmindeling in categorieŽn. De reden? Naast geheugenvreters zijn sommige launchers ook vrij traag, iets wat mij op mijn Visor DeLuxe irriteerde. Wel heb ik een handig tooltje toegevoegd, die het zoeken naar een applicatie op mijn palm nagenoeg overbodig maakt. Met een keystroke en een tap heb ik de gewenste applicatie! Deze hack heeft twee hoofdfuncties, namelijk het overzichtelijk maken van je favoriete en meest gebruikte programma's en het makkelijk kunnen wisselen tussen de twee laatst gebruikte applicaties.

Overzicht maken van je favoriete/meest gebruikte applicaties

Door een lijn te trekken van de 'Menu-knop' naar de 'Apps-knop', verschijnt er een lijst van de meest recent gebruikte applicaties. Hieruit kun je met een tik met de stylus een selectie maken waardoor je die applicatie activeert. Binnen de hack zijn er flink wat instelmogelijkheden:
  • geef het aantal applicaties aan wat er in de lijst verschijnt
  • geef favorieten aan, deze komen altijd in de lijst voor
  • sluit applicaties uit van de lijst
  • laat wel of geen mini-icoontjes zien in de lijst (fraai!)

Switchen tussen de twee laatstgebruikte applicaties


Dit vind ik erg handig als ik data van de ene applicatie naar een andere applicatie wil kopiŽren. Met een lijn trekken van de 'Apps-knop' naar het linker graffitigebied, switch je naar de vorige applicatie.
Verder ondersteunt McPhling ook kleur, wat het aangenaam maakt om mee te werken.

Conclusie


Niets dan lof voor de bovenstaande programmatuur. Het zijn niet voor niets mijn favoriete hacks. XMASTER is, als gratis opvolger van Hackmaster, een stabiel en uitgebreid produkt. Er valt veel meer over te vertellen, maar in deze bespreking spelen de hacks de hoofdrol. De mogelijkheid om een uitgeklede versie te installeren is fraai voor hen, waarvoor elk kb'tje telt. MiddleCaps hack, ik kan niet meer zonder! Er zijn ondertussen al aardig wat palmgebruikers in mijn directe omgeving verslaafd geraakt aan dit programmaatje. McPhling, heel veel functionaliteit wat menig launcher overbodig maakt. Kortom, voor 42 kb aan geheugen krijgt je Palm er een hoop functionaliteit gratis bij.

Links en additionele informatie


ProgrammaVersieHomepage xmaster1.3linkesoft.com middlecaps2.6www.di.uminho.pt/~rco/pilot.html cphling2.01mikemccollister.com/palm

Zie ook een eerder review "Keyboard hacks: Oplossingen voor slimme tekstinvoer",

En dan is er nog een aardige thread over hacks geweest op het Palmclub forum.

Hacks, waar te downloaden

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android