Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Vakantiespecial: spelletjes voor de Palm

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 juni 2001


Billiard

Bejeweled

Atomica

Clickomania

Donkie Kung

duim.gif

Mah Jongg

Dreadling

Ludigames

Lemons

NetWalk

plus.gif

PalmNums

SolFree

ster.gif

Yahdice

Zap!2000/Zap!2016

TetroBoom

Vexed

Het is alweer bijna vakantie. Hoog tijd dus om eens op zoek te gaan naar wat leuke spelletjes die mee kunnen op reis. De Palmclub geeft alvast wat suggesties: 15 spellen die niet snel gaan vervelen.

Omdat smaken kunnen verschillen en niet iedereen van hetzelfde type spelletjes houdt, is geprobeerd om de selectie zo gevarieerd mogelijk te maken.

Betekenis van de beoordelingsfactoren:

  • Moeilijkheidsgraad: deze is hoog wanneer de spelregels moeilijk zijn of wanneer het spel nogal wat denkwerk of tactiek vereist
  • Bedieningsgemak: geeft aan of de speler over uitzonderlijke behendigheid moet beschikken om een enigszins acceptabele score te kunnen behalen, geeft tevens aan of dat de bediening (knopjes e.d.) gemakkelijk en logisch is
  • Variatiemogelijkheden: indicatie van de hoeveelheid spelniveaus, variatie in spelomgeving en aantal instellingen/opties
  • Palm-sloopfactor: hoog wanneer vaak hetzelfde knopje moet worden gebruikt, extra hoog wanneer het tevens dient als schiet- of vuurknop; deze sloopfactor geldt ook voor eventuele beschadigingen aan het scherm, en krijgt bonuspunten als het spel zodanige agressie opwekt dat je de Palm het liefst uit het raam zou willen smijten
  • Nog-澭n-keertje-index: de mate van verslaving die optreedt bij de gemiddelde speler

Meer tips voor het gebruik van je Palm op vakantie vind je op de pagina Op vakantie!

Bejeweled


Een van de meest populaire spellen van dit moment. Bejeweled is een simpel maar zeer verslavend spelletje waarbij je steeds twee naast elkaar liggende stenen moet omwisselen om rijtjes van 3 of meer dezelfde stenen te maken. Wanneer dit lukt verdwijnen de betreffende stenen en verdien je punten. Doel is het behalen van een zo hoog mogelijke score.

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: laag
Palm-sloopfactor: gemiddeld (scherm)
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 1.2, inmiddels is Astraware Bejeweled bij versie 2.0, die ook HighRes ondersteuning biedt.
Prijs: $14,95 (zonder licentie kun je 10x spelen)
Verkrijgbaar bij: Handango en PalmGear
Meer info: AstraWare

NetWalk


Puzzelspel waarbij je alle computers in een netwerk met de server moet verbinden. Je kunt vakjes laten roteren door er met de stylus op te klikken. Als een computer verbinding heeft, wordt de lijn donkerder en verschijnt er een smile op het beeldscherm. Als alle computers verbinding hebben, ga je naar het volgende level. Vergelijkbare spellen zijn Pipeline Perils waarbij je stukken pijp achter elkaar moet leggen zodat er water door kan stromen en Bough, waarbij je dode takken zodanig met een nog levend stuk hout moet verbinden dat er weer een levende, bloeiende boom ontstaat. Een variant is Freewalk, een soort schuifpuzzel waarbij je een wegenstelsel moet maken zodat de hoofdpersoon onderweg vruchten kan plukken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: gemiddeld
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 2.2
Prijs: $ 10 (zonder licentie krijg je regelmatig een pop-up bericht in beeld die je eraan herinnert om alsnog te registreren)
Verkrijgbaar bij: Handango en PalmGear
Via PalmGear zijn gratis extra levels verkrijgbaar, die alleen werken als je geregistreerd hebt
Meer info: Beiks

SolFree


Een klassieker onder de PC-spelletjes en waarschijnlijk het meest gespeelde spelletje op kantoor. Met SolFree op je Palm kun je na werktijd blijven doorspelen in de file, de trein, de bus, de metro, op het strand, in de tuin, op de bank, eigenlijk overal. Naast de standaard patience (Klondike, deal 3) worden ook de varianten Demon en Baker's Game meegeleverd. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan bij SmallWare de complete bundel met 25 solitaire-spellen kopen. Maar als je geen kaartfanaat bent en vooral geinteresseerd bent in de standaard solitaire, dan is SolFree een klassespel en het is nog freeware ook!
SmallWare is ook de maker van een andere klassieker: Tangram, het bekende spel waarbij je door te schuiven met blokken een figuur moet nabouwen.

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: gemiddeld (3 varianten)
Palm-sloopfactor: gemiddeld (scherm)
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 3.5.1
Prijs: $ 0 (freeware), de bundel kost $15
Verkrijgbaar bij: Tucows, Handango en PalmGear
Meer info: SmallWare

Mah Jongg


MahJongg is een oud Chinees spel. De regels zijn simpel: zoek 2 vrijliggende stenen met dezelfde afbeelding en klik ze weg. Aan het eind van het spel moeten alle 144 stenen zijn verdwenen.
Ook dit spel is al vaak uitgebracht op de Palm, maar deze uitvoering wordt door veel mensen als de beste ervaren. De steentjes zijn relatief groot en daardoor goed leesbaar. Ook dit spel is freeware.
Klein min-puntje is de slechte weergave (streaking) op sommige PalmIIIx modellen. Gelukkig heft Streakhack dit volledig op. Een ander minpunt is dat de stenen slecht zichtbaar zijn op een kleurenscherm. Op de nieuwe Palm m505 werkt het spel helemaal niet! Er is weinig kans dat hier iets aan gedaan wordt, want sinds 1998 is er geen nieuwe release meer verschenen.
Alternatieven in kleur zijn MahJongg van Astraware ($14,95) en PalmJongg van Tan Kok Mun ($12). Varianten op het standaardspel zijn Match Mania ($12) en de 'ware' MahJongg volgens de Hong Kong-regels, bijvoorbeeld Pocket Mahjong ($12) en Palm Mahjong ($15).

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: hoog (7 configuraties)
Palm-sloopfactor: gemiddeld (scherm)
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 1.1
Prijs: Gratis
Verkrijgbaar bij: Handango
Meer info: Ingolf Kuebler

Atomica


Nogmaals een verslavend spel van de makers van Bejeweled. Je probeert blokken van 4 dezelfde atomen te vormen. Wanneer dit lukt, verdwijnen de 4 atomen van het speelveld. Telkens wanneer je een atoom verplaatst, verschijnen er echter radioactiviteitssymbooltjes, die bij de volgende zet veranderen in nieuwe atomen. Daardoor kan het spelbord snel volraken, waardoor je geen zetten meer kunt maken en het spel voorbij is. Doel van het spel is het behalen van een zo hoog mogelijke score.
Voor de liefhebbers van dit soort spellen brengt AstraWare een bundel PopCap-games uit. Een aanrader uit deze serie is ook Seven Seas.

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: laag
Palm-sloopfactor: gemiddeld (scherm)
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 1.0, inmiddels is versie 1.26 verkrijgbaar, die betere support zou moeten geven op de nieuwste handhelds.
Prijs: $12,95 (je kunt 10x probleemloos spelen, daarna krijg je te maken met vertraging bij het opstarten van het spel)
Verkrijgbaar bij: PalmGear en Handango
Meer info: Astraware

Vexed


Een zeer geliefd spel, waarbij je een veld met blokjes leeg moet maken door 2 of 3 gelijke blokjes tegen elkaar aan te schuiven, zodat ze verdwijnen. Lijkt simpeler dan het is. Het origineel (versie 1.3) van James McCombe bevat 59 levels. Softer Hardware vond dit te weinig en heeft er 59 nieuwe levels bijgemaakt in versie 1.3a. Omdat de broncode van het spel vrij beschikbaar is, maakte Mark Ingebretson er vervolgens een kleurenversie van (versie 1.4 en 1.4a).
De oplossing van de echt moeilijke levels is te vinden op www.jaminet.com.

Moeilijkheidsgraad: begint laag en eindigt heel hoog
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: gemiddeld (3 varianten en 120 levels)
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld tot heel hoog

Geteste versies: 1.3, 1.3a, 1.4 en 1.4a
Prijs: $ 0 (freeware)
Verkrijgbaar bij: Handango, PalmGear en Tucows (alleen versie 1.3)
Meer info: SpaceTube (monochroom ) en Mark Ingebretson (kleurenversie)

Dreadling


Dreadling is een zogenaamd First-Person-Shooter (FPS) spel, waarbij je vanuit het perspectief van de hoofdpersoon je een weg moet banen langs obstakels en door openschuivende deuren. Onderweg kom je allerlei monsters tegen, die jou overhoop kunnen schieten, maar die je zelf ook kunt neerschieten. De hoeveelheid munitie is echter schaars. Onderweg kun je meer munitie en meer gezondheid bijverdienen en kom je nieuwe wapens tegen.
Doel van het spel is om steeds hogere levels te bereiken. De shareware-versie is beperkt tot 3 levels. Wanneer je registreert krijg je toegang tot 3 episodes, elk bestaande uit meerdere levels, meer variatie in wapens en monsters. Bovendien kun je zelf aan de slag met EDling, de episode editor.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: hoog
Palm-sloopfactor: hoog (knopjes)
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld

Geteste versie: 10079
Prijs: $19,95
Verkrijgbaar bij: Tucows en de Dreadling website
Meer info: www.dreadling.com

Zap!2000/Zap!2016


Toen Zap!2016 verscheen, werd het door veel reviewers gezien als de nieuwe norm voor actiespellen in kleur. Maar ook de monochrome versie Zap!2000 mag er zijn!
Doel van het spel is om je door 5 levels heen te werken, waarbij je onderweg allerlei ruimtewezens, insecten en zeebeesten tegenkomt, die uiteraard moeten worden neergeknald. Aan het eind van de rit wacht een baas, die je moet zien te verslaan om door te kunnen gaan naar het volgende level. In het begin van het spel is dit nog vrij makkelijk, maar naarmate het spel vordert wordt het bijna ondoenlijk. Wie zich daardoor uitgedaagd voelt, kan uren plezier beleven aan het spel. Eventueel zijn er hints en tips beschikbaar die je verder op weg helpen.
Qua spelidee lijkt dit erg op talloze andere schiet- en actiespellen: je hebt een missie en komt daarbij diverse obstakels tegen. Toch is Zap!2016 door de graphics en de geluidseffecten een van de mooist uitgevoerde spellen op dit gebied. In de lagere levels kom je zo'n 100 tot 150 monsters tegen, in het hoogste level wel 300! Nadeel is wel dat het door al die grafische rijkdom nogal wat ruimte in beslag neemt (700KB!) en dat het spel op sommige Palm-modellen wat traag kan zijn. Dat kan worden opgelost door het uitschakelen van de achtergrond-graphics.

Moeilijkheidsgraad: laag tot zeer hoog
Bedieningsgemak: gemiddeld
Variatiemogelijkheden: hoog
Palm-sloopfactor: hoog (knopjes)
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld

Geteste versie: 1.45, inmiddels is versie 1.6 beschikbaar, met snelheidsverbeteringen voor de Sony Cli serie
Prijs: $14,95 (zonder licentie krijg je regelmatig een pop-up bericht in beeld die je eraan herinnert om alsnog te registreren)
Verkrijgbaar bij: Handango en PalmGear
Meer info: AstraWare

Lemons


Dit is de Palm-versie van Lemmings, het bekende strategiespelletje uit de jaren 80. Lemons zijn kleine wezentjes, die vanuit een luik linksboven in het scherm tevoorschijn komen. Door aan sommige beestjes een taak toe te wijzen en ze op de juiste wijze te laten samenwerken, moet je ervoor zorgen dat voldoende Lemons veilig arriveren bij de uitgang onderaan het scherm. Uiteraard zonder ze te laten vastlopen of te pletter te laten vallen. Met de shareware-versie kun je de eerste 4 levels spelen.
Tegenvaller is dat het spel niet werkt onder PalmOS 4.0.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog
Bedieningsgemak: gemiddeld
Variatiemogelijkheden: hoog
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 1.3
Prijs: $10
Verkrijgbaar bij: Strout
Meer info: Strout

TetroBoom


TetroBoom is een bordspel, waarbij je steeds blokjes van 4 stenen op het bord moet plaatsen. Wanneer minimaal 4 stenen van dezelfde kleur elkaar raken, verdwijnen ze van het scherm. Er zijn ook bommetjes, waarmee eveneens stenen van het bord verdwijnen. Het doel is om zoveel mogelijk punten te halen, zonder dat het speelveld overvol raakt.
Dit is een leuke variant op het bekende Tetris-spel. Er zijn talloze andere varianten verkrijgbaar, o.a. TapOMania, Crazy Cube, 3D Blockout (3-dimensionaal), TapDown en ClickOMania.

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: laag
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld

Geteste versie: 1.7
Prijs: $ 7 (je kunt 15x probleemloos spelen)
Verkrijgbaar bij: Handango (alleen versie 1.6) en Tucows (alleen versie 1.6)
Meer info: CyberPrincess

Donkie Kung


Dit is de Palm-versie van het bekende Nintendo-spel uit 1982, een van de eerste platform-spellen.
Het vriendinnetje van hoofdpersoon Maryo is gevangen genomen door Donkie Kung. Maryo moet via de ladders steeds een niveau hoger klimmen, waarbij hij wordt gehinderd door rollende vaten die door de gorilla omlaag worden gegooid. Bovenaan het scherm moet Maryo via een hijskraan de sleutel zien te bemachtigen. Nadat hij dit 4x heeft gedaan kan hij zijn vriendinnetje bevrijden.
Ardiri heeft nog meer Nintendo-klassiekers beschikbaar gemaakt voor het Palm-platform, zoals Maryo Bros. Ook hebben ze de Gameboy-emulator Liberty ontwikkeld. Elders op onze website vind je een interview met Bas van de Sande, een van de programmeurs van Ardiri.com.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bedieningsgemak: gemiddeld
Variatiemogelijkheden: gemiddeld
Palm-sloopfactor: hoog (knopjes)
Nog-澭n-keertje-index: hoog

Geteste versie: 1.2.2
Prijs: geen
Verkrijgbaar bij: Niet meer verkrijgbaar, op verzoek van Nintendo
Meer info: Ardiri

PalmNums


PalmNums is een strategiespel, waarin je het opneemt tegen de Palm. Op een spelbord van 7 x 7 stenen kiezen de speler en de Palm om de beurt een steen uit de aangegeven rij of kolom. Het puntenaantal dat op de gekozen steen staat, wordt bij je totaalscore opgeteld. Je zou denken dat iedere speler steeds de steen met het hoogste aantal punten uitkiest, maar zo simpel is het niet: de steen die je kiest bepaalt namelijk uit welke rij of kolom je tegenstander bij de volgende beurt een keuze mag maken. En daar zou wel eens een steen tussen kunnen zitten met een veel hogere score! Het komt dus aan op strategie en vooruit denken.
Dit is een origineel cijferspel dat je heel wat hoofdbrekens kan kosten. Het enige minpunt is dat de Palm bij een hoge moeilijkheidsgraad nogal wat tijd nodig heeft om de meest briljante keuze te berekenen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: laag
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld

Geteste versie: 1.3c, inmiddels aanbeland bij versie 2.1, met verschillende bug-fixes
Prijs: $ 5
Verkrijgbaar bij: PalmGear, Handango en Tucows
Meer info: Emperor Studios

Yahdice


Om te voorkomen dat je reisgenoten gek van je worden, als je continu in je eentje met je Palm zit te spelen, is het altijd handig om een gezelschapsspel mee te nemen. Twister is nog niet beschikbaar voor de Palm, maar Yahtzee is hopelijk een goed alternatief.
Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers. Onderin het speelscherm bevinden zich de dobbelstenen, waarmee je maximaal drie keer mag gooien. Het spel geeft tijdens het dobbelen ook aan hoeveel punten je bij de nog openstaande opties kunt scoren.
Alternatieven zijn: YahtChallenge ($12) en Yatzee Game (freeware)

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: laag
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: gemiddeld

Geteste versie: 1.52, inmiddels versie 2.01 met verschillende kleine verbeteringen
Prijs: $ 0 (freeware)
Verkrijgbaar bij: PalmGear en Handango (alleen oude versie 1.10)
Meer info: niet beschikbaar

Billiard


Poolen op je Palm! Je ziet een bovenaanzicht van een tafel met ballen. De keu kun je makkelijk sturen om de juiste afstoot te bepalen. De stootkracht en het punt waar je de witte bal wilt raken zijn instelbaar, zodat zelfs effectballen mogelijk zijn.
Je kunt in je eentje of tegen je Palm spelen, of met een menselijke tegenstander, op dezelfde Palm of via infrarood.
Andere biljartspellen zijn Pool ($7,95) en PalmPool ($10,95).

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: gemiddeld
Palm-sloopfactor: gemiddeld (scherm)
Nog-澭n-keertje-index: laag

Geteste versie: 2.4, inmiddels is dit versie 4.1, die ook OS5 en Highres ondersteunt
Prijs: $ 22,95
Verkrijgbaar bij: PalmGear, Handango en Tucows
Meer info: Megasoft 2000

Ludigames


Een niet zo bekende manier om jezelf te vermaken is het Ludigames channel van AvantGo.
Op www.ludigames.com vind je verschillende games, o.a. adventure en humor. Nadat je je hebt aangemeld krijg je bij een hotsync het eerste deel van een adventure game op je Palm. Als je een episode uitgespeeld hebt, krijg je bij een volgende hotsync automatisch de volgende aflevering binnen.
De games bestaan uit tekst en een enkel plaatje. Je moet je inleven in de hoofdpersoon van het verhaal en door keuzes te maken kun je het verhaal sturen. Een foute keuze kan leiden tot de dood van jouw personage. Een beetje fantasie is wel nodig om deze games leuk te vinden.

Dit spel is alleen geschikt als je van plan bent om op je vakantieadres de AvantGo-channels regelmatig via je GSM te updaten. Let op, dat de inbelkosten zelfs binnen Europa gemakkelijk kunnen oplopen tot meer dan 2,50 NLG per minuut. Een update van je AvantGo-channels kost al gauw zo'n 10 minuten. Je kunt de kosten beperken door een lokaal inbelnummer te gebruiken (zie de pagina met vakantietips waarvan je de link onderaan deze pagina kunt vinden) of door een extra vakantie-account op AvantGo aan te maken.

Moeilijkheidsgraad: laag
Bedieningsgemak: hoog
Variatiemogelijkheden: gemiddeld
Palm-sloopfactor: laag
Nog-澭n-keertje-index: laag

Geteste versie: Brucilia Smith
Prijs: $ 0 (gratis)
Verkrijgbaar bij: Ludigames
Meer info: Ludigames
AvantGo channel toevoegen: Ludigames adventure

Tenslotte nog twee tips:

  • Als je tijdens je vakantie liever sportief bezig bent, kun je je Palm ook gebruiken als electronisch scoreblok. Er is bijvoorbeeld een scoreblok voor schietsporten, golf of bowlen. Verder zijn er programma's waarmee je de scores van dobbelspelletjes, kaartspelletjes en andere gezelschapsspelen kunt vastleggen, bijvoorbeeld Sums.
  • Zie voor meer vakantietips de pagina Op vakantie!

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android