Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Popcap spellen van Astraware

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 mei 2002


Bounce Out

Bounce Out

Bounce Out

Gem Drop

Gem Drop

Gem Drop

Noah's Ark

Noah's Ark

Noah's Ark

TacTic

TacTic

TacTic

Vorig jaar bracht Astraware een collectie Popcap-spelletjes op de markt, die enthousiast werd ontvangen. Vooral Bejeweled sloeg aan; de meeste Palm-gebruikers zullen het wel eens gezien of zelf gespeeld hebben. Ook in Nederland is het spel populair, gezien de eerste plaats die Bejeweled al wekenlang inneemt in de Palmclub Games Top 10. Net als alle andere spelletjes, waaronder Mummy Maze, Alchemy, Atomica en Seven Seas, is Bejeweled ideaal als je ergens moet wachten of even wilt ontspannen. Het maakt niet uit of je voor de hoogste score gaat en daarbij zo strategisch mogelijk te werk gaat, of dat je gewoon maar wat gedachteloos wilt spelen. De spellen zijn voor beide situaties geschikt.
Kortgeleden is er weer een nieuwe Popcap-collectie uitgebracht, bestaande uit vier spelletjes: Bounce Out, Gem Drop, Noah's Ark en TacTic. In dit review zullen ze worden besproken.

Bounce Out

Bounce Out is geÔnspireerd op Bejeweled. In plaats van horizontale en verticale rijen moeten er nu diagonale en verticale rijen gemaakt worden. Dat vraagt wat aanpassing in de manier van kijken, maar verder zijn de spelregels nauwelijks veranderd: je moet telkens twee knikkers van plaats verwisselen om te zorgen dat er rijen van drie of meer gelijke knikkers ontstaan. Als dat lukt, stuiteren de knikkers uit beeld en vallen de bovenliggende knikkers naar beneden. Nieuw zijn de zwarte knikkers die vanaf level 2 in beeld verschijnen. Deze kun je niet verplaatsen, waardoor het maken van rijtjes behoorlijk wordt belemmerd.
Je verdient extra punten als er rijen van vier of meer knikkers verdwijnen en/of als er door een kettingreactie nieuw ontstane rijen meteen wegvallen. Loop je vast, dan mag je ťťn keer de paniekknop gebruiken, zodat er een aantal knikkers omlaag vallen en er weer nieuwe combinaties mogelijk zijn.
Er is keuze uit drie soorten knikkers: effen gekleurde, een standaardmotief (zie het middelste plaatje) of sportmotieven (te zien op het rechter plaatje). Grafisch is Bounce Out echt de mooiste van de vier spellen die hier besproken worden: op het Palm-scherm zien de knikkers er erg realistisch uit. Verder kan de gebruiker de geluidsinstellingen wijzigen en kunnen een aantal grafische instellingen aangepast worden. Zo kun je aangeven hoe de knikkers uit beeld verdwijnen: al dan niet stuiterend. Het zal aan het spelplezier weinig veranderen, maar het is toch aardig dat de makers ook aan zulke kleine instellingen gedacht hebben.

Gem Drop

Ook Gem Drop is niet helemaal nieuw: liefhebbers van Tetris of Tapdown zullen hier wel raad mee weten. Het doel is om de vallende stenen zo te stapelen, dat drie of meer gelijke stenen elkaar raken. Ze hoeven dus niet in een rechte lijn te liggen. Lukt dat, dan verdwijnen ze met een explosie van het speelveld.
Er is keuze uit drie moeilijkheidsgraden en ook de geluidseffecten kunnen naar wens worden aangepast.
Meestal zijn er bij de Popcap-spellen trucs om je score extra te verhogen. Bij dit spel is dat ook het geval: het groeperen van witte stenen levert een tien keer zo hoge score op, en door de zwarte stenen handig te plaatsen kun je een groepje lastige dwarsliggers in een keer verwijderen. Tenslotte is er nog de mogelijkheid om een sandwich van twee verschillende soorten stenen te maken. Dit levert een zeven keer zo hoge score op dan wanneer je alleen groepjes van drie of meer gelijke stenen vormt. Als je er helemaal niet meer uitkomt, is er nog een verborgen truc: het tevoorschijn laten komen van een extra zwarte steen. Hoe dit werkt, zul je zelf moeten ontdekken in de meegeleverde handleiding.

Noah's Ark

Noah's Ark is een variant op Mahjongg, maar dan eendimensionaal. Je moet steeds twee gelijke plaatjes "wegtikken". Hier ligt ook de link met de ark van Noach: dieren kunnen natuurlijk alleen met z'n tweeŽn met de ark mee. Voor het gemak is het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes maar achterwege gelaten.
Bij het wegtikken van dieren gelden een aantal regels: de plaatjes moeten naast elkaar liggen, door een rechte lijn met elkaar in verbinding staan of met een lijn die maximaal twee rechte hoeken bevat. Ook mogen er geen plaatjes van andere dieren in de weg liggen.
Je bent gebonden aan een tijdslimiet, want terwijl je speelt stijgt het water op de achtergrond in rap tempo! Telkens wanneer je het speelveld op tijd hebt leeggemaakt ga je een level omhoog en krijg je weer een nieuw speelveld waarin het waterniveau nog sneller stijgt dan voorheen. Het spel is afgelopen als het niet meer lukt om het speelveld tijdig leeg te maken.
Er zijn verschillende geluidsopties, daarnaast kun je kiezen voor drie moeilijkheidsgraden. Blijkbaar verwacht Astraware dat dit spel nogal verslavend werkt, want het is het enige spel waarbij je een klokje en de batterij-status tijdens het spelen op het scherm kunt laten zien.
Ook bij dit spel zijn er extra punten te verzamelen. Wanneer je meerdere duo's van hetzelfde dier achterelkaar wegtikt krijg je extra punten. Lukt dit vijf keer, dan krijg je zelfs een tijdsbonus waardoor het waterpeil weer omlaag gaat. De tijdsbonus zal vooral in de hoogste levels van pas komen, wanneer het water zeer snel stijgt.

TacTic

Zoals de naam al doet vermoeden is TacTic een variant op tic-tac-toe, oftewel boter-kaas-en-eieren. Je speelt tegen de Palm waarbij je om de beurt een X of O in het speelveld mag plaatsen. Het is niet de bedoeling om als eerste een rij vol te maken, maar het gaat om het maken van zoveel mogelijk rijen van 3, 4 of 5 tekens lang. Dat levert respectievelijk 2, 5 en 10 punten op. De rijen mogen horizontaal, verticaal of diagonaal worden gemaakt. Winnaar is degene met het hoogste aantal punten. Om te voorkomen dat de beginnende speler een voorsprong heeft, zijn drie velden zwartgemaakt.
Er zijn drie moeilijkheidsgraden. Indien gewenst kun je aangeven dat je altijd met de X of de O wilt spelen. Maak je geen keuze, dan kiest de Palm automatisch met welk teken je speelt. Geluidsinstellingen en grafische effecten (het trillen van de hersenen wanneer de Palm "nadenkt") zijn ook instelbaar.

Tot slot

De Popcap-spellen borduren voort op eerdere successen. De regels, het uiterlijk of het verhaal achter het spel zijn steeds anders, maar of je nu met dieren, atomen of zeeschepen te maken hebt, de succesformule blijft hetzelfde. Het zijn spelletjes met simpele spelregels, die je makkelijk even oppakt en net zo makkelijk weer weglegt. Hoewel... bij sommige spelletjes dreigt na een paar keer spelen de verslaving toe te slaan. Dat is vooral het geval als er handige trucs zijn, waarmee je extra punten kunt verdienen, zoals bij Noah's Ark. Zelf vond ik overigens Bounce Out het leukste spel en TacTic het minst leuke.
Zoals bij alle Popcap-spellen mag je eerst uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat. Na tien keer spelen treedt er een vertraging in werking bij het opstarten van het spel, waardoor je toch wel ernstig moet gaan overwegen om het spel aan te schaffen.

Gegevens

Verder lezen

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android