Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: PalmPak Games Card voor de Palm m125 m500 m505

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2001


9Ball

Px Blackjack

Bubblet

Chroma

Klondike

Simcity

Vegas Slots

Zap!2016

Met de introductie van de m500/m505 heeft Palm meteen een aantal geheugenkaartjes met kant-en-klare toepassingen op de markt gebracht. Het gaat daarbij om populaire toepassingen die normaal gesproken nogal wat geheugenruimte in beslag nemen, zoals een woordenboek, reisgidsen van diverse wereldsteden, een backupkaart en een collectie spelletjes. Dat laatste product, de PalmPak Games Card, zal hier worden besproken.

Net als bij de andere geheugenkaartjes schuif je de Games Card in de SD/MMC-sleuf van de Palm en kun je meteen het gewenste programma opstarten. In de launcher verschijnt een nieuwe categorie Games met daarin tien spelletjes:

 • 9-Ball
 • Bubblet
 • Chroma Games
  • schaken
  • dammen
  • backgammon
 • Klondike
 • Px Blackjack
 • SimCity
 • Vegas Slots
 • ZAP!2016

De Palm Games Card kan alleen worden gebruikt in de Palm m125/m500/m505. Om te voorkomen dat bezitters van andere modellen niets aan dit review hebben, zal elk spelletje apart worden besproken, waarbij ook zal worden geprobeerd leukere, betere of goedkopere alternatieven aan te geven. De keuze van Palm is immers ook niet helemaal willekeurig: ze zullen minder snel kiezen voor een spelletje dat is ontwikkeld door een hobbyist, terwijl er op zolder genoeg mooie dingen worden ontwikkeld.

9-Ball

Landware is vooral bekend van het GoType! toetsenbord, maar maakt ook software, zoals het hierna besproken 9-Ball en de fantastische Wat-&-Hoe-gids voor de Palm, Smalltalk.
9-Ball is een flipperkastspel voor één tot vier spelers. Het aantal opties dat kan worden ingesteld is behoorlijk groot. Naast gangbare opties als het aantal ballen, snelheid van de ballen, zwaartekracht en wrijving, zijn zelfs instellingen voor bump en tilt mogelijk. Doel van het spel is om de ballen in de richting van de genummerde doelen te schieten. Dat kan in willekeurige volgorde, of in oplopende volgorde in de spelvorm Pool Shark.
Helaas zijn er weinig andere flipperkastspelletjes voor het Palm-platform. Een aanrader is het driedimensionale Pinballz, een afrader is Dragon Hunter Pinball

Bubblet

Bubblet is een bekend spel: het speelbord is gevuld met gekleurde knikkers die je kunt wegklikken wanneer twee of meer gelijkgekleurde knikkers elkaar raken. De erboven gelegen knikkers vallen dan naar beneden. Het doel is om het speelbord zo leeg mogelijk te maken.
Een aardige optie is de gastspeler-modus, waarmee je iemand anders kunt laten spelen, zonder dat de statistieken worden beïnvloed. Er zijn vier speelstijlen: standard, megashift, shifter en continuous. Bij de twee shift-stijlen schuiven de knikkers steeds zover mogelijk naar rechts op, wat het spel iets spannender maakt.
Een alternatief is HMaki (freeware!), Clickomania en Storm. Varianten zijn TapDown en TapOMania. Het spelletje Joggle lijkt op het eerste gezicht op Bubblet, maar heeft spelregels die meer lijken op Atomica

Chroma

Chroma bevat drie klassiekers: schaken, dammen en backgammon. Het startscherm, met een sfeervolle foto van een schaakbord, belooft veel maar het spelbord zelf ziet er redelijk basaal uit. Wel zijn er een aantal opties: bij dammen en schaken kun je de moeilijkheidsgraad instellen (1 t/m 5) en je kunt met z'n tweeën spelen, in je eentje tegen de computer spelen, of het spel helemaal automatisch door de Palm laten spelen. Die laatste optie zou handig zijn om een nieuw spel beter te leren kennen, maar de animatie gaat zo snel dat je nauwelijks kunt zien wat er gebeurt, laat staan dat je tijd hebt om erover na te denken. Een handige optie is Board Setup waarbij je de damstenen of schaakstukken naar elke gewenste positie op het bord kunt slepen. Handig als je een partij wilt naspelen, of wanneer je een eenmaal onderbroken partij vanaf een bepaalde situatie wilt voorzetten.
Het spelbord van backgammon is moeilijk zichtbaar, vooral voor de speler die met de donkere stenen speelt. Daarnaast weet ik niet of het aan mijn Palm lag, maar het spel crashte een aantal keren tijdens het spelen.
Voorzover bekend is er één andere spelbundel met backgammon, dammen en schaken: het Entertainment Pack van Pocket Express, met nog acht andere spellen waaronder Tetris en BlackJack. Er is een ruim aanbod van spellen op het gebied van backgammon, dammen en schaken

Klondike

Dankzij Microsoft is Klondike (of Solitaire) misschien wel 's werelds meest gespeelde kaartspel. Sterk punt van deze uitvoering is het grote aantal opties. Zo kun je kaarten automatisch laten omdraaien, kiezen tussen slepen of aantikken van kaarten, laten bijhouden hoeveel geld je hebt gewonnen of verloren en er is een zeer ruime keuze in vormgeving en kleur van de speelkaarten en achtergrondkleuren.
Ook een pluspunt: je kunt het speelvlak naar eigen inzicht inrichten. De stapel kaarten kan linksboven, rechtsboven, linksonder of rechtsonder in beeld worden geplaatst. Hiermee is Klondike ook berekend op linkshandigen.
Alternatieven zijn onder andere: AcidSolitaire (mooie achtergrondbeelden) CardClub Freecell (met zeven spelvarianten) en CSolitaire (freeware). 

Px BlackJack

Pocket Express BlackJack is het enige spel op de Games Card, dat niet in kleur is uitgevoerd. Harten- en ruitenkaarten worden in wit getoond. Het spel heeft een aantal opties: de animatiesnelheid kan op 3 niveaus (langzaam, normaal, snel) worden ingesteld, de score van de speler kan wel of niet worden getoond, het aantal stapels kaarten (1 t/m 8) kan varieren, evenals de deck penetration (60, 75 of 80%). Daarnaast is er nog de mogelijkheid om Dealer hits on soft 17 aan te vinken. Een kenner zal meteen weten wat hier wordt bedoeld. Per keer kun je aangeven hoeveel je wilt inzetten: 5, 25, 50, 100, 500, 1000 of 5000 dollar. Px Blackjack is momenteel niet meer los verkrijgbaar, een nieuwe versie wordt wel verwacht.
Alternatieven zijn: BlackJack World Championship, Vegas Blackjack en voor de eenlingen: BlackJack Solitaire

SimCity

Dit is een spel dat de meeste mensen wel zullen kennen: je begint met 20.000 dollar en een braakliggend stuk grond en bouwt daar gaandeweg een stad op. Woonwijken, politiebureaus, straten en spoorlijnen, alles kan naar eigen inzicht worden aangelegd. Tenminste, zolang er voldoende geld in kas is, de burgers tevreden zijn en er genoeg belastinggeld binnenstroomt. Je kunt een spel tussentijds opslaan, zodat je aan meerdere steden tegelijkertijd kunt bouwen. Bij aanvang van elk spel kun je kiezen voor een van de drie moeilijkheidsniveaus: gemakkelijk, gemiddeld of moeilijk. Het scherm van de Palm is eigenlijk wat klein om goed overzicht te kunnen houden. Een kloon van SimCity is Pocket City (freeware). Hou je meer van avonturen in de ruimte, probeer dan eens SpaceTrader of Miner 2149. Zelf vind ik het Sims-achtige spel Bebop het leukst, waarbij je de inwoners van een huis tevreden en in leven moet zien te houden. 

Vegas Slots

Vegas Slots is een fruitmachine: je werpt geld in de automaat en vervolgens is het een kwestie van op een knop drukken en afwachten tot er een goede combinatie voorbijkomt. Behendigheid of intelligentie komt er niet bij kijken; een middagje vissen is spannender.
Aan het begin van het spel krijg je 100 dollar. Je kiest zelf hoeveel geld je in de automaat gooit (1, 5, 10 of 20 dollar) en hoeveel muntjes je per keer inzet (1, 2 of 3). Hoe meer muntjes je inzet, des te meer punten kun je verdienen, maar je bent ook sneller door je geld heen.
De animaties en geluidseffecten zijn realistisch. Maar het spel was spannender geweest als het spel meer opties had, bijvoorbeeld het vasthouden van één van de reels.
Andere fruitmachines zijn Fruity Fruit, Pocket Slots en Traditional Pub Slot Machine

ZAP!2016

Ook dit is een bekend spel. Doel van ZAP!2016 is om zoveel mogelijk buitenaardse wezens neer te schieten. Dat lijkt gemakkelijker dan het is, want de wezens schieten terug en je hebt maar een beperkt aantal levens. Om het nog moeilijker te maken, wacht aan het eind van elk level een baas die alles in het werk stelt om de doorgang naar het volgende level te voorkomen. Onderweg kom je nieuwe wapens tegen, die je kunt oppakken om je beter te kunnen verdedigen. Na elk level heb je de mogelijkheid om te saven zodat je niet steeds overnieuw hoeft te beginnen.
De graphics zijn mooi, maar nemen ook behoorlijk wat geheugenruimte in beslag. Eventueel kun je een deel van de achtergrondgraphics uitschakelen. Geluid, snelheid, automatisch schieten en het automatisch inschakelen van een beschermend schild zijn allemaal instelbaar. Er zijn twee kleurenversies van dit spel: ZAP!2000 en ZAP!2016. De laatste heeft 16-bit kleur, en maakt daarmee optimaal gebruik van de grafische mogelijkheden van de Palm-modellen die dit ondersteunen.
Vergelijkbare spellen zijn ZANAC, Galaxy, BiPlane Ace en Sinistar.

Hieronder een overzicht van alle spelletjes en hun kenmerken:

Spel

Omvang

Leverancier

Meer info

Download

Versie op
GamesCard

Nieuwste
versie

Prijs los¹

9-Ball 139kb Landware klik hier klik hier 1.0.2 1.0.3 USD 14,95
Bubblet 37kb Oopdreams klik hier klik hier 1.6.5 1.8.0 USD 12,00
Chroma 120kb Whitehorse Games klik hier klik hier 1.2 1.4 USD 19,95
Klondike 106kb Electron Hut klik hier klik hier 1.5 2.0 USD 11,95
Px BlackJack 100kb Pocket Express klik hier klik hier 1.0 --- ---
Simcity 280kb Atelier Software klik hier n.v.t. 1.6 1.6 USD 29,95
Vegas Slots 134kb Electron Hut klik hier klik hier 1.1 2.01 USD 11,95
Zap!2016 750kb Astraware klik hier klik hier 1.45 1.6 USD 14,95
¹de prijs van de Games Card zelf is USD 29,95 (€ 33 op peildatum 26 oktober 2001)

Geheugenruimte


De programma's staan op het kaartje, maar dat betekent niet dat je genoeg hebt aan de geheugenruimte op het kaartje zelf. Op de verpakking van de GamesCard staat dat je minimaal 500kb RAM vrij moet hebben. Voor een spel als Zap!2016 mag dat gerust 700kb zijn.

Samenstelling


De keuze van de samenstellers is gevarieerd maar niet erg gewaagd: SimCity en Zap!2016 zijn gedoodverfde favorieten, verder zijn uit verschillende categorieën (bord, kaart, casino) spelletjes gekozen die redelijk bekend zijn en die de meeste mensen leuk zullen vinden. Zo wordt Klondike meegeleverd, niet het meest verrassende en vernieuwende spelletje, maar wel eentje waar je niet snel op uitgekeken raakt. Een spelletjescollectie moet altijd voor elk wat wils bieden. Hou je van casino-spellen, dan kom je met de Games Card maar half aan je trekken, hou je van actiespellen dan moet je met Zap!2016 tevreden zijn. Er zitten altijd wel één of twee spelletjes bij, die je vrijwel nooit speelt. Voor mij zijn dat Chroma en BlackJack, simpelweg omdat ik nooit verder ben gekomen dan een potje dammen en andere spelletjes gewoon leuker vindt.

Documentatie


Omdat de software op een los kaartje staat, biedt dat ontwikkelaars de mogelijkheid om uitgebreide documentatie mee te leveren. Ruimte speelt immers toch geen rol. Klondike heeft dat erg netjes en uitgebreid gedaan, via een handige index met hyperlinks. De meeste andere programma’s leveren één lange tekstfile mee, zoals bijvoorbeeld BlackJack waar in 13 pagina’s de spelregels worden uitgelegd.

Bekende problemen


Overal gaat wel eens iets mis. Zo ook bij de Games Card, waar zich problemen kunnen voordoen bij drie spelletjes:
 • Zap!2016 heeft last van een geheugenprobleem: telkens wanneer het spel wordt opgestart en afgesloten, wordt een stuk geheugen van 104 tot 200kb geblokkeerd. Het geblokkeerde geheugen komt weer vrij na een zachte reset. Gebruikers kunnen ook een nieuwe versie van het spel downloaden op de website van Astraware. Dit programma werkt alleen als er een Games Card in de Palm aanwezig is.
 • Vegas Slots en Klondike: hier is er een probleem met het welkomstscherm, dat wordt getoond wanneer je het spel opstart. Na 30 dagen gebruik is er een kans dat beide spelletjes niet meer kunnen worden opgestart. Je kunt dit voorkomen door het vinkje op het welkomstscherm te verwijderen, waardoor dit scherm voortaan niet meer getoond zal worden.

Conclusie


Is de Games Card een aanrader om te kopen? Dat ligt er natuurlijk aan of de collectie je aanspreekt en of er voldoende spelletjes op staan die al van plan was te kopen. Zou je alle spelletjes los kopen, dan ben je USD 115,70 kwijt, omgerekend € 141 (peildatum 26 oktober 2001). Met een prijs van USD 29,95 (€ 33,50) lijkt de Games Card dan een goede koop, maar pas op dat je in Nederland flink wat meer kan betalen! In Nederlandse winkels kost de kaart maar liefst twee keer zoveel, en soms nog iets meer.Inmiddels is de prijs gedaald naar wat acceptabelere bedragen
Persoonlijk zou ik liever zelf een MMC-kaart kopen en daarop mijn favoriete spelletjescollectie samenstellen. Dat is met het ruime aanbod aan games voor het Palm-platform makkelijk te doen. Voordeel van de Games Card is wel, dat je de spelletjes alleen in je Palm laadt op het moment dat je wilt spelen.

Verbeterbaar

 • Voor sommige spelletjes is redelijk veel vrije geheugenruimte in RAM nodig
 • De keuze van spelletjes is niet echt vernieuwend of spectaculair

Pluspunten

 • Gevarieerde verzameling spelletjes, heeft iedereen wat te bieden
 • Het beperkte RAM-geheugen van de Palm wordt niet in beslag genomen door spelletjes, die je maar zelden speelt

Gegevens van de Games Card

 • Producent: Palm Inc
 • Adviesprijs van Palm: € 33,50 op peildatum 26 oktober 2001 (USD 29,95)
 • Geschikt voor: Palm m125, m500 en m505
 • Meer info: op de website van Palm
 • Te koop bij: o.a. PDAshop (EUR 50) en Inmac (EUR 34,51), alletwee inclusief BTW en verzendkosten

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in de Palmclub Reviews over:

Meer spelletjes op je geheugenkaart zetten?

Lees in het review van de Palm Backup Card wat je moet doen om je eigen spelletjes naar de Games Card te verplaatsen.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android