Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Breakout 1.1, de hi res versie van Ababall

Door Ivo Kampshof Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 januari 2003


Het Spel

Het openingsscherm

Highscore

Breakout in HighRes+

Veel mensen zullen het spel Ababall al kennen. Van dit spel is nu ook een hi-res versie gemaakt: Breakout. Het spel is uitgebracht door Kickoo, hetzelfde bedrijf dat Ababall maakte, maar het later verkocht aan Iambic. Na de verkoop van Ababall is er begonnen aan deze versie.

Installatie

Om dit spel te kunnen spelen heb je een Palm nodig met een schermresolutie van 320 x 320 pixels, een 65.000 kleuren beeldscherm en 755Kb vrij geheugen. Op het moment van het review betekent dit dat alleen bezitters van een Sony Clié en een Tungsten|T (voorlopig) het spel kunnen spelen.
De installatie op mijn Sony Clié NR-70V verliep vlekkeloos; het Hotsyncen van een enkel bestand is voldoende om te kunnen spelen.
In de sharewareversie kunnen alleen de eerste twee levels wordt gespeeld. Om de totale 36 levels te kunnen spelen moet het spel geregistreerd worden.

Breakout = Ababall?

Het doel van Breakout is niet veranderd sinds het uitkomen van Ababall: probeer alle stenen te vernietigen om zo het volgende level te halen. De opzet klinkt simpel, maar hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. Het spel wordt gespeeld door een bal weg te kaatsen met een verplaatsbaar platform onderin het scherm. Raakt deze bal vervolgens een steen bovenin het veld, dan zal deze verdwijnen. Tijdens het spelen en het weghalen van de stenen, valt er af en toe ook een "hulpmiddel" naar beneden. Deze hulpmiddelen kunnen weer gebruikt worden om verder te komen in het spel. Een aantal van de hulpmiddelen zullen verder in het review beschreven worden.

De overstap van Ababall naar Kickoo's Breakout is een grote. Er is behoorlijk wat veranderd, zowel grafisch als qua snelheid. De bewegingen worden getoond met 50 frames per seconde, geen slechte score!
Zoals eerder vermeld draait Breakout alleen op handhelds met een hoge resolutiescherm van 320x320 pixels. Bezitters van de Sony Clié NR-70V, NX-70V en de net gelanceerde NZ90 kunnen daarnaast ook kiezen voor de 320x480 resolutie. Als Breakout in deze resolutie wordt gespeeld, wordt het Virtual Graffiti-deel een integraal onderdeel van het spel (zie screenshot). Breakout is geoptimaliseerd voor OS5, de steentjes, achtergronden en andere afbeeldingen in het spel zijn dan nog gedetailleerder.
Het platform om de bal op te vangen en weer weg te sturen is op meerdere manieren te bedienen. Een methode is om met de stylus over het Graffiti-invoerveld naar links of rechts te bewegen, maar het is ook mogelijk om het platform met de Jog-dial van de Sony of de D-Pad van de Tungsten|T te bedienen.
Breakout kent een aantal instelmogelijkheden: je kunt instellen of de Jog Dial en/of de hardware-knoppen in- of uitgeschakeld moeten zijn en hoe hard de geluidseffecten moeten klinken. De geluidseffecten mogen er trouwens zijn in v1.1. Breakout maakt gebruik van enhanced sound. Geen lelijke piepjes meer, maar echt gesproken tekst ('Get ready') en uitgebreide geluidseffecten. Een hele vooruitgang dus! Luister naar het .mp3-bestand om een idee te krijgen van hoe een spel hoort te klinken.

De hulpmiddelen

Zoals al eerder vermeld zijn er in het spel enkele hulpmiddelen om het balletje in het spel te houden. Bij elke powerup die wordt gepakt worden er ook 100 punten bij de score opgeteld. Sommige hulpmiddelen kunnen in combinatie met elkaar gebruikt worden, andere worden beëindigd als er een nieuw hulpmiddel wordt gepakt.

Er zijn ook verschillende valkuilen in het spel, die de bal hinderen en de richting ervan veranderen, of bijvoorbeeld het steentje met dezelfde kleur weghalen. Zijn er geen stenen meer over, dan vallen ze je aan. Wordt je gepakt, dan kost dat een speelbal.

De stenen

  Gekleurde stenen: worden vernietigd door ze één keer te raken

  Grijze stenen: worden vernietigd door ze twee keer te raken

  Zwarte stenen: kunnen met een normale bal niet vernietigd worden

Speciale stenen

  Dynamiet: als de bal deze raakt, worden alle stenen hier omheen vernietigd, ook de zwarte  

  Multibal: mocht de bal deze raken, dan wordt er een of meerdere extra ballen in het spel gebracht

  Hergroepering: alle omliggende stenen worden hersteld

  Transformatie: de bal wordt naar een andere plek verplaatst

Power-ups

  Langzame bal: verlaagt de snelheid van de bal

  Snelle bal: verhoogt de snelheid van de bal

  500 punten: 500 punten worden aan de score toegevoegd

Power-ups met tijdslimiet

  Groot platform: maakt het platform breder 

  Klein platform: maakt het platform smaller 

  Schiet platform: maakt van het platform een machinegeweer Op de vuurknop drukken vuurt een kogel af waarmee je stenen weg kunt schieten.  

  Vuurbal: deze bal maakt veel meer stenen tegelijk kapot dan één bal, daarmaast verdwijnen ook de zwarte en de speciale stenen.

Overige power-ups

  Magnetisch platform: maakt het platform magnetisch. Gedurende vijf seconden zal de bal aan het platform blijven plakken, om hem zo makkelijker te kunnen positioneren.  

  "Reverse" platform: verandert de stuurrichting. Als je het platform naar links beweegt wordt een beweging naar rechts uitgevoerd en vice versa. 

  Multibal: maakt van één bal drie ballen. Er is een maximum van drie ballen per spel: twee multibal hulpmiddelen kunnen dus niet voor zes ballen zorgen.  

  Verrassing: bij dit hulpmiddel wordt er een selectie gemaakt uit één van de andere hulpmiddelen.  

  Sudden death: als deze opgevangen wordt, verlies je één leven.  

  Extra leven: één bal extra voor het spel. Links in het scherm wordt door middel van een aantal oranje stenen het aantal ballen weergegeven. Er kunnen vijf ballen getoond worden, maar je kunt maar liefst negen extra levens verdienen.  

  Einde level: met dit hulpmiddel kun je in één keer naar een volgend level.

Hall of Fame

Zodra er wordt begonnen met een nieuw spel, worden er drie ballen gegeven. Gedurende het spel zijn er continu mogelijkheden om er extra ballen bij te krijgen, bijvoorbeeld door de ballen die verstopt zijn onder sommige stenen (gemiddeld één per level) te pakken. Zodra alle ballen verspeeld zijn is het spel afgelopen. Er bestaat dan nog wel een mogelijkheid om door te gaan in het level waar je gebleven was, door middel van een continuefunctie. Met deze continue functie kan tot drie keer toe het spel worden verder gespeeld waar het was geeindigd. Gebruik je echter zo'n continue, dan vervallen de gescoorde punten.
Het uiteindelijk behaalde puntentotaal wordt alleen opgeslagen als het een highscore is. Heb je eenmaal een highscore behaald, en is deze boven de 10000 punten, dan kan deze worden geregistreerd in de Hall of Fame op de website van Kickoo. Hier worden de highscores van spelers over de hele wereld in bijgehouden.

Conclusie

Breakout is grafisch erg mooi vormgegeven en is een verslavend spel om te spelen. Ook andere reviewers die dit spel gespeeld hebben delen deze mening. Breakout loopt grafisch gezien ver voor op de meeste andere spelletjes, en ook geluidstechnisch heeft Kickoo de zaken goed voor elkaar. De demo met de eerste twee levels is gratis. Lijkt het je leuk, dan zeker proberen!

Verbeterbaar

 • lastig om alle 36 levels uit te spelen
 • momenteel alleen nog geschikt voor de Sony Clié-modellen en Palm Tungsten-T
 • veel geheugenruimte nodig (755KB)

Pluspunten

 • grafisch zeer mooi én driedimensionaal vormgegeven
 • verslavend
 • afwisselende levels
 • Hall Of Fame via internet

Gegevens over Breakout

 • Producent: Kickoo
 • Geschikt: voor PalmOS handhelds met een 320x320 pixels Highres kleurenscherm
 • Prijs: $ 12,50
 • Onder andere verkrijgbaar bij: PalmGear
 • Steun de Palmclub en koop Kickoo's Breakout via deze link

Meer reviews

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android