Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Fireviewer

Door Robert Wiggers Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 november 2002


Video van een wapperende Amerikaanse vlag. Je krijgt het contextmenu in beeld door tijdens het afspelen kort op het scherm te tikken

Een kleurenfoto in Fireviewer

Je kunt ook plattegronden meenemen, waarop je kunt inzoomen. Ook bij foto's kun je trouwens in- en uitzoomen

Het startscherm van Fireviewer. Hier zie je de aanwezige foto- en videobestanden

Voorbeeld van een foto in grijstinten

Menu-opties

Instellingen van Fireviewer

Eigenschappen van een foto

De laatste tijd is het - vooral op de Palmclub-forums - goed te merken dat er groeiende belangstelling is voor het multimediale gedeelte van het PalmOS. Er worden steeds meer vragen over gesteld. Ook tijdens de onlangs gehouden Palmclub-bijeenkomst wilde iedereen de "Bond"-trailer op de Tungsten zien. Het zag er indrukwekkend uit en dat is nog maar zacht uitgedrukt.
Maar met de huidige techniek van PalmOS 4.x is het ook al mogelijk om korte .mov en .avi bestanden af te spelen. Deze review gaat over één van deze programma's: Fireviewer. In drie andere reviews komen de mogelijkheden van TealMovie, GMovie (de videosoftware van de Sony Clié) en Kinoma (binnenkort) aan bod.

Installatie

Het downloaden van de programma's gaat erg soepel vanaf de site van Firepad. De Palm-versie is zonder enige melding binnen te halen maar bij het binnenhalen van de shareware-versie van de complete suite kreeg ik herhaaldelijk de melding dat er toch geregistreerd dient te worden. Ook tijdens het gebruik van Fireviewer op je pda krijg je herhaaldelijk te lezen dat je registreren moet. Tijdens de installatie word je tevens gevraagd om een default-locatie van je images aan te geven. Ik heb standaard "My Pictures" aangegeven. Hier komen na de installatie ook drie gratis voorbeeldfoto's in te staan en een voorbeeld-video (avi-bestand) met een wapperende Amerikaanse vlag.

Mogelijkheden

Ik heb gebruik gemaakt van de shareware-versie van Fireviewer, die te vinden is op www.firepad.com. Je kunt de shareware-versie dertig dagen uitproberen. Naast de beperkte gebruiksduur zijn er geen andere beperkingen. Je kunt zoveel foto's en filmbestanden binnenhalen en bekijken als je wilt. Wil je het programma ongelimiteerd gebruiken, dan zul je je vanzelfsprekend moeten registreren. De kosten hiervan zijn voor zowel de Windows- als de Mac-versie een kleine 30 dollar, wat ik eerlijk gezegd toch wel redelijk prijzig vind.
De binnengehaalde software bestaat uit de complete suite en een converter voor zowel de images, videobestanden en HTML-pagina's. Ja, je leest het goed: je kunt een complete pagina, inclusief afbeeldingen op je pda in Fireviewer binnenhalen, bekijken en updaten. Hier kom ik later op terug.
De mogelijkheden van Fireviewer kun je opsplitsen in drie gedeeltes, die ik allemaal zal bespreken in deze review. Het gaat om de volgende modules:
  • Fireviewer for images
  • Fireviewer for video (.mov & .avi)
  • Fireviewer for HTML

De Windows-converter

Bij het downloaden krijg je een simpel zip-bestandje binnen, waarin je het exe-bestand van de coverter aantreft. Wanneer je voor de eerste keer opstart wordt alles automatisch geïnstalleerd en in het opstartmenu geplaatst. Bij het voor de eerste keer opstarten van de converter moet je aangeven wat de lokatie en het formaat van de foto's moet zijn, en hoe je ze in je pda wilt hebben.
Voordat je aan de gang gaat met het uploaden en converteren van foto's naar je palm, is het aan te raden om het readme-bestand dat in het zip-bestand zit, door te lezen. Indien je dit niet doet, zoals ik in het begin, is het lastig te achterhalen wat je precies moet doen, bijvoorbeeld hoe je images opnieuw moet opslaan. Het dus aan te raden om de documentatie goed door te lezen.

Fireviewer for images

Foto's bekijken op je Palm is niet iets nieuws. Meerdere programma's hebben die mogelijkheid, maar Fireviewer gaat er naar mijn mening iets beter mee om. Het in- en uitzoomen van foto's gaat erg simpel en makkelijker dan in andere programma's. Het grote voordeel is dat Fireviewer gebruik maakt van het gehele scherm. Je hebt dus geen irritante menubalken of opties in je scherm staan, je ziet de complete foto. Het contextmenu kun je zichtbaar maken door de stylus enige tijd op het scherm te drukken. Er komt dan een popup tevoorschijn met de volgende opties:

  • Zoom Out (foto zo bewerken dat de foto in zijn geheel te zien in)
  • Details (details weergeven, zoals lengte, breedte, type beeld, compressie en categorie)
  • Note (het is mogelijk een kleine notitie aan de image toe te voegen
  • Beam (verzenden naar een andere PDA, Fireviewer niet vereist)
  • Bookmark (deze link bookmarken)
  • Delete... (verwijderen van de foto van je palm)
  • Home (terug naar de lijst met bestanden)
De foto's haal je binnen in de converter op je pc. Je kunt ze qua formaat nog bewerken. Het handige hieraan is dat de converter aangeeft wat het verschil is tussen de Palm-versie en de versie op de PC. Zo kun je dus direkt zien of er gescrolld moet worden op de Palm. Vind je dit irritant, dan kun je het formaat nog wijzigen.

Fireviewer houdt rekening met de verhoudingen tussen lengte en breedte van de foto. Dit kun je voorkomen door de foto te forceren naar het schermformaat van de Palm. Nadeel hierbij kan zijn dat de verhoudingen niet meer kloppen en dat je dus vervormde afbeeldingen krijgt. Met kaarten en routebeschrijvingen is dit lastig. Personen komen ook niet al te florissant naar voren als ze niet in de juiste verhouding staan.

Fireviewer for video

Het bekijken van video's op je Palm is nog niet eerder op deze website aan bod geweest. Er wordt wel eens de indruk gewekt alsof het moeilijk voor elkaar te krijgen is, maar dat valt erg mee. Met Fireviewer kun je videobestanden in het geheugen of op een geheugenkaartje opslaan en afspelen, zelfs als ze een omvang hebben van 5 MB of meer. Fireviewer kan de video's rechtstreeks afspelen vanaf het SD/MMC-kaartje, je hoeft dus niet eerst ruimte te maken in RAM.

Ik heb de video van de Amerikaanse vlag verlengd totdat het een bestand was van een kleine 5 MB en dit werd zonder enige moeite afgespeeld. Het gebruik maken van de menu-opties tijdens het afspelen gaat ook zonder hapering.
Maar een Palm is niet echt bedoeld om video's te vertonen: het beeld is redelijk te bekijken, maar het is niet perfect helder en vloeiend zoals op een grotere en snellere desktopcomputer. De bestandjes worden met 25 frames per seconde afgespeeld.
Tijdens het bekijken van een video heb je naast de menu-opties van de images, ook nog een Play-, Pause-, Restart- en Back-optie. Tevens is er in het gehele programma een Home-functie. Deze functie brengt je terug naar de lijst met bestanden. Naar mijn mening is daardoor de Back-functie enigzins overbodig. Ook deze opties krijg je tevoorschijn door op het scherm te tikken tijdens de voorstelling. In de bestandenlijst kun je details over de video opvragen door enige tijd met de stylus op de bestandsnaam te drukken en de optie Details te kiezen.
Volgens mij moet het ook mogelijk zijn om met de Margi Presenter-To-Go (de adapter die Henk Dinkelaar op de bijeenkomst gebruikte) filmpjes te vertonen via een beamer.

Fireviewer for HTML

Fireviewer heeft als laatste de mogelijkheid om complete HTML-bestanden te kijken op je Palm. Dit heb ik helaas niet kunnen proberen omdat bleek dat er toch nog een tweede beperking in de shareware-versie zit. Met de ongeregistreerde versie kun je alleen korte video-bestanden en images bekijken.

Volgens de documentatie kun je de URL van een webpagina opgeven in de converter en deze met een HotSync op de Palm zetten. Het is mogelijk om de pagina te updaten door in te bellen. De functie lijkt dus enigszins vergelijkbaar met programma's als iSilo, MobiPocket en AvantGo. Fireviewer brengt voor bedrijven ook FirePublisher Enterprise Server op de markt, een programma waarmee medewerkers toegang kunnen krijgen tot een intranet. Zo kunnen onderhoudsmonteurs bijvoorbeeld een filmpje van
het intranet ophalen, waarin een bepaalde reparatie wordt gedemonstreerd.

Gebruik

Het gebruik van het gehele programma, zowel op de pc als op de Palm, is erg goed te doen. Je moet natuurlijk even weten hoe je bestanden binnen kan halen en hoe je ze om moet zetten naar een bruikbaar bestand (.mov of .avi), maar dan gaat het allemaal probleemloos.
Het enige nadeel dat ik gevonden heb is dat het niet mogelijk is om bestanden te bewerken, zoals je bijvoorbeeld op de pc kunt doen in Paint, Photo Editor of Paintshop Pro. Ook voor video's is dit niet mogelijk.
De mogelijkheid om Fireviewer vanaf mijn SD-kaartje op te starten heb ik niet goed kunnen uitproberen. Dit vanwege het feit dat mij niet gelukt is alles fatsoenlijk in de map Sd/Palm/Programs/Fireviewer te zetten. Fireviewer maakt trouwens deze map zelf op de SD-kaart aan.

Conclusie

Een fijn programma om mee te werken. Het is makkelijk om bestanden te vinden, onder andere op MemoWare en deze dan in je Palm te zetten door te syncen. Het bewerken van de bestanden is helaas niet mogelijk op de Palm.

Verbeterbaar

  • Mogelijkheid om tekst in te voegen;
  • Vrij prijzig;
  • Vooral bij veel grote bestanden wordt de snelheid van je Palm veel lager;
  • Erg groot programma (bijna 900 kB op Palm, ruim 4 MB op PC).

Pluspunten

  • Makkelijk in gebruik;
  • Simpel bestanden uitwisselen via infrarood;
  • De images zijn na het beamen ook te bekijken in andere programma's.

Gegevens over Fireviewer

Andere relevante links

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android