Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Audible Player voor PalmOS 5

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 03 januari 2003


Audible Player met drie geïnstalleerde audioboeken. De bedieningsknoppen staan onderin beeld, van links naar rechts: terug naar begin, achteruit spoelen, play/stop, vooruit spoelen, naar eind spoelen, volume wijzigen, schermweergave wijzigen

Hetzelfde screenshot, nu tijdens het beluisteren van een audioboek. Dit is te herkennen aan de luidspreker naast de titel

Het geluidsniveau kan worden aangepast via het luidspreker-pictogram (rechtsonder in voorgaand plaatje)

Elk audioboek bevat een informatiepagina

Er is ook een andere weergave mogelijk, met grotere knoppen

Er wordt een helpfile meegeleverd

Het About-scherm.

Je kunt een segment van het audioboek kiezen dat je wilt installeren

daarna neemt de installatie nog een behoorlijke tijd in beslag

Audible Manager, de desktopapplicatie van Audible

De bibliotheek op de website van Audible.com, waar je gekochte audioboeken in elk gewenst formaat steeds opnieuw kunt downloaden

De bibliotheek op de website van Audible.com, waar je gekochte audioboeken in elk gewenst formaat steeds opnieuw kunt downloaden

Update 04-01-2003:

Het is inmiddels duidelijk dat de Audible Player niet op de Sony NX-serie werkt, zie deze thread op CliéSource.

Muziek beluisteren is niet de enige audio-toepassing voor de Palm: er zijn ook audioboeken. Afgelopen maand werd Audible Player voor het PalmOS uitgebracht.

Audioboeken

Audioboeken zijn gesproken boeken, die je kunt beluisteren in situaties waar het lezen van een normaal boek niet mogelijk is. Bijvoorbeeld onder de zonnebank, in de file of wanneer er in de trein alleen nog staanplaatsen zijn. Je tas of dashboardkastje volproppen met cassettebandjes hoeft niet meer, want audioboeken zijn inmiddels ook verkrijgbaar in digitaal formaat. De bekendste aanbieder is Audible.com.
Audioboeken hebben volgens sommigen een wat oubollig imago: ze worden vaak geassocieerd met motivatietrainingen. Daarom eerst maar eens wat misverstanden uit de weg ruimen: in het totale aanbod nemen de zelfhulpprogramma's maar een bescheiden plaats in. Audioboeken zijn in eerste instantie ook niet bedoeld voor blinden, slechtzienden en bejaarden - al kunnen zij er natuurlijk wel gebruik van maken. En wat de oubolligheid betreft: je zult vergeefs zoeken naar de nieuwste streekromans.

Audible.com

Audible.com biedt al geruime tijd de mogelijkheid om audioboeken te beluisteren op een PocketPC, mp3-speler, Franklin eBOOKMAN, Windows-computer (via Windows Media Player) of Apple Macintosh (via iTunes 3).
De nieuwe Audible Player voor het PalmOS is voorlopig alleen beschikbaar voor de Palm Tungsten|T en is gratis verkrijgbaar. Voor bezitters van een Handspring Visor is er een prijzig alternatief: de Audible Advisor Springboard-module ($129). De audioboeken kosten meestal tussen $10 en $15 per stuk.

Aanbod

Met ruim 4.500 audioboeken en 14.000 andere bestanden (toespraken, opnames van populaire radioshows, kranten, tijdschriften) heeft Audible.com een breed assortiment. In de categorie businessboeken zijn managementklassiekers te vinden, zoals Built to Last van James Collins en Jerry Porras. Maar er zijn ook meer recente uitgaves, zoals The Hacker Ethic van Pekka Himanen of Business @ the Speed of Thought van Bill Gates. Wil je elke dag in een halfuur worden bijgepraat over wereldnieuws of de beurs, dan kun je een abonnement nemen op The Wall Street Journal of de New York Times. Er zijn ook gesproken versies van tijdschriften, zoals van Scientific American, Fast Company en Forbes.
Het boekenaanbod is zeer Amerikaans. Buitenlandse auteurs kom je nauwelijks tegen, laat staan anderstalige boeken.

Activeren

Audible.com biedt de audioboeken aan in een beveiligd mp3-formaat. De Palm moet via de Audible-website worden geactiveerd. Om ongewenst kopiëren te voorkomen mogen maximaal twee mobiele apparaten geactiveerd zijn. Wil je een derde pda toevoegen, dan moet je eerst een andere pda deactiveren.
Je kunt de boeken ook op cd-rom branden. Daarbij vervalt de beveiliging: je kunt zoveel kopieën maken als je wilt en ze in elke willekeurige cd-speler beluisteren. Er past een uur gesproken tekst op een 650MB cd-rom.

Vier formaten

Omdat er aan gesproken tekst lagere eisen worden gesteld dan aan muziek, kan Audible.com de audioboeken in verschillende compressie-formaten aanbieden. Een geluidsbestand van één uur in Audible-formaat 4 (mp3-formaat) neemt 14,4MB in beslag, terwijl hetzelfde bestand in het sterk gecomprimeerde formaat 1 (radiokwaliteit) wordt teruggebracht naar 2MB.
Op een 64MB geheugenkaartje past dus zo'n 32 uur gesproken tekst, wat overeenkomt met een boek van 700 â 800 pagina's. Op pda's kan alleen formaat 1 t/m 3 worden afgespeeld. Zelf kies ik meestal formaat 2, omdat het geluid iets beter is dan de soms wat doffe radiokwaliteit. De audioboeken kunnen het best via een koptelefoontje beluisterd worden.

Installeren

Om de audioboeken te beluisteren moet eerst AudioManager op de desktop computer worden geïnstalleerd. Daarna koop je een aantal boeken (of je probeert de gratis proefversies van boeken) die je vanuit je persoonlijke bibliotheek op de website van Audible.com kunt downloaden.

Ik heb de Audible Player een tijdlang gebruikt op een iPAQ. Het voordeel van een Pocket PC is, dat de verbinding met de desktop pc altijd open blijft staan. Daardoor kun je realtime de geïnstalleerde audioboeken en de hoeveelheid vrij geheugen bekijken. Bij de Palm lukt dat niet. Er zijn wel programma's die de verbinding tussen Palm en desktop computer continu open laten staan, zoals SyncWizard, maar Audible heeft niet voor deze oplossing gekozen. Telkens wanneer je iets wilt installeren of bekijken moet je HotSyncen.
Nu hoeft dat geen probleem te zijn, als Audible ervoor had gezorgd dat daarbij de normale HotSync-procedure wordt overgeslagen, zoals bijvoorbeeld Pilot Install doet. Maar dat is niet het geval: telkens wordt weer de gehele HotSync-procedure doorlopen. Voor elke installatie moet je minimaal twee keer HotSyncen. Natuurlijk kun je via de custom-instelling van de HotSync Manager voorkomen dat er volledig wordt gesynchroniseerd, maar dat is nogal omslachtig. Het installeren van een audioboek is dan ook niet een activiteit die je even snel uitvoert voordat je de deur uitgaat. Daarvoor kost het simpelweg teveel tijd.

Naar de Palm

Ook het kopiëren van het audioboek naar het interne geheugen van de Palm of naar een geheugenkaartje kost behoorlijk wat tijd. Je hoeft echter niet het volledige audioboek op je Palm te installeren; je kunt kiezen voor een segment, bijvoorbeeld het eerste halfuur of het segment van 1:35 tot 2:48 uur. Het installeren van een segment van 60 minuten in Audible-kwaliteit 3 op een geheugenkaartje duurt twaalf minuten. Je kunt dus rustig even gaan koffiedrinken. Overigens duurt het bij de PocketPC net zo lang.
Het is helaas niet mogelijk om het audioboek (of een segment ervan) sneller, bijvoorbeeld via een externe kaartlezer, te kopiëren naar je Palm.

De Palm-applicatie

De Palm-applicatie is zeer eenvoudig: je ziet in één oogopslag de geïnstalleerde titels. Om het audioboek te beluisteren tik je op de titel. Met de knoppen onderin het scherm kun je vooruit en achteruit spoelen en het volume wijzigen. Wil je grotere knoppen, dan is er ook een andere schermindeling mogelijk, waarbij slechts één titel zichtbaar is. Er zijn geen andere menu-opties of instellingsmogelijkheden, behalve de wat verwarrende opdracht Delete Program. Daarmee gooi je niet het hele programma weg, maar alleen het geselecteerde audioboek.
Bij het afspelen vanaf een geheugenkaartje doen zich geen problemen voor. Je kunt tijdens het luisteren snel van het ene audioboek naar het andere overschakelen. Audible Player maakt in de rootdirectory van het geheugenkaartje een directory 'AudibleAudio' aan. Het is niet mogelijk de audioboeken te verplaatsen naar een andere directory.

De Palm-versie van Audible Player mist een aantal opties die de PocketPC-versie wel heeft, zoals 10 seconden of 10 minuten vooruit/achteruit spoelen, secties overslaan en bookmarks plaatsen. Zelf mis ik die functies niet. Ik vind de Palm-versie eigenlijk overzichtelijker, omdat je daarmee alle geïnstalleerde audioboeken in beeld hebt. Een nadeel is dat bij de Palm geen multitasking mogelijk is; je kunt niet naar een audioboek luisteren en gelijktijdig in je agenda bladeren (bij de PocketPC kan dat wel). Ook kun je op beide pda's het scherm niet uitschakelen. Dat heeft twee nadelen: de accu is sneller leeg en knoppen kunnen ongewenst worden geselecteerd als je de Palm in je jas- of broekzak draagt.

Conclusie

Het luisteren naar audioboeken is niet voor iedereen weggelegd. Zelf vind ik het erg fijn om tijdens geestdodende momenten, wanneer je bijvoorbeeld bij de tramhalte wacht of tijdens spitsuur samengepakt in de metro staat, toch iets te doen hebt. Ik kan me echter voorstellen dat er mensen zijn die er niets aan vinden, of die moeite hebben met het luisteren naar Engelse teksten. De Audible Player voor het PalmOS is eenvoudig, maar functioneel. Het programma werkt probleemloos, reageert snel en veroorzaak geen spontane crash of ander ongemak. Het enige storende nadeel is de manier waarop audioboeken geïnstalleerd moeten worden. Dat proces is veel te omslachtig.

Verbeterbaar

 • Beter HotSync-proces: open verbinding, geen volledige HotSync-procedure
 • Geen mogelijkheid om scherm uit te schakelen of te blokkeren tijdens het luisteren
 • Menu-optie Delete program is verwarrend
 • Alleen Engelstalige boeken verkrijgbaar

Pluspunten

 • Groot aanbod, audioboeken voor elke smaak
 • Ideaal om de tijd in bus, trein of file nuttig te besteden

Gegevens over Audible Player

 • Leverancier: Audible.com
 • Product: Audible Player voor PalmOS
 • Geschikt voor: Palm Tungsten|T (niet geschikt voor Sony Clié met OS 5)
 • Ook geschikt voor: Windows pc (met Windows Media Player), Mac (met OS X en iTunes 3 geïnstalleerd), mp3-spelers (Rio, iPOD, etc), Franklin eBOOKMAN, PocketPC en Handspring Visor (via los verkrijgbare Springboard-module)
 • Omvang: 371kb
 • Prijs: Audible Player gratis (audioboeken kosten ca. $10 tot $15 per stuk)

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over dit review via de forums

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Matig
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android