Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Diverse adresboeken getest

Door Henk Vrieselaar Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 24 september 2001


Notap

Phonemate

AddressPro

TealPhone

Address+

AddressPlus

Phonemate

Het standaard adresboek op de Palm kan beter: zo hebben veel software-ontwikkelaars gedacht. Er zijn dan ook veel programmaatjes op de markt die het adresboek vervangen... Henk Vrieselaar die met zijn vorig artikel veel mensen deed twijfelen of het een 1 april mop betrof heeft zes zulke adresvervangers bekeken...

Je PDA wordt standaard geleverd met een uitstekend adresboek. Een aantal ontwerpers heeft gemeend dat dit toch nog voor verbetering vatbaar is. En als je hun resultaten bekijkt is dat inderdaad zo. Het originele Address-programma ziet er daarna inderdaad wat bleekjes uit.

Ik heb zes applicaties met elkaar vergeleken: Phonemate, TealPhone, Notap, AddressPro, Address+ en AddressPlus. De laatste twee zijn vrijwel identiek. Alle hier geteste applicaties gebruiken de database van de standaard adres-applicatie. En dat is natuurlijk wel zo makkelijk, en voorkomt problemen met synchroniseren. Er zijn er ook (maar die heb ik niet meegenomen in dit review) waar je alle gegevens opnieuw moet invoeren. Meestal zijn die applicaties erg simpel wat betreft opbouw. Een voorbeeld is Phone List Manager. Verder zijn er ook applicaties die niet alleen het ingebouwde adresboek, maar ook het ToDo- en/of memo-programma vervangen. Voorbeelden hiervan zijn ActionNames, Datebk3 en Datebk4. Alles in één dus. Deze heb ik hier buiten beschouwing gelaten.
Tenslotte geldt, dat je met de vele database-applicaties natuurlijk ook zelf een adressenbestand kunt opbouwen, vergelijkbaar met het hierboven genoemde Phone List Manager. Voor de hier beschreven programma's geldt dat je ze het beste zelf kan uitproberen. Ontdek wat bij jou het beste past. Mijn mening hoeft bepaald niet de jouwe te zijn.

Phonemate


Deze komt, evenals WorldMate, DateMate en Handscape uit de Mobimate-winkel. En dat zie je ook wel aan de interface. Bij dit lijvige (212 KB) adresboek kun je je stylus voorlopig in je handheld laten zitten. Je 'bladert' door je adressen met je vingers (kan natuurlijk ook met je pennetje) in de "Smart Keypad"-mode. Wil je bijvoorbeeld Jansen zoeken, dan tap je eerst op toets JKL, vervolgens op ABC en als laatste kies je MNO. Bij meerdere Jansen's scroll je naar beneden en boven met de Scroll-toets van je PDA. Dat is allemaal wel even wennen.
Vind je het toch prettig om met je stylus te werken, dan kan je in plaats van 'Smart Keypad' voor de optie 'Slider' kiezen. In dit scherm zie je een horizontale alfabetbalk en een vertikale schuiftoets. Ook hiermee kan je makkelijk de gewenste adresgegevens vinden.
Het geheel ziet er gelikt uit. Fraaie graphics, ook met je monochrome Palm. Vooral de Silverscreen-gebruikers zullen deze applicatie kunnen waarderen.
Een nadeel is het wat grote font, wat niet te wijzigen is. Overigens goed leesbaar, maar langere woorden worden wel afgesneden in het categorieën-venster. Verder is er weinig naar je persoonlijke smaak in te stellen.
Tenslotte kun je vanuit het adresboek direct draadloos bellen (DIAL) naar je GSM met infrarood poort door op het betreffende pictogram te tappen.

Notap


Ook hier hoef je de stylus niet te gebruiken. Sterker nog: hij doet het niet eens! Deze applicatie werkt alleen met de toetsen op je Palm. Misschien handig als je de Palm met slechts één hand kan bedienen. Dit is wel erg wennen en het is vaak even zoeken naar de juiste knop. Elke toets (als icoontje afgebeeld in elk scherm) heeft een functie. In het beginscherm kies je met de Memo-knop de categorie, in het volgende scherm met de ToDo-button een beginletter van de gewenste persoon. In het volgende scherm word je met weer een andere knop naar de gewenste persoon gesluisd. Maar terug of naar een andere adres is onmogelijk. Je moet dan eerst het programma weer verlaten en opnieuw beginnen. Lastig als je meerdere adressen achter elkaar wilt zoeken. Het bewerken van gegevens moet wel met de stylus.
In de forums lees je nog wel eens dat de toetsen niet altijd het sterkste punt zijn van de oudere generatie handhelds. Dit programma bevorderd de levensduur van de toetsen niet. Bovendien -en daar ben ik best gevoelig voor- “oogt” het scherm niet. Met zijn 15 KB is het wel de 'kleinste' van het stel en bovendien freeware.

TealPhone


Deze applicatie komt ook uit een grotere stal van programma’s voor je handheld: TealPoint Software maakt o.a. TealDoc, TealGlance, TealMovie en TealPaint. Dit adresboek heeft een vertikale alfabetbalk. De adresgegevens staan rechts en daarboven is een vak waarin je vetgedrukt het telefoonnummer van de aangeklikte naam ziet staan. Door in dit vak te tappen krijg je achtereenvolgens de andere nummers (fax, email, gsm, enz.) te zien, en door tappen op de icoontjes rechtsboven (telefoon, computer, huis) achtereenvolgens het emailadres en de overige adresgegevens (straat, woonplaats). Handig is ook de vertikale schuifbalk (naar keuze links of rechts te plaatsen) om vliegensvlug door je adressen te scrollen. Wel wordt er naar mijn smaak wat veel informatie op het kleine schermpje getoond.
Dubbel tappen op de naam laat een totaaloverzicht zien van de adresgegevens van die persoon. Hier kun je die gegevens ook veranderen.
Er zijn eindeloos veel instelmogelijkheden. Alles kun je dus naar eigen smaak inrichten. Te veel functies om hier allemaal te noemen. Het geheel ziet er verzorgd en doordacht uit. Je kunt je adressen ook sorteren op achternaam, voornaam en company. Address+ (AddressPlus) en AddressPro hebben die mogelijkheid trouwens ook.
Wil je nieuwe gegevens invoeren of veranderen, dan is de cijferbalk onderin beeld handig bij het intypen van telefoonnummers, postcodes, enz.. Ook kun je dropdownmenu’s tevoorschijn toveren met de meest voorkomende plaatsnamen en landen in je adresboek. Werkt dus allemaal lekker snel. Evenals Phonemate biedt TealPhone de mogelijkheid om vanuit het programma te telefoneren, mits je het juiste modem hebt aangesloten. Dit programma is ook in andere talen verkrijgbaar (Frans, Duits, Spaans).

Address+

en

AddressPlus


Beide programma's zijn vrijwel hetzelfde. De eerste is voor handhelds met een besturingssysteem tot OS 3.3 en is monochroom. AddressPlus is voor gebruikers van minimaal OS 3.5. Deze laatste groep kan de interface helemaal zelf inkleuren. Dat spreekt me wel aan. Kleuren van letters groen? Achtergronden geel? Menu's blauw. Je zegt het maar, alles is mogelijk. Op de 'zwartwit'-palms kun je je met grijswaarden uitleven. Address+ heeft deze functie dus niet en dat is ook het enige verschil.
Ook dit programma heeft een handige, maar nu horizontale letterbalk, waarbij de gekozen letter oplicht. Adressen zijn hierdoor snel te vinden. Het programma heeft vele functies en instelmogelijkgheden zoals bijvoorbeeld het dupliceren van adressen (handig als meerdere personen op hetzelfde adres wonen of binnen hetzelfde bedrijf). Dit kunnen AddressPro en TealAddress trouwens ook. Verder is erg handig dat je kunt instellen dat automatisch datum en tijd wordt weergegeven van elke wijziging in adresgegevens van een bepaalde persoon. Tenslotte kun je wijzigigingen in een zelf te bepalen groep adressen aanbrengen ("Edit Groups"). Zo kun je de adresgegevens van je hele tennisclub in één keer beamen of in een categorie stoppen. Of een telefoonnnummer wijzigen.
Ook deze krijgt van mij een hoge score.

AddressPro


Zingware is ook geen onbekende in PDA-land. Het is o.a. de ontwerper van Travel Pal en Converter Pro. Dit programma heeft veel weg van de vorige, AddressPlus en Address+. Wat ontbreekt is de indeling in blokken d.m.v. horizontale en vertikale lijnen. Dat maakt het wat minder overzichtelijk dan de vorige twee. Het aantal voorkeursinstellingen is ook een stuk beperkter, maar wel kun je met het linker dropdown-menu eenvoudig sorteren op achternaam, voornaam, bedrijf, telefoonnummer, enz. Met de rechter kun je onmiddellijk kiezen uit telefoonnummers, faxnummers, plaatsnaam, land, enz. Je kunt op deze manier dus in twee categorieën tegelijk zoeken. Of je dat allemaal verlangt van een adresboek is de vraag.

Phonemate Notap TealPhone Address+ AddressPlus AddressPro

Prijs (in € )

22,51 gratis 20,25 13,54 9,03 22.51

Grootte

212 KB 15 KB 147 KB 83 KB 75 KB 79 KB

Kleur

Ja Nee Ja Nee Ja Ja

Mogelijkheden

+++ + +++++ ++++ +++++ +++

Gebruiksvriendelijk

+++ + +++++ +++++ +++++ +++

Telefoneren 


vanuit je adresboek 
ja nee ja nee nee nee

Operating System

vanaf OS 3.0 vanaf OS 3.0 vanaf OS 3.0 OS 2.0 - OS 3.3 vanaf OS 3.5 vanaf OS 3.0

Tot slot


Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Address+. Reden: eenvoudige bediening en toch vele functies en instelmogelijkgheden. Hierbij speelt ook dat ik 'slechts' een Palm V heb, en veel programma's intensief gebruik maken van kleur. Zodra ik een handheld met kleurenscherm aanschaf wordt het tossen om AddressPlus of TealPhone.

Vragen of opmerkingen?


Via deze thread in het forum.

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android