Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Wachtwoorden veilig in je Palm

Door Rob Vonk Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 maart 2001


4tNox Entry

AccountManager Entry

4tNox hoofdmenu

AccountManager hoofdmenu

Alp Entry

Alp hoofdmenu

Gatekeeper Entry

Gatekeeper hoofdmenu

Lockbox Entry

Lockbox hoofdmenu

MultiAccount Entry

MultiAccount hoofdmenu

Palmpassword Entry

Palmsafe Entry

Palmpassword hoofdmenu

Palmsafe hoofdmenu

Password Entry

Password hoofdmenu

Passwords Entry

Passwords hoofdmenu

Passwordstore Entry

Passwordstore hoofdmenu

Safeinhand Entry

Safeinhand hoofdmenu

Sam Entry

Sam hoofdmenu

Strip Entry

Strip hoofdmenu

Yaps Entry

Yaps hoofdmenu

Wachtwoorden en pincodes kan je beter niet aan het papier kan toevertrouwen.Dat is niet veilig, ook al schrijf je ze 'gecodeerd' op, bijvoorbeeld door pincodes als postcodes op te schrijven.En wat te doen als je het kwijtraakt?

Velen hebben inmiddels ontdekt dat je op de Palm veilig je vertrouwelijke informatie bij je kan dragen. Bovendien heb je, als je verstandig met je Palm omgaat, altijd de informatie op meerdere plaatsen. Wachtwoorden en pincodes zou je bijvoorbeeld in memopad kunnen opslaan maar beter is het om gebruik temaken van een wachtwoordprogramma (in het engels: password program). Er zijn hiervoor legio programma'sbeschikbaar. Alleen al een zoektocht op Palmgear levert veletientallen wachtwoordprogramma's op. Voor dit review bespreek ik dertien van dit type programma's,die tezamen een goed beeld opleveren van de verschillende mogelijkheden die er zijn. De genoemdeprogramma's zijn allemaal te vinden op Palmgear.

Werking

Over het algemeen werken de wachtwoordprogramma's op dezelfde manier: ze slaanpasswords (of pincodes of...) op in een database. De toegang tot deze database wordt afgeschermdmet een zelfgekozen wachtwoord. Je hoeft er dus nu maar ťťn te onthouden.Dit ene wachtwoord wordt vaak het master password genoemd.

Encryptie

Een van de belangrijkste eigenschappen van een wachtwoordprogramma is de beveiliging. Als je jepincode in het programma opslaat dan wil je niet dat deze makkelijk door anderen te achterhalen is.De applicatie afschermen met alleen een master password is niet voldoende. Als de onderliggendedatabase niet onleesbaar gemaakt is met een encryptiemethode dan is het simpel om pincodeof wachtwoord te achterhalen. Het openen van de Palm-database in bijvoorbeeld notepad op dedesktop is dan voldoende om de 'geheime' gegevens te achterhalen. Zonder encryptie dus geen veiligprogramma!
Vrijwel elk, in dit review besproken programma ondersteunt encryptie. Er zijn verschillende methoden omdata onleesbaar te maken. Over het algemeen zijn deze methoden vrij zwaar en dus niet eenvoudig te kraken;vaak heb je hier een supercomputer voor nodig. In onderstaande tabel noem ik de verschillendeencryptiemethoden waarvan de programma's gebruik maken. Bij twee van de genoemde programma's in hetoverzicht kun je zelfs kiezen welke methode je wilt gebruiken. Dit is een mooie optie, maar ik betwijfelof dit nuttig is. Enkele programma's geven niet op welke methode ze gebruiken. Het kan zo zijn dat hiergeen zware encryptie gebruikt wordt, maar dat is gissen.

Wachtwoord genereren

Het kan handig zijn als het wachtwoordprogramma een willekeurig wachtwoord kan genereren.Vaak kan je zelf een password kiezen (bijvoorbeeld op het Palmclub forum). Je kunt natuurlijksteeds hetzelfde password gebruiken maar als iemand het achterhaald heeft, dan moet je overalje wachtwoord veranderen. Veiliger is het omeen compleet willekeurig wachtwoord bij elke website te gebruiken. Aangezien deze in je palm opgeslagenzijn, hoef je niet bang te zijn dat je ze vergeet. Zeven van de besproken programma's kunnen eenwillekeurig password genereren, zodat je niet zelf ieder keer weer een nieuwe hoeft te bedenken. Bovendien iseen willekeurig wachtwoord veiliger. Bij de meeste daarvan kun je opgeven hoe lang het password moet zijnen welke leestekens je wilt gebruiken.

CategorieŽn

Als je veel verschillende soorten codes wilt opslaan dan is het handig dat het programmacategorieŽn ondersteunt. Je kunt dan categorieŽn maken voor pincodes, internetwachtwoorden,netwerk passwords en bijvoorbeeld software-registratiecodes (die kan je immers ook in zo'n programmakwijt!). De meeste programma's maken gebruik van de standaard Palm-methode voor categorieŽn.Je kunt dan met behulp van 'drop-down' lijst in de rechterbovenhoek de gewenste categorie kiezen.

Desktop-maatje

Voor een aantal programma's is een desktop-programma beschikbaar zodat je de passwords ook op je PCkan bekijken en bewerken. Ik heb geen desktop-maatjes gevonden voor de Mac. Eventueel kan je altijd nogde opgeslagen passwords op de desktop bekijken met de Palm-emulator(POSE).

producent

encryptie

random passwords

desktop (prijs)

categorieŽn

grootte

prijs

4T NOX

v2.6
FortSoft Blowfish Ja Nee Ja 46K $12.95

ALP

v1.9h
Denton Software Hash Ja Ja ($10.95) Nee 32K $14.95

Lockbox

v0.02
CodeCubed RCA Nee Nee Nee 11K gratis

Mobile Account Manager

v2.1
Handmark onbekend Nee Ja Ja 37K $24.95

Multi Accounts

v1.01
PalmAdd onbekend Ja Nee Ja 23K $12.95

PalmPassword

v1.51
Icom Consulting IDEA/RCA Ja Ja Ja 108K $29.95

PalmSafe

v1.10
Portable Projects Blowfish Nee Nee Ja 36K $11.95

Passwords

v1.0
JetWare geen Nee Nee Ja 13K $13.00

Password Store

v1.81
Stand Alone Blowfish Ja Nee Ja 50K $15.00

SafeInHand

v4.0
PalmInHand.com onbekend Ja Nee Ja 24K $7.95

SAM

v2.0
IntelliCode onbekend Nee Nee Ja 32K $14.95

Strip

v0.5
Zetetic IDEA/DES Ja Nee Ja 31K gratis

Yaps

v2.2
MSB Software Blowfish Nee Nee Ja  49K gratis

Samenvattend

  • Met bovennoemde programma's kun je eenvoudig een flink aantal wachtwoorden, pincodes, registratiecodes,enzovoorts opslaan.
  • Bij twee van de dertien programma's kun je geen gebruik maken van categorieŽn om depasswords logisch onder te verdelen.
  • Op ťťn programma na, maken alle programma's gebruik van eenencryptiemethode.
  • De prijs van de programma's varieert: sommigen zijn gratis, anderen kosten $29.95.Opvallend is dat de gratis programma's niet onderdoen voor de programma's waarvoor betaald moet worden.
  • De grootte van de programma's varieert van 11 K tot en met 109 K. Het grootste programma biedtniet automatisch de meeste functionaliteit en het kleinste ook niet automatisch het minste.
  • Zeven van de programma's in bovenstaand overzicht kunnen willekeurige password genereren. Hetis soms wel zoeken naar deze optie.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android