Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Tel de kilometers

Door Ruud Noordermeer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 05 maart 2001


Autorit

Autorit overzicht

FCMiles

FCMiles overzicht

Km registratie

Km registratie overzicht

Trip

Trip overzicht
Als je af moet gaan op het aantal vragen in de forums kan je niets anders dan concluderen dat er heel wat kilometervreters onder de Palmgebruikers zijn. Ruud Noordermeer vertelt iets over vier mogelijke Palmtoepassingen die hiertoe gebruikt kunnen worden... Zie verder ook Jean-Pauls review over fcMiles

Je zal toch maar een auto van de zaak hebben. Dan kan je een stevige bijtelling verwachten. De hoogte van de bijtelling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid privé-kilometers die je hebt verreden. Om in aanmerking te komen voor een lage bijtelling moet je een sluitende kilometerregistratie kunnen overleggen.

Het gemak dient de mens: ook hier kan de Palm uitkomst bieden. Registratie met behulp van de Palm gaat wat makkelijker dan met bijvoorbeeld de PC. De Palm heb je altijd bij je (toch?) en de Palm vergt geen opstarttijd. Natuurlijk zijn er natuurlijk op de PC wel uitgebreidere berekeningen mogelijk, zo ken ik een PC-applicatie (van AND Software) die aan de hand van postcodes tot een afstandsbereking komt.

Overigens, het allermakkelijkste is om dit met een apparaatje in de auto te regelen. Via een koppeling met de auto-electronica of GPS, worden tijd, plaats en afstand dan bijgehouden. Het enige wat je zelf moet doen is aangeven of je zakelijk of voor eigen gebruik rijdt. Dit is echter een vrij prijzige oplossing, ik schat vanaf vijfhonderd gulden.

Voor dit review heb ik de volgende Palm-programma's geëvalueerd:

  • AutoRit
  • FcMiles
  • Km_Registratie
  • Trip

Bedenk dat er veel van dit soort programma's verkrijgbaar zijn. Hiervoor verwijs ik naar de grote downloadsites.

AutoRit

 AutoRit is geschreven door Ben Hultink benhultink@yahoo.com en is freeware. Je kan het downloaden vanaf come.to/benh.
Het werken met AutoRit is eenvoudig. Je voert een datum in, kiest de vertrek en aankomstplaats, geeft de kilometerstanden op en de rit is geregistreerd.
Voor verbetering vatbaar is dat je altijd de kilometerstanden moet invoeren en niet bijvoorbeeld zelf de afstand kan ingeven. Ook is het jammer dat als je een rit eenmaal ingevoerd, nooit meer de datum kan wijzigen.
Volgens de zeer goede documentatie (mijn complimenten, ben!) kun je ritgegevens via een Excel-macro inlezen nadat je de Palm hebt gesynchroniseerd met je PC. Helaas was de macro niet geschikt voor mijn versie van Excel, Microsoft Excel 2000, en kon ik dit derhalve niet uitproberen; jammer!

Ik beoordeel dit programma (op een schaal van 1 t/m 10) met een 7.

FcMiles

FcMiles is gemaakt door het Nederlandse bedrijf ForestCreek Mobile Data Systems (www.fcmobile.nl) en kost nfl 89,00.
Het invoeren van de ritgegevens gaat vrij soepel. In tegenstelling tot het hierboven beschreven AutoRit, kan je dit zowel doen door kilometerstanden in te voeren als door afstanden in te geven. fcMiles wordt vergezeld door een desktop-versie voor de PC; Mac-gebruikers worden teleurgesteld. Het review van Jean-Paul gaat uitgebreid hier op in.

Mijn beoordeling? Een 8+ !

Km_registratie

Km_registratie is geschreven door G. Meulen. Het kan gedownload worden via de site van de Palmclub en is gratis. De interface waarmee je gegevens kan invoeren is mijns inziens rommelig en onhandig. Zo valt hiernaast te zien dat er twee buttons met dezelfde naam "Nieuw" op het ritinvoerscherm te vinden zijn. Nader onderzoek leert dat de bovenste betrekking heeft op de volledige rit en de onderste op een nieuw in te voeren lokatie. Als je in het bezit bent van PDAToolbox kan je op de PC de ingevoerde ritten converteren naar een tekstbestand en zo de data inlezen in bijvoorbeeld Excel. PDAToolbox is tijdgelimiteerde shareware.

Cijfer: een teleurstellende 3

Trip

Het laatste programma wat ik in dit review aanstip is Trip van het bekende Hands High Software. Trip kost hedentedage (1 maart 2001) nfl 50,58 ex btw en kan dertig dagen gratis uitgeprobeerd worden. Je kan kiezen of tussen een Engelstalige of Duitse versie.
De interface is duidelijk en met veel finesse opgesteld, zelfs het registeren van tijden behoort tot de mogelijkheden. De interface en mogelijkheden van dit programma maakt het duidelijk de beste van de vier besproken toepassingen, jammer is dat het niet in het Nederlands verkrijgbaar is. Als enige kan ik opmerken dat de "duplicate" functie voor verbetering vatbaar is. Trip exporteert de informatie naar het Expense-toepassing of via de memo-functie. De Trip DeLuxe versie (nfl 74,82 ex btw) bevat een desktop-macro (zowel naar de Mac als PC!) naar Excel.

Cijfer: 8-

Concluderend

Eenieder zou voor zichzelf moeten bepalen wat de beste keus voor een registratieprogramma op de Palm is. De mogelijkheden verschillen van programma naar programma, en ook de prijs varieert. Allerduurst (tenzij je nog niet in het bezit bent van een Palm) en allermakkelijkst is om een apparaat in de auto te hebben dat gekoppeld is aan de auto-electronica.

Discussie/vragen

Discussie en/of vragen over kilometerregistratie via de forums.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android