Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: JackFlash

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2000


JackFlash

JackFlash melding

Vooral bezitters van een 2MB Palm kennen het probleem van ruimtegebrek. Er zijn echter flash-utilities verkrijgbaar waarmee je de opslagcapaciteit van je Palm met zo'n 700 kB kunt vergroten. FlashPro van TRG is de meestgebruikte utility op dit gebied. Sinds kort is er ook JackFlash van Brayder Technologies, dat net als FlashPro in staat is het ongebruikte flash-geheugen van de Palm te benutten. Zo kun je de geheugencapaciteit van een PalmV met OS 3.3 met zo'n 35% vergroten.

Voor dit review is JackFlash v1.2 getest waarbij - voorzover relevant - een vergelijking is gemaakt met FlashPro v1.08.

RAM en flash


Eerst iets meer over het flash-geheugen van de Palm. Een Palm bevat net als een normale computer twee soorten geheugen: Read Only Memory (ROM) en Random Access Memory (RAM). Het RAM bevat alle software en databases die je zelf hebt ge´nstalleerd. Het ROM daarentegen, kan gewoonlijk niet beschreven worden. Het heeft een omvang van 2MB en bevat het besturingssysteem inclusief de standaard applicaties: agenda, adresboek, memo's, etc. Dit neemt ongeveer 1,2 tot 1,5 MB in beslag, afhankelijk van de OS-versie. De resterende 500 tot 800KB blijft ongebruikt. De meeste Palm-modellen (III, IIIx, IIIc, V, Vx) beschikken echter over een bijzonder type ROM, flash-ROM, dat met behulp van flash-utilities gewijzigd kan worden. Zo kun je het ongebruikte ROM gebruiken om meer software op je Palm te installeren, of kun je backups van belangrijke databases naar het ROM wegschrijven.
JackFlash kan dit echter niet. JackFlash is alleen geschikt om meer software op je Palm te installeren. Het veilig opbergen van backup-bestanden in Flash is niet mogelijk.

Voor de eenvoudige Palm-modellen, zoals de IIIe, de m100 en de Handspring Visor, is Jackflash niet bruikbaar. Deze modellen beschikken in plaats van flash-ROM over mask-ROM, dat ook voorgeprogrammeerd is, maar op geen enkele wijze meer gewijzigd of anderszins beschreven kan worden. Mask-ROM is goedkoper dan Flash-ROM; dat is ÚÚn van de redenen waarom de prijs van deze modellen lager is.

Installatie en gebruik


De installatie verloopt probleemloos: file downloaden, hotsync uitvoeren, klaar! Ook het gebruik is simpel. In beeld verschijnt een lijst van aanwezige bestanden. Achter elk bestand vind je een dropdown-menu met de opties: RAM, Flash, Delete en Beam. Je kunt per bestand de gewenste actie aangeven. Wanneer je op de button "Update" klikt, worden de aangegeven acties daadwerkelijk uitgevoerd.

Compatibiliteit


Niet alle bestanden kunnen zomaar naar Flash verplaatst worden. Met name databases leveren problemen op. Zie de lijst van flash-incompatible programma's. Om te voorkomen dat je dergelijke vergissingen maakt, waarschuwt JackFlash vˇˇr de transfer. Ook kun je in de Preferences instellen dat alleen de flash-compatible programma's worden getoond. Schakel je deze optie uit, dan neem je het risico dat je Palm vastloopt of dat het programma niet meer naar behoren functioneert. Overigens is dat niet rampzalig, want je kunt gegevens die naar Flash zijn verplaatst net zo makkelijk weer naar RAM terugkopiŰren.

JackFlash waarschuwt wanneer je reeds andere programma's ge´nstalleerd hebt, die niet compatible zijn, bijvoorbeeld FlashPro of HackMaster (dit geldt voor HackMaster t/m versie 0.9; versie 0.91 is wÚl in combinatie met JackFlash te gebruiken). De gebruikershandleiding raadt echter aan om EVPlugBase als hack-utility te gebruiken.
Voordeel van JackFlash is dat je gewoon hacks kunt blijven gebruiken. Met Flashpro moet je elke keer je hacks uitschakelen, voordat je een applicatie van of naar Flash kunt verplaatsen.

Upgraden naar een nieuw OS


JackFlash biedt de mogelijkheid om je Palm voor te bereiden op een upgrade, zonder dat je eerst het Flash leeg hoeft te maken.
Meteen even proberen. Ik heb PalmOS 3.1 en wil wel naar 3.3 upgraden. Om de uitdaging groter te maken verplaas ik flink wat bestanden naar Flash. Ik kies in het menu "Prepare flash for OS upgrade", kies het gewenste versienummer (3.3) en bevestig mijn keuzes. JackFlash controleert vervolgens of er genoeg flash-geheugen beschikbaar is en comprimeert de reeds aanwezige bestanden ("compacting the flash"). Daarna kun je met de standaard upgrade-procedure beginnen. Een kwartier later werkt mijn Palm met een nieuw OS. De e-books en spelletjes in Flash hebben de operatie probleemloos overleefd.

Vergelijking FlashPro


FlashPro is al langer op de markt en is met een prijs van $29.95 iets duurder dan JackFlash ($19.95). Qua functionaliteit biedt FlashPro een aantal verschillen. Zo biedt het de mogelijkheid om het Flash-geheugen te formatteren en te defragmenteren. Dat laatste is handig als het Flash-geheugen na veel kopieer-acties is veranderd in een lappendeken van losse files, waardoor dat ene grote bestand er niet meer bij past.
Jackflash biedt wel de mogelijkheid tot compacter maken van het flash, maar dat is alleen te activeren door de Palm voor te bereiden op een nieuw OS, zoals hierboven beschreven.

Een ander verschil is dat het met FlashPro mogelijk is om backups van databases naar flash weg te schrijven. Wanneer ook het bijbehorende programma FlashPack ($19.95) wordt ge´nstalleerd kunnen deze backups zelfs automatisch worden gedaan, op vooraf gedefinieerde tijdstippen. JackFlash biedt geen van beide mogelijkheden.

Qua gebruiksvriendelijkheid en foutbestendigheid wint JackFlash het van FlashPro. Voor het installeren, gebruik en de´nstalleren van FlashPro zijn 3 verschillende applicaties nodig: Fpsetup, Flashpro en Fpuninst. Wil je van FlashPro naar Jackflash overstappen, dan volstaat het niet om de oude applicatie via de menu-optie Delete weg te gooien. Jackflash weigert op te starten zolang er nog resten van Flashro aanwezig zijn. Volledige de´nstallatie door het runnen van Fpuninst is de enige optie.
Als je gewend bent FlashPro te gebruiken, loont het niet de moeite om naar JackFlash over te stappen.

De proef op de som


Ik heb een aantal programma's geheel of gedeeltelijk naar flash verplaatst en vervolgens getest of ze nog naar behoren werken:

  • E-books en andere tekstfiles; Mijn Palm docfiles (pdb-formaat) kan ik met JackFlash probleemloos naar het flash verplaatsen.
  • PalmNums (game); Dit spel bestaat uit een applicatie (prc) en een bijbehorende database (pdb). Het verplaatsen van de prc-file leidt al tot een spontane reset. Na talloze pogingen moet ik concluderen dat dit programma alleen werkt wanneer alle bestanden in RAM staan.
  • Hot Hangman (game); De prc file van Hot Hangman kan naar flash verplaatst worden. Verplaatsing van de pdb file leidt tot de melding 'Most databases do not work correctly when moved to flash memory. Move anyway?' Toch verplaatsen levert een fatal error.
  • NoMess (game); De prc-file kan zonder problemen naar flash verplaatst worden. Als ik de bijbehorende datafile (NoMess Data) wil verplaatsen, krijg ik een melding: 'NoMess Data does not work correctly when moved to Flash memory'. Blijkbaar zijn er in JackFlash al een aantal incompatibele programma's gedefinieerd.
  • ThinkDB; Het database-programma ThinkDB kan zonder problemen naar flash verplaatst worden. JackFlash staat echter niet toe dat ik ook de database-files naar flash kopieer.
  • AvantGo; Er lijkt niets aan de hand te zijn wanneer ik alle AvantGo bestanden naar flash verplaats. Wel zijn mijn channels opvallend leeg. Na een hotsync krijg ik de melding dat ik wel channels gedefinieerd heb, maar de inhoud van de channels nog niet van het web heb opgehaald. Kortom, je hebt er niet veel aan.

Wat kan er mis gaan?

De handleiding beschrijft een aantal problemen die zich kunnen voordoen bij incompatible programma's:

  • Er verschijnt een Reset button in beeld. Dit is niet rampzalig: de Palm voert een soft reset uit waarna je de applicatie die het probleem veroorzaakte weer terug naar RAM zet.
  • De Palm loopt vast. Ook dan helpt een soft reset - nu handmatig - waarna je de applicatie weer naar RAM verplaatst.
  • Lost een soft reset het probleem niet op, dan kun je een harde reset uitvoeren. De inhoud van het RAM wordt hierdoor gewist, maar het flashgeheugen wordt niet aangetast. De bestanden in flash zijn na een harde reset of batterij-storing echter niet meer zichtbaar (dat is logisch, omdat het JackFlash-programma uit RAM is verdwenen). De beste methode om dit te herstellen, is eerst JackFlash weer te installeren, vervolgens de inhoud van het flash te inspecteren, en daarna de inhoud van het RAM terug te plaatsen middels een hotsync. De bijgeleverde documentatie bevat hiervoor instructies.
Volgens JackFlash is het onmogelijk dat de Palm totaal vastloopt, omdat het programma niet ingrijpt op de bestanden van het besturingssysteem.

Conclusie


JackFlash is een handige en redelijk goedkope oplossing om de geheugencapaciteit van je Palm uit te breiden. Het is zonde om honderden KB's ongebruikt te laten. De beloftes (snel, veilig en eenvoudig) worden waargemaakt.
Het is overigens de vraag of er in de toekomst een echt grote markt voor dergelijke utilities is. Naarmate nieuwe versies van het OS steeds meer ruimte in gebruik nemen, blijft er steeds minder ongebruikt flash over. Voor 8MB Palms is een geheugentoename van 5 tot 7% niet echt indrukwekkend. En voor modellen aan de onderkant van de markt is de software niet bruikbaar vanwege het ontbreken van flash-ROM.
Voor de vele huidige gebruikers van een Palm V is een programma als JackFlash echter aan te raden (35% meer ruimte). Als je, zoals ik, veel AvantGo channels hebt gedefinieerd, kan je eigenlijk niet meer zonder.

Feiten


Produkt: JackFlash
Geteste versie: 1.2.2
Omvang bestand: 46KB
Leverancier: Brayder Technologies
Geschikt voor: Palm III, IIIc, IIIx, V en Vx
Niet geschikt voor: Palm m100, IIIe, Handspring Visor, Visor Deluxe
Prijs: $19.95
Te koop bij: Handango, Palmgear, smaller.com en op de website van de leverancier Brayder Technologies.

Meer informatie

And the winner is...

Op deze plaats stond een prijsvraag, waarmee je een gratis exemplaar van JackFlash kon winnen. De winnaar is Olaf Otten, die de volgende handige toepassing voor de Palm bedacht:
"Plaats op NS-stations, maar ook op Schiphol, bij de ingangen infrarood docking stations die een Palm voorzien van actuele info over aankomst- en vertrektijden. Dit soort lokale info is ook in andere gebouwen handig. Denk aan een beursplattegrond met standhouders, of als je een nieuwe stad binnenkomt en bij de VVV een plattegrond met bezienswaardigheden krijgt."

Een extra prijs (ook JackFlash) is gewonnen door Pascal Roobrouck, die de Palm wil gebruiken als intelligente assistent voor je auto:
"Je opent je wagen door je Grafitti handtekening te beamen; je installeert je Palm in een houdern en hij wordt je navigatiesysteem; na elke rit controleert de Palm of je wagen onderhoud nodig heeft, en indien nodig plaatst hij een reminder in je ToDo list."

Pascal en Olaf, gefeliciteerd!

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android