Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Delegatie NPC probeert nieuwe Palm modellen bij 3Com Benelux

Door Fjodor van Slooten Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 februari 1999


de Palm V


Maandagmiddag 22 februari is een aantal NPC leden op uitnodiging van 3Com Benelux geÔnformeerd over de nieuwste Palm-modellen: de PalmIIIx en PalmV. Eea ging samen met de officiŽle introductie van de nieuwe modellen, op 22 februari door 3Com. We kregen achtergrond informatie over de nieuwe modellen, en mochten zowel de PalmV als de PalmIIIx uitgebreid bekijken (zie foto's).

Tov de PalmIII hebben de 2 nieuwe modellen de volgende extra's/verbeteringen:

  PalmIIIx en PalmV

 • Nieuw, helderder beeldscherm
  (minder spiegeling in fel zonlicht, verbeterde back-light)
 • Nieuw 'moederboard' met nieuwe snellere processor
 • Inclusief synchronisatie software (conduit) voor oa. MS Outlook 97/98/2000/Express
  (PocketMirror) Staat bij PalmIII op Bonus-pack CD.

  PalmIIIx

 • 4Mb RAM, 2Mb Flash-ROM
 • Toegankelijke uitbreidingssleuf
  Een nieuwe interne aansluiting waar een intern uitbreidingskaartje in gestoken kan worden (bijv. extra RAM, modem, pager)

  PalmV

 • Volledige nieuw ontworpen behuizing, metallic, utra-dun (1 cm!) en licht (115 gr).
 • Ingebouwde Lithium-ion baterij met lange gebruiks-duur (plm. 1 maand), oplaadtijd (volledig leeg) 3uur. Bij-laden in 30 sec.!

De snellere processor geeft inderdaad een significante verbetering in de respons-tijd. We hebben echter nog geen 'zware toepassingen' kunnen testen. Ook het beeldscherm lijkt een behoorlijke verbetering.

Dan volgt nu Susan's verslag van de ontmoeting met dhr. Henk Dinkelaar.

Henk Dinkelaar wist mij zelfs nog een tip te vertellen: twee seconden je address button vasthouden is een snelle manier om je business card te beamen. En we hebben ons wat afgebeamd aldaar.

Henk Dinkelaar is salesmanager van 3Com Palm Computing Benelux en had een delegatie van de Nederlandse Palm Club uitgenodigd om op 22 februari 1999 de doop bij te wonen van maar liefst twee opvolgers van de PalmIII: de PalmIIIx en de PalmV. Met drie man en een vrouw togen wij naar 3Com in Maarssen.

De foto's waren al te zien geweest op internet, zojuist heb ik een verslag gelezen van iemand die 20 februari de PalmV had gekocht. "Kan niet", aldus Henk Dinkelaar. Ach, laat ik maar niet over gaan zeuren over mogelijke discrepantie tussen wens (gebod?) en realiteit, dacht ik, ik zal zo een blik kunnen werpen op de nieuwe Palm. Allereerst gaf de heer Dinkelaar een presentatie over de strategie van 3Com. De strategische partners van 3Com kwamen werden genoemd, bekend zijn natuurlijk IBM met zijn 'werkblok' en ook Symbol, opgezet door voormalige Palm Computing coryfeŽen, verkopend een PalmOS device met barcode reader (wat een groot succes schijnt te zijn in Amerika). Minder bekend zijn de partnerships met Oracle, Sybase, SAP, en zo werden er nog een paar genoemd. Dan zijn er natuurlijk de providers van de hardware-uitbreidingen met als bekendsten Landware (GoType!) en Option met het GSM modem. En zo ging de presentatie verder. De klanttevredenheid is groot, Palms zijn makkelijk, etcetera, etcetera. Allemaal bekende feiten natuurlijk bij de eigenwijze NPC delegatie. We gingen wat meer gespitst opzitten bij de feiten over de nieuwe modellen, ook deze waren natuurlijk via de -juist: "Kan niet" website- bekend bij uw delegatie:

De PalmIIIx verschilt uiterlijk niet veel van de PalmIII, bevat echter 4MB Ram en een veel beter contrasterend display, de groenige achtergrondkleur is vervangen door een lichtere. Er zit een snellere processor in en er is plek voor een modemkaart, pagerkaart of geheugenuitbreiding. Het OS 3.x verschilt op enkele punten met het oude. De scheiding van de graffiti area is instelbaar en zo zijn er andere kleinere verschillen. De functionaliteiten van de standaard applicaties zijn nauwelijks veranderd. Dat waren de bekende feiten. En deze feiten werden allemaal bevestigd door het model dat Henk als vanuit het niets tevoorschijn toverde en rond liet gaan. De PalmV is volgens de presentatie van Henk vooral bedoeld voor de succesvolle manager of professional. Toen hij vervolgens vertelde dat de adviesprijs ietwat meer dan 1100 guldens telt, begreep ik waarom de professional succesvol moest zijn. Verder: "ontwikkeld en stijlvol, vindt image belangrijk." Wel dames en heren, de PalmV is erg mooi. Bijna twee keer zo dun als de logge PalmIII, titanium look, mooiere knoppen. We werden er helemaal stil van. Een mooi design is dat de PalmV twee gleuven heeft, een voor de stylus en een voor de 'klep'. 3Com heeft dus eindelijk naar de Napeleons onder ons, de linkshandigen, geluisterd en het model geschikt gemaakt voor zowel de links- als de rechtshandigen. Voor de stoere mensen onder ons, die geen bescherming voor het scherm willen, is nu de mogelijkheid om 2 styli bij je te dragen. Van een recensie (ja: 'kan niet') heb ik begrepen dat er standaard twee styli worden bijgeleverd (een metalen en een van plastic).

Teleurstellend is dat de PalmV standaard een geheugen van 2 Meg heeft. Goed is dat ook de PalmV een beter contrast heeft, snellere processor. Prachtig is dat de PalmV nu een lithium batterij in zich heeft (daarom kan ie zo dun zijn) en zich oplaadt in de cradle. Dit is een feature waarvan ik weet dat velen op zaten te wachten. Initieel schijnt het 3 uur te duren voordat de batterij zich vol heeft gepompt. Hierna is het afdoende om dagelijks 30 seconden op te laden. Tijdens het synchronizen dus.

Als je, net als Fjodor, van plan zou zijn om een maand met deze Palm op stap te gaan in de rimboe, kan dat, maar maak de trip niet langer, want dan is de batterij ook echt leeg. De Cradle is met de vormfactor van de PalmV ook veranderd. Oude Palms passen niet in de cradle. Het snoer van de cradle moet dus tegenwoordig ook op het lichtnet. Maar ook hier heeft 3Com ingenieus ontworpen. De stekker die in het stopcontact moet kan alle internationale vormen aannemen. Geen gezeur dus als je op business trip naar Londen moet.

En ja, ik kon het niet laten: een tijd terug was het gerucht dat 3Com ook kleuren zou gaan ondersteunen. Dinkelaar slaakte een diepe zucht, kennelijk is hij te vaak met deze vraag geconfronteerd, maar ja wat wil je als er wel WinCE machines met kleur op de markt komen? Na eerst duidelijk gemaakt te hebben dat we niet alle geruchten moeten geloven (ja, meneer Dinkelaar), beargumenteerde hij dat 3Com snelheid en vormfactor erg belangrijk vinden. Daar kon ik me wel in vinden. Toch moet ik hier even kwijt, dat kleur niet alleen 'leuk' zou zijn. Het zou de informatiedichtheid van het scherm kunnen verhogen. En dat weten ze heus wel bij 3Com.

3Com doet ook nieuwe accessoires in de aanbieding. Dat is ook wel nodig, want het oude modem past niet meer, de panache styli ook niet meer, etc. Een modem (het oude past niet), zowel analoog als GSM, dat onder (als de Palm ligt) de Palm geklikt, zodat men een dikker en geen langwerpiger pakketje krijgt. Een ander voorbeeld is de pen die zowel pen als stylus kan zijn. Of de aluminium flap. En zo zijn er nog wel meer. Zie hiervoor de 3Com site.
Volgende week liggen beide modellen in de winkel. "Maar", zo waarschuwt de heer Dinkelaar ons, "dit betreft slechts een beperkte voorraad". Wie wil, moet er dus snel bijzijn.
Het Palm aandeel op de PDA markt in Nederland schijnt al zo'n vijftig procent te zijn. Groter dan ik verwacht had. Maar ik denk dat 3Com met de nieuwe modellen een goede zet hebben gedaan om deze dominantie vast te houden, zo niet uit te breiden. De toekomstige eigenaars van de nieuwe modellen zullen echter wel zo professioneel moeten zijn om diep in de buidel te tasten. Maar ja, that's life. Of is dat business?

Susan, Fjodor.

Meer reviews:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android