Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm m515: De m505 zoals deze had moeten zijn

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 04 april 2002


m515, backlight hoog

Ipaq en m515 beide met backlight hoog

Ipaq en m515, beide met backlight laag

m515 backlight laag

verschil met de m505

backlight uit

Na de onuitputtelijke geruchtenstroom over de nieuwe modellen van Palm: de Palm m515 en de Palm m130 is er eindelijk een einde gekomen aan de onzekerheid van velen. Vandaag is de officiële release van de opvolger van de m505, de Palm m515 en het gekleurde broertje van de m125, de Palm m130.
De Palmclub heeft de gelegenheid gehad om als een van de eersten deze twee nieuwe modellen uitgebreid te bekijken. Omdat het om twee, zeer verschillende modellen gaat zijn de reviews uitgesplitst. Hieronder volgt het review van de Palm m515. In dit review zal vooral worden ingegaan op de verschillen ten opzichte van de Palm m505.
Het review van de Palm m130 kun je hier lezen.

Het scherm


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de leesbaarheid van het scherm van de m515 is zoals dat op de m505 had moeten zijn. Veel helderder, scherpere kleuren en aanpasbaar aan omstandigheden. De m515 heeft namelijk drie instellingen voor de brightness van het scherm: off, low en high. De low-instelling is te vergelijken met de baklight-on instelling van de Palm m505, hoewel zelfs dan het scherm van de m515 beter leesbaar is. De instelling 'High' is vergelijkbaar met het scherm van de Compaq IPAQ in de 'Super Bright' stand.

Dat het scherm zoveel helderder is, is te danken aan twee feiten. Volgens de website van Palm.com is er voor de Palm m515 gebruik gemaakt van een andere technologie voor het scherm: TFT in plaats van LCD. TFT schermen zijn over het algemeen helderder en beter leesbaar, maar ook veel duurder. Verder heeft Palm in de m515 een veel sterker sidelight gebruikt en deze ook nog eens meer naar boven geplaatst.
Dit heeft wel als gevolg dat het Graffiti-deel van het scherm niet meer van de onderkant verlicht wordt. In het donker zou dit echter met het scherm op 'high' geen probleem mogen zijn, omdat het scherm toch wel voldoende lichtsterkte heeft.
Er kan snel worden gewisseld tussen de verschillende modi door op het zon-symbooltje rechtsboven op het Grafitti-deel te klikken.   

Batterijverbruik


Uiteraard is dan een volgende vraag: heeft dit gevolgen voor het batterijverbruik? Helaas had ik de modellen hier niet lang genoeg voor in mijn bezit, maar wat ik van verschillende kanten gehoord en gelezen heb is zelfs met de 'High' stand het batterijverbruik minder dan dat van de m505 met het backlight aan.

Geheugen en PalmOS 4.1


Een ander groot verschil met voorgaande Palm-modellen is de hoeveelheid aanwezig geheugen. De Palm m515 is de eerste handheld van Palm zelf met 16mb RAM. Handspring was de eerste fabrikant die een PalmOS-handheld uitbracht met 16mb, de Visor Pro. Sony volgde daarop snel met de Clie PEG-T615-C, de Clie PEG-T600-C en de Clie PEG S360.

De m515 is samen met de m130, de eerste Palm die standaard met PalmOS 4.1 wordt geleverd. Verbeteringen in PalmOS 4.1 zijn onder andere ondersteuning voor meer dan 65.000 kleuren en verbeterde beveiliging van gegevens. Ook nieuw is de Attention Manager, de applicatie die de alarms regelt.

Universal Connector


Verder zijn er geen verschillen te bekennen tussen de m500/m505 en de m515. De case is van hetzelfde materiaal, het SD-slot zit nog steeds op dezelfde plaats en uiteraard is ook hier de Universal Connector weer aanwezig. Accessoires die gekocht zijn voor eerdere modellen die gebruik maken van deze connector, de m500/m505 en de m125, werken dus ook op de m515.

Prijs


De Palm m515 zal begin maart in de winkels verschijnen. De adviesprijs is ongeveer €559,-. Ten gevolge van het uitkomen van de m515 zal de m505 uit de productie worden genomen. Alleen de huidige voorraad zal nog worden verkocht, uiteraard tegen lagere prijzen!

Concluderend


De Palm m515 is zoals de m505 had moeten zijn. Een veel beter scherm met een gelijkwaardig of zelfs beter energieverbruik en dat ook nog eens voor ongeveer dezelfde prijs! Aangename toevoegingen zijn een verdubbeling van het geheugen (van 8mb naar 16mb) en de beschikking over het meest recente operating system, PalmOS 4.1.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android