Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: De m505 en m500 in het echt eerste gebruikerservaring

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 maart 2001


Bovenaanzicht

m505 met cradle

Een week geleden presenteerde Palm Incorporated in het Amsterdamse hotel The Grand aan de Nederlandse pers de nieuwe m500 en m505. Allen werd verzocht dit nieuws te verzwijgen tot vandaag, de 20ste maart. Ook ik was aanwezig en ik heb de nieuwste modellen even in mijn hand mogen houden (volgens de geruchten waren van ieder model maar twee prototypen in Europa aanwezig).

De m500 is de opvolger van de huidige Palm V serie en is iets kleiner en lichter dan het huidige Palm V model (formaten: 11,3 x 7.9 x 1.0 cm; gewicht 99 gram). De hoeken op de m50x-modellen zijn ronder dan die op de Palm V. De behuizing is lichter van kleur. Het scherm heeft een beter contrast. De Lithium-batterij heeft een hogere capaciteit dan de huidige batterij, dit betekent dat de Palm langer uit de cradle kan blijven dan voorheen.

Palm OS 4.0


De m50x-serie komt met het Palm OS 4.0. Deze is backwards compatible met 3.x. Dit betekent dat de meeste applicaties voor de huidige modellen ook werken op de nieuwe m50x-modellen. Ook de standaard-applicaties kennen enkele vernieuwingen: het is nu mogelijk om vanuit je adresboek nummers te draaien (mits je in het bezit bent van een mobiele telefoon met infrarood of kabelconnectie). De agenda ondersteunt nu verschillende tijdzones. Standaard wordt onder andere de volgende software bijgeleverd:
  • Documents To Go (wissel Word- en Excel-documenten uit met de PC).
  • Avantgo Web Channel Manager; bekende software om off- of on-line websites/channels op de Palm te lezen.
  • PocketMirror (synchronisatie-software voor Outlook op de PC).

SD-poort


De Secure Digital (SD-) poort heeft al de nodige publiciteit gehad (zie ook ons verslag van PalmSource). Daar ga ik nu niet teveel op in. Voor meer informatie zie eerder verschenen nieuws. De poort op de Palm is een kleine sleuf bovenin. In tegenstelling tot de SpringPort van Handspring is deze niet uitbreidbaar naar achteren. Alle SD-kaarten zijn kleine, platte, ‘postzegelformaat’-kaartjes.

Alarm configuratie


Verassend nieuw is dat het mogelijk is om het alarm te configureren. Er zijn nu drie manieren waarop een alarm kan klinken: via de speaker, met een zeer duidelijke LED (bovenaan in de case) of vibrerend, net als de trilbatterij van een mobiele telefoon. Vooral van de LED ben ik zeer gecharmeerd. Je kan het vergelijken met het al langer bestaande TaleLight, maar dan charmanter geďmplementeerd.

Nieuwe cradle


De cradle heeft een nieuwe vormgeving, de cradle-interface is gewijzigd. Dit betekent dat accesoires zoals de GoType-keyboard die met de Palm V werken, niet aangesloten kan worden op de m50x-serie. Ik ben er echter van overtuigd dat er vast een bridge-connector beschikbaar zal komen, zoals eerder eentje beschikbaar kwam voor de Palm V (The Bridge). De cradle heeft een USB-connector.

Kleurenmodel


De Palm m505 is vergelijkbaar met de Palm m500 maar dan in kleur! Dit model is iets zwaarder en dikker dan de m500 (formaten: 11,3 x 7.9 x 1.27 cm; gewicht 128 gram). De Palm m505 ondersteunt 16-bit kleur (ruim 65000 kleuren!). De standaardapplicaties gebruiken 8-bit kleur (256 kleuren), om zo tot lager energie-verbruik te komen. Het zijn de applicaties zelf die aan moeten geven of ze alle kleuren willen gebruiken of niet. Alleen hoger energie-verbruik waar nodig. Is kleur alleen leuk? Ik ben van mening van niet. Kleur maakt meer informatie mogelijk in een schermpje. Je kan bijvoorbeeld je werk-afspraken rood kleuren en je prive-afspraken groen. Idem dito voor een aantal andere applicaties. Kleur zorgt ervoor dat je meer informatie kan tonen op het Palm-scherm.

Prijs


De m500 zal half april in de winkels verschijnen. Adviesprijs is ongeveer fl 1190,-. De m505 komt wat later, naar schatting eind april. Deze zal voor zo’ n fl 1490,- over de toonbank gaan. Bij aankoop krijg je een SD-module kado. Prijzen van de SD-modulen zullen variëren rond de fl 250,-.

Concluderend


Mijn mening? De nieuwe modellen zijn zeker niet goedkoop, maar niet zonder reden. De Palm V werd in het begin voor een vergelijkbare prijs verkocht als nu de Palm m500. De Palm m505 is duurder dan welk Palm-model ook. Maar er is geen enkele handheld beschikbaar met vergelijkbare functionaliteiten en performance in zo’n klein formaat. En dat is zeker een prestatie waar Palm voor beloond mag worden.

Meer informatie

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android