Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm m105

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 04 april 2001


De cradle

Klok applicatie

m105 in de cradle

Vergelijking met een Palm V

Mijn mening samengevat

De Palm m105 is een handzame veelkunner die gunstig geprijsd is. Bijgeleverd zijn een mooi vormgegeven cradle met synchronisatie-software en internet-software. De handige klok is een mooi detail. Voor hen die geen problemen hebben met het kleine scherm of dikte, en op zoek zijn naar een goede organizer met internet-capaciteiten, is dit een goede koop. Zij die denken gebruik te willen maken van de diverse uitbreidingsmogelijheden (bijvoorbeeld SD, CompactFlash of SpringBoard) raad ik echter aan om naar andere handhelds in beschouwing te nemen.

Je bent jong en je wilt wat. Volgens Palm Inc. wil je dan de trendy Palm m100. Met de m100 heeft Palm Computing een nieuwe markt aangeboord. Onderzoek heeft uitgewezen dat de m100 vooral door mensen gekocht zijn die hiervoor nog nooit een handheld bezaten; het blijken voornamelijk jongeren en vrouwen te zijn. Het is niet voor niets dat een artikel in de gids van de Consumentenbond 'Gaat de schoolagenda verdwijnen?' kopte toen de m100 uitkwam.

Voor hen die jong zijn en nog meer willen, is sinds ongeveer een maand de m105 uit. De Palm m105 is in heel veel opzichten vergelijkbaar met de m100. De grootste verschillen met de m100 zijn dat de m105 met 8 Mb geheugen voorzien is in plaats van 2 Mb, en dat er standaard een cradle bijgeleverd wordt met synchronisatiesoftware. Bovendien wordt de Mobile Internet Kit meegeleverd. Met de Palm m105 kan je dus out of the box het internet op, mits -en dat is geen onbelangrijk detail- je beschikt over een voor de Palm geschikt modem. Wat mij betreft kan de papieren agenda nu echt de prullenbak in.

De m105 fysiek bekeken

Qua uiterlijk is de Palm m105 precies hetzelfde als de m100. Een kleine, handzame handheld met ronde vormen gefabriceerd in zwart plastic (formaten: 11,84 x 7.92 x 1.83 cm, gewicht 125 gr). De m105 is vergelijkbaar wat de grootte betreft met de Palm V, maar dan veel dikker, dikker zelfs dan de Palm111-modellen. Doordat het een vrij licht model is, en het plastic een beetje meegeeft, voelt het een beetje goedkoop aan. Een plastic cover beschermt het scherm en de applicatieknoppen. De cover zit vast aan de Palm met een vernuftig scharnier - ook van plastic. Opvalt de uitsparingen voor de 'naar boven scroll-knop' en een plastic venster. Indrukken van de vrijgelaten scroll-knop laat de tijd zien door het venster. Een hip, maar ook praktisch detail; altijd de tijd bij de hand. Op mijn Palm V gebruik ik altijd chronohack, maar dit is veel handiger.

De cover wordt in het midden opgesierd door het Palm Computing logo. Met de cover naar achteren geklapt -de cover kan door de mooie dubbele scharnier geheel plat achter de Palm gevouwen worden- vallen de volgende nieuwigheidjes op. De aan/uit knop is boven in het midden geplaatst. Ander detail; ondanks het feit dat ook de m105 (en m100) met een 160x160 pixel scherm zijn uitgerust net als alle andere Palm-modellen, is het scherm klein, erg klein. De fysieke maten van het schermpje (zonder grafiti-deel) is nu 4.9x4.9cm tov 5.7x5.7cm op de Palm V. Dit is even wennen en in mijn optiek voor sommige toepassingen zelfs te klein. De twee scrollknoppen (naar boven/beneden) zijn twee verschillende knoppen en zitten niet aan elkaar zoals bijvoorbeeld bij de PalmV. Kan handig zijn als je veel spelletjes speelt.

Het symbool op de memo-knop ziet er anders uit en blijkt een nieuwe applicatie op te starten: notepad in plaats van het bekende memopad. Met notepad kan je werkelijk wat krabbeltjes op het scherm maken en die als plaatje opslaan, voorzien van een tijd-datum stempel. In het grafiti-deel zijn in de bovenhoeken heel miniscuul twee symbooltjes toegevoegd; een klokje en een contrast-symbool. Hiermee worden respectievelijk de klok en de contrast-bijstelling tevoorschijn geroepen.

Ergens las ik dat het Palm m105 scherm van plastic is in plaats van glas. Dit zou moeten voorkomen dat het scherm breekt bij een val van de dure Palm. Wel, ik kan het verschil niet zien. Hooguit kan ik voelen dat het glazen scherm van de Palm V wat kouder aanvoelt (want van glas) dan die van de m105.

De stylus is gemaakt van plastic en hierom te licht in de hand. De stylus moet je vanachter de case vandaan pakken, wat ik niet handig vindt. Groot gemis is een resetpin.

Genoeg geheugen

De Consumentenbond besloot een vergelijkend onderzoek naar handhelds met de volgende conclusie: "Bij de palmtops is de Handspring Platinum (f.950) de beste koop. De Palm m100 (f.480) is een voordelige keus, maar heeft wel een erg beperkt geheugen." Ik denk dat als de Consumentenbond nu het onderzoek uitgevoerd zou hebben, de conclusie zou luiden dat de Palm m105 de beste koop is. De m105 biedt met z'n 8 Mb meer dan genoeg geheugen. Hiermee doet de m105 niet onder voor de PalmVx. Alle software die ik op mijn PalmVx kan draaien, draait moeiteloos op de m105. Zo kon ik zonder problemen internetten en emailen (met Eudora internet suite).

Synchroniseren

De m10x-modellen hebben een andere synchronisatiepoort. Het lijkt tegenwoordig wel of ieder nieuw model tegenwoordig met een nieuw formaat poort wordt uitgerust. Ik vraag me af wat Palm hiermee wil bereiken, dit was in het begin zeker anders. De synchronisatiepoort ziet er nogal grotesk en goedkoop uit. De cradle echter, die standaard bij de m105 wordt geleverd is wel mooi vormgegeven. Deze cradle is als extra accessoire verkrijgbaar bij de m100 voor de prijs van ongeveer fl 109,-. De Palm past perfect in de cradle. De cradle heeft een seriële aansluiting voor de PC. Mac-gebruikers kunnen op de website van Palm rechtstreeks een seri¨le connector aanvragen. De PalmConnect USB Kit is los verkrijgbaar voor fl 129,-. Bijgeleverd wordt zowel de software voor de PC als voor de Mac.

Mobile Internet Kit

De m105 draait op PalmOS versie 3.5.1, dit bevindt zich in non-flashable ROM, wat inhoudt is dat opwaarderen van het PalmOS niet mogelijk is. De m105 wordt geleverd met de Mobile Internet Kit. Mijn mening over deze internet-kit valt elders op deze site te lezen.

Stijl

Hippe modellen moeten aangepast kunnen worden aan de mode van de dag (to fit your style), dus kan de m105 (net als de m100) met verwisselbare frontjes snel worden aangepast. In totaal zijn er nu negentien verschillende frontjes verkrijgbaar, met exotische namen als bijvoorbeeld cover green mist, leopard of tangerine twist. De covers veranderen alleen de case van kleur, de klep is hierbij niet inbegrepen. De prijzen zijn niet bepaald die voor de 'prijsbewuste consument'; ik heb ze voor ongeveer fl 65,- per stuk aangeboden gezien.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android