Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Handera TRGpro

Door Lyndon Jong A Ten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 juli 2000


AutoCF Category

AutoCF Configuration

AutoCF Preferences

CFBackup

CFpro Tools

CFpro

CFpro

Launcher Options

Launcher

Geluid afspelen

De TGRPro

De achterkant

Volumecontrol

De aanschaf

Na ruim een jaar de Palm Professional met 1 MB te hebben gebruikt, vond ik het tijd worden om een andere Palm Organizer aan te schaffen met meer mogelijkheden. Ik zat enigzins te twijfelen tussen een Palm IIIx en een Palm V (de Palm Vx was nog niet beschikbaar in Europa). Maar toen vorig jaar herfst (1999) de aankondiging plaatsvond van de TRGpro, was ik meteen verkocht. De eerste karakteristieken die mij van de TRGpro aanspraken waren het 8 MB RAM geheugen en het uitbreidingsslot voor CompactFlash-Cards (Type I/II).

De TRGpro is uitgerust met een CompactFlash uitbreidingsslot dat kan worden gebruikt met verscheidene geheugen- en I/O CF-kaarten. Momenteel vind je reeds geheugen CF-kaarten met een capaciteit van 4 MB tot 340 MB die reeds gemeentegoed zijn geworden als opslagmedium voor digitale camera's. Beschikbare I/O CF-kaarten zijn bijvoorbeeld barcodelezers, modems en ethernetkaarten. Meer informatie over CF-kaarten kan je vinden op www.compactflash.org. Uiteindelijk heb ik de TRGpro vlak voor de kerstdagen van 1999 besteld (kerstkado aan mezelf) via de website van TRGpro. Vanwege de gigantische hoeveelheid bestellingen heb ik tot eind februari 2000 moeten wachten voordat ik de felbegeerde TRGpro organizer in mijn handen kon houden. Gelukkig heeft TRG de TRGpro momenteel (juli 2000) wel op voorraad leverbaar.

Het model

De TRGpro organizer komt netjes verpakt aan in een doos met de volgende accesoires:
  • TRGpro organizer
  • Cradle (serieel)
  • Gebruikers Handleiding
  • CD met Palm Desktop software
  • 2 AAA batterijen
De TRGpro organizer lijkt op het eerste gezicht exact op de Palm IIIx. Maar draai je de organizer om, dan zie je direct dat je een andere organizer in je handen hebt. Het eerste wat opvalt is het donkere klepje van het CF-kaart uitbreidingsslot. Dit deel van de organizer is trouwens ook enige milimeters dikker dan de Palm IIIx. Indien je het klepje wegschuift, dan zie je het CF-kaart uitbreidingsslot en de infraroodpoort. Vervolgens vallen ook de negen kleine gaatjes op waarachter een luidspreker zit. Het klepje van het batterijen-compartiment lijkt eenvoudigweg te zijn overgenomen van de originele Palm.

Het Palm OS Systeem

De TRGpro werd tot recentelijk (juni 2000) geleverd met een aangepaste Palm OS 3.3. Onlangs (1 juli 2000) is TRGpro's Palm OS 3.5.1 beschikbaar gesteld (gratis te downloaden via De Handera site). Waarom een aangepaste Palm OS? Dit komt doordat TRG standaard een aantal uitbreidingen heeft ten opzichte van de originele Palm. Deze zijn met name zichtbaar door de twee nieuwe standaard programma's: CFBackup en CFpro. Tevens is met de nieuwe Palm OS 3.5.1 ook een nieuwe add-on programma (gratis) beschikbaar gesteld: AutoCF. De twee standaard programma's CFBackup en CFpro alsmede het nieuwe programma AutoCF zijn, zoals verwacht, alleen te gebruiken in combinatie met een geheugen CF-kaart. Ik heb dan ook vrijwel direct nadat ik de TRGpro had ontvangen een 64 MB Sandisk geheugen CF-kaart aangeschaft.

CFBackup

Zoals de naam reeds verraadt, kan je hiermee een volledige backup maken van het RAM-geheugen naar de geheugen CF-kaart. Het is verbazingwekkend te zien dat zo'n backup slechts enkele seconden in beslag neemt (3 MB RAM in twaalf seconden!). De backup-file (de naam heeft standaard de format "dd-mm-yy hh.mm", maar is uiteraard te wijzigen) wordt automatisch in een subdirectory (TRGpro Backup) op de geheugen CF-kaart weggeschreven. Mocht je onverhoopt een "hard reset" hebben uitgevoerd, dan kan je in luttele seconden je complete set van programma's en databases terughalen via je gemaakte backup. Het is tevens mogelijk om (vanaf versie 1.4) individuele bestanden terug te zetten. Het regelmatig gebruik van CFBackup, vermindert ook de noodzaak van een frequente Hotsync. Dit kan wel eens handig zijn als je gedurende enige tijd niet de beschikking hebt over je computer met cradle.

CFpro

CFpro lijkt in beginsel op FlashPro. CFpro is een applicatie waarmee je snel en gemakkelijk bestanden kan kopieren tussen het RAM geheugen en een geheugen CF-kaart en biedt de volgende mogelijkheden: Opslag van applicaties die je niet vaak gebruikt en grote databases op de geheugen CF-kaart wanneer ze niet gebruikt worden, waarmee je dus meer RAM geheugen vrij maakt Kopieren van belangrijke gegevens naar de geheugen CF-kaart Het uitwisselen van bestanden tussen de TRGpro en een PC Het kopieren van een applicatie of database van CF-kaart naar RAM-geheugen komt neer op een snelle installatie van de desbetreffende applicatie of database, alleen nu zonder je PC. CFpro biedt tevens de mogelijkheid directories te creeren, waarmee je dus enigzins een geordend overzicht kan behouden op je geheugen CF-kaart van alle applicaties en databases. Het verplaatsen van bestanden op de CF-kaart is helaas niet mogelijk; wel via een omweg (CF - RAM - CF).

Om grote hoeveelheden bestanden uit te wisselen tussen je geheugen CF-kaart en de PC is het raadzaam een CF-kaart reader aan te schaffen voor je PC (of een PC-Card adapter voor de PCMCIA-slot van een laptop). Een andere interessante feature van CFpro is het afspelen van Wave-bestanden. De TRGpro is immers uitgerust met een echte luidspreker. Indien je een nummer van een audio-CD wilt afspelen, moet dit nummer eerst worden omgezet in een Wave-file (sample-frequente tot 22KHz, 8 bit mono) welke je vervolgens kopieert naar de geheugen CF-kaart (met de CF-kaart reader). Alhoewel ik deze feature nauwelijks gebruik (enkel voor demonstratie) is de aanwezigheid van de luidspreker wel handig. Ik kan nu het alarm van mijn TRGpro horen, indien ik zelfs drie kamers verderop zit!

Om de volume van de luidspreker te wijzigen biedt de PalmOS launcher van de TRGpro een "luidspreker"-icon naast de batterij-meter. Indien je deze aanklikt, verschijnt een schuifschakelaar waarmee je de volume van de luidspreker kan wijzigen.

AutoCF

Dit programma is sinds 1 juli 2000 beschikbaar en werkt alleen onder Palm OS 3.5.1 van de TRGpro. Met AutoCF wordt in principe de huidige limiet van 8 MB RAM doorbroken. AutoCF is een uitbreiding op het Palm OS 3.5.1. systeem waarmee je applicaties en databases die opgeslagen staan op een geheugen CF-kaart eenvoudig kan benaderen via de Palm OS Launcher. De enige voorwaarde is dat je alleen alles ReadOnly kan benaderen; dezelfde voorwaarden voor het gebruik van applicaties/databases vanuit Flash ROM (met FlashPro) gelden hier ook.

Het gebruik van AutoCF is simpel. Applicatie's en databases die je op de geheugen CF-kaart wilt benaderen vanuit de Palm OS launcher dienen in een subdirectory "AutoCF" op de geheugen CF-kaart gekopieerd te worden.

Indien "AutoCF" is geinstalleerd verschijnt een extra "AutoCF"-category in het "Preferences" built-in programma. Hiermee kan je "AutoCF" activeren/deactiveren en specificeren wat de exacte naam is van de directory op de geheugen CF-kaart, welke gebruikt moet worden door AutoCF. Dit biedt de gebruiker van de TRGpro organizer de mogelijkheid meerdere directories met specifieke applicaties/databases te creeren, welke naar gelang de omstandigheden gewisseld kunnen worden in gebruik door AutoCF.

Via de "Options"-menu van de Palm OS Launcher is het tevens mogelijk om de applicaties in de "AutoCF" directory op de geheugen CF-kaart te markeren ("taggen") met een punt ("dot"), zodat ze herkenbaar zijn in je Palm OS Launcher. Je kan er ook voor kiezen dat de applicaties in de de "AutoCF" directory op de geheugen CF-kaart verschijnen in een aparte "AutoCF" category in de Palm OS Launcher.

De kosten

Hieronder vind je een overzicht van de aanschafkosten van de TRGpro organizer, alsmede de indicatieve kosten van de andere aangeschafte accesoires
  • TRGpro Organizer $ 330
  • Verzendkosten $ 20 - $ 25
  • Invoerrechten en btw f 150
  • 64 MB Sandisk CF-kaart f 500
  • CF-kaart Reader f 100

Conclusie

Ik gebruik de TRGpro organizer nu ruim vier maanden en geniet elke dag van de geneugten van dit apparaat. In combinatie met een geheugen CF-kaart is de TRGpro een uitstekende organizer met ongekende mogelijkheden voor gegevens-opslag. Dit is vooral belangrijk indien je aan het experimenteren bent met bijvoorbeeld applicatie-ontwikkeling of Beta-tests (zoals ik dat heb gedaan voor de Palm OS 3.5.1). De TRGpro organizer draait op 16.5 MHz en vertoont een snelheid van 161% met de benchmark van Quartus.

Meer informatie

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android