Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm m505 en Compaq iPaq vergeleken

Door Fjodor van Slooten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001


error melding

een grafiek

de Ipaq

De Ipaq luidspreker

onderzijde van de Ipaq

de m505
Update: 4 januari 2003

Ik heb mijn Palm m505 nu ruim een week. Nav. de vele vragen en enkele negatieve reviews over het scherm van de m505 leek ons een eigen 'onderzoek' noodzakelijk. Het leek ons goed om de m505 te vergelijken met een goede kleuren PocketPC: de Compaq iPaq. Pdashop wilde graag meewerken aan mijn onderzoek; ik kreeg een iPaq voor enkele weken in bruikleen. De lezer begrijpt waarschijnlijk dat ik een fanatiek Palmgebruiker ben. Toch heb ik geprobeerd beide handhelds een eerlijke kans te geven.

Nadat ik beide naast elkaar had liggen, kon ik er niet onderuit: het scherm van de iPaq is inderdaad beter. Helaas is het nemen van foto's niet m'n sterkste kant: de foto's zonder backlight zijn nogal slecht. Buiten is het door de reflectie van de schermpjes ook moeilijk fotograferen. Wie de moeite neemt de foto's te bekijken zal concluderen dat de verschillen duidelijk zijn, maar niet onoverkomelijk. In 'real life' is het scherm van de iPaq overduidelijk superieur. Maar er is natuurlijk meer nodig voor een ideale handheld als een perfect scherm. Reden genoeg om beide handhelds verder aan de tand te voelen.

Het uiterlijk


Beide handhelds zijn van een mooie aluminium behuizing voorzien. De behuizing van de Palm is iets beter afgewerkt, de naden sluiten beter aan en de Palm heeft minder openingen als de iPaq. Hierdoor zal stof en vuil minder snel in de Palm kunnen binnen dringen. De iPaq is een stuk groter en dikker, en weegt zo'n 50 gram meer. De onderkant van de iPaq herbergt drie (!) connectoren, deze maken van de onderzijde een hoekig geheel. Alle knoppen van beide handhelds zijn iets verzonken, dit is om ongewenst indrukken te voorkomen. De luidspreker aan de voorzijde van de iPaq is zeer ingenieus: deze doet ook dienst als scroll-knop (links/rechts, op/neer). Oordeel: op uiterlijk (formaat, gewicht, afwerking) wint de Palm.

Functionaliteit


Hieronder vallen natuurlijk een groot aantal zaken zowel hardmatig als softwarematig van aard. Wat betreft de hoofdzaken ontlopen de beide handhelds elkaar niet. De standaardfuncties (agenda, adressenboek, takenlijst) werken voor beide goed. De iPaq profiteert van een groter scherm, maar benut dat niet altijd volledig. Het invoeren van basisgegevens voor afspraken, tasks, adressen gebeurt op beide handhelds even efficient. Ik heb een aantal dingen ingevoerd en geteld hoeveel handelingen ervoor nodig waren. Dit was voor beide handhelds vrijwel in alle gevallen hetzelfde.
Wel viel het me op dat een voor velen belangrijke applicatie als AvantGo (een plugin in Internet Explorer bij PocketPC's), weliswaar beter leest door het grotere scherm, maar qua presentatie van de pagina's vaak een steekje laat vallen. Er is vaak veel onnodige wit-ruimte en het scrollen en navigeren tussen pagina's verloopt inefficient.
Belangrijk om te noemen vind ik het geheugenbeheer van het PocketPC-platform: omdat PocketPC's verschil maken tussen werkgeheugen en opslaggeheugen (nabootsen PC) en applicaties tegelijker tijd actief kunnen blijven (in het werkgeheugen) loop je wel eens tegen geheugenbeperkingen op.

Installatie

De installatie van de synchronisatiesoftware verliep voor de Palm m505 niet vlekkeloos. Dit kwam omdat de Palm software probeerde mijn oudere Palm synchronisatiesoftware te updaten (ik heb al jaren een Palm V). Pas toen ik de oude versie de-installeeerde verliep de installatie vlot. Installatie van synchronisatiesoftware voor de iPaq (Microsoft ActiveSync 3.1) verliep zonder problemen. Alleen heeft ActiveSync soms moeite met het tot stand komen van de verbinding met de iPaq. Soms lukte dat pas na drie of vier pogingen. Qua functionaliteit ontlopen de synchronisatiesoftware voor beide handhelds elkaar niet. ActiveSync ziet er wel iets 'gelikter' uit.

PalmOS versus PocketPC

Omdat hierover al veel geschreven is beperk ik me verder tot mijn indruk na twee weken testen: beide voldoen. Microsoft heeft met het nieuwe PocketPC operatingsysteem (WindowsCE 3.0) een flinke inhaalslag gemaakt. PocketPC is hier en daar wat omslachtig, maar krijgt van mij net als PalmOS het predicaat "gebruikersvriendelijk". Meer hierover lezen? The Gadgeteer deed een vergelijking tussen beide platforms voor het gebruik van een groot aantal veel gebruikte taken.

Uitbreidingsmogelijkheden

Wat uitbreidingsmogelijkheden betreft scoort de Palm mede door z'n SD/MMC slot beter. Ik heb deze week een 64Mb MMC kaartje gekocht, en kon deze zo in de Palm drukken (plug&play), en volladen met applicaties en data. Dit type kaart is relatief goedkoop (circa f260,- voor 64Mb). Voor de iPaq is een compactflash-adapter te koop die echter nogal wat aan de omvang van de iPaq toevoegd, en ook niet goedkoop is. Wel zijn compactflash kaarten iets goedkoper (circa f170,- voor 64Mb). De Palm scoort beter op het gebied van de hoeveelheid accesoires die er te krijgen zijn, en belangrijk: software.

De m505: veranderingen ten opzichte van oudere Palm-modellen


Palm heeft met de m50x serie een stap verder gezet, maar daarbij ook enkele zaken overboord gezet. De connector/cradle combinatie is niet compatible met oudere Palm-series. Heel begrijpelijk gezien de noodzaak van USB ondersteuning enzovoorts, maar hierdoor zijn oude accessoires, kabels en dergelijke niet te gebruiken met de m50x serie. Ook de behuizing is veranderd: alleen de rechterzijde kan nu als stylus-houder gebruikt worden. De linker silo (sleuf) is kleiner, en kan alleen voor het meegeleverde beschermflapje gebruikt worden. Voor linkshandigen kan dit erg onhandig zijn. Er zijn ook goede kanten: mijn Palm V Neopreen case past prima om de m505. Veel Palm V cases zullen prima te gebruiken zijn, mits ze maar geen gebruikmaken van een pen-verbinding met de case (zoals de Scribble hardcase).

Meer van dit soort zaken worden behandeld in de Q&A m505 op de forums en Palm's m505-FAQ.

De kids testen: batterijgebruik en spelletjes...


Eerst het serieuze werk: er zijn uitgebreide tests uitgevoerd van het batterijgebruik van de Palm m505 in vergelijking met diverse PocketPC-handhelds en Sony's nieuwe kleuren-handheld. Conclusie: de m505 houdt het zelfs met backlight aan langer vol als de iPaq zonder backlight aan. Met backlight aan kan de iPaq slechts drie uur functioneren. Het mooie scherm heeft duidelijk zijn prijs...

Bron: forums InfoSync en Alchemist42
(beide links hebben meer intressante grafieken en discussie)

Je moet er niet aan denken om de iPaq mee op vakantie te nemen, en de kinderen er spelletjes op te laten doen. Mijn kinderen laat ik altijd graag kennis maken met nieuwe technologie: zij zijn mijn grootste testers. Zij waren degenen die zeer enthousiast waren over het mooie scherm van de iPaq: (iPaq net uitgepakt) "papa, ga je er meteen spelletjes op zetten?", zoonlief: "papa, kan SimCity er ook op?". Helaas werd dat een beetje een teleurstelling. Spelletjes voor PocketPC's zijn niet zo ruim voor handen. Bovendien veel commercieel spul. Toen bleek dat na drie spelletjes en 2 MP3-files de 32Mb al 'op' was, was het enthousiasme heel snel bekoeld: "papa, maar op de Palm heb je wel 20 spelletjes, waarom kan dat dan niet op deze?".

Specificaties

  Palm m505 Compaq iPaq model H3630

Processor

33 MHz Dragonball 206 MHz StrongARM

Scherm (resolutie, kleur)

160 x 160 16-bit (65.536 kleuren) 240 x 320 12-bit (4.096 kleuren)

Geheugen

8Mb RAM, 4Mb ROM 32 Mb RAM, 16 Mb ROM

Synchronisatie

USB (serieel optie) serieel (USB optie/ander model)

Gebruiksduur batterijen

16 uur 5 uur

Afmetingen, gewicht

11.4 x 7.9 x 1.27, 130 gr 13 x 8.3 x 1.6, 180 gr

Geluid

zeer beperkt stereo, ingebouwde luidspreker en
microfoon, aansluiting hoofdtelefoon

Expansiepoort

Secure Digital/MMC geen (optie)

Operating systeem

PalmOS 4.0 PocketPC/Windows CE 3.0

Prijs

f 1348,- f 1498,-

Beide handhelds worden geleverd met software voor synchronisatie met onder meer Outlook, software voor het bekijken/bewerken van Word- en Excel-documenten, foto/video-viewer, Internet browser, mailprogramma en handschriftherkenning. De iPaq wordt geleverd met de Windows Media Player, voor het afspelen van geluid en video (AVI, MP3, WMA formaten). Beide handhelds hebben een interne oplaadbare Lithiumbatterij, infrarood poort en silo's voor het opbergen van de stylus.

Conclusie


Wat mij betreft is het een nek-aan-nek race. De iPaq doet zeker niet onder voor de m505. Beide handhelds hebben een paar tekortkomingen. Het beste model aanwijzen is volgens mij niet mogelijk. Een uiteindelijke keus zal worden bepaald door persoonlijke voorkeuren en accenten.

Nog even kort de voor- en nadelen van de iPaq: superieur scherm, gebruikersvriendelijk, multimedia, compleet. Beperkt geheugen, beperkte gebruiksduur (batterij), minder software beschikbaar.

En de m505: superieur op draagbaarheid en gebruiksduur, zeer gebruikersvriendelijk, compleet, veel software beschikbaar. Scherm heeft lagere resolutie en is iets fletser, minder multimedia mogelijkheden.

Meer informatie

PocketPC links:

Dank/verantwoording


Met dank aan PDAshop voor het ter beschikking stellen van de iPaq. Beide handhelds zijn 'kaal' uit de doos vergeleken, dus zonder extra toevoegingen of accessoires.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android